تتر (Tether) یا همان دلار دیجیتالی، با نماد USDT یکی از استیبل کوینهای مورد علاقه افراد حاضر در حوزه ارزهای دیجیتال است. این استیبل کوین فراز و نشیبهای زیادی را برای ماندگاری در بازار پشت سر گذاشته است. در این مقاله قصد داریم تتر را بهتر بشناسیم و از مزایا و معایبی که دارد باهم سخن بگوییم.
تتر چگونه بهوجود آمد؟ انواع Tether کدامند؟ پشتوانه این ارز دیجیتال چیست؟ بین خرید دلار کاغذی با Tether چه تفاوتهایی وجود دارد؟ انواع والتهای معتبر تتر کدامند؟ آیا نگهداری این ارز دیجیتال امن است؟ انواع کیف پول برای تتر کدامند؟
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال تتر (Tether)
مقالات پیشنهادی : صرافی کوکوین، جایگزین بایننس!
تاریخچه تتر (Tether)
تتر با نماد USDT یکی از محبوبترین استیبل کوینهای بازار ارزهای دیجیتال است که با پشتوانه دلار به بازار عرضه میشود. به این ترتیب که همیشه ارزش هر Tether برابر با یک دلار است. به جز این ارز دیجیتال استیبل کوینهای زیادی با پشتوانه دلار به بازار آمدند، اما تا به امروز (آگوست،2020) تتر با ارزشی بیش از 15 میلیارد دلار همچنان قدرتمندترین ارز استیبل کوین است.

ایده استیبل کوینها زمانی بهوجود آمد که توسعهدهندگان متوجه نوسانات شدید ارزهای دیجیتال شدند. خصوصا در بازارهای نزولی برای این که مردم میخواستند ارزش داراییهایشان را حفظ کنند، سرمایههای خود را به دلار تبدیل میکردند. این امر باعث خروج سرمایه از بازار ارزهای دیجیتال میشد. در اینجا بود که ایده بهوجود آمدن یک دلار دیجیتال در سال 2015 شکل گرفت. این ایده به سرعت مراحل ترقی را طی کرد.
اکنون با وجود Tether دیگر میتوانیم سرمایههای خود را در بازارهای نزولی به دلار تبدیل کنیم، تا با کاهش قیمتها ارزش داراییهایمان حفظ شود. بدون آن که پول خود را از بازار خارج کرده باشیم.
مشخصات فنی ارز دیجیتال تتر
تتر همواره به دلار وابسته است. یعنی اگر نمودار قیمتی آن به دلار را نگاه کنیم، همواره با یک خط تقریبا افقی روبرو میشویم. بهعبارت دیگر شبکه توانسته است بهصورت اتوماتیک ارزش هر Tether را در بازار برابر یک دلار حفظ کند.
همه ما میدانیم که بیتکوین یک ارز غیرمتمرکز است که تعداد آن در دنیا به 21 میلیون محدود است. این یعنی کسی نمیتواند بیت کوین را مثل پول کاغذی چاپ کند تا با افزایش تعداد آن از ارزشش کاهش یابد. اما Tether مثل بیتکوین محدود به تعداد نیست. ارز دیجیتال تتر میتواند به اندازه نامحدود چاپ شود. با این شرط که به ازای هر یک واحد آن یک دلار هم موجودی در حساب شرکت Tether وجود داشته باشد.
مقالات پیشنهادی : توکنهای لوریجدار (LVT) چیست؟
باتوجه به مطلب بالا (چاپ نامحدود)، پس باید بگوییم که این ارز دیجیتال به هیچ عنوان یک ارز غیرمتمرکز نیست. بلکه کاملا متمرکز و توسط شرکت Tether اداره میشود.
برخی از معایب تتر
متمرکز بودن
شرکت تتر کاملا متمرکز است و اگر روزی این شرکت وجود نداشته باشد، دیگر تتر ارزشی نخواهد داشت.
چاپ نامحدود
شرکت تتر میتواند همانند بانکهای مرکزی به هر اندازه و بدون محدودیت تتر چاپ کند.
عدم شفافیت
صورتهای مالی شرکت تتر شفاف نیست و شما نمیتوانید در هر لحظه به صورتهای مالی شرکت دسترسی داشته باشید.
آیا خرید Tether امن است؟
در جواب این سوال بهتر است بگوییم که تا به امروز بله.

اگر بخواهیم این مساله را باز کنیم، میبینیم که شرکت تتر چندبار مورد هجوم این ایده قرار گرفتهاست که این شرکت درحال چاپ ارز دیجیتال خود بدون پشتوانه است. حسابرسیهای صورت گرفته تا به امروز نشان میدهد که شرکت مادر به ازای هر تتر که چاپ کرده است، موجودی دلاری کافی در حساب خود نیز داشته است. اما هیچگونه تضمینی که این امر تا ابد ادامه پیدا کند هم وجود ندارد.
پس با این که تا کنون هیچ مشکلی برای آن بهوجود نیامده است؛ اما باید این گزینه را هم درنظر بگیریم که تتر یک شرکت خصوصی است و ممکن است تا ابد باقی نماند. وقتی این ارز را میخریم در واقع به پشتوانه شرکت موجود آن را خریداری میکنیم. اگر فردا این شرکت وجود نداشته باشد، دیگر تتر هم وجود نخواهد داشت. این امر از معایب متمرکز بودن آن نشات میگیرد.
مزایا و معایب خرید تتر (USDT) نسبت به دلار
- حمل و نقل آسان و بدون محدودیت
- قابلیت مقیاس پذیری و خریدهای خُرد
- کاملا امن در مقابل سرقت
- نداشتن نمونه تقلبی در بازار

حمل و نقل آسان و بدون محدودیت
شما برای خارج کردن و یا وارد کردن دلار به کشورهای دیگر محدودیت دارید. ممکن است باوجود تحریمها انتقال دلار کاغذی برایمان کمی دشوار باشد و یا هزینههای زیادی برای دورزدن تحریمها بپردازیم. اما با USDT میتوانید هر مقدار پول را با کمترین کارمزد، بدون هیچ محدودیتی و تنها با چند کلیک به هرجای دنیا انتقال دهید.
قابلیت مقیاس پذیری و خریدهای خُرد
فرض کنید من به 61.24 دلار پول نیاز دارم که میخواهم آن را در بازار خریداری کنم. عملا این کار در کشورمان نشدنی است. زیرا دلار خُرد تقریبا وجود ندارد و من مجبورم که مقدار خریدم را به اندازه موجودی فروشنده تغییر دهم.
بهعنوان مثال اگر فروشندهای 100 دلار برای فروش دارد، من نمیتوانم اندازه 21 دلار آن را خریداری کنم. این همان مشکل عدم مقیاسپذیری دلار کاغذی است. اما دلار تتر این مشکل را ندارد. شما میتوانید تا دقت یک سنت، هرچقدر میخواهید دلار USDT خرید و فروش کنید.
کاملا امن در مقابل سرقت
تتر به واسطه دیجیتالی بودنش دیگر مشکلات حمل و نقل را ندارد. همین امر آن را در مقابل سرقتها نسبت به دلار فیزیکی امن میکند. شما اگر پول کاغذی حمل کنید، همواره ممکن است سوژه خوبی برای سرقت دزدان باشید. اما این ارز دیجیتال تا زمانی که شما موجودی حسابتان را به کسی نگویید، کسی نمیتواند دریابد که شما چقدر پول در اختیار دارید.
نداشتن نمونه تقلبی در بازار
اگر دلار کاغذی خریده باشید، مطمئن شدن از اصالت دلارها، یک امر اضطراب آور است. باوجود قیمتهای بالای دلار اگر چند برگ تقلبی در دلارهایمان پیدا شود، یعنی کلاه بزرگی سرمان رفته است. اما تتر به دلیل این که از تکنولوژی بلاکچین استفاده میکند، امکان تقلبی بودن آن وجود ندارد. یعنی اگر شما USDT خریداری کردید، و آن را برایتان ارسال کردند، خیالتان راحت است که بلاکچین Tether امکان تقلبی بودن آن را قبلا بررسی کرده است.
مقالات پیشنهادی : فیوچرز بایننس چگونه کار میکند؟
انواع USDT را بشناسید!
تتر اومنی (OMNI)

تتر روی بلاکچینهای مختلفی عرضه شده است. USDT اولینبار بر روی شبکه بلاکچین اومنی به بازار عرضه شد که درواقع همان بلاکچین بیتکوین است. اما این ایده مشکلات زیادی بهدنبال خود داشت. تمامی مشکلاتی که روی شبکه بیتکوین ظاهر میشد، عملا در شبکه Tether هم موجود بود. کارمزدهای بالا و اختلال در شبکه در اثر حملات هکرها و شلوغی شبکه و کند بودن تراکنشها از جمله مشکلات عدیده شبکه اومنی بودند.
تترهای شبکه اومنی بهدلیل این که بر روی شبکه بیتکوین سوار هستند، دارای آدرسهای والت مشابهی نیز هستند. این آدرسها همانند بیتکوین با عبارت bc1، یا اعداد 1 یا 3 آغاز میشوند که از 34 کاراکتر تشکیل شدهاند.
بهعنوان مثال همه آدرسهای والت زیر مربوط به USDT، بر روی شبکه اومنی هستند:
1FoWyxwPXuj4C6abqwhjDWdz6D4PZgYRjA
3BbDtxBSjgfTRxaBUgR2JACWRukLKtZdiQ
bc1K4xPcUn21kMe9qw9fG8w8y3WDrGfsLa
تتر اتریوم (ERC-20)

بعد از مدتی و ظهور مشکلات شبکه اومنی توسعهدهندگان به تفاهمی رسیدند که تتر را روی شبکه بلاکچین اتریوم به بازار ارائه دهند. این موضوع با استقبال زیادی همراه شد و بهسرعت باعث محبوبیت بیشتر Tether شد. از جمله تفاوتهایی که شبکه اتریوم با شبکه اومنی داشت میتوان به سرعت بالاتر تراکنشها و کارمزدهای پایینتر اشاره کرد. الگوریتمی که آدرسهای والت اتریوم روی آن سوار هستند، اصطلاحا (ERC-20) نام دارد؛ لذا به تترهایی که روی شبکه اتریوم اجرا میشوند تترهای erc-20 نیز میگویند.
اگر Tether روی شبکه اتریوم اجرا شود، پس باید ویژگیهای فنی شبکه اتریوم را نیز دارا باشد. بنابراین آدرس تمامی والتهای تتر روی شبکه اتریوم، همانند آدرس اتریوم است. این آدرسها با 0x آغاز میشوند و از 42 کاراکتر تشکیل میشوند که نسبت به آدرسهای اومنی دارای طول بیشتری هستند. در زیر نمونهای از آدرس تتر روی شبکه اتریوم را مشاهده میکنید:
0xe15278ff56604bcc40e627aa8f6c171586d85d2e
تتر ترون (TRC-20)
بهوجود آمدن پروژههای دیفای (DEFI) برروی بستر اتریوم و استقبال زیاد از این پروژهها درسال 2020، باعث شد تا شبکه اتریوم بسیار شلوغ شود. این امر باعث افزایش کارمزدهای USDT بر روی بستر اتریوم شد. بر همین اساس توسعهدهندگان بستر ترون (TRON) را برای توسعه Tether مهیا کردند.
اصطلاحا الگوریتم شبکه ترون را (TRC-20) نیز مینامند. کوین ترون در قدیم از مشتقات اتریوم بوده است اما اکنون بلاکچین و ویژگیهای منحصربهفرد و مخصوص بهخودش را دارا است. از مزایای فعالیت USDT بر روی شبکه ترون میتوان به سرعت شبکه بیشتر و همچنین کارمزدهای کمتر نسبت به اتریوم و همچنین بهره بردن از امکاناتی نظیر ایردراپ و جایزههای نگهداری توکنهای TRC-20 اشاره کرد.

بدیهی است تترهایی که بر روی شبکه ترون فعالیت میکنند، دارای آدرسهای والت از جنس شبکه ترون هستند که دارای 34 کاراکتر هستند و همگی با حرف T آغاز میشوند. بهعنوان مثال در زیر نمونهای از آدرس والت USDT روی شبکه ترون را مشاهده میکنید:
TR7NHqjeKQxGTCi8q8ZY4pL8otSzgjLj6t
نکته: Tether روی شبکههای بلاکچین مختلف دیگری هم نظیر EOS و BSC (بایننس اسمارت چین) نیز ارائه شده است که بهدلیل استقبال کم، در اکسچنجهای زیادی پشتیبانی نمیشود.
مقالات پیشنهادی : بررسی کیف پول لجر (Ledger)
کارمزدهای شبکههای مختلف تتر
در ابتدا باید بدانیم که کارمزد شبکه تتر متغیر است و در شرایط مختلف متفاوت خواهد بود. اگر تترهای خود را بر روی شبکه اومنی نگهداری میکنید (در اینصورت آدرس والت Tether شما همانند بیتکوین است)، باید بدانید که شبکه کند و پرکارمزدی را برای استفاده از تترهای خود انتخاب کردهاید. بعضا دیده شده کارمزد انتقال شبکه اومنی برای تتر به 30 دلار و بالاتر هم برسد.
کارمزدهای USDT بر روی شبکه اتریوم به مراتب کمتر از شبکه اومنی است. معمولا کارمزد انتقال تتر بر روی شبکه اترویم کمتر از 5 دلار است. اما با افزایش تراکنشها بر روی شبکه اتریوم و بالا رفتن قیمت اتریوم این مقدار میتواند به بیش از 5 دلار نیز تجاوز کند.
اما درصورتی که از شبکه ترون برای انتقال تترهای خود استفاده کنید کارمزد آن حدود 0.1 تا 0.2 Tether است. بهعبارت دیگر کارمزد انتقال تتر از طریق شبکه ترون در حال حاضر حدود 10 تا 20 سنت است. اما باید بدانیم که این مقدار همیشه ثابت نیست و با افزایش قیمت ترون و بیشتر شدن تراکنشها در شبکه ترون، ممکن است بیشتر از این مقدار هم بشود.
چگونه تترهای خود را بین شبکههای مختلف انتقال دهیم؟
این نکته را دقت کنیم که انتقال Tether فقط بر روی شبکههای یکسان امکانپذیر است. یعنی اگر آدرس تتر شما بر روی شبکه اومنی است، نمیتوانید آن را مستقیما به آدرس والت تتر بر روی یک شبکه دیگر انتقال دهید. زیرا این کار میتواند باعث از بین رفتن سرمایهتان شود. پس همواره برای انتقال Tether این نکته را چک کنید که آدرس مبدا و مقصدتان از یک شبکه باشد.
گرچه امروزه در اکسچنجها و والتهای مختلف در هنگام وقوع این نوع اشتباهات با ارور مواجه میشویم، اما ممکن است برخی از والتها و یا اکسچنجها این نکته را برای شما چک نکنند. در اینصورت این ما هستیم که مسئول اشتباهاتی اینچنین خواهیم بود.
برای انتقال USDT بین شبکههای مختلف تنها یک واریز و برداشت ساده کافی است. درواقع برای انتقال تتر از یک شبکه به شبکه دیگر نیاز دارید که تترهای خود را به والت یا اکسچنجی منتقل کنید که از هر دو شبکه مبدا و مقصد مورد نظر شما پشتیبانی میکند.
یک مثال برای درک بهتر انتقال USDT
فرض کنید تترهای ما بر روی شبکه اتریوم است (با آدرس اتریوم) و اکنون میخواهیم بهخاطر کارمزدهای کمتر و سرعت بیشتر آنها را به شبکه ترون منتقل کنیم. یکی از اکسچنجهایی که از تتر بر روی شبکه اتریوم و همچنین ترون پشتیبانی میکند، اکسچنج بایننس است. پس تنها کافی است که آدرس والت Tether خود را در بایننس داشته باشیم و تترهای ERC-20 خود را به آنجا منتقل کنیم. حال کافی است تا در زمان برداشت تتر از روی اکسچنج، این بار آدرس مقصد تتر (TRC-20) را بدهیم تا خود اکسچنج این تبدیل را برای ما انجام دهد.
بهصورت خلاصه این عملیات را میتوان به شکل زیر خلاصه کرد:
- ابتدا تترهای ERC-20 خود را به بایننس منتقل کنید.
- مجددا تترهای خود را برداشت کرده ولی این بار آدرس مقصد باید TRC-20 باشد.
نکته: عملیات فوق را در اکسچنجهای داخلی نظیر نوبیتکس هم میتوانید با خیالی آسوده انجام دهید.
برترین والتهای تتر
نام والت | نوع والت |
---|---|
سخت افزاری | |
کیف پول اتمیک (ATOMIC) | نرمافزاری |
کیف پول اکسدوس (EXODUS) | نرمافزاری |
کیف پول کوینومی (COINOMI) | نرمافزاری |
کیف پول MyEtherWallet | نرمافزاری (تحت وب) |
کیف پول سختافزاری لجر

لجر یکی از محبوبترین کیف پولهای موجود در بازار است که میتوانید تترهای خود را بهصورت سرد (آفلاین) در آن نگهداری کنید. این کیف پول از امنیت خوبی برخوردار است ولی فقط از تترهای شبکه اتریوم (ERC-20) پشتیبانی میکند. پس به هیچ عنوان تترهایی غیر از ERC-20 را به لجر انتقال ندهید.
والت نرمافزاری اتمیک (ATOMIC)

اتمیک یکی از والتهای نرمافزاری و امن در بازار محسوب میشود که به غیر از تتر، کوینهای بسیار زیاد دیگری را نیز پشتیبانی میکند. این والت تترهای شبکه اتریوم (ERC-20) و ترون (TRC-20) را بهصورت همزمان پشتیبانی میکند. این والت تنها از تتر بر بستر اومنی (OMNI) پشتیبانی نمیکند.
کیف پول اکسدوس (EXODUS)

کیف پول نرمافزاری اکسدوس یکی از بهترین و محبوبترین کیف پولها در ارزهای دیجیتال است که از امنیت بالایی نیز برخوردار است. این کیف پول تنها از Tether بر روی بستر ERc-20 پشتیبانی میکند و نمیتوان تترهای TRC-20 و OMNI را بهصورت مستقیم به این کیف پول انتقال داد.
کیف پول کوینومی (COINOMI)

کوینومی نیز یکی از والتهای خوب و دارای امنیت بالا در بازار است که در نسخههای مختلف ویندوز و موبایل برای عموم قابل دسترس است. این کیف پول از هر سه شبکه تتر ERC-20, TRC-20 و OMNI بهصورت همزمان پشتیبانی میکند.
کیف پول MyEtherWallet

اگر دنبال یک کیف پول امن برای نگهداری تترهای خود هستید مای اتر والت میتواند یکی از گزینههای شما باشد. این کیف پول تحت وب کار میکند و تقریبا از تمامی توکنهای بر بستر اتریوم نیز پشتیبانی میکند. این والت نیز تنها از تترهای ERC-20 پشتیبانی میکند.
مقالات پیشنهادی : ایردراپ (Airdrop) چیست؟
جمع بندی نهایی
در این مقاله سعی کردیم تنها به نکات مهم و کلیدی در رابطه با تتر صحبت کنیم. اما بطور کلی همیشه نکات امنیتی را در بازار ارزهای دیجیتال بیشتر از هر بازار دیگری رعایت کنید. اگر برای اولینبار است که میخواهید بر روی شبکههای مختلف انتقال انجام دهید، سعی کنید ابتدا یک مقدار کوچک را برای انتقال انتخاب کنید تا مطمئن شوید که اشتباهی رخ نداده است. بعد از این که خیالتان راحت شد، میتوانید کل مبلغ مورد نظر خود را انتقال دهید.
سلام میخام تتر به این آدرس بفرستم TYjm4PC352FCwcrpJ4BPHg3unVtGobHwai
روی کدام شبکه باید بخرم که مشکل تو ارسال نداشته باشم
شما تتر رو از هرجا میتونید بخرید ولی موقع ارسال باید دقت کنید که شبکه مقصد و مبدا یکی باشه
سلام رو شبکه ترون
توی این مقاله نوشتید که برای لجر، تتر ها رو بر اساس شبکه ترون انتقال ندیم
این مورد هنوز هم صدق میکنه؟
سلام وقت بخیر.من از نوبیتکس تتر گرفتم و میخوام به وب تری منتقل کنم.با شبکه BSCمیشه؟
سلام، شبکه bsc به نوبیتکس اضافه شده. ولی دقت کنید که شبکه مبدا و مقصد یکی باشه
با سلام من مقداری تتر با آدرس اتریوم دارم در کیف پول اتمیک میخواهم شبکه آنرا در اتمیک به شبکه ترون تبدیل کنم چکار کنم؟
میتونید برای انجام اینکار در اتمیک ولت از قسمت اکسچنج استفاده کنید و در کادر اول USDT erc20 رو انتخاب کنید و در کادر پایینش USDT trc20 .
البته اصلا پیشنهاد نمیشه چون میزان کارمزد دریافتی به شدت بالا خواهد بود
یه CopyPaste حرفه ای
خیلی ساده و روان و بدون حواشی غیرضروری تفاوت اینها رو توضیح دادید. ممنون.
اقا سلام؛ من چند وقت پیش از یه صرافی ایرانی 43 تا دونه تتر خریدم بعد ادرس اتمیک والت رو دادم ( با ox شروع شده بود ) تو صرافی هم گزینه treیعنی ترون رو انتخاب کردم . اما برای من 13 دلار اومد . بعد از اتمیک والت درخواست کردم تاریخچه تراکنش رو فرستاد اما صرافی هم با oX زده بود !!! نمیدونم چرا ؟؟!!! الان صرافیه میگه مازدیم اتمیک کارمزد گرفته ؛ اتمیک والتم مدارک میفرسته ( صرافی مدرک نمیده ) میگه از این ادرس انقدر تتر اومده انقدرم کارمزدش بوده ما سی دلارشو برنداشتیمم( صرافی هم معروفه… ادامه مطلب »
باتوجه به اینکه شما برای انتقال از آدرس مقصدی استفاده کردید که با 0x شروع میشده، این یعنی شما آدرس تتر روی شبکه اتریوم رو به صرافی داده اید. بنابراین انتقال شما از طریق شبکه اتریوم صورت گرفته. در اون زمان هم کارمزدهای انتقال روی شبکه اتریوم بسیار بالا بوده. پس من اینطور نتیجه میگیرم که بخش زیادی از پول شما به عنوان کارمزد انتقال روی شبکه اتریوم از موجودی شما کسر شده و مبلغ 13 دلار در انتها به حساب اتمیک والت شما منظور شده است. برای اعمال کارمزدهای کمتر برای انتقال تتر بهتر هست که از شبکع ترون… ادامه مطلب »
طبق مطالب آمده در این صفحه تترها بایستی دارای شبکه مبدا و مقصد یکسان باشد. گو اینکه در ادامه تقاقضی مشاهده میشود که می گوید این کار در بعضی از صرافی ها امکان پذیر است؟ چگونه از چنین امکانی مطلع بشویم؟
سلام اقا خواهش میکنم پاسخ منو بدید
من یه خرده تتر خریدم از یه صرافی به این ادرس کیف پول
0xE480FA4b500093b6c4…………..068DD97a82a
کلا خودش 50 تا دونه بوده الان بیستاش اومده طرف میگه شبکت رو اتر و نمیدوم چی و چی که من سر درنیارم تنها کاری که کردم این بود این ادرسو کپی و پیست کردم و بعدش اون طرف پشتیبان صرافی گفت این تیک رو بزار رویtrc20 و ما میفرستیم اینم بگم این ادرس مال خودمه و اتمیک والته همین الان طرف میگه ما زدیم تقصیر توئه نیومده
سلام اشتباهی رخ نداده. درواقع این آدرس والت شما مربوط به بلاکچین شبکه اتریوم هست. بنابراین انتقال شما هم از طریق شبکه اتریوم انجام شده که باعث شده تا کارمزد بیشتری داشته باشه. برای همین تاکید میکنیم که قبل از ورود به هر بازاری همیشه آموزش ببینید.
سلام
از نوبیتکس 1200 تتر انتقال دادم به کوینومی ولی نیومده بحساب نوشته انتقال داده شده به یه حساب دیگه بر پایه تی ار سی ده میتونم برگشت بزنم یا به یه طریقی برداشت کنم
بله این امکان وجود داره. باید پرایوت کی خود را از والت استخراج کنید و سپس آن را در والت ترون لینک مجددا بازیابی کنید تا موجودی تترهای شما بازیابی شود.
سلام. وقت بخیر. وقتی تو صرافی فقط نمادusdt هست چطور تشخیص بدیم این کدوم تتر هست. مثلاdoge/usdt.
سلام
در هنگام معامله در صرافی ها نوع شبکه اون ارز مهم نیست. فقط موقع ارسال این مساله اهمیت دارد. برای فهمیدن هم میتوانید از نوع آدرس والت آن به این موضوع پی ببرید