کارگزار ناظر کیست؟ آیا میتوان در بیش از یک کارگزاری ثبتنام کرد؟ آیا با روشهای تغییر کارگزار ناظر آشنایی دارید؟
در مقالات قبل در رابطه با کارگزاری بورس صحبت کردیم و گفتیم که کارگزاریها از نهادهای مالی واسطهای هستند که انجام معاملات را ممکن میکنند. یعنی به خریداران و فروشندگان اوراق بهادار کمک میکنند تا معاملات خود را به سریعترین و راحتترین شکل ممکن انجام دهند.
برای اینکه بتوانیم اوراق بهاداری مثل سهم را بخریم یا بفروشیم باید به یک کارگزاری مراجعه کرده و بعد از ثبتنام در آن، تحت نظارت کارگزاری معاملات خود را انجام دهیم.
مقالات پیشنهادی : نماد بورسی چیست؟
کارگزار ناظر کیست؟
به کارگزاری که سهامداران، معاملاتشان را تحت نظارت او انجام میدهند، کارگزار ناظر گفته میشود.
فرض کنید من برای انجام معاملاتم در بازار سهام، کارگزاری الف را انتخاب کردهام. کارگزار ناظر هر سهمی که از طریق پنل معاملاتی این کارگزاری خریداری کنم، کارگزاری الف خواهد بود.
آیا میتوان در بیش از یک کارگزاری ثبتنام کرد؟
در پاسخ باید گفت، بله!
شما میتوانید در تمامی کارگزاریها ثبتنام کنید و معاملاتتان را انجام دهید. اما اگر 1000 عدد سهم فملی را از کارگزاری الف خریدید، نمیتوانید همان 1000 عدد را توسط کارگزاری دیگری بفروش برسانید. مگر این که کارگزار ناظرتان را تغییر دهید!!
در گذشته، زمانی که خرید و فروش بهوسیله برگههای سهم انجام میشد و معاملات آنلاین وجود نداشت، چیزی هم تحت عنوان کارگزار ناظر نداشتیم و سهامدار، میتوانست سهام خود را در هر کارگزاری بفروشد.
روشهای تغییر کارگزار ناظر
ممکن است افراد به دلایل مختلفی مثل عدم رضایت از عملکرد یک کارگزاری، سختی کار با پنل معاملاتی آن، کند بودن سیستم معاملاتی، بالا بودن کارمزد، پشتیبانی نامناسب یا دریافت خدمات بیشتر توسط کارگزاری دیگر و... بخواهند تا کارگزاری خود را تغییر دهند.
در ادامه، میخواهیم بررسی کنیم که چگونه سهمهایی که توسط کارگزاری قبلی خریداری کردهایم را به کارگزاری جدید منتقل کنیم.
1. ثبتنام در یک کارگزاری جدید و تغییر کارگزار ناظر
در کارگزاری جدید که ویژگیهای مورد نظر ما را دارد، ثبتنام کرده و سپس از طریق یکی از روشهای حضوری یا آنلاین عمل میکنیم.
روش آنلاین
در پنل معاملاتی کارگزاری جدید، گزینه تغییر کارگزار ناظر را انتخاب میکنیم. سپس نماد سهم مورد نظر خود را وارد کرده، آن را ثبت میکنیم و تصویر ورقه سهم را در کارگزاری جدید آپلود میکنیم. معمولا تا 48 ساعت، سهام مورد نظر به حساب کاربری ما در کارگزاری جدید منتقل میشود و سپس کارگزار ناظر آن سهم، کارگزاری جدید است.
روش حضوری
در این روش، شما به کارگزاری قدیمی خود، که سهم را بوسیله آن خریدهاید مراجعه کرده سپس با پر کردن فرم تغییر کارگزار ناظر و دریافت ورقه سهم، درخواست خود را ثبت کنید.
2. از دیگر روشهای تغییر کارگزار ناظر، فروش سهمهای خود در کارگزاری قبلی، برداشت پول از حساب کارگزاری اول و سپس واریز آن به حساب کارگزاری جدید و خرید همان سهم است. این روش چندان محبوب نیست، چون ممکن است در طول زمان انجام این کار، قیمت سهمها با تغییرات همراه باشد.
3. مراجعه حضوری به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) و ثبت درخواست تغییر کارگزار ناظر با ارائه اصل و کپی شناسنامه. شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، امور مربوط به ثبت، نگهداری، انتقال مالکیت اوراق بهادار و تسویه وجوه را انجام می دهد.
4. روش دیگر مراجعه به سایت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه است. در این روش میتوانید فرمهای مربوط به درخواست غیرحضوری تغییر کارگزار ناظر را پر کرده و سپس آن را همراه با گواهی امضا از طریق دفاتر اسناد رسمی به شرکت سپردهگذاری مرکزی پست کنید.
چگونه بفهمیم کارگزار ناظر سهم قدیمیمان کدام شرکت بوده است؟
اگر در گذشته سهمی داشتید ولی الان در پرتفوی کارگزاری شما نشان داده نمیشود، یعنی سهم تحت نظارت کارگزاری کنونی شما نیست و باید کارگزار آن را پیدا کنیم. برای این کار میتوان به سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه کرد. این سامانه به منظور اتصال یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه، به خدمات اطلاعرسانی و درخواستهای عملیاتی شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه طراحی شده است. این کار صرفا برای کاربرانی که در سامانه سجام ثبتنام کردهاند (کدهای احراز هویت شده) امکانپذیر است. بعد از ثبتنام در سایت، میتوانید موجودی تمامی داراییهای خود را مشاهده کرده و اگر به برگه خرید سهمتان احتیاج داشته باشید، آن را دانلود کرده و چاپ کنید. در این قسمت میتوانید تمامی سهمهای خود را مشاهده کنید.
مقالات پیشنهادی : صندوق سرمایهگذاری در سهام چیست؟
تشریح در قالب یک مثال
فرض کنید پدر شما از قدیم سهمهایی دارد، اما نمیداند از چه کارگزاری آنها را گرفته است. اگر در سامانه سجام ثبتنام کند، میتواند با مراجعه به سایت ddn.csdiran.com، تمامی سهمهایی که از زمان قدیم داشته را مشاهده کند و حتی کارگزار ناظر آنها را هم ببیند. سپس از طریق یکی از روشهای ذکر شده کارگزار ناظر خود را تغییر دهد.
علاوهبر موارد ذکر شده، اگر در زمان افزایش سرمایه شرکتی سهامدار آن بودید، اما سهام جایزه در پرتفوی شما نشان داده نمیشود، میتوانید در این سامانه از مقدار و تعداد آن آگاه شوید و سپس از طریق یکی از روشهای اعلام شده کارگزار ناظر را تغییر دهید.
چگونگی دریافت ورقه سهم
از دو طریق میتوان ورقه سهم را دریافت کرد:
- مراجعه به سامانه یکپارچه ذینفعان (ddn.csdiran.com) و پرینت برگه سهم از طریق آن
- مراجعه حضوری به کارگزار ناظر سهم و دریافت برگه سهم
در آخر هم میتوانیم بگوییم که تغییر کارگزار ناظر کار دشواری نیست. آشنایی اندک با پنلهای معاملاتی و سایتهای مرتبط با سازمان بورس اوراق بهادار تهران، میتواند کار شما را بسیار راحتتر کند.
میتوانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.
ممنون که انقد خوب توضیح دادید.
مقاله کاربردیای بود، متشکرم