در بین ابزارهایی که معاملهگران از آن استفاده میکنند، ژورنال معاملاتی حالتی ویژه دارد، چرا که اهمیت بالایی دارد اما بسیاری آن را نادیده میگیرند.
ژورنال معاملاتی، تاریخ معاملهگری شماست و اگر بخواهید تاریخچه خود را بنویسید هیچچیزی بهتر از ژورنال معاملاتی نیست. ممکن است بگویید چرا باید تاریخ معاملهگری خود را ثبت کنیم؟ اما بهترین جواب همان چیزی است که در مورد تاریخ گفته میشود: "گذشته چراغ راه آینده است".
ممکن است معاملهگران به قدرت حافظه خود اتکا کنند یا با خود بگویند تعداد معاملات آنها چنان زیاد نیست که بخواهند ثبت کنند، اما فراموش نکنید که هیچ حافظهای نمیتواند به اندازه ژورنال معاملاتی به شما کمک کند.
در ژورنال معاملاتی به ثبت و ضبط هر آنچه در ترید برای شما اتفاق افتاده میپردازید و سپس میتوانید آن را به صورت دورهای بررسی کنید تا ایرادات و نکات قوت خود را به دست بیاورید.
یک ژورنال معاملاتی از اجزای مختلفی تشکیل شده است و بستگی دارد که شما چه مواردی را میخواهید در آن ثبت کنید.
اجزای ژورنال معاملاتی
در مورد اجزای ژورنال معاملاتی اختلاف نظر است، ولی بعضی از موارد در بین همه صاحب نظران مشترک است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تاریخ معامله
- نقطه ورود
- نوع پوزیشن (لانگ یا سل)
- نقطه حد ضرر
- نقطه تارگت
- ریسک به ریوارد
- سود یا ضرر پس از بستن معامله
مقالات پیشنهادی : نسبت ریسک به ریوارد چیست؟
از اینجا به بعد شما میتوانید نکات کلیدی را به ژورنال خود اضافه کنید، مثلاً اینکه بالانس حساب خود را پس از انجام معامله بنویسید.
یکی دیگر از نکات مهمی که در ژورنال قید میشود، استراتژی است که شما بر اساس آن ترید میکنید. در این حالت شما مینویسید که با کدام استراتژی و چرا یک سهم یا ارز را معامله کردهاید. اگر دلیل فاندامنتال بوده است آن را مینویسید و اگر تکنیکال بوده نیز آن را یادداشت میکنید.
بررسی احساسات نیز از دیگر مواردی است که عموماً در ژورنال نوشته میشود. میتوانید بنویسید که ترس داشتید یا طمع یا هیچکدام و صرفاً بر اساس نقاط ورودی که تعیین شده بود ورود کردید.
مزایای ژورنال معاملاتی
با داشتن یک ژورنال معاملاتی میتوانید از روند کار خود و نحوه ترید کردن خود اطلاع بیشتری کسب کنید. خیلی از نکات ریز اما کاربردی ممکن است که از حافظه شما بگذرد یا ثبت نشود، ولی یک ژورنال معاملاتی دقیقاً همان چیزی است که باعث ثبت و ضبط این نکات میشود.
ژورنال معاملاتی بهترین ابزار برای بررسی استراتژی و پلن معاملاتی شماست. ممکن است شما با بک تست یا امتحان کردن برخی موارد به استراتژی خودتان باور پیدا کنید اما یک استراتژی همیشه خوب جواب نمیدهد و در طول مدت زمان نیاز به عیبیابی دارد.
مقالات پیشنهادی : استراتژی سرمایهگذاری لایهای
استراتژی همچون یک ماشین است که در طول زمان امکان دارد دچار استهلاک شود و بنابراین باید آن را تعمیر کنید. ژورنال معاملاتی وسیله عیبیابی این ماشین است و با بررسی آن متوجه میشوید که کدام بخش از استراتژی را باید تغییر دهید و آن را بهینه کنید.
یکی دیگر از تأثیرات شگفتانگیز ژورنال معاملاتی این است که به شما نظم میدهد. چرا که وقتی با یک ژورنال کار میکنید باید حتماً نقاط ورود و خروج و ریسک به ریوارد و... را ثبت کنید. این موضوعات باعث میشوند تا هم نظم بهتری داشته باشید و هم فارغ از احساسات و طبق استراتژی به معاملات ورود کنید.
علاوه به همه اینها شما میتوانید به بررسی این موضوع بپردازید که در چه زمانهایی استراتژی شما بهتر جواب داده و کجا توانستهاید بهتر کسب سود کنید. بنابراین با ژورنال معاملاتی میتوانید جلوی معاملات مشکوک و با عجله و بدون پشتوانه را بگیرید.
و آخرین نکته در این زمینه اینکه ژورنال به شما انگیزه و اراده میدهد. هر چه بیشتر کار کنید میتوانید بهتر متوجه نرخ برد خود شوید و با ثبت آنها میتوانید به نقاط مثبت خود پی ببرید. داشتن یک ژورنال معاملاتی کمتر از یک معجزه پیشرفت برای تریدرها نیست!
مراحل تهیه یک ژورنال معاملاتی
برای ساخت ژورنال معاملاتی راههای بسیاری وجود دارد. شرکتهایی برای سادهتر کردن این فرایند به ارائه نرمافزارهایی پرداختهاند که میتوانید با یک جستجوی ساده آنها را پیدا کنید. همچنین بعضی از سایتها و مؤسسات با اکسل به طراحی ژورنالهای معاملاتی پرداختهاند.
بیشتر بخوانید:
ژورنال معاملاتی نرمافزاری یا مبتنی بر اکسل مزایای خوبی دارند از جمله اینکه با فرمولهایی که داخل آنها قرار داده شده درصد ریسک حساب، نرخ برد و... به سرعت به دست میآیند اما اگر از دنیای دیجیتال خستهاید و میخواهید روی کاغذ بنویسید، طراحی یک ژورنال معاملاتی خیلی ساده است.
کافی است یک دفتر معمولی انتخاب کنید و داخل آن یک جدول ساده بکشید. در قدم بعدی باید مشخص کنید که چه اطلاعاتی را میخواهید ثبت کنید. ممکن است برای عدهای از معاملهگران برخی اطلاعات مثل تاریخ ورود به معامله چندان مهم نباشد ولی برای بعضی دیگر مهم است.
پس مشخص کنید که چه اطلاعاتی برای شما مهم است که باید آنها را ثبت کنید. به عنوان نمونه میتوانید جفت ارز یا سهم، نقطه ورود، حد ضرر، تارگت ها، ریسک به ریوارد و... را ثبت کنید.
توصیهای که بسیاری از کارشناسان دارند این است که جلوی هر ترید بنویسید که بر اساس چه استراتژی و در چه تایم فریمی به معامله پرداختهاید. اینگونه متوجه میشوید که کدام استراتژی و در چه تایمفریمی مناسب شماست.
مقالات پیشنهادی : تایم فریم یا دوره زمانی در تحلیل تکنیکال
اگر یک ستون باز هم داشته باشید که درسهای مربوط به هر معامله را بنویسید خیلی خوب است اینگونه در هر معامله نکتهای یاد میگیرید و به مرور به استادی در استراتژی خود میرسید. با درس گرفتن از اشتباهاتی که مینویسید نرخ برد شما افزایش مییابد.
نکاتی برای داشتن یک ژورنال معاملاتی خوب
بسیاری از معامله گران ژورنال معاملاتی دارند اما از آن استفاده نمیکنند. برای این کار اول از همه باید برای خودتان تصریح کنید که نوشتن ژورنال بخشی از فرایند معاملهگری شماست، برای همین هیچگاه آن را نباید کنار بگذارید.
بنابراین به محض اینکه وارد یک پوزیشن میشوید، آن را ثبت کنید و ژورنال را کامل کنید. همچون وظیفهای که اگر انجام ندهید بخشی از ترید خود را انجام ندادهاید.
نکته بعدی این است که نکات اضافی و طولانی را از ژورنال حذف کنید تا فضای بهتری داشته باشید و بتوانید بهتر به معاملات خود فکر کنید. یک صفحه درهم برهم و پر از نکات ریز و درشت باعث میشود تا نتوانید بهخوبی ژورنال را تحلیل کنید.
مقالات پیشنهادی : فرسودگی شغلی در معامله گران بازارهای مالی
سومین نکته این است که بتوانید از مجموع دادهها به نتیجهگیریهای کاربردی برسید. به عنوان مثال متوجه شوید که کدام تایم فریم برای شما بهتر است؟ یا اینکه چه میزان ریسک به ریوارد میتواند برای شما بهتر عمل کند؟
نکته آخر اینکه میتوانید شرایط روحی و روانی خود را هنگام آن معامله نیز ثبت کنید تا به تسلط بیشتری بر خودتان برسید. با اسکن وضعیت ذهنی خودتان متوجه ضعفهای معاملهگری در بخش روانشناختی و ناخودآگاه خودتان میشوید و با تمرین میتوانید آنها را برطرف کنید و کاملاً بر معاملات خود مسلط شوید.
جمعبندی
معاملهگری همچون بسیاری از مشاغل دارای ابزاری است که به جد میتوان گفت که ژورنال معاملاتی از جمله ابزار حیاتی معامله گران است. هنگامیکه شما به دنبال یادگیری تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال هستید، در کنار آن ضروری است ابزارهای لازم برای شغل خود را نیز یاد بگیرید.
مباحثی همچون تسلط بر مدیریت ریسک و روانشناسی معامله گران صرفاً با آموزش به دست نمیآید بلکه نیاز به تمرین و تکرار و بررسی جوانب مختلف دارد. ژورنال معاملاتی از مهمترین ابزارهایی که این امکان را فراهم میکند تا بتوانید در این گروه مباحث به تسلط خوبی برسید.
مقالات پیشنهادی : مدیریت سرمایه و ریسک چیست؟
برای یادگیری بیشتر میتوانید با یک جستجوی ساده در گوگل به فایلهای ژورنالهای معاملاتی معامله گران بزرگ و توضیحاتی که آنها روی ژورنال داشتهاند دست پیدا کنید.