هش ریت (Hashrate) چیست؟

تاریخ بروز رسانی: 1401/08/16

هش ریت (Hashrate) چیست؟


هش ریت به مقدار کاری که باید ماینر انجام دهد تا بتواند رمز بلوک‌ها را پیدا کند، گفته می‌شود، به عبارت دیگر هش ریت معیاری برای اندازه‌گیری عملکرد ماینرهاست.

هش ریت یا هش پاور Hash power یکی از اصلی‌ترین مفاهیمی است که به محض ورود به دنیای بلاکچین با آن رو به رو می‌شوید، چراکه کارکرد ماینرها با مبحث هش Hash همراه است.


در این مقاله می خوانید

تعریف هش (Hash)

برای اینکه بدانیم، هش ریت چیست در ابتدا لازم است تا با تعریف هش آشنا شویم. هشینگ (Hashing) یک فرایند ریاضی برای رمزنگاری است. در این فرایند یک تابع تعریف می‌شود که مثل یک تبدیل‌کننده عمل می‌کند. سپس یک ورودی به آن داده می‌شود، تابع آن را تبدیل به یک هش یا یک عبارت طولانی با عدد و حروف می‌کند.

به عنوان مثال، اگر کیف پول A به کیف پول B به مقدار 2 عدد بیت‌کوین انتقال داده باشد، در بلاکچین این موضوع تبدیل به یک هش می‌شود و نتیجه آن به این صورت نوشته می‌شود: fjhcbkc525v15d4ksk

حالا فرض کنید که کیف پول A به کیف پول B به مقدار 3 عدد بیت کوین انتقال دهد، آنگاه هش آن به این صورت نوشته می‌شود: pijm45cvvjhksh4556

حتی یک تغییر کوچک موجب می‌شود تا هش کاملاً تغییر کند و به این صورت است که کسی به همین راحتی نمی‌تواند شبکه بیت‌کوین را هک کند و بیت‌کوین‌های جعلی را انتقال دهد.

رمزگشایی هش توسط ماینرها

هش ریت

تراکنش‌هایی که در شبکه بیت‌کوین انجام می‌گیرد، قبل از اینکه وارد بلاکچین شوند با فرایند هشینگ رو به رو هستند. سپس ماینرها باید هش را حل کنند و در صورت صحیح بودن، آن را به بلاکچین اضافه کنند. این گونه هم ماینر به درآمد می‌رسد و هم سلامت شبکه حفظ می‌شود.

ماینرها با قدرت پردازنده‌ای که دارند باید این هش‌ها را رمزگشایی کنند و در نتیجه هر چه یک ماینر قوی‌تر باشد، سریع‌تر می‌تواند به رمزگشایی برسد. ماینری که بتواند رمز را بشناسد، مستحق دریافت بیت‌کوین می‌شود و به درآمدزایی می‌رسد.

قوی بودن یک ماینر به قدرت پردازنده‌های آن است که با معیار هش ریت سنجیده می‌شود. در اصل هش ریت یک واحد اندازه‌گیری است تا مشخص شود چه مقدار فعالیت لازم است تا هش‌ها رمزگشایی شود.

شبکه بیت‌کوین برای پایداری و کارکرد همیشگی نیاز دارد تا قدرت هش نزدیک به 10 دقیقه باشد. برای این موضوع نیاز است تا هش ریت ماینرها مورد رصد قرار گیرد. ماینرها باید نانس (Nonce) یا هدف موقت را حدس بزنند و برای این کار نیاز به مصرف انرژی و تکنولوژی دارند.

فرایندی که ماینرها به حدس نانس و حل هش می‌پردازند، استخراج یا ماینینگ می‌گویند. بنابراین هر آنچه در شبکه رخ می‌دهد وابسته به هش است و در نتیجه یک اصل تأثیرگذار در بلاکچین محسوب می‌شود.

هش ریت چگونه اندازه‌گیری می‌شود؟ 

محاسبه هش ریت

هش ریت در گذشته پایین بود و افراد می‌توانستند با کامپیوترهای خانگی خود نیز به استخراج بیت‌کوین و حل معماهای هش بپردازند اما اکنون مقدار آن زیاد شده و در نتیجه باید از دستگاه‌های زیادی استفاده کرد که قدرت پردازندگی بالایی دارند.

هش ریت بر اساس معیاری به نام "هش بر ثانیه" اندازه‌گیری می‌شود و این معیار واحدهای بزرگ و کوچک مختلفی دارد. در ابتدا نگاهی می‌اندازیم به واحدهای اندازه‌گیری هش ریت:

  • ۱KH/s   یا هزار هش بر ثانیه؛ معادل یک کیلوهش بر ثانیه
  • ۱MH/s  یا یک میلیون هش بر ثانیه؛ معادل یک مگاهش بر ثانیه
  • ۱GH/s  یا یک میلیارد هش بر ثانیه؛ معادل یک گیگاهش بر ثانیه
  • ۱TH/s  یا یک تریلیون هش بر ثانیه؛ معادل یک تراهش بر ثانیه
  • ۱PH/s  یا یک کوادریلیون هش بر ثانیه؛ معادل یک پتاهش بر ثانیه
  • ۱EH/s  یا یک کوئینتیلیون هش بر ثانیه؛ معادل یک اگزاهش بر ثانیه
  • ۱ZH/s  یا یک سکستیلیون بر ثانیه؛ معادل یک زتا هش بر ثانیه
  • 1YH/s  یا یک سپتیلیون بر ثانیه؛ معادل یک یوتا هش بر ثانیه

هر چه قدرت یک ماینر بر اساس هش ریت آن بیشتر باشد، به معنای آن است که می‌تواند میزان هش‌های بیشتری را رمزگشایی کند و در نتیجه درآمد بیشتری کسب کند.

سختی شبکه

هر چه تعداد ماینرها بیشتر شود یک معیار دیگر نیز به این فرایند اضافه می‌شود که به آن سختی شبکه می‌گویند. همان‌گونه که از اسم این معیار مشخص است؛ هر چه سختی شبکه افزایش یابد، به این معناست که ماینرها نیاز به توان بالاتری دارند تا بتوانند رمزگشایی کنند و در نتیجه کار سخت‌تری دارند.

سختی شبکه زمانی بیشتر می‌شود که تعداد ماینرها بیشتر شود، زیرا پروتکل بیت‌کوین بر روی 10 دقیقه تنظیم شده است و اگر ماینرها افزایش یابند باعث می‌شود این پروتکل به زیر عدد خود برسد و اگر کم شوند و سختی شبکه تغییر نکند به عددی بالاتر می‌رسد، بنابراین سختی شبکه حکم محافظ این پروتکل را دارد.

پاداش ماینرها نیز در این میان وابسته به سختی شبکه و میزان هش ریت دستگاه‌های آن‌ها دارد. پس کسی که به فکر راه‌اندازی ماینر است باید همزمان بتواند بر اساس معیار سختی شبکه و هش ریت دستگاه‌هایی که در اختیار دارد، تصمیم‌گیری کند.

از این جهت نمی‌توان ماینینگ را یک فرایند ساده در نظر گرفت و افرادی که می‌خواهند وارد ماینینگ شوند نیاز به اطلاعات فنی در زمینه دستگاه‌ها، توجه به اطلاعات آنچین همچون سختی شبکه و علاوه بر این اندازه‌گیری هزینه‌هایی که دارند مثل نیروی انسانی و انرژی بپردازند.

سپس همه این موارد را با قیمت بیت‌کوین بسنجند که تا چه اندازه درآمدی که کسب می‌کنند، می‌تواند پوشش هزینه‌هایشان را داشته باشد و علاوه بر این به سوددهی برسند.

سخن آخر

هش همان چیزی است که باعث می‌شود بیت‌کوین را یک رمز ارز بشناسیم، چراکه اساس و پایه آن بر رمزگذاری هشینگ بنا شده است. هش، سلامت و امنیت را در شبکه ایجاد می‌کند و محصول ماینرها پیدا کرد هش بلاک‌هاست. به عبارتی می‌توان گفت هشینگ یکی از اصلی‌ترین مفاهیم و بنیادهای کریپتوکارنسی است.

برای تحلیل بنیادی ارزهای دیجیتال می‌توان به این نرخ توجه کرد چرا که بر عملکرد ماینرها تأثیرگذار است و ارزش ذاتی بیت‌کوین را از دل هش‌ریت و دیگر هزینه‌ها پیدا کرد چراکه بسیاری از کارشناسان معتقدند که بیت‌کوین محصول ماینرهاست و در نتیجه برای یافتن ارزش ذاتی آن باید عملکرد آن‌ها را مورد بررسی قرار داد.

3/5 - (2 امتیاز)

درباره نویسنده

میلاد مرتجی

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!