بایدن

تاریخ بروز رسانی: 1399/12/12

اثر پیروزی جو بایدن بر بورس تهران


انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با تمام فراز و نشیب‌هایی که داشت برگزار شد و بایدن طبق پیش‌بینی‌ها (تحلیل برنده انتخابات) توانست با کسب حداکثر آرا الکترال، برنده این انتخابات باشد. این انتخابات مهم‌ترین رویداد سیاسی دنیا در سال 2020 بود. اما انتخاب بایدن نسبت به ترامپ برای ما چه تفاوت‌هایی دارد. تاثیر پیروزی بایدن بر اقتصاد ایران تا چه حد است و چه تغییراتی را می‌توانیم برای آینده اقتصاد متصور باشیم.

joe biden

آیا بایدن متعادل‌تر از ترامپ است؟

اول از همه باید بدانیم که بایدن در دوره ریاست جمهوری اوباما به‌عنوان معاون او بود. پس می‌دانیم که همانند اوباما، نگاه متعادل‌تری نسبت به مسائل سیاسی و اقتصادی حول ایران و خاورمیانه خواهد داشت. اما این جمله به این معنا نیست که بایدن تمام تحریم‌ها علیه ایران را برمی‌دارد و تمام مشکلات به یک باره حل خواهند شد.

تاثیر مجلس نمایندگان بر دولت جدید امریکا

همان‌طور که می‌دانید در آمریکا رئیس‌جمهور، قدرت مطلق نیست و مجلس نمایندگان نیز در دولت و اجرای سیاست‌های آن نقش مهمی دارد. در انتخابات 2020 با این‌که نماینده دموکرات‌ها توانست برنده انتخابات ریاست جمهوری شود، اما مجلس نمایندگان با کسب حداکثری کرسی‌ها به‌نفع جمهوری‌خواهان تمام شد. اتفاقی که به تقسیم قدرت در آمریکا منجر می‌شود و از نظر دموکراتیک برای این کشور خوب است. 

اما این مسئله نشان می‌دهد که حتی اگر بایدن بخواهد سیاست‌های خود را به‌طور کامل اعمال کند، ابتدا باید از سد محکم مجلس نمایندگان بگذرد که اکثریتی جمهوری‌خواه دارد.

جو بایدن

از این رو برخی از کارشناسان دوره ترامپ را دوره فشار حداکثری و دوره بایدن را دوره فشار غیرحداکثری می‌نامند. اما آیا باتوجه به شرایط پیش آمده، بایدن می‌تواند به برجام برگردد و اوضاع را به نفع ما تغییر دهد؟

بسیاری از مردم در ایران بر این تصور هستند.

بسیاری از مردم در ایران بر این تصور هستند که رئیس جمهور جدید آمریکا دوباره به برجام برمی‌گردد، تحریم‌ها را برمی‌دارد و باعث کاهش نرخ دلار و همچنین ریزش بورس خواهد شد. اما اگر ترامپ باقی می‌ماند، باعث ایجاد یک تورم دوباره و افزایش نرخ دلار و صعود بورس می‌شد.

اما واقعیت چیز دیگری است. نه ترامپ با انتخاب مجددش باعث تهدید امنیت اقتصادی می‌شد و نه بایدن آن‌چنان دلار به کشور تزریق خواهد کرد. برای اثبات این نظریه دلیل داریم.

قبل از هر چیز باید به این نکته هم اشاره کنیم از آن‌جایی که توافق یک موضوع دوطرفه است، پس نوع نگاه سیاست خارجه ما هم در این موضوع تاثیرگذار خواهد بود. همان‌طور که ما با ترامپ مذاکره نکردیم، با بایدن هم می‌توانیم وارد مذاکره نشویم. به این ترتیب نباید انتظار تغییرات زیادی هم داشته باشیم.

هرچند مذاکره‌پذیری بایدن بیشتر از ترامپ است، اما این که ما می‌خواهیم از چه دری به مذاکرات احتمالی وارد شویم، به تصمیم‌های خودمان بستگی دارد. 

آیا جو بایدن به برجام برمی‌گردد؟

بایدن در سخنرانی‌های انتخاباتی خود اشاره کرده بود که به برجام برمی‌گردم. اما هرگز نگفت که این‌کار را بی قید و شرط انجام خواهم داد. ترامپ هم حاضر بود به برجام برگردد اما به شرطی که امتیازاتی که لازم بود را می‌گرفت. بنابراین نباید توقع داشت که بایدن به محض برنده شدن و در اولین دستور خود به برجام برگردد. حتی اگر بخواهد این کار را بکند هم مطمئنا با مخالفت شدید مجلس نمایندگان روبه‌رو خواهد شد.

در کل توافق با ایران و برجام از جمله موضوعاتی است که برای رئیس جمهور آمریکا هیچ‌وقت یک نکته مثبت نبوده است زیرا باعث تنش در مناظرات انتخاباتی می‌شود. از این رو در الویت‌های کاری بایدن هم قرار نمی‌گیرد. اگر خاطرتان باشد، برجام در دور دوم ریاست جمهوری اوباما اتفاق افتاد. زیرا اوباما ریسک توافق برجام را برای انتخابات دور دوم زیاد می‌دید و در دور اول این ‌کار را نکرد.

اوباما در سخنرانی آخر خود در زمان ریاست جمهوری، در فهرست دستاوردهای خود اشاره‌ای به برجام نکرد و تنها گفت که جلوی ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را گرفتیم. 

جو بایدن

اولویت‌های کاری دولت جدید امریکا چیست؟

بایدن پس از ورود به کاخ سفید، لیست بلند بالایی از کارهایی دارد که مسئله توافق و تحریم‌های ایران می‌تواند در انتهای این لیست قرار بگیرد. درواقع بعد از شیوع گسترده کرونا، آمریکا از لحاظ اقتصادی ضربه‌های بزرگی خورده که هنوز با آن‌ها درگیر است. لزوم تصویب بسته حمایت مالی، نرخ بیکاری بالا و حمایت از تولیدات داخلی از یک‌طرف و چاپ پول و بالا رفتن ترازنامه آمریکا از طرفی دیگر، مشکلات بزرگی برای دولت بایدن محسوب می‌شوند.

جنگ تجاری بین چین و آمریکا و همچنین آمریکا و اروپا از جمله مباحث دیگری است که بایدن باید در مدت دوره ریاست جمهوری خود به آن‌ها رسیدگی کند. جالب است بدانید که شاخص‌های بورس اروپا و همچنین شانگهای با پیروزی بایدن مثبت شدند. زیرا اروپا و چین می‌دانند که توافق با بایدن به مراتب کار راحت‌تری نسبت به توافق با ترامپ است. لازم به ذکر است که همین موضوع برای ایران هم صدق می‌کند.

ساماندهی بازار نفت هم از دیگر مسایلی است که بایدن باید به آن رسیدگی کند. لازم به‌ذکر است که رفع تحریم‌های نفتی و افزایش تولید و فروش نفت ایران در بازار فعلی، تنها باعث ایجاد عرضه بیشتر و کاهش قیمت‌های جهانی در شرایط بحران کنونی خواهد شد. همین موضوع هم باعث می‌شود که در شرایط فعلی، رفع تحریم‌های نفتی ایران نیز از اولیت‌های کاری دولت بایدن خارج شود.

جو بایدن

تاثیرات دولت بایدن بر آینده اقتصاد داخلی

این نکته کاملا درست است که تحریم‌های ترامپ بر کوچک‌تر شدن اقتصاد داخلی ایران تاثیرگذار بود. اما رشد تورم در اثر تحریم‌ها و بالا رفتن نقدینگی، تاحدی قابل قبول است. زیرا رشد نقدینگی یک امر داخلی است که توسط بانک مرکزی مدیریت می‌شود. ترامپ در مشکلات اقتصاد داخلی ما بی‌تاثیر نبود؛ اما همه ما می‌دانیم که عمده کاهش ارزش ریال، به‌علت اتخاذ تصمیمات داخلی توسط وزارت صمت، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی بوده است. پس ترامپ به تنهایی باعث کاهش ارزش ریال نشد.

برعکس همین موضوع در مورد دولت بایدن هم صادق است. با انتخاب بایدن نرخ دلار کاهش یافت. این موضوع نشان از نظر مثبت بازار برای پتانسیل مهار نرخ تورم است. اما این نکته هم واقعیت است که بایدن به تنهایی نمی‌تواند اقتصاد ایران را به حالت قبل برگرداند و دلار به کشور تزریق کند. بلکه لازمه این اتفاق، اتخاذ تصمیمات بزرگ داخلی است که شاید در دولت آینده (دولت سیزدهم) باید منتظر آن باشیم.

نتیجه‌گیری

باتوجه به مطالب فوق، می‌توان نتیجه گرفت که با روی کار آمدن دولت بایدن در کوتاه مدت، برجامی صورت نمی‌گیرد و تحریم‌های نفتی برداشته نمی‌شوند. بنابراین اتفاق خاصی برای اقتصاد داخلی نخواهد افتاد. اثرات منفی انتخاب بایدن بر بازار بورس، ارز و... هم تنها یک امر هیجانی در بازار است که می‌تواند به‌صورت کوتاه‌مدت باشد که اثرات بلندمدت آن به اتخاذ سیاست‌های داخلی ما برمی‌گردد.به خصوص که ما در کم‌تر از یک ‌سال دیگر انتخابات ریاست جمهوری کشور را در پیش داریم. 

از طرف دیگر با درنظر گرفتن ریزش‌های اخیر شاخص بورس، اعتماد مردم نسبت به بازار سرمایه تا حدی از بین رفته که برگشت این اعتماد به بازار نیز امری زمان‌بر خواهد بود. امیدواریم که در آینده و با اتخاذ سیاست‌های درست، از این پتانسیل، بیشترین بهره را برای بهبود اقتصاد داخلی، بورس و مردم به‌دست آورد.

3.6/5 - (390 امتیاز)

درباره نویسنده

پویا بهایی‌پور

من در بازارهای مالی سود نمی‌کنم بلکه زندگی می‌کنم. نتیجه تمامی مطالعه و تحقیقات من در این حوزه به همین یک جمله خلاصه می‌شود. تا بدانجا رسید دانش من، که بدانم همی که نادانم.

اشتراک
اطلاع از
guest
42 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
خدیجه دلدار
خدیجه دلدار
3 سال پیش

باسلام واحترام
خیلی ممنون از مقاله ی مفیدتون
هرچند که جو بازار بورس در حال حاظر به خاطر بی تدبیری دولت و به صورت دستوری حرکت می‌کند تا ببینیم در آینده‌ای نه چندان دور با ریاست جمهوری بایدن چه بر سر ایران خواهد آمد هرچند که دشمن،دشمن است

قاسمی
قاسمی
4 سال پیش

درود بر شما
بسیار منطقی و واقع بینانه شرایط را بررسی و تحلیل کردید.

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

42
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!