شاخص داو جونز (Dow Jones) یا میانگین صنعتی یکی از قدیمیترین شاخصهای بورس آمریکا است. این شاخص عملکرد سهام 30 شرکت بزرگ را که در بازار بورس اوراق بهادار آمریکا فعال هستند، اندازهگیری میکند. سابقه این شاخص به بیش از یک قرن پیش بازمیگردد که قدمت و میزان اهمیت این شاخص را نشان میدهد. بهطوری که اغلب سرمایهگذاران، برای مقایسه عملکرد داراییهای خود از شاخص داو جونز استفاده میکنند.
تاریخچه شاخص داو جونز
در سال 1885 اشخاصی به نامهای چارلز داو، ادوارد جونز و چالز برگستریسر میانگین صنعتی بازار بورس و اوراق بهادار آمریکا را محاسبه کردند. این سه نفر به منظور دستیابی به ابزاری برای سنجش عملکرد واقعی بازار این شاخص را در یک ژورنال تخصصی به نام وال استریت منتشر کردند که با اقبال عمومی زیادی مواجه شد. آنها مخفف اسمهای خود را روی این شاخص نهادند و اختصارا نام شاخص داو جونز را DJIA گذاشتند.
در ابتدا این شاخص فقط از 12 شرکت صنعتی تشکیل شده بود؛ اما به مرور زمان و با بزرگتر شدن بازار، تمرکز شاخص تغییر پیدا کرد تا سایر صنایع نوظهور را به اقتصاد صنعتی آمریکا وارد کند.
چه سهمهایی در شاخص داو جونز هستند؟
همانطور که در ابتدا گفتیم این شاخص از سهام 30 شرکت صنعتی حاضر در بازار بورس آمریکا تشکیل شده است. شاخص داو جونز بهصورت وزنی محاسبه میشود؛ یعنی سهمهای بزرگتر و با قیمت بیشتر تاثیر بیشتری بر این شاخص میگذارند.
این 30 شرکت شامل بخشهای مختلفی از جمله مواد، کالاهای مصرفی، امور مالی، مراقبتهای بهداشتی، صنعت، نفت و گاز، فناوری، مخابرات و خدمات عمومی هستند. به این ترتیب شرکتهای تاثیرگذار در شاخص داو جونز بهطور مرتب درحال تغییر هستند.
از جمله شرکتهایی که در این لیست حضور دارند میتوان به شرکتهای مهمی همچون اپل، مایکروسافت، جیپی مورگان، IBM، بوینگ، نایکی و مکدونالدز اشاره کرد. لازم به ذکر است که خیلی از شرکتهای فوق در شاخصهای دیگر بازار نیز مجددا استفاده میشوند.
همچنین سهام شرکتهایی مانند آلفابت، آمازون و فیسبوک در این شاخص حضور ندارند. زیرا به دلیل وزن بالایی که دارند، امکان ادغامشان درون میانگین کل شاخص داو جونز وجود ندارد و درصورت ادغام وزن این شاخص به سمت شرکتهای مذکور میرود. برای دیدن لیست کامل و بهروز شرکتهای حاضر در شاخص داو جونز، میتوانید از سایت markets.businessinsider.com استفاده کنید.
چگونه نمودار شاخص داوجونز را ببینیم؟
این کار بسیار ساده است؛ با یک سرچ گوگل سایتهای زیادی برای نمایش نمودار این شاخص پیدا میکنید؛ اما سایت تریدینگ ویو، نمودار کاملی از شاخص داو جونز را در اختیار شما قرار میدهد که ابزارهای تحلیلی را نیز در اختیار دارید. برای دیدن نمودار کامل شاخص داوجونز میتوانید از آدرس خود سایت Tradingview استفاده کنید.
میتوانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس دنبال کنید.
با سلام خسته نباشید مقاله خوبی بود استفاده کرده ام امیدوارم موفق و سلامت باشید جناب بهایی پور تبریک می گویم از بابت فعالیت در بازارهای مالی و زندگی در آن.
سلام دوستان دوتا سوال داشتم لطفا اگه میدونین جواب بدین.یکی اینکه مثلا شاخص داوجونز که ترید انجام میشه ایا واقعا سهمی خریداری میشه یا یه جور شرط بندی روی نوسانات قیمت توسط تریدر هاست؟
و اینکه چطور میشه وقتی مثلا هیچ سهمی از داوجونز نداریم با سل زدم میفروشیم اصلا چیز نداشته رو چطور میشه فروخت
سلام در معاملات بازار سهام آمریکا از طریق بروکرها، معاملات به صورت CFD انجام میشود. به این ترتیب که شما با پول قرضی فقط ارزش آن نماد را معامله میکنید و روی آن هیچ مالکیتی ندارید.
بنابراین میتوانید در هنگام نزول قیمت هم سود کنید.
به عنوان مثال درهنگام نزول قیمت پراید، مقداری پراید از بروکر قرض میگیرید و آن را در میفروشید. سپس وقتی که قیمت پراید کاهش پیدا کرد. همان پراید را بامبلغی پایینتر میخرید و قرض خود را تسویه میکنید. به این ترتیب ختلاف کاهش قیمت پراید میشود سود شما
ممنونم.بعد معاملات spot با cfd چه فرقی داره؟در spot مالک سهم میشویم و خرید و فروش واقعی است درسته؟؟؟
و اینکه cfd از لحاظ شرعی حرام و شرطبندیه یا نه؟
در حالت spot شما رمز ارز مورد نظر را خریداری کرده و مالک آن هستید. در این حالت میتوانید رمز ارز خود را به والت شخصی انتقال دهید و آن را بدون هیچ هزینهای نگهداری کنید.
معاملات cfd مانند معاملات آتی بازار بورس ایران هستند و مشکل شرعی ندارند. برای اطلاعات بیشتر به مراجع تقلید خود مراجعه کنید.
متشکرم.پس فرق معاملهcfdشاخص داوجونز با spot شاخص داوجونز یکیش اینه که تو اسپات صاحبش میشم و به شخصی دیگر میفروشمش.
ممنونم
به این حالت فروش استقراضی می گن که مالک سهم نیستیم و فقط معامله سهم رو انجام می دیم.
از مقاله خوبتون ممنونم جناب بهایی پور و همینطور از لینک های مفیدی که گذاشتین