بازار ارزهای دیجیتال یکی از جذابترین بازارهای مالی در جهان است که زیرساختهای آن به شکلی است که سرمایه گذاری برای ایرانیان را نیز به سطح جهانی ارتقا داده است. اما اگر تا به حال وارد این حوزه نشدید، باید بدانید که بازار ارزهای دیجیتال همانقدرکه میتواند سودآورو جذاب باشد، به همان اندازه میتواند خطرناک و خانمانسوز هم عمل کند. اگر میخواهید بدانید که چگونه وارد بازار ارزهای دیجیتال شوید و اینکه برای ورود باید به چه نکاتی توجه کنید، تا آخر این مطلب با من همراه باشید.
ارزهای دیجیتال یا بورس
شاید این سوال در ذهن خیلی از افراد شکل گرفته باشد که در کدام بازار سرمایهگذاری کنیم؟ یا اینکه کدام بازار سودآوری بیشتری دارد؛ بازار ارزهای دیجیتال یا بورس؟ برای رسیدن به جواب درست بیاید یک مقایسهای را باهم بررسی کنیم.
سرمایهگذاری در بورس
بورس تهران همواره در بلندمدت صعودی بوده است. شرکتهای سهامی زیادی در این بازار جذاب حضور دارند. شما با خرید سهام هریک از شرکتها درواقع به همان نسبت مالک قانونی تمام داراییهای آن شرکت هستید. همچنین در سود و زیان شرکت سهیم هستید و درواقع انگار یک کسب و کار جدید راهاندازی کردهاید. با گذشت زمان و سودآوری و توسعه شرکت، هم چرخ اقتصاد به گردش درمیآید و هم شما سود میکنید. این یک معامله دو سر سود است.
مقالات پیشنهادی : صرافی کوکوین، جایگزین بایننس!
با بررسی سودهایی که بورس در سالیان گذشته به سرمایهگذاران این حوزه بازگردانده است، متوجه میشویم که سود واقعی بورس در داشتن نگاه بلندمدت است. سودی که معمولا از تورم داخلی هم بیشتر بوده و باعث افزایش قدرت خرید سرمایهگذاران در انتهای سرمایهگذاری میشود.
اما سرمایهگذاری در بورس همیشه هم سودآور نبوده است. بگذارید اینطور بگویم که سرمایهگذاری در مقیاسهای زمانی متفاوت، نتایج متفاوتی نیز برای سرمایهگذاران داشته است.
زمان مناسب باید در مکان مناسب قرار بگیریم
بهعنوان مثال اگر در سالهای 93 الی 95 در بورس تهران سرمایهگذاری میکردیم، به احتمال خیلی زیاد سرمایهگذاری خوبی انجام نمیدادیم. شاخص کل بورس میتواند معیاری خوبی برای سنجش میزان این بازدهی باشد. در عکس فوق شاخص کل بورس را در سالهای 93 الی 95 مشاهده میکنید.
اما اگر همین سرمایهگذاری را در سالهای 96 تا 99 انجام میدادیم، نتیجه کاملا متفاوت بود. عکس فوق بازدهی فوقالعاده شاخص کل را در سالهای مذکور نمایش میدهد. در نتیجه از مقایسه فوق، میزان اهمیت زمان در سرمایهگذاری را یاد میگیریم. اینکه کلیت یک سرمایهگذاری سودآور یعنی در زمان مناسب باید در مکان مناسب قرار بگیریم.
سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال
همانطور که گفتیم، زمانِ سرمایهگذاری میتواند برای ما نتایج متفاوتی داشته باشد. همین قضیه در مورد ارزهای دیجیتال هم صدق میکند. بهعنوان مثال اگر در سالهای 2014 الی 2016 در بازار ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری میکردید، احتمالا ضررهای بزرگی را متحمل میشدید. نمودار زیر ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال را در بازه زمانی 2014 الی 2016 نشان میدهد.
در بازه زمانی فوق ارزش بازار ارزهای دیجیتال از حدود 12 میلیارد دلار به حدود 3 میلیارد دلار کاهش پیدا کرده بود. اما اگر همین سرمایهگذاری را در سالهای 2016 الی 2018 انجام میدادیم، نتیجه کار بسیار متفاوت بود.
همانطور که در نمودار مشخص است، در همین بازه زمانی، ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال از حدود 7 میلیارد دلار به بیش از 770 میلیارد دلار افزایش پیدا کرد. پس در مقایسه با اینکه کدام بازار سود بیشتری برای ما میسازد، باید بگوییم که مهمترین عامل، زمان سرمایهگذاری است.
مقالات پیشنهادی : بیتکوین چیست؟ (۰ تا ۱۰۰ بیتکوین)
چگونه به بازار ارزهای دیجیتال ورود کنیم؟
قبل از هر چیزی باید بدانیم که در چه جایی قرار است سرمایهگذاری کنیم. قطعا بورس تهران و بازار ارزهای دیجیتال تفاوتهای بسیاری باهم دارند که در نحوه سرمایهگذاری ما اثرگذار خواهد بود. لذا قبل از ورود به بازار ارزهای دیجیتال باید این تفاوتها را بشناسیم و بدانیم که رفتار بازار در چنین حالتهایی چقدر با بورس تهران یا سایر بازارهای دیگر فرق میکند.
تفاوت بورس و ارزهای دیجیتال
گفتیم که بازار ارزهای دیجیتال و بورس باهم متفاوت هستند. برای درک بهتر موضوع در ادامه میخواهیم به چند تفاوت مهم و عمده آنها اشاره کنیم.
بازار ارزهای دیجیتال بدون تعطیلی
یکی از تفاوتهای مهم بازار ارزهای دیجیتال با سایر بازارهای مالی جهان این است که بازار ارزهای دیجتال غیرمتمرکز عمل میکنند. بهعبارتی دیگر این بازار تعطیلی ندارد. بهعنوان مثال زمانی که در محل سکونت ما شب است و ما در خواب هستیم، در جایی دیگر از کره زمین روز است و مردم درحال خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستند. پس قیمتها همواره در حال تغییر و نوسان هستند. به این ترتیب این بازار تعطیلی ندارد و به اصطلاح 24 ساعت شبانه روز و در 7 روز هفته کاملا فعال است.
بازار ارزهای دیجیتال بدون محدودیت
همانطور که گفتیم بازار ارزهای دیجیتال متعلق به یک کشور خاص نیست. پس هیچ کشوری نمیتواند قوانین محدودیتی برای این بازار اعمال کند. اگر یک کشور محدودیتهای خاصی را اعمال کند، مردم به سمت کشورهای بدون محدودیت دیگر خواهند رفت. پس دیگر در این بازار خبری از صف فروش، صف خرید، حجم مبنا، ناظر بورس و... نیست. قیمت در یک لحظه میتواند تا صفر پایین بیاید و در یک لحظه بعد چند برابر شود.
ریسک بازار ارزهای دیجیتال
لزوما هر نوع سرمایهگذاری دارای ریسک است. هیچ بازار مالی بدون ریسکی در جهان وجود ندارد. حتی سپرده بانکی که در بانک میگذاریم هم ریسک دارد. اما مقدار این ریسکها باهم متفاوت هستند. بازار ارزهای دیجیتال بهعلت تفاوتهای عمدهای که با بازارهای مالی دیگر دارد (غیرمتمرکز بودن)، دارای ریسک بالاتری نسبت به سایر بازارهای مالی است. لذا باید بتوانیم اطلاعات و دانش کافی در مورد چگونگی عملکرد این بازار و ویژگیهای فنی آن بهدست بیاوریم تا به این وسیله ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش دهیم.
نکته ای برای سرمایهگذاری بازار ارزهای دیجیتال
اگر میخواهید در بازار ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنید، این نکته را بدانید که تقریبا هر روز کوینهای جدیدی وارد بازار میشوند. اما آمار نشان میدهد که تقریبا از هر 10 پرژه جدید، تنها 3 الی 4 پروژه در بازار باقی میمانند. این انتخاب کوینهای مناسب برای سرمایهگذاری خود یک مساله مهم است و اینکه چه معیارهایی برای انتخاب یک کوین لازم داریم نیز امری است که باز هم به آموزش برمیگردد. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه بهدست آورید، پیشنهاد میکنم که مقاله "معیارهای انتخاب کوین در بازار ارزهای دیجیتال" را مطالعه کنید.
تحلیل بازار ارزهای دیجیتال
قطعا تحلیل بازار ارزهای دیجیتال و کوینهای مختلف، برای اینکه بخواهیم یک سرمایهگذاری بهتری داشته باشیم، لازم و ضروری است. اینکه اطلاعات کافی درباره کوینهای مختلف بهدست آوریم یا اینکه نمودار آنها را از لحاظ تکنیکالی مورد بررسی قراردهیم، میتواند در یک سرمایهگذاری موفق نقش عمدهای برای ما ایفا کند. در ادامه میخواهیم به شما بگوییم که برای تحلیل تکنیکال یا فاندامنتال ارزهای دیجیتال چگونه باید عمل کنیم.
تحلیل تکنیکال در ارزهای دیجیتال
گفتیم که بازار ارزهای دیجیتال یک بازار غیرمتمرکز است که محدود به هیچ کشور خاصی نمیشود. از این رو در سراسر دنیا صرافیهای ارزهای دیجیتال وجود دارند که به ما خدمات خرید و فروش یا بهعبارتی اکسچنج ارزهای دیجیتال را ارائه میدهند. هر کدام از این صرافیها معاملات مخصوص به خود و بازار خود را دارند. این جمله یعنی بازار ارزهای دیجیتال دارای یک هسته معاملاتی مرکزی نیست. بنابراین ممکن است قیمت هم در صرافیهای مختلف کمی باهم متفاوت باشند. هر صرافی باتوجه به حجم و قیمت معاملات، نمودار مخصوص به خود را دارد. بهعنوان مثال نمودار قیمت بیتکوین درصرافی بایننس (Binance) با قیمت بیتکوین در صرافی بیتفینکس (Bitfinex) متفاوت است. این قضیه دسترسی به نمودارهای مختلف در یک زمان را برای تحلیلگران مشکل میکند.
امکانات وبسایت تریدینگ ویو
وبسایت تریدینگ ویو (Tradingview) این مشکل را حل کرده است. شما در این سایت میتوانید با یک ثبتنام ساده و بهصورت رایگان به کلی نمودار و ابزارهای تحلیلی دسترسی داشته باشید. این سایت تقریبا یکی از برترین سایتهای تحلیلی در جهان بهشمار میرود. حتی میتوانید در این سایت تحلیلهای سایر تحلیلگران را ببینید و از نظرات کاربران مختلف نیز آگاه شوید.
برای دیدن نمودارهای مختلف از نوار ابزار قسمت بالا، گزینه Chart را انتخاب کنید. لازم به ذکراست که در اکانت رایگان تریدینگ ویو، استفاده از ابزار تحلیلی و همچنین اندیکاتورها دارای محدودیت است. درصورت نیاز برای رفع این محدودیتها باید از اکانتهای پولی این سایت استفاده کنید.
مقالات پیشنهادی : سهام های دلاری کدامند؟ (سهام دلاری بورس)
تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال
اینکه بدانیم مثلا کاربرد کوینهای مختلف و مشخصات فنی آنها چیست؟ یا اینکه چه کسانی این کوینها را ساختهاند و چه اهدافی را دنبال میکنند، افق بهتری از جایگاهی که قصد داریم در آن سرمایهگذاری کنیم را در اختیار ما قرار میدهد. میخواهم در این بخش، وبسایتی را به شما معرفی کنم که میتوانید در آن تمامی اطلاعات اولیه از کوینهای مختلف حاضر در بازار ارزهای دیجیتال، اطلاع پیدا کنید.
سایت کوین مارکت کپ (Coinmarketcap) تمامی نیازهای شما را در این زمینه برآورده میسازد. شما با وارد شدن به این سایت با لیستی از ارزهای دیجیتال موجه میشوید که به ترتیب ارزش بازار رتبهبندی شدهاند.
اگر روی هر کوین کلیک کنید، اطلاعات مفیدی از آن کوین را مثل نماد، حجم معاملات 24 ساعته، تعداد کل کوینهای درگردش، نمودار قیمتی از ابتدا، وبسایت و شبکههای اجتماعی اصلی پروژه، توضیحات مختصر درباره نحوه عملکرد و اهداف پروژه و سایر اطلاعات مفید دیگر مشاهده میکنید.
برای گرفتن اطلاعات تخصصیتر و ریز جزئیات پروژهها نیز میتوانید با کلیک روی وبسایت اصلی پروژه، وایتپیپر (white paper) همان پروژه را مطالعه کنید. لازم به ذکر است که وایت پیپر، سندی است که در آن توسعه دهندگان، اطلاعات تخصصی و ریز جزئیات پروژه، همچنین نحوه عملیاتی کردن و اهداف خود را در آن کاملا شفاف توضیح دادهاند.
شروع سرمایهگذاری و رورد به بازار ارزهای دیجیتال
قبل از هرچیزی باید بدانیم که هیچوقت برای سرمایهگذاری در بازارهای مالی دیر نیست. به قول معروف هروقت ماهی را از آب بگیرید، تازه است. اینکه فکر کنیم قیمت بیتکوین از یک سنت به چندین هزار دلار رشد کرده و سود را کسانی بردهاند که از ابتدا در بازار بودهاند، کاملا اشتباه است.
هیچکس از قبل نمیدانسته که آینده به کدام سو خواهد رفت. جالب است بدانید که در سال 2010 فردی با پرداخت 5000 بیتکوین، یک پیتزا خرید. او در آن زمان از اینکار خود خوشحال بود، زیرا از بیتکوین بهجای ابزار پرداخت استفاده کرده بود. او در آن زمان نمیدانست که قیمت بیتکوین در آینده چقدر خواهد شد.
اما اکنون از آن رویداد بهعنوان گرانترین پیتزای جهان یاد میکنند. مساله این است که اگر آن فرد از آینده خبر داشت یا اطلاعات کافی درباره بلاکچین و آینده آن داشت، احتمالا هیچوقت اینکار را نمیکرد. پس نقش دانش فنی و اطلاعات تخصصی در سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال میتواند برای ما بسیار هائز اهمیت باشد.
امروزه دیگر با گسترش شبکههای اجتماعی و اینترنت در جهان، بهدست آوردن اطلاعات کار سختی نیست. ما میتوانیم با خواندن کتاب، مقاله، جزوات آموزشی رایگان و حتی شرکت کردن در وبینارها و کلاسهای آموزشی به اطلاعات کافی برای شروع سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال برسیم.
در انتها بگذارید یک داستان کوتاه از خودم برایتان تعریف کنم:
زمانی که من وارد حوزه بازار ارزهای دیجیتال شدم، تقریبا هیچچیزی از آن نمیدانستم. آن زمان شبکههای اجتماعی هم وجود نداشت تا بتوان مثل امروز با دیگران بهراحتی تبادل اطلاعات کرد. حتی اگر در اینترنت موضوعی را در مورد ارزهای دیجیتال سرچ میکردم، هیچ سایت فارسی زبانی نبود که اطلاعات مفیدی در اختیار من قرار دهد. لذا من بهصورت تجربی شروع به یادگیری کردم. شروع کردم به توسعه دهندگان ایمیل زدن و از آنها سوال میکردم.
حتما شنیدهاید که اشتباهات کریپتو معمولا از نوع برگشت ناپذیر هستند. پس اولین اشتباه من، آخرین اشتباهم بود. انتقال وجه کوینهای مختلف در ارزهای دیجیتال، ماینینگ، سختی شبکه، نحوه عملکرد بلاکچینها، انواع کیف پول دیجیتال، نکات امنیتی برای جلوگری از هک شدن و... همه اینها با آنچیزهایی که تا به آن زمان دیده بودم کاملا متفاوت و برایم جدید بود.
گرانترین آموزش دنیا
بهعلت اینکه کسی نبود تا به ما راه درست و غلط را نشان دهد، اشتباهات بسیاری را انجام دادم. به این ترتیب پولهای زیادی را از دست دادم تا یاد بگیرم چه کاری اشتباه است و چه کاری درست. این شاید گرانترین آموزش دنیا برای من بود.
مقالات پیشنهادی : کوین دای (DAI) چیست؟
اما اکنون اینستاگرام را که باز کنیم، کلی پیجهای آموزش وجود دارند که حتی به رایگان میتوانیم از آنها برای آموزش خودمان استفاده کنیم. اگر در گوگل سرچ کنیم، مقالات و کلاسهای آموزشی بسیاری وجود دارند که میتوانیم از آنها چیزهای جدید یاد بگیریم. شاید اگر من هم این نکات را از ابتدا میدانستم، خیلی از اشتباهات آن زمان را انجام نمیدادم.
همچنین اگر در زمینه ورود به بازار ارزهای دیجیتال سوالی دارید، حتما آن را برای من کامنت کنید.
سلام و عرض ادب
ممنون از مطالب مفیدتون
جسارتا جنابعالی در مورد شرایط تاسیس صرافی ارزهای دیجیتال اطلاعاتی دارید؟؟یا اینکه از کجا میتونم شرایط و ضوابط تاسیس صرافی عرض دیجیتال رو بفهمم؟؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
باتشکر فراوان
سلام اگر منظورتان از شرایط همان مجوز هست، فعلا در این زمینه هیچ قانون گذاری صورت نگرفته و هیچ یک از صرافی های ارز دیجیتال هیچ مجوز رسمی تا زمان قانون گذاری نهایی ندارند. اما فعالیت آنها غیرقانونی و ممنوع هم نیست.
تشکر و سپاس فراوان
مقاله مفیدی بود
تشکر . مختصر و آموزنده .
مطالب واقعا آموزنده و عالی هستند
متشکریم استاد??
سلام وقت بخیر
میخواستم تشکر کنم از شما بخاطر راهنمایی های ارزشمندتون .?
فوق العاده بود ?