سهام ریالی

تاریخ بروز رسانی: 1400/05/14

سهام ریالی چیست؟


سهام ریالی چیست؟ در چه مواقعی سرمایه گذاری بر روی این سهام منطقی است؟در مقالات قبل در رابطه با سهام دلاری صحبت کردیم. گفتیم به سهام شرکت‌هایی که هزینه‌هایشان به ریال است، اما به دلار درآمد دارند سهام دلاری گفته می‌شود.

در مقابل سهام دلاری، سهام ریالی قرار دارد که در بعضی منابع به آن سهام غیردلاری هم می‌گویند. اما ترجیح ما این است که از واژه غیردلاری استفاده نکنیم. در این مطلب قصد داریم، بررسی کنیم که سهام ریالی چیست؟ 


در این مقاله می خوانید

تعریف سهام ریالی

به سهام شرکت‌هایی که درآمدشان به ریال است اما هزینه‌هایشان به دلار محاسبه می‌شود سهام ریالی گفته می‌شود.

صنایعی مانند صنعت کشاورزی، مواد غذایی یا صنعت خودرویی برای فعالیت به مواد اولیه یا قطعاتی نیاز دارند که در داخل کشور تولید نمی‌شوند. بنابراین برای تولید محصولات خود نیاز به واردات مواد و قطعات اولیه از سایر کشورها دارند. بنابراین قسمتی از هزینه‌های شرکت به دلار است.

مقالات پیشنهادی : سهام تدافعی چیست؟

یک مثال برای تعریف سهام ریالی

دام، گونه‌های حیوانی و طیور، واردات بذر و نهال از جمله محصولات وارداتی در صنعت کشاورزی است. همچنین در صنعت خودروسازی مواردی مثل موتور، مواد اولیه، قطعات نیمه‌ساخته، انواع موتورهای خودرو اعم از صنعتی، کشاورزی و... وارد کشور می‌شوند. با تغییرات قیمت دلار، قیمت این نوع مواد اولیه و محصولات نیز تغییر خواهد کرد.

درواقع این صنایع بیشتر، درآمد ریالی دارند اما قسمت عمده‌ای از هزینه‌هایشان به دلار محاسبه می‌شود.

سهام ریالی

زمانی که ارزش دلار نسبت به ریال افزایش پیدا می‌کند، شرکت‌ها مجبور می‌شوند برای خرید مواد اولیه خود بیشتر هزینه کنند. اما درآمدشان به ریال است.

منظور این نیست که با افزایش قیمت دلار این صنایع، قیمت خدمات و محصولاتشان را افزایش نمی‌دهند، منظور این است که در بهترین حالت درآمد متناسب با هزینه‌ها افزایش پیدا می‌کند. اما این موضوع نیز برای همه شرکت‌ها امکان‌پذیر نیست، چون شرکت‌ها اجازه ندارند قیمت‌ها را خیلی افزایش دهند. این موضوع باعث کاهش حاشیه سود خالص آن‌ها می‌شود. در این مواقع شرکت‌ها معمولا برای جلوگیری از ورشکستگی، مجبور به کاهش کیفیت و حجم کار می‌شوند.

اما صنایع دلاری با افزایش قیمت دلار، درآمدشان نسبت به هزینه‌ها افزایش چشمگیری پیدا می‌کند که باعث رشدی بیشتر از رشد معمول قیمت سهم در دوره‌های قبل می‌شود.

چه زمانی سهم ریالی بخریم؟

همان‌طور که گفتیم، سهم‌های ریالی، هزینه‌هایشان به دلار است. بنابراین زمانی که ارزش دلار نسبت به ریال کاهش پیدا کند، هزینه‌ خرید مواد اولیه این صنایع کاهش پیدا می‌کند. در حالی که تقریبا درآمدهایشان ثابت است. کمتر دیده شده که با کاهش قیمت دلار، قیمت تولیدات وابسته به آن هم کاهش پیدا کند.

سهام ریالی

بنابر موارد گفته شده می‌توان گفت، از آنجا که درآمدها ثابت مانده اما هزینه‌ها کاهش یافته، سودآوری شرکت‌ها افزایش خواهد یافت. به‌دنبال افزایش سودآوری، قیمت سهام این شرکت‌ها نیز بالا می‌رود.

دلیل این‌که می‌گویم بهتر است به سهام ریالی، سهام غیردلاری نگوییم این است که تغییرات قیمت دلار بر عملکرد و سودآوری شرکت تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین تغییرات قیمت سهام آن‌ها وابسته به تغییرات قیمتی دلار است.

سبد سرمایه‌گذاری دلاری بهتر است یا ریالی؟

در مقالات قبل در رابطه با ریسک صحبت کردیم و گفتیم که یکی از راه‌های کاهش ریسک تنوع‌بخشی به سبد سرمایه‌گذاری است.

از آنجایی که ما در کشوری پرنوسان زندگی می‌کنیم، یکی از راه‌های کنترل ریسک، ساخت سبدی متشکل از هر دو نوع سهام دلاری و ریالی است. با تشکیل این سبد می‌توانیم ارزش دارایی‌های خود را در‌صورت کاهش قیمت دلار یا افزایش آن حفظ کنیم.

در شرایطی که قیمت دلار رو به افزایش است، می‌توان وزن بیشتری به سهام شرکت‌های دلاری داد. یعنی قسمت عمده سبد ما از سهام شرکت‌های دلاری تشکیل شود.

اما زمانی که قیمت دلار رو به کاهش است، می‌توان درصد بیشتری از پرتفوی یا همان سبد سرمایه‌گذاری را به سهام شرکت‌های ریالی تخصیص داد، چون در این شرایط قیمت سهام شرکت‌های دلاری با افت بیشتری همراه خواهند شد.

لطفاً دیدگاه و نظران خود، درباره مقاله سهام ریالی چیست با ما به اشتراک بگذارید.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

4.2/5 - (18 امتیاز)

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
6 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
ناشناس
ناشناس
2 سال پیش

عالی

ناشناس
ناشناس
2 سال پیش

عالی بود. اگر تمام گروههای بورسی را در یکی از دو دسته دلاری و ریالی تقسیم کنید و نام ببرید بهتر است. ضمنا گروههایی که هزینه و درآمد آنها مستقل از دلار است هم بهتر است بحث شوند.

ناشناس
ناشناس
2 سال پیش

عالی بود

سعید
سعید
2 سال پیش

با سلام
خیلی مقاله مفید و عالی بود ، همیشه موفق و پیروز باشین.
سپاسگزارم

فائزه فیضی
فائزه فیضی
2 سال پیش

خیلی عالی بود

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

6
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!