خریدن اولین سهم

تاریخ بروز رسانی: 1399/12/16

خریدن اولین سهم بورس را از کجا شروع کنم؟


خریدن اولین سهم بورس را از کجا شروع کنم؟اواخر فروردین ماه بود که خبر رشد تاریخی بورس، تیتر اصلی اخبار شد. روندی که تا اردیبهشت ادامه پیدا کرد. افراد زیادی بودند که فکر می‌کردند دیگر برای خریدن اولین سهم دیر شده، و فرصت طلایی بورس را از دست داده‌اند.

حالا در اویل تیرماه هستیم و می‌بینیم که رشد بورس همچنان ادامه دارد، و سرمایه‌گذاران با اعتماد به نفس بیشتری دکمه واریز وجه را فشار می‌دهند.

حالا این پرسش که بورس را از کجا شروع کنم، رنگ جدی‌تری به خود گرفته و افراد بسیاری این سوال را مطرح می‌کنند.

تلاش می‌کنم که به زبانی ساده، اولین قدم‌هایی را که باید در بورس بردارید، به شما بگویم.


در این مقاله می خوانید

قدم اول، گرفتن کد بورسی

تا پیش از این، قاعده به این شکل بود که شما به یک کارگزاری بورس مراجعه می‌کردید و کارگزاری به شما یک کد بورسی، نام کاربری و کلمه عبور می‌داد.

چند وقتی است که این قاعده تغییر کرده است. شما با ثبت‌نام در سامانه سجام کد بورسی خود را می‌گیرید، سپس برای دریافت گذرنامه و کلمه عبور به یک کارگزاری مراجعه می‌کنید.

شاید زمانی که شما در حال خواندن این مقاله هستید، قانون دریافت کد بورسی تغییر کرده باشد. این موضوع مهم نیست. مهم این است که بدانید برای شروع بورس به یک کد بورسی، و یک کارگزاری برای معاملات آنلاین یا آفلاین نیاز دارید.

پس از آن که کد گرفتید، به سایتی که کارگزار به شما معرفی می‌کند بروید. نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد کنید. از بخش پرداخت وجه، حساب خود را شارژ کنید. حالا برای خریدن اولین سهم، آماده هستید.

قدم دوم، آبتنی در قسمت کم‌عمق استخر

کسی که می‌خواهد شنا یاد بگیرد، در روز اول به سراغ امواج اقیانوس نمی‌رود. بلکه بهتر است ابتدا، از قسمت کم‌عمق استخر شروع کند. اما توجه کنید، که او نباید در خانه بماند یا وقتی به استخر می‌رود، تنها نظاره‌گر شنای دیگران باشد. باید تن به آب بزند و شناکردن را رفته‌رفته یاد بگیرد.

برای شروع کار، به‌خصوص اگر پول زیادی را به بازار آورده‌اید، یک صندوق درآمد ثابت انتخاب کنید. صندوق‌های درآمد ثابتی مثل امینیکم، پارند، کاریزما، کیان و... انتخاب‌های خوبی برای شروع هستند. لازم نیست چند صندوق (صندوق‌های سرمایه‌گذاری) انتخاب کنید، خریدن یک صندوق کافی است.

این صندوق‌ها بر روی اوراق امن و سپرده‌های بانکی سرمایه‌گذاری کرده‌اند و بعید است افتی شدید را تجربه کنند، اما سود چشمگیری نیز نخواهند داشت. این کار، دقیقا شبیه به تمرین در قسمت کم‌عمق استخر است.

 قرار است در اینجا، پیدا کردن نماد، وارد کردن قیمت و تعداد و در نهایت خریدن یک نماد را تجربه کنید. برای همین بهتر است کار را با یک مورد ایمن شروع کنید که احتمال زیان نداشته باشد.

قدم سوم، نرفتن در مسیر اشتباه

دوستان زیادی دارم که سال‌ها در بورس هستند و هیچ درکی از تحلیل ندارند. هر روز به این و آن زنگ می‌زنند و می‌پرسن چه بخریم و چه بفروشیم.

من هم از این تلفن‌ها و پیام‌ها دارم. و گاهی هم سعی می‌کنم به این دوستان کمک کنم. اما یک اتفاق عجیب رخ می‌دهد. من از سودی که می‌کنم راضی هستم، آن‌ها نه! چه اتفاقی می‌افتد که یک انتخاب برای من خیلی مناسب است، اما همان انتخاب، سود مطلوبی را نصیب دوستانم نمی‌کند؟

اتفاقی که می‌افتد به این شکل است: من برای یک سهم ارزش ذاتی 3 هزار تومان را تعیین کرده بودم. قیمت سهم حدود 550 تومان بود. با خوشحالی آن را خریدم. چند روز نگذشت که برای این سهم، صف خرید طویلی تشکیل شد.

وقتی این سهم را به دوستم معرفی کردم، به دلیل وجود صف، نتوانست آن را بخرد. مدتی گذشت و صف خرید سبک شد. بالاخره دوست ما توانست سهم را در قیمت 3+ و قیمت حدود هزار تومان (اگر اشتباه نکنم) بخرد. سه جلسه معاملاتی بعد، سهم با صف فروش مواجه بود. در روز چهارم که صف فروش کمی سبک‌تر شد، او سهم را فروخت و با ناراحتی از سهم خارج شد.

امروز که دارم این مطلب را می‌نویسم، سهم از دو هزار تومان هم عبور کرده است و باقدرت به سمت هدف مورد نظر من می‌تازد.

اتفاقی که افتاد، این بود که من برای انتخاب خودم، سهم را تحلیل کرده بودم. آن تحلیل، در آن زمان مفید واقع شد. اما اگر کسی دیگر می‌خواست سهم را بخرد، لازم بود در نقطه جدید، برای تحلیل جدید وقت بگذارد.

او می‌توانست ایده را از من بگیرد، و با تعیین محلی درست برای ورود به سهم، حدود 100% سود ببرد.

پس حتی اگر همسر یا برادر شما تحلیلگر است و در خرید سهم کمکتان می‌کند، حتی برای خرید اولین سهم هم بد نیست قدری تحلیل بدانید.

قدم چهارم: شجاعت

خیلی‌ها از بورس ترس دارند. فکر می‌کنند اگر پولت را در بورس بگذاری، به احتمال زیاد، دارایی‌ات در کسری از ثانیه تخریب می‌شود و از بین می‌رود.

واقعیت این است که بازار ایران، با در نظر گرفتن دامنه نوسان 5± یکی از کم‌خطرترین بازارهای ممکن است. این موضوع، از جذابیت بورس تهران کم می‌کند، اما از سوی دیگر کار را برای خریدن اولین سهم آسان می‌کند.

خریدن اولین سهم

خرید اولین سهم ترسناک است، فقط تا وقتی که این کار را انجام نداده باشید.

یعنی اگر شما از یک سهم 500 هزار تومان خرید کنید، در بدترین حالت، در یک روز می‌توانید 25 هزار تومان ضرر کنید. ضرری که چندان ترسناک نیست.

پس شجاع باشید. اولین سهم خود را بخرید. نه با این نیت که سود کنید. دقیقا با این نیت که قرار است پول خود را از دست بدهید. اگر این مبلغ اندک باشد، دچار استرس و اضطراب نخواهید شد. پس با پول کم شروع کنید.

قدم پنجم: یک جرعه تحلیل

شاید برای خریدن اولین سهم خود بخواهید از کسی کمک بگیرید. مثلا شاید یکی از دوستان شما از قدیمی‌های بورس باشد و بخواهید از او سوال کنید. اما یک مشکل وجود دارد. شما نمی‌دانید ‌چه‌کسی واقعا تحلیلی درست دارد و چه‌کسی بدون اطلاع از وضعیت سهم دارد به شما توصیه می‌کند.

برای این کار، اگر کسی گفت فلان سهم را بخر، از او بپرسید چرا؟ اگر توضیحی شفاف برای انتخاب خود نداشت، بهتر است به این نظر اعتماد نکنید.

در این مرحله شما نمی‌توانید سهم را تحلیل بنیادی کنید. اما یک راه ساده برای دستیابی به تحلیل بنیادی وجود دارد.

1- به سایت TSETMC بروید و سهم‌هایی را بیابید که در تابلوی اصلی بازار اول قرار دارند. این سهم‌ها نسبت به تابلوهای دیگر ریسک کم‌تری دارند.

2- یک نماد را که اسم شرکت برایتان آشنا است، انتخاب کنید.

3- نام نماد را به همراه عبارت «تحلیل بنیادی» در اینترنت جستجو کنید.

به این ترتیب می‌توانید تحلیل‌هایی بنیادی از سهم پیدا کنید که توسط افرادی حرفه‌ای نوشته و منتشر شده است.

شاید موقع خواندن اولین تحلیل، چیزی متوجه نشوید. عیب ندارد. بعد از خواندن چند تحلیل بنیادی بالاخره متوجه حرف‌های تحلیلگران خواهید شد.

قدم ششم: خریدن اولین سهم

حالا می‌دانید که می‌خواهید چه سهمی بخرید. اما شاید موقع خرید دچار اضطراب شوید.

پنل کاربری خود را باز کنید. نام نماد را جستجو کنید. به فهرست عرضه و تقاضاهایی که برای سهم وجود دارد نگاه کنید. قیمت بهترین عرضه، قیمتی است که اگر شما پیشنهاد کنید، در همان لحظه خرید انجام می‌شود. اما می‌توانید 10 ریال بیشتر از قیمت بهترین تقاضا را درخواست کنید.

با توجه به سرمایه خود، تعداد سهام درخواستی را وارد کنید. توجه کنید که حداقل خرید باید 500 هزار تومان باشد.

وقتی خرید خود را تایید می‌کنید، هنوز سهمی خریداری نشده است. باید منتظر بمانید تا عرضه‌کننده‌ای در همان قیمت، سهم را بفروشد تا معامله انجام شود. اگر برای سهم، صف وجود داشته باشد، باید منتظر نوبت خود در صف نیز بمانید.

زمانی که سهم در پرتفوی لحظه‌ای قرار گرفت، خرید انجام شده است. تبریک می‌گویم. کار خرید اولین سهم با موفقیت به پایان رسید.

قدم هفتم: سهامداری

بسیاری از افراد، وقتی سهم را می‌خرند، هر روز پرتفوی را باز می‌کنند و ساعت‌ها به تماشای سهم می‌نشینند و با مثبت و منفی‌های کوچک هیجان‌زده می‌شوند. این کار درست نیست.

یادم می‌آید یک سهم را با گروهی از دوستانم تحلیل کردیم و در نهایت تصمیم گرفتیم آن را بخریم. یکی از دوستان ما تازه‌کار بود و او نیز سهم را با ما خرید. مدتی گذشت و سهم به سود بسیار خوبی رسید. از دوست تازه‌کارمان هم پرسیدم که آیا از خرید خود راضی بوده یا خیر؟ او گفت، سهم دو روز پس از خرید، منفی بود. به همین دلیل سهم را فروخت و به سراغ نماد دیگری رفت.

“بسیاری از افراد، وقتی سهم را می‌خرند، هر روز پرتفوی را باز می‌کنند و ساعت‌ها به تماشای سهم می‌نشینند و با مثبت و منفی‌های کوچک هیجان‌زده می‌شوند. ”

جالب اینجا بود که او خودش را بدشانس توصیف می‌کرد. «تا من خریدم منفی شد، و به محض این که سهم را فروختم، بالا رفت!»

او آدم بدشانسی نبود. ما هم همین منفی را خوردیم. اما به این دلیل از منفی اول نترسیدیم که مطمئن بودیم بعد از این منفی، مثبتی در کار خواهد بود. ترس او از منفی نبود. او از یک اتاق تاریک می‌ترسید. اگر می‌توانست تحلیل‌های ما را به‌درستی درک کند، می‌توانست کنار ما صبر به خرج دهد و به سود برسد.

عجول نباشید. سرمایه‌گذاری در سهام، مثل سرمایه‌گذاری در هر کار دیگری، قبل از هرچیزی به صبر نیاز دارد.

بورس، کسب‌وکار من است

«الان بورس مثبت است، شاید بازار بریزد، باید از بازار خارج شویم، این وضعیت دوام ندارد.» این حرف‌ها را دور بریزید. در گوگل شاخص کل را جستجو کنید. ببینید که بازار بالا و پایین کم نداشته، اما در بلندمدت شاخص کل همیشه رو به رشد بوده است.

حتی در بدترین سال بورس در یک دهه اخیر، سال 93. اگر در اوج 92 سهام می‌خریدید و به آن دست نمی‌زدید، الان نزدیک به 1400 درصد در سود می‌بودید. یعنی در این هفت‌سال، به طور میانگین 100% در سال سود می‌گرفتید.

بیشتر بخوانید: تحلیل بنیادی یک سیگنال خرید سهام

حالا به کسانی فکر کنید که سال 93، سهم‌های خود را فروختند و پولشان را در بانک گذاشتند. قطعا الان پشیمان هستند.

من نمی‌دانم یک ماه دیگر، یا یک سال دیگر بازار بهتر از امروز است یا نه. اما تقریبا تردید ندارم که در یک بازه 7 ساله، هیچ بازاری نمی‌تواند با بورس رقابت کند.

نتیجه نهایی این که امروز هم برای خریدن اولین سهم دیر نیست، به شرط آن که به اندازه کافی صبور باشید.

می توانید ویدیوهای بیشتری از تالار بورس را در شبکه اشتراک ویدیو آپارات و همچنین کانال یوتیوب تالار بورس دنبال کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

درباره نویسنده

فرزاد فخری‌زاده

من عاشق موسیقی هستم و عاشق بازار سرمایه. در زیباترین قطعات موسیقی نت‌ها فقط بالا نمی‌روند. بلکه بالاها و پایین‌ها است که یک قطعه را شورانگیز می‌کند. در بورس نیز نوسان قیمت است که بازار را جذاب می‌کند.

اشتراک
اطلاع از
guest
12 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مهناز
مهناز
4 سال پیش

عالی و جامع بود.با تشکر

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

12
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!