هر کدام از معاملهگران در بازارهای مالی سعی میکنند تا بر اساس استراتژی و شناختی که از خود دارند، یک سبک از معاملهگری را برای خود انتخاب کنند. این مدلهای معاملهگری بر اساس تایم فریم و ویژگیهای روحی افراد با یکدیگر متفاوت است.
از مشهوترین استراتژیها و سبکهای معاملهگری میتوان به اسکالپینگ اشاره کرد که معاملهگر بر روی تایم فریمهای پایین کار میکند. این گروه از معامله گران شاید دهها معامله در روز انجام دهند و هیچکدام از پوزیشنهای خود را به مدت طولانی باز نمیگذارند.
معرفی سبک اسکالپینگ
اسکالپینگ یکی از محبوبترین و جذابترین سبکهای معاملهگری است. هدف بسیاری از افرادی که تازه به معاملهگری روی میآورند این است که یک اسکلپر قوی شوند. در این سبک معاملاتی شما باید پوزیشنهای بسیار زیاد با سودهای کم تنظیم کنید.
برخلاف معاملهگران بلندمدت که به معاملات کم در تایم فریمهای بالا و با سود زیاد فکر میکنند اما اسکلپرها چندان بلندپروازانه نسبت به سود نگاه نمیکنند، آنها سعی دارند تا معاملات زیاد با سود کم داشته باشند.
از این رو اسکلپرها باید تسلط مناسبی روی بازار داشته باشند و حرکات قیمتی را به خوبی تشخیص دهند. آنها افرادی منظم و کم ریسکی هستند. در تعیین حد سود و زیان به خوبی فکر میکنند و در نهایت به تصمیمگیری درست میرسند.
برای اینکه در اسکالپینگ حرفهای شوید باید به این قدرت برسید که در چند دقیقه یا حتی ثانیه تصمیمگیری کنید و برای این کار نیاز به تمرین و دانش بالایی دارید. دلیل شکست بسیاری از اسکالپرها این است که اسیر احساسات خود میشوند و هنگام خرید و فروش نمیتوانند منطقی تصمیم بگیرند.
سبک معاملاتی اسکالپینگ برای کسانی مناسب است که میتوانند در برابر استرس و سایر هیجانات خود دوام بیاورند و تصمیمات منطقی بر اساس استراتژی خود بگیرند. استراتژی این گروه پیچیدهتر از سایر معامله گران است و برای همین زمان بیشتری برای تدوین آن باید انجام دهند.
اسکلپرها به جای سهامداری کردن یا صبر کردن برای رشدهای زیاد سعی میکنند از حرکات کوچک قیمت نوسان بگیرند و این کار را هم در بازارهای رنج و هم در بازارهای ترند انجام میدهند.
ابزارهای اسکالپینگ
شاید مهمترین سوالی که هر کس برای اسکلپر شدن میپرسد این باشد که "چگونه یک اسکلپر موفق شوم؟" برای این کار کافی است ابزار مناسب را در اختیار داشته باشید و بتوانید از آنها به خوبی استفاده کنید. این ابزارها شامل مبانی فاندامنتال، ابزارهای تکنیکال، روانشناسی، مدیریت ریسک و ترید ژورنال است. هر کدام از این موارد نیاز به ساعتها وقت دارد اما با تمرین میتوانید به خوبی به نتیجه برسید.
مقالات پیشنهادی : مدیریت سرمایه و ریسک چیست؟
مبانی فاندامنتال
اکثر اسکالپرها به اخبار فاندامنتال بیتوجه هستند و دلیل آن را نیز فعالیت خود در تایم فریمهای کوچک میدانند. اما برخی از آنها معتقدند شناخت جزئی از مباحث بنیادین و تقویم رویدادها و اخبار میتواند جو بازار برای آنها در روز معاملهگری را مشخص کند.
اینگونه معامله گران اسکلپ بهتر میتوانند به بررسی بازار و انجام معامله بپردازند و نگرانی بابت اتفاقات عجیب غریب در بازار که میتواند متأثر از اخبار و رویدادهای فاندامنتال باشد، ندارند.
برای آشنایی بیشتر مقاله تحلیل بنیادی چیست؟ مطالعه کنید.
ابزارهای تکنیکال
مهمترین بخش از اصول اسکالپینگ به شناخت دقیقتر ابزارهای تکنیکال محسوب میشود. اسکلپرها باید به تسلط کافی در تکنیکال برسند و بتوانند از آنها به خوبی استفاده کنند.
در این میان نیز هر کدام سبک و استراتژی خاص خود را دارند. بعضی از اندیکاتورها و اسیلاتورها استفاده میکنند و تعدادی دیگر از روشهای پرایس اکشن بهره میبرند. اگر میخواهید بدانید که کدام ابزار مناسب شماست باید آنها را امتحان کنید و ببینید که با کدام یک راحتتر هستید.
شناخت کافی نسبت به ابزارهای تکنیکال باعث میشود که شما بتوانید یک استراتژی مناسب بنویسید و شروع به تست آن کنید. سپس با استفاده از آن میتوانید به سوددهی و وینریت بالاتر در ریسک به ریواردهای مختلف برسید.
مقالات پیشنهادی : تحلیل تکنیکال چیست؟
روانشناسی
برای اینکه معاملهگر خوبی باشید حتماً نیاز است تا به روانشناسی بپردازید تا مبادا تحت تأثیر هیجانات خود قرار بگیرید و دچار اشتباه شوید. برای این کار میتوانید کتابهای مشهوری همچون "معاملهگر منضبط" از مارک داگلاس را بخوانید.
تسلط بر روانشناسی خود یکی از سختترین و پیچیدهترین مباحث مربوط به معاملهگری است که شاید سالها زمان ببرد اما با یک برنامه نظم میتوانید آن را به خوبی اجرا کنید. برای این کار سعی کنید هر روز مطالعه داشته باشید.
اسکالپینگ را شاید بتوان به شدت وابسته به روانشناسی دانست چرا که این گروه از معاملهگران به دلیل تصمیمگیری در لحظات حساس بازار و سرعت کاری که در حال انجام آن هستند امکان دارد که به شدت تحت تأثیر مغز و احساسات خود قرار بگیرند. از این رو توجه به روانشناسی به شدت در این زمینه مهم تلقی میشود.
مدیریت ریسک
از مهمترین بخشهای اسکالپینگ این است که شما بتوانید به خوبی مدیریت ریسک کنید چراکه عملاً شما با حدسهایی که در سود و زیان نسبت به نوسانات با توجه به ابزارهای خود دارید باید کار کنید. از این جهت نیاز است تا به خوبی مدیریت ریسک خود را انجام دهید.
بررسی تارگت مناسب و قرار دادن حد ضرر در نقطه لازم به شدت مهم است. بررسی شرایط بازار برای ریسک به ریوارد را باید در نظر بگیرید و یک پلن معاملاتی داشته باشید تا بتوانید بر اساس آن جلوی دراودان (کاهش ارزش پرتفوی) زیاد یا ضررهای جبرانناپذیر را بگیرید.
مقالات پیشنهادی : دراودان یا افت سرمایه چیست؟
بسیاری از معاملهگران تازهکار اسکلپر با وجود صرف وقت بسیار برای یادگیری تکنیکال و علیرغم داشتن استراتژیهای به نسبت مناسب با شکست رو به رو شدهاند. اگر به بررسی وضعیت حساب و نحوه معاملهگری آنها کنید متوجه میشوید که مدیریت ریسک را نتوانستهاند به خوبی انجام دهند.
ژورنال معاملاتی
همه معاملهگران نیاز به ژورنال معاملاتی دارند اما اسکلپرها بیش از دیگران به این ابزار مهم وابستهاند. در ژورنال معاملاتی باید معاملات خود را بنویسید و آنها را بررسی کنید. ژورنال معاملاتی یکی از مهمترین ابزارهای معاملهگران است و باید به آن توجه لازم را داشته باشید.
از طریق ژورنال معاملاتی میتوانید سیستم خود را بهبود ببخشید و متوجه شوید که باید چه بخشی را حذف کنید. تایمفریم مناسب خودتان را پیدا میکنید و برای کسب سود بیشتر آماده میشوید.
استراتژیهای مشهور اسکالپینگ
شاید صدها استراتژی برای اسکالپینگ وجود داشته باشد اما بعضی از آنها مشهورتر و پرکاربرد تر از سایرین باشد. در این اینجا تنها به تعداد محدودی از آنها اشاره میکنیم که البته برای تسلط به هر کدام نیاز به تمرین و دانش بسیار است.
فیبوناچی
فیبوناچی یکی از مهمترین ابزارها برای تحلیل تکنیکال است. در اسکالپینگ نیز معاملهگران با استفاده از فیبوناچی میتوانند خطوط حمایت و مقاومت خود را مشخص کنند و سپس دست به معامله بزنند. البته هر معاملهگری باید استراتژی خود را در نسبت به فیبوناچی داشته باشد.
برای آشنایی بیشتر مقاله انواع فیبوناچی در تحلیل تکنیکال مطالعه کنید.
اندیکاتورها و نوساننماها
استفاده از اسیلاتورها یا همان نوسان نماها از دیگر استراتژیهای اسکالپینگ است که میتوان به استوکاستیک، RSI، MACD و CCI اشاره کرد. هر کدام از این ابزارها تنظیمات و ویژگیهای خاص خود را دارند اما اسکلپرها بر اساس استراتژیهای خود میتوانند به خوبی معاملاتشان را با استفاده از آنها مدیریت کنند.
برای آشنایی بیشتر مقاله آشنایی با تحلیل تکنیکال- اندیکاتور (بخش سوم) مطالعه کنید.
پرایس اکشن و الگوهای شمعی
یکی از مهمترین استراتژیهای اسکالپینگ استفاده از الگوهای شمعی است که بر اساس آن شما باید نحوه حرکت شمعها را دنبال کنید و الگوهای شمعی را به خوبی بشناسید. پس از مشاهده نشانههای لازم میتوانید به معامله ورود کنید و در صورت نشانههای کافی برای خروج، معامله خود را ببندید.
معاملهگران پرایس اکشن سعی دارند تا بدون استفاده از اندیکاتورها و صرفاً با توجه به خود چارت به ترید و معاملهگری بپردازند. پرایس اکشن سبکهای گوناگونی دارد که از جمله مشهورترین آنها البروکس و RTM است. پرایس اکشن نیاز به دقت بالا و مدیریت ریسک مناسب دارد.
مقالات پیشنهادی : پرایس اکشن (Price Action) چیست؟
جمعبندی
اسکالپینگ یکی از مهمترین سبکهای معاملهگری است که با استفاده از ابزارهای گوناگون میتوان به آن دست یافت. اگر به این سبک از معاملهگری علاقه دارید، حتماً باید آموزش لازم را ببینید.
همچنین قبل از اینکه اسکالپر شوید بهتر است چندبار خود را در حسابهای دمو یا معاملات با حجم کم بسنجید تا متوجه شوید که آیا این سبک مناسب شماست یا خیر.
در اسکالپینگ از ابزارهای گوناگونی همچون اهرم و رباتها استفاده میکنند و این موضوع بستگی به استراتژی آنها دارد. بنابراین برای اینکه یک معاملهگر حرفهای شوید حتماً استراتژی و پلن معاملاتی خود را طراحی کنید و سپس به اسکالپینگ بپردازید.
با وجود مزایای بسیار اسکالپینگ اما مشکلاتی از جمله رقابت با رباتها در ترید که خیلی سریع هستند، عدم نقد شوندگی بعضی از سهام و ارزهای دیجیتال و همچنین کمیسیون و کارمزد بالای بعضی کارگزاریها و صرافیها موجب می شود تا عدهای نیز از آن دوری کنند.
فراموش نکنید که مدیریت ریسک و روانشناسی از مهمترین ارکان اسکالپینگ است و باید تلاش کنید در این دو مورد به خوبی تسلط پیدا کنید.
ممنون