تحلیل گران بنیادی و آنچین کریپتو از ابزارها و اندیکاتورهای گوناگونی برای بررسی بازار و تصمیمگیری نسبت به استراتژی معاملاتی که دارند، استفاده میکنند و نسبت MVRV یکی از مهمترین ابزارها در این زمینه محسوب میشود.
برای تحلیل فاندامنتال در بازار کریپتو، نیاز به اطلاعات و دادههای گوناگون دارید که بخشی از آنها توسط دادههای آنچین تأمین میشود؛ سپس میتوانید با دانشی که کسب کردهاید و با استفاده از فرمولها و شاخصها به آن دادهها معنا بدهید و مبنایی برای تصمیمگیری خودتان بگذارید.
نسبت MVRV در سالهای اخیر یکی از پرکاربردترین شاخصها در حوزه کریپتو بوده است که از طریق آن حباب قیمتی و کف و سقف احتمالی بیت کوین یا سایر رمزارزها را مشخص میکنند.
از این جهت شاخص MVRV هم اندیکاتوری محبوب و هم به شدت پرکاربرد است و در عین حال برای هولدرها و تحلیل گران بازار یک ابزار ساده محسوب میشود.
اندیکاتور MVRV را میتوانید در سایت کریپتوکوانت ببینید و بر اساس آن استراتژی خود را مشخص کنید.
برای اطلاعات بیشتر مقاله آشنایی با سایت کریپتوکوانت را مطالعه کنید.
اجزای نسبت MVRV
نسبت MVRV به معنای نسبت ارزش بازار به ارزش واقعی یا Market Value/Realized Value است که در سال 2018 توسط مراد محموداُف (Murad Mahmudov) و دیوید پوئل (David Puell) طراحی شد.
پس به طور کلی نسبت MVRV از دو بخش تشکیل شده است، یکی ارزش بازار و دیگری ارزش واقعی که هر کدام را باید به طور واضح بررسی کنیم.
ارزش بازار یا مارکت کپ یکی از لغات پرکاربرد در کریپتوکارنسی است. مارکت کپ عبارت است از تعداد کوینها یا توکنها ضرب در ارزش آنها. به عنوان مثال اگر 20 میلیون بیت کوین اکنون در گردش باشد و قیمت بیت کوین 30 هزار دلار باشد؛ مارکت کپ، حاصل ضرب 20 میلیون بیت کوین در 30 هزار دلار خواهد بود.
هر چه مارکت کپ بالاتر باشد، به این معناست که آن ارز از پشتوانه بالاتری برخوردار است و حجم بازار آن بزرگ است و به همین دلیل نوسانات قیمتی شدیدی در آن رخ نمیدهد، برای همین با اطمینان بیشتری میتوان به آن توجه کرد.
ارزش واقعی RV
ارزش واقعی Realized Value که در نسبت MVRV یکی از اجزای اصلی محسوب میشود به معنای هزینه صرف شده برای خرید کوینها یا توکنهای در گردش است. با یک مثال میتوانیم این موضوع را بهتر متوجه شویم. فرض کنید که 3 نفر در قیمتهای گوناگون به خرید بیت کوین پرداختهاند.
- نفر اول 10 بیت کوین در قیمت 10 هزار دلار خریده است.
- نفر دوم 8 بیت کوین در قیمت 20 هزار دلار خریده است.
- نفر سوم 5 بیت کوین در قیمت 30 هزار دلار خریده است.
حالا باید جمع هزینهای که آنها برای خرید بیت کوین داشتهاند را به دست بیاوریم.
(10*10000) +(8*20000) +(5*30000) =410,000
سپس باید آن را تقسیم بر تعداد بیتکوینهای خریداری شده کنیم تا ارزش واقعی کوینها به دست بیاید:
410,000/23=17.826
حالا ما توانستیم ارزش واقعی بیت کوینها را بر اساس دادههایی که داشتیم به دست بیاوریم. اما چه نتیجهای میتوانیم از آن بگیریم؟
اگر قیمت بیت کوین بالاتر از 17.800 باشد، یعنی قیمت بالاتر از ارزش واقعی (میانگین کوینهای خریداری شده) است و دارندگان بیت کوین یا در سود هستند یا تعداد کمی از آنها در ضرر هستند.
در مقابل اگر قیمت پایینتر از این معیار بیاید یعنی دارندگان بیت کوین اکثراً در ضرر قرار دارند.
با این معیار شما میتوانید ارزش کل بازار و همه رمزارزها را نیز به دست بیاورید که به آن ارزش واقعی کل بازار، Realized Cap یا Realized Value گفته میشود.
محاسبه نسبت MVRV
حال برای به دست آوردن نسبت MVRV کافی است تا مارکت کپ را تقسیم بر ارزش واقعی کنیم. این گونه نسبت MVRV به دست میآید.
Market value/Realized value=MVRV
اگرچه که این نسبت را میتوان در مورد بسیاری از رمزارزها به کار برد اما اصلیترین کاربرد آن در نسبت به قیمت بیت کوین است. زیرا از سویی قیمت بیت کوین تأثیر به سزایی بر روی مارکت میگذارد و همچنین بیت کوین بالاترین دامیننس (Dominence) را در بازار دارد و از این رو مهم تلقی میشود.
بیشتر بخوانید:
به همین دلیل شاید نتوان از سایر رمزارزها به دقت بیت کوین اطلاعاتی به دست آورد که قابل تحلیل باشد.
راهنمای استفاده از نسبت MVRV
همانطور که گفتیم با این نسبت شما میتوانید متوجه شوید که در چه زمانی بیت کوین دچار حباب قیمتی شده و کف و سقفهای احتمالی آن را متوجه شوید. برای همین در این شاخص با دو حد رو به رو هستیم. یکی حد بالا و دیگری حد پایین.
حد بالا (Upper limit): عددی که برای این حد در نظر گرفته شده است 3.7 است. بر این اساس اگر نسبت MVRV بالاتر از عدد 3.7 را نشان داد یعنی بیت کوین دچار حباب قیمتی شده است و میتوان انتظار ریزش قیمت از سطح فعلی آن را داشت.
حد پایین (Lower limit): عددی که برای این حد در نظر گرفته شده 1 است. بر این اساس اگر نسبت MVRV کمتر از عدد 1 را نشان میداد یعنی بیت کوین دچار حباب قیمتی منفی شده است و میتوان انتظار افزایش قیمت از این سطح را داشت.
تفسیر نسبت MVRV
اگر بخواهیم نسبت MVRV را تفسیر کنیم باید این گونه فکر کنیم که هنگامی که عدد نسبت بالاتر از یک باشد، یعنی هولدرهای کوتاهمدت تعیینکننده رفتار بیت کوین هستند و معامله گران بالاتر از ارزش واقعی در حال خرید بیت کوین هستند.
بیشتر بخوانید:
بنابراین نمیتوان به قدرت این خریداران خیلی اعتماد کرد و از این نقطه ممکن است با کاهش قیمت رو به رو شویم. هر چه این نسبت بالاتر برود یعنی تعداد کوینهای خریداری شده بالاتر از ارزش واقعی افزایش یافته است و با عبور از عدد 3.7 یعنی معامله گران کوتاهمدت بسیاری به خرید بیت کوین روی آوردهاند.
در مقابل وقتی کاهش شدید قیمت بیت کوین را شاهدیم و سپس میبینیم که قیمت به زیر عدد 1 رسیده است، یعنی اکنون دیگر هولدرها تعیینکننده وضعیت بازار خواهند بود. چراکه آنها نمیخواهند ضرر کنند و در این قیمت شروع به خرید میکنند تا قیمت را در این سطح نگه دارند که به این موضوع فاز انباشت (Accumulation phase) در بازار نیز میگویند.
استراتژیهای نسبت MVRV
به طور کلی تحلیل آنچین را میتوان عصای دست معامله گران و چراغ راه هولدرها دانست چراکه اطلاعات بازار در تحلیل آنچین به دست میآید و کامل می شود. بنابراین اگر در بازار کریپتو میخواهید به خوبی تحلیل کنید، باید با تحلیل آنچین آشنایی خوبی داشته باشید.
در مورد نسبت MVRV میتوانید دقیقاً دو حد بالا و پایین را در نظر بگیرید و بر اساس مدیریت سرمایه و استراتژی معاملاتی که دارید به خرید و فروش ارزهای دیجیتال خود روی بیاورید.
نسبت MVRV شبیه همان چیزی است که در بازار سهام ارزش ذاتی شرکت گفته می شود و بنابراین میتوان با استفاده از این شاخص به یک اطمینان نسبت به قیمت خرید و فروش رسید.
البته این موضوع را در نظر داشته باشید که عبور نسبت از 3.7 یا پایین آمدن آن از 1 به معنای برگشت سریع قیمت نیست، بلکه باید منتظر اتفاقات دیگری بود که میتوانند بازار را جهت دهند. به عنوان مثال اگر نسبت از 3.7 عبور کرده باشد و سپس یک خبر نیز منتشر شود، میبینیم که قیمت به شدت واکنش نشان داده است. در مقابل نیز اگر قیمت به زیر عدد 1 رفته باشد و در همان زمان یک خبر خوب به بازار وارد شود، شاهد رشد قیمت خواهیم بود.
شاید تا به حال این موضوع را هم دیده باشید که با وجود خبر بد، اما بازار واکنشی نشان نمیدهد شاید خوب باشد که در آن زمان ببینید که نسبت MVRV در چه عددی قرار دارد، چراکه در بسیاری مواقع که روی عدد 1 قرار داشته و خبر بد هم به بازار وارد شده اما بازار واکنش منفی و کاهش قیمت نسبت به آن نداشته است؛ زیرا قیمت در کف و مبتنی بر ارزش واقعی قرار دارد و هولدرها به حفظ این سطح میپردازند.
شاخص MVRV z-score
بعضی از متخصصان آنچین بعد از مدتی توانستند تا اندیکاتور جدیدی به دست آورند که بر اساس آن انحراف بین ارزش تحقق یافته و ارزش بازار به دست بیاید. در این شاخص از انحراف معیار استفاده شد تا مشخص شود که تا چه اندازه دادهها از مقدار میانگین، پراکندگی دارند.
به عبارتی در MVRV z-score تأکید بر این دارد که در دورههایی که بازار پامپ یا دامپ دارد آیا ارزش بازار از ارزش واقعی تا چه اندازه بالاتر یا پایینتر است. به همین دلیل میتوانیم آن را یک میانگین روانی در بازار بدانیم که ترس و طمع را در بازار به ما نشان میدهد.
تفسیر و جزئیات این شاخص پیچیده و دارای فرمولهای مختلفی است که نیاز به دانش ریاضی دارد اما میتوانیم به راحتی از آن استفاده کنیم و از جهت سیگنال گیری به خوبی از آن بهره ببریم. این اندیکاتور در سایت گلسنود glassnode.com در دسترس است و میتوانید از طریق سایت Lookintobitcoin نیز این اندیکاتور را ببینید.
قبل از اینکه به سیگنال گرفتن از این اندیکاتور بپردازیم کافی است تا در مورد انحراف معیار این نکته را بدانیم که هنگامی که انحراف معیار "صفر" باشد، یعنی دادهها دارای کمترین میزان پراکندگی هستند و بنابراین در این شاخص به این معنی است که بیت کوین در همان ارزش ذاتی خود قرار دارد.
هر چه این انحراف معیار بالاتر باشد، یعنی قیمتگذاری بیشتر از ارزش ذاتی انجام شده و در نتیجه بیت کوین دارای حباب قیمتی است. برای این موضوع اعدادی را نیز تعریف کردهاند که در نمودار میتوانیم آنها را ببینیم.
بیشتر بخوانید:
اگر انحراف معیار از 7 بیشتر باشد، یعنی بیت کوین وارد حباب شده است و بیش از اندازه قیمتگذاری شده است. این ناحیه در نمودار با رنگ قرمز نشان داده شده است که میتوانیم آن را محدوده خطر نیز بدانیم چون احتمال ریزش قیمت از این ناحیه بسیار زیاد است.
اگر دارایی از 0.1 کمتر شود و به صفر و منفی برسد، بیت کوین در این ناحیه به شدت ارزنده است. در انحراف معیار منفی قیمت بیت کوین دارای حباب منفی است و صفر یعنی ارزش واقعی بیت کوین درست همانند ارزش بازار است و میتوان امیدوار به صعود قیمت بود.
شاخصهای LTH-MVRV و STH-MVRV
شاخص LTH-MVRV یا Long Term Holder MVRV فقط به بررسی بیت کوینهایی میپردازد که توسط هولدرهای بلندمدت نگهداری میشود، از این رو برای تحلیلهای بلندمدت مورد استفاده قرار میگیرد.
شاخص STH-MVRV یا Short Term Holder MVRV نیز صرفاً به بررسی وضعیت بیت کوینها توسط معامله گران کوتاهمدت میپردازد و برای همین برای تحلیلهای کوتاهمدت مفید است.
معیاری که این دو شاخص را از هم جدا میکند، بررسی کیف پولها با بیت کوینهای خرج نشده در بازه 155 روز است که اگر کمتر از 155 روز باشد در شاخص STH-MVRV قرار میگیرد و اگر بیشتر از 155 روز باشد در شاخص LTH-MVRV قرار میگیرد.
این دو شاخص نیز کاربردهای خود را دارند، اما کمی تخصصی میشوند و علاوه بر این بعضی اندیکاتورها مثل Whale ratio نیز در این زمینه به خوبی سیگنال میدهند.
جمعبندی
تحلیل آنچین یک دریای بزرگ در کریپتوکارنسی است که اندیکاتورها و شاخصهای گوناگونی دارد. به همین دلیل نیاز است تا به خوبی نسبت به آن شناخت کسب کنید و از طریق آن تغییراتی که در بازار رخ میدهد را رصد و پیشبینی کنید.
نسبت MVRV یکی از مهمترین و پر استفادهترین شاخصها در زمینه تحلیل کریپتو است که توانسته به خوبی جای خود را در تحلیل معامله گران باز کند. از این جهت بهتر است که از آن در استراتژیهای معاملاتی خود بهره ببرید.
نکته اساسی این است که ما نمیتوانیم صرفاً با استفاده از یک اندیکاتور به معامله بپردازیم و نمیتوان یک عامل را دلیل کافی برای ورود به معامله یا خارج شدن از آن تلقی کرد. به همین دلیل بهتر است با طراحی یک سیستم معاملاتی مناسب که در آن از شاخصها، نسبتها و اندیکاتورهای آنچین نیز استفاده شده بتوانید معاملات خود را مدیریت کنید.