ارزش اسمی

تاریخ بروز رسانی: 1400/02/01

ارزش اسمی سهام چیست؟


ارزش اسمی سهام چیست؟ اولین چیزی که هنگام بررسی یک سهم نظر ما را به خود جلب می‌کند قیمت فعلی آن هست، شاید در کنار آن ارزش ذاتی یا واقعی سهم را هم بررسی کنیم. اما گاهی در اطلاعیه‌های سازمان بورس و کتاب‌های اقتصادی و مالی با عباراتی مثل ارزش اسمی سهم مواجه می‌شویم.


در این مقاله می خوانید

وجود عباراتی مثل ارزش اسمی، ارزش ذاتی و واقعی، ارزش دفتری، ارزش بازار و.... می‌تواند برای همه گیج‌ کننده باشد. در این مقاله می‌خواهیم در رابطه با ارزش یا قیمت اسمی سهم صحبت کنیم.

ارزش اسمی چیست؟

ارزش اسمی که به آن Nominal Value یا par value هم گفته می‌شود، مبلغی است که در اساسنامه هر شرکت برای سهام آن در نظر گرفته می‌شود. این مبلغ می‌تواند در کشورهای مختلف متفاوت باشد و براساس مقررات آن کشور مشخص می‌شود.

ارزش اسمی سهام در ایران برابر 1000 ریال است و این مقدار روی هر ورقه از سهم ثبت می‌شود. در واقع پذیره‌نویسی سهام شرکت‌ها براساس ارزش اسمی انجام می‌شود.

رابطه ارزش اسمی با قیمت بازار

ممکن است الان بگویید که هیچ سهمی با قیمت 100 تومان در بازار ارائه نمی‌شود، پس این ارزش اسمی چیست؟

واقعیت این است که ارزش اسمی، هیچ تاثیری در قیمت بازار سهم ندارد. بلکه این شرایط بازار و وضعیت شرکت است که تعیین می‌کند که یک سهم، زیر ارزش یا قیمت اسمی به‌فروش برود یا بالای آن. در ایران فروش سهم به قیمتی پایین‌تر از ارزش اسمی ممنوع است.

پس به چه درد سهامداران می‌خورد؟ راستش را بخواهید به هیچ دردی نمی‌خورد، مگر این که حسابدار یک شرکت باشید.

کاربرد ارزش اسمی چیست؟

این ارزش در صورت‌های مالی شرکت‌ها تاثیرگذار است و باتوجه به اهداف ترازنامه، هنگام انتشار سهم در نظر گرفته می‌شود.

فرض کنید یک شرکت قصد افزایش سرمایه 800 میلیونی دارد. بعد از اخذ مجوز می‌تواند 8 میلیون سهم 100 تومانی منتشر کند. اما کمتر شرکتی پیدا می‌شود که سهام خود را به این قیمت بفروشد. معمولا ارزش دارایی‌های شرکت‌ها بیش از این مقدار است.

همین شرکت، این 8 میلیون سهم را به قیمت هر سهم 300 تومان می‌فروشد. یعنی چیزی حدود 2400 میلیون تومان سرمایه جمع می‌شود. زمانی که حسابدار این شرکت می‌خواهد ثبت‌های لازم در ارتباط با افزایش سرمایه را انجام دهد. 800 میلیون تومان را به‌عنوان سرمایه قانونی شرکت ثبت می‌کند و مابقی آن به‌عنوان صرف سهام ثبت می‌شود. به اختلاف ارزش اسمی و قیمت فروش سهم صرف سهام (share premium) گفته می‌شود.

در واقع با تقسیم سرمایه قانونی بر تعداد سهام شرکت، ارزش اسمی هر سهم را به‌دست می‌آوریم.

ارزش اسمی در اقتصاد

در اقتصاد به‌طور کلان هم گاهی از ارزش اسمی استفاده می‌شود. اما این ارزش، با ارزش اسمی سهم تفاوت دارد.

منظور از ارزش اسمی در سطح کلان اقتصاد، ارزش پولی یک دارایی در حال حاضر است. اما ارزش پولی یک کالا، تاثیرات تورم را نادیده می‌گیرد. به‌خاطر همین مشکل، پای ارزش واقعی به میان می‌آید که در مطالب بعد در رابطه با آن حرف می‌زنیم.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!