فومو

تاریخ بروز رسانی: 1400/04/26

فومو (FOMO) / ترسی از جنس بورس


فومو همان ترس است اما نوع احساس ترس آن با ترس‌های متداولی که در ذهنمان داریم کمی فرق می‌کند. عبارت فومو (FOMO) مخفف Fear of missing out و به معنی ترس از دست دادن است. در بازارهای مالی این عبارت وقتی مورد استفاده می‌شود که مردم از ترس جا ماندن از بازار وارد خریدهای هیجانی می‌شوند.


در این مقاله می خوانید

فومو چگونه ایجاد می‌شود؟

قیمت بیت‌کوین گران خواهد شد؟ اگر در سال فلان هزار تومان ارز دیجیتال خریداری کرده بودید، اکنون میلیاردر می‌بودید. این جملات چه حسی را در شما ایجاد می‌کند؟

خیلی از اوقات درحال نگاه کردن به نمودار قیمتی هستید و فکر می‌کنید که علائم صعودی در بازار را مشاهده کرده‌اید. در این لحظه باید تصمیم بگیرید که کمی صبر کنید تا مطمئن شوید و با قیمت مناسب‌تری وارد خرید شوید؛ یا هم‌اکنون وارد معامله خرید شوید. در این لحظه افکاری که شما را وادار به خرید از نوع احساسی می‌کنند چه هستند؟

اگر من اکنون نخرم فردا باید با قیمت بالاتری همین سهم را بخرم یا اگر اکنون نخرم، به‌خاطر بالا رفتن قیمت، فلان مقدار سود کمتری نصیبم خواهد شد. این افکار باعث می‌شود که معامله‌گر و یا سرمایه‌گذار، تصمیم‌گیری‌های هیجانی را جایگزین تصمیم‌گیری‌های منطقی و تحلیلی کند و دچار فومو شود. در نتیجه این افراد بدون فکر کردن بیشتر و برای این‌که به اصطلاح کرم درون خود را آرام کنند، اقدام به خرید هیجانی می‌کنند.

زمانی‌که در بازارهای مالی شرایط و جو حاکم به‌نحوی باشد که تعداد معامله‌گران هیجانی بیش از اندازه باشد، که معامله‌گران احساسی برای جا نماندن از بازار روی دست هم‌دیگر خرید کنند و باعث بالارفتن قیمت‌ها شوند را به اصطلاح می‌گویند بازار وارد فاز فومو شده است.

فومو در چه بازارهایی اتفاق می‌افتد؟

فومو ترس جا ماندن از سود است و این در هر بازاری ممکن است اتفاق بیفتد. در بورس ایران نیز تا حدی در سال‌های 1398 و 1399 این فومو بوده. به‌طوری که شاهد بودیم بعد از خبر شیوع کرونا و سقوط بازارهای مالی جهان، شرایط بازار بورس ایران به نحوی بود که فوموی بازار بر ترس تاثیر کرونا بر عملکرد شرکت‌ها چیره شد و باعث شد تا برخی از سهم‌ها بدون توجه به این شرایط تا چند برابر رشد قیمت را تجربه کنند. اما معمولا فومو را برای ارزهای دیجیتال بیشتر می‌شنویم تا بازارهای مالی دیگر؛ زیرا صعود چشمگیر ارزهای دیجیتال در دهه گذشته باعث شده تا مردم ارزهای دیجیتال را با سودهای فضایی به‌خاطر بسپارند. مقایسه‌هایی که با گذشته و حال می‌کنند نیز در نقش ایجاد فومو برای ارزهای دیجیتال، بسیار تاثیرگذار هستند.

همه سودهای بازار مال شما نیست. همواره سعی کنید تا تصمیمات از روی منطق و استراتژی معاملاتی خود را دنبال کنید.

آیا طلای جهانی هم فومو دارد؟

طلای جهانی نیز مثل هر بازار دیگری در برخی از مواقع ممکن است دچار فومو شود. اما این فومو مثل ارزهای دیجیتال و بیت‌کوین همیشگی نیست. به‌عنوان مثال آمریکا وارد یک جنگ تمام عیار با کشوری دیگر می‌شود که این امر باعث سقوط بازار بورس آمریکا خواهد شد. در چنین شرایطی معمولا قیمت طلا شروع به‌افزایش می‌کند و مردم شروع به خرید احساسی طلا می‌کنند. چون فکر می‌کنند که اگر اکنون نخرند فردا قیمت طلا بیشتر از امروز خواهد بود. در این لحظه می‌گوییم که طلا هم دچار فومو شده است. اما دلیل اصلی این‌که چرا این فومو در قیمت طلای جهانی همیشگی نیست را می‌توان در تاریخ و گذشته رفتار قیمتی طلا دید. طلا همواره و از گذشته‌های دور به عنوان یک سرمایه امن، قابل اعتماد و با نوسان‌های کم، در بین سرمایه‌گذاران شناخته شده است که در دراز مدت، همواره رو به رشد بوده. به همین دلیل کسی برای پولدار شدن و سود زیاد طلا نمی‌خرد (مگر در شرایط خاص و جو حاکم بر بازار طلا).

بیشتر بخوانید: بورس را از کجا شروع کنیم؟

سخن آخر

فومو نتیجه یک واکنش احساسی در شرایط خاص و برای جا نماندن از بازار است که توسط معامله‌گران به‌وجود می‌آید که نتیجه آن باعث بالا رفتن قیمت‌ها می‌شود. ایم واکنش ممکن است در شرایط مختلف کار درست و یا غلطی به‌شمار آید. به‌عبارت دیگر نمی‌توان گفت که فومو همیشه بد است. ممکن است در شرایطی خاص از بازار صلاح این باشد که شما جفت پا بپرید داخل گود و در شرایطی دیگر همین عامل باعث ضررهای بزرگ برای معاملات شما باشد. اما پیشنهاد می‌شود که برای کاهش مقدار ریسک، همیشه از فومو و معاملات احساسی دوری کنید. این جمله شاید به شما کمک کند که «همه سودهای بازار مال شما نیست!» و همواره سعی کنید تا تصمیمات از روی منطق و استراتژی معاملاتی خود را دنبال کنید.
می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده بفرمایید.

5/5 - (2 امتیاز)

درباره نویسنده

پویا بهایی‌پور

من در بازارهای مالی سود نمی‌کنم بلکه زندگی می‌کنم. نتیجه تمامی مطالعه و تحقیقات من در این حوزه به همین یک جمله خلاصه می‌شود. تا بدانجا رسید دانش من، که بدانم همی که نادانم.

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!