شاخص S&P 500 مخفف عبارت Standard & Poor’s 500 است. این شاخص بر اساس ارزشگذاری ۵۰۰ شرکت بزرگ و فعال در بازار سهام آمریکا محاسبه میشود. S&P یکی از مهمترین شاخصهای سنجش عملکرد کلی بازار بورس و اوراق بهادار آمریکا محسوب میشود و با شاخصهای Dow Jones و Nasdaq متفاوت است.
تاریخچه S&P 500
شاخص S&P 500 محصول شرکت Standard & Poor’s است که به مخفف نام همین شرکت است. این شرکت توسط هنری ورنام پور (Henry Varnum Poor) در سال ۱۸۶۰ میلادی تاسیس شد و کار آن جمعآوری اطلاعات و تحلیل دیتاهای مالی شرکتها است.
در سال ۱۹۴۱ میلادی، شرکتهای انتشارات پور (Poor’s Publishing Co) و شرکت آمار استاندارد (Standard Statistics Co) باهم ادغام شد و نام آن به Standard & Poor’s تغییر کرد. کمی بعد و در سال ۱۹۵۷ میلادی، S&P بهعنوان اولین شاخص بازار سهام در جهان، با قابلیت ردیابی توسط کامپیوتر به بازار معرفی شد. این شاخص در ابتدا تعداد سهام کمی را دنبال میکرد، اما با گذشت زمان و گسترش بازار، تعداد سهامهای داخل این شاخص به ۵۰۰ شرکت افزایش یافت و شاخص S&P 500 را تشکیل داد.
شاخص S&P 500 چگونه کار میکند؟
شاخص S&P 500 عملکرد شرکتهای فعال در بازار سرمایه را بررسی میکند. این شاخص فهرستی از ۵۰۰ شرکت سهامی برتر در بازار را هموراه مورد بررسی قرار میدهد. جالب است بدانید که این فهرست ۸۰ درصد از ارزش بازار سهارم آمریکا را شامل میشود. از این شاخص عموما برای سنجش نحوه عملکرد معاملهگران در مقایسه با روند بازار استفاده میشود.
فهرست S&P 500 چگونه انتخاب میشود؟
این فهرست ثابت نیست و همواره در حال تغییر است. یک کمیته اجرایی مسئولیت انتخاب این فهرست را بر عهده دارد که بر اساس شایستگی شرکتها را مورد ارزیابی قرار میدهند. برای سنجش این شایستگی مواردی همچون ارزش بازار، نقدینگی، مقدار سهام شناور آزاد، صورتهای مالی، مدت و سابقه تجارت عمومی و... مورد بررسی قرار میگیرند که در هر یک، شرکت مورد نظر باید الزاماتی خاص را برآورده سازد.
بهطور کلی این کمیته شرکتهایی را در این فهرست انتخاب میکنند که نماینده صنایع اقتصاد آمریکا باشند. از جمله شرکتهای حاضر در این لیست میتوان به فیسبوک، اپل، گوگل، مایکروسافت، بانک آمریکا، والت دیزنی و... اشاره کرد. لیست آپدیت شده این فهرست را میتوانید از سایت slickcharts.com مشاهده کنید.
شرکتهای غیر آمریکایی که در بازار بورس نیویورک حضور دارند نیز در این لیست قرار دارند و شرکتهایی مانند صندوقهای سرمایهگذاری محدود، ETF، ETN، سازمانهای نظارتی مالی، اوراق قرضه قابل تبدیل به سهام و برخی از واحدهای فنآوری اطلاعات در این فهرست جایی ندارند.
همانطور که گفته شد، شرکت سهامی که در فهرست S&P 500 قرار دارد، محدود به داخل آمریکا نیست. بر همین اساس حدود ۳۰% شرکتهای حال حاضر در این فهرست، غیر آمریکایی و در خارج از خاک آمریکا مشغول به فعالیت هستند.
چگونه از شاخص S&P 500 استفاده کنیم؟
این شاخص را با نماد S&P 500 یا SPX، در سایت tradingview میتوانید مشاهده کنید. بسیاری از کارشناسان معتقدند که بر اساس سنجش این شاخص میتوان عملکرد ششماهه (میانمدت) بازار را تحلیل و پیشبینی کرد.
اوراق قرضه دولتی نیز همبستگی معکوسی با این شاخص دارد. بهعبارت دیگر هنگامی که شاخص S&P 500 صعودی است، ارزش اوراق قرضه دولتی کاهش مییابد. بنابراین توصیه میشود که هردوی آنها باهم مورد بررسی قرار گیرند.
از آنجایی که شاخصها در بازار سهام آمریکا از طریق معاملات CFD قابل معامله هستند، بسیاری از معاملهگران بهجای معامله سهام شرکتها به معامله شاخص S&P 500 و سایر شاخصهای دیگر میپردازند. لازم به ذکر است که این کار از طریق بروکرها صورت میپذیرند.
اگر مطلب فوق برایتان مفید بود لطفا آنرا با دوستانتان به اشتراک بگذراید.