مجمع عمومی چیست؟

تاریخ بروز رسانی: 1401/01/29

مجمع عمومی چیست؟ انواع مجامع بورسی 1401


مجمع عمومی شرکت سهامی، از اجتماع صاحبان سهام تشکیل می‌شود. مقررات مربوط به حضور عده لازم برای تشکیل مجمع عمومی و آراء لازم جهت اتخاذ تصمیمات، در اساسنامه شرکت معین خواهد شد، مگر در مواردی که به موجب قانون تکلیف خاصی برای آن مقرر شده باشد.
در این مقاله به بررسی محتوا این مجامع می پردازیم. ابتدا تعریفی از هر کدام داشته باشیم و بررسی کنیم که دلیل برگزاری هر یک از این مجامع چیست.


در این مقاله می خوانید

مجمع عمومی صاحبان سهام

شرکت‌های سهامی دارای سه رکن اساسی هیات مدیره، بازرسان و مجمع عمومی صاحبان سهام هستند. در واقع مجمع عمومی صاحبان سهام مکانی است که در آن سهامداران شرکت در رابطه با مسائل شرکت با هم صحبت می‌کنند و در آخر تصمیم می‌گیرند. تمامی افرادی که در زمان برگزاری مجمع سهامدار شرکت باشند می‌توانند در این مجامع شرکت کنند. در این مجامع، سهامداران شرکت از میان خود افرادی را جهت اداره و نظارت بر کارهای شرکت انتخاب می‌کنند. اعضای هیات مدیره شرکت نیز معمولا به این صورت انتخاب می‌شوند.

مجمع عمومی عادی

نحوه اطلاع رسانی مجمع‌ها (مجامع بورسی)

قبل از برگزاری مجامع (حدود 10 روز قبل) یک آگهی دعوت به مجمع روی سایت کدال قرار داده می‌شود. علاوه‌بر این اطلاعیه‌های مربوط به مکان و زمان برگزاری مجمع هم پیش از برگزاری آن روی سایت کدال، روزنامه کثیرالانتشار تعیین شده توسط شرکت و همچنین بر روی سایت شرکت قرار می‌گیرد.

مقالات پیشنهادی : مجامع بورسی ۱۴۰۰

انواع مجامع عمومی شرکت‌های سهامی کدامند؟

براساس قانون تجارت، مجامع عمومی شرکت‌های سهامی به ترتیب عبارتند از:

  • مجمع عمومی موسس
  • مجمع عمومی عادی
  • مجمع عمومی فو‌ق‌العاده

تعریف مجمع عمومی موسس یا اولیه

این مجمع متشکل از موسسان اولیه و پذیره‌نویسان شرکت است. در این جلسه موسسان و پذیره‌نویسان به ازای هر سهم دارای یک حق رای هستند. در این مجمع کلیه تصمیمات باید با اکثریت دو سوم آراء حاضرین اتخاذ شود.

در شرکت‌های سهامی خاص که تمامی سرمایه آن به‌وسیله موسسین تامین می‌شود، برگزاری مجمع عمومی اولیه الزامی نیست. اما برگزاری این مجمع در شرکت‌های سهامی عام الزامی و ضروری است. حداقل پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی موسس، گزارش موسسین در روزنامه‌های کثیرالانتشار جهت استفاده پذیره‌نویسان منتشر می‌شود.

وظایف مجمع عمومی موسس چیست؟

مجمع عمومی اولیه وظایف مختلفی برعهده‌ دارد. از مهم‌ترین وظایف این شرکت می‌توان مشورت درباره اساسنامه شرکت و تصویب آن اشاره کرد. احراز پذیره‌نویسی کلیه سهام شرکت، رسیدگی به گزارش موسسین، انتخاب اولین مدیران و بازرسان و تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که اطلاعیه‌های آتی در آن منتشر شوند، از دیگر وظایف این مجمع است.

 وظایف مجمع عمومی موسس

وظایف مجمع عمومی مؤسس به قرار زیر است:

  1. رسیدگی به گزارش مؤسسین و تصویب آن و نیز احراز پذیره‌نویسی کلیه سهام شرکت و تأدیه مبالغ لازم.
  2. تصویب طرح اساسنامه شرکت و در صورت لزوم، اصلاح آن.
  3. انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت.
  4. تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که هرگونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای سهامداران تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.

تعریف مجمع عمومی عادی چیست؟

مجمع عمومی عادی (Annual General Meeting) یا به اختصار AGM همانند یک گردهمایی است که سالی یکبار برگزار می‌شود. در این گردهمایی معمولا اطلاعاتی در رابطه با عملکرد و استراتژی‌های شرکت به سهامداران ارائه می‌شود. این مجمع نسبت به سایر مجامع اهمیت بیشتری دارد و معمولا زمان برگزاری این مجمع در اساسنامه شرکت درج می‌شود. طبق قانون تجارت شرکت‌های سهامی مجمع عمومی عادی سالانه خود را باید حداکثر چهار ماه بعد از پایان سال مالی خود برگزار کنند.

وظایف مجمع عمومی عادی سالیانه چیست؟

در این مجمع صورت‌های مالی شرکت، مثل صورت سود و زیان و ترازنامه بررسی و تصویب می‌شوند. سهامداران دارای حق رای می‌توانند نظرات خود را در رابطه با سود سهام تقسیمی بیان کنند، در واقع در این مجمع تصمیم گرفته می‌شود که چه مقدار از سود خالص هر سهم به سهامداران تعلق بگیرد و چه مقدار از آن به‌عنوان سود انباشته در شرکت نگهداری شود.

وظایف مجمع عمومی عادی سالیانه

دیگر وظایف مجمع عمومی عادی سالیانه

از دیگر وظایف مجمع عمومی عادی سالیانه می‌توان به انتخاب یا تجدید مدیران، بازرسان و حسابرسان اشاره کرد. یعنی رای و نظر سایر سهامداران نیز در این انتخاب موثر است.

بجز موارد خاصی که رسیدگی به آن‌ها از وظایف مجمع عمومی موسس و مجمع عمومی عادی سالیانه است، رسیدگی به سایر موارد از وظایف مجمع عمومی عادی سالیانه است. در آخر نیز تعیین روزنامه کثیرالانتشار نیز بر عهده این مجمع است. این روزنامه جهت منتشر شدن آگهی‌ها و اطلاعیه‌های شرکت مشخص می‌شود.

تمامی سهامداران شرکت می‌توانند در این مجمع شرکت داشته باشند. در صورتی که امکان حضور فیزیکی برخی از سهامداران وجود نداشته باشد، این افراد می‌توانند به کسان دیگری حق رای بدهند و یا می‌توانند این کار را به طور آنلاین و یا از طریق پست انجام دهند.

حد نصاب تشکیل جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه

برای این که مجامع عمومی رسمیت پیدا کنند، باید بیش از نصف سهامداران دارای حق رای در جلسه حضور داشته باشند. اگر در مجمع نخست تعداد کافی از سهامداران حضور نداشته باشند، مجمع دوم با هر تعداد سهامدار رسمیت می‌یابد.

زمان مجمع عمومی برای تقسیم سود

سال مالی اکثر شرکت‌های بورسی پایان اسفند است و چون شرکت موظف هست که مجمع عادی سالیانه را حداکثر ۴ ماه پس از پایان سال مالی برگزار کند، بنابراین اکثر مجامع شرکت‌ها در تیر و خرداد برگزار می‌شود.

آیا می‌توان مجمع عمومی عادی را در غیر سررسید سالیانه دعوت نمود؟

هیأت مدیره و همچنین بازرس می‌توانند در مواقع مقتضی، مجمع عمومی عادی را به طور فوق‌العاده دعوت نمایند. در این صورت دستور جلسه مجمع باید در آگهی دعوت قید شود.

مجمع عمومی فوق‌العاده چیست؟

مجمع عمومی فوق‌العاده (Extraordinary General Meeting) که به آن مجمع اضطراری هم گفته می‌شود، مجمعی است که در مواقع ضروری، یعنی زمانی که لازم باشد تصمیمی در رابطه با امور مهم شرکت گرفته شود، تشکیل می‌شود.

زمان برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده

برخلاف مجمع عمومی عادی سالیانه که از قبل زمان و روز برگزاری آن مشخص می‌شود، برگزاری این مجمع نیاز به تاریخ از پیش تعیین شده ندارد و هر زمان که مدیران و یا سهامداران اصلی شرکت لازم ببینند، از سایر سهامداران برای شرکت در جلسه دعوت می‌کنند.

وظایف مجمع عمومی فوق‌العاده

یکی از مهم‌ترین مواردی که در رابطه با آن در مجمع عمومی فوق‌العاده تصمیم‌گیری می‌شود، مبحث افزایش یا کاهش سرمایه است. از دیگر مواردی که در این مجمع برای آن تصمیم‌گیری می‌شود، تغییر یا اصلاح اساسنامه، تبدیل شرکت، انتشار اوراق بهادار و حتی تصمیم گرفتن برای انحلال شرکت پیش از موعد است. مصوبات این مجمع با اکثریت دو سوم آرا حاضرین اعتبار پیدا می‌کند.

مجمع عمومی فوق العاده

حد نصاب تشکیل جلسه مجمع عمومی فوق‌العاده

برای این که این جلسه رسمیت پیدا کند باید بیش از نیمی از سهامداران دارای حق رای در آن شرکت داشته باشند.

بعد از برگزاری این مجامع گزارشی تحت عنوان، خلاصه‌ای از گزارشات مجمع قرارداده می‌شود تا افرادی که نتوانستند در مجمع حضور پیدا کنند، از خلاصه تصمیمات آگاهی یابند.

نحوه اطلاع از برگزاری مجامع عمومی

شرکت‌ها موظف هستند که زمان، تاریخ، محل تشکیل و دستور جلسه مجامع عمومی را در روزنامه‌های کثیرالانتشار و سایت اینترنتی خود درج کنند و مراتب را حداقل ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع افشا نمایند.
می‌توانید به این صفحه مراجعه کنید: مجامع بورسی ۱۴۰۰

همچنین آگهی مجمع شرکت‌های بورسی در سایت WWW.CODAL.IR

اطلاع رسانی مجامع عمومی

و سایت WWW.TSETMC.COM قابل مشاهده است.

سایت tsetmc

اطلاعات منتشر شده قبل از مجمع عادی سالیانه

اطلاعات لازم قبل از مجمع عادی سالانه

جهت تصمیم‌گیری بهتر سهامداران شرکت، ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع شرکت‌ها، صورتهای مالی سالانه حسابرسی شده با کلیه یادداشت‌های پیوست آن و گزارش فعالیت هیئت مدیره به مجمع منتشر می‌شود.
در صورتی که شرکت بورسی، دارای شرکتهای تابعه باشد، علاوه بر اطلاعات فوق، صورتهای مالی تلفیقی حسابرسی شده و صورتهای مالی سالانه حسابرسی شده شرکت های تابعه نیز منتشر می‌شود. همچنین جدول زمان‌بندی پرداخت سود نقدی پیشنهادی توسط هیئت مدیره نیز قبل از برگزاری مجمع‌ عمومی ‌عادی افشا می‌گردد.

وضعیت نمادهای معاملاتی پیش و پس از برگزاری مجامع

از پیام‌هایی که از سمت کارگزاری‌ها به ما ارسال می‌شوند می‌توان به بسته شدن سهام یک شرکت پیش از برگزاری مجمع عمومی اشاره کرد. معمولا دو روز قبل از تاریخ برگزاری مجمع، سهام شرکت بسته می‌شود و دیگر نمی‌توان آن را معامله کرد. پس اگر نخواهید در مجمع شرکت کنید باید قبل از بسته شدن سهم از آن خارج شوید.

بعد از برگزاری مجمع شرکت

بعد از برگزاری مجمع شرکت نیز دو روز کاری زمان می‌برد تا سهام شرکت باز شود و قابلیت معامله پیدا کند. اگر در زمان برگزاری مجمع سهامدار شرکت باشید، تمامی تصمیماتی که در مجمع گرفته می‌شود شامل حال شما نیز خواهد شد. برای مثال در مجمع عمومی عادی سالیانه اگر تصمیم گرفته شود که به ازای هر سهم 200 تومان سود به هر شخص تعلق بگیرد. این سود شامل حال شما هم خواهد شد، حتی اگر بعد از بازگشایی سهم، آن را فوری به فروش برسانید.

بعد از تقسیم سود نقدی

بعد از تقسیم سود نقدی، به اندازه‌ای که سود به هر سهم تعلق گرفت، از قیمت سهم کاسته می‌شود. فرض کنید قیمت سهمی پیش از تقسیم سود 1000 تومان بود، بعد از تقسیم 200 تومان سود به ازای هر سهم، آن سهم با قیمت اولیه  800 تومان بازگشایی خواهد شد. با این حال ممکن است در پیش گشایش سهم به خاطر فشار عرضه و یا تقاضا با قیمت‌های متفاوت از آنچه ذکر شد مواجه شویم. 

بعد از برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده نیز اگر تصمیم به افزایش سرمایه و یا کاهش آن گرفته شود، سهم در زمان بازگشایی با قیمتی متفاوت از قیمت پایانی آخرین روز معاملاتی پیش از بازگشایی، معامله خواهد شد.

در کدام مجامع شرکت کنیم؟

بارها برای خود من هم سوال پیش آمده که آیا در یک‌سری مجامع شرکت کنم یا نه. اولین چیزی که پیش از هر سرمایه‌گذاری باید تعیین شود، استراتژی سرمایه‌گذاری خود است. برای مثال افرادی که نوسان‌گیری می‌کنند و یا دیدگاهی کوتاه‌مدت دارند، عموما در مجامع شرکت نمی‌کنند. همان‌طور که پیش از این اشاره شد، معمولا دو روز قبل و دو روز بعد از برگزاری مجمع، سهام شرکت بسته می‌شود و معلوم نیست تا چند روز بسته بماند.

اما سهامدارانی که دید میان‌مدتی یا بلند مدتی دارند، معمولا در این مجامع شرکت می‌کنند. صنعتی که شرکت در آن فعالیت می‌کند، روند حال حاضر بازار، میزان سود تقسیمی شرکت، نسبت P/E و زمان پرداخت سود از مواردی هستند که می‌توانند در این زمینه به ما کمک کنند.

نکته

هرچه سود تقسیمی یک شرکت بیشتر باشد، سرمایه‌گذاری در آن برای افرادی که دید بلندمدت دارند جذاب‌تر خواهد شد. برای مثال شرکت‌های پتروشیمی و پالایشی معمولا سود تقسیمی بالایی دارند و با شرکت در مجامع آن‌ها سود خوبی به سهامداران تعلق می‌گیرد. اما برخی از صنایع و شرکت‌ها هستند که سود تقسیمی بسیار کمی دارند، این شرکت‌ها معمولا قسمت عمده‌ای از سود را به گسترش، توسعه و سرمایه‌گذاری در پروژه‌های دیگر اختصاص می‌دهند.

رابطه P/E شرکت با رشد قیمتی سهام

در رابطه با P/E شرکت می‌توان گفت، هرچه این نسبت بعد از تقسیم سود کمتر شود، انتظار رشد قیمتی بیشتری بعد از بازگشایی از آن می‌رود. روند حرکتی بازار نیز بر مثبت یا منفی باز شدن سهم بعد از تقسیم سود، تاثیر گذار است. در روندهای صعودی بازار، سهام شرکت‌ها معمولا با قیمت‌های بالاتری باز می‌شود، نسبت به روندهای نزولی آن.

در آخر هم می‌توان به اعلامیه زمان پرداخت سود توسط شرکت‌ها توجه کرد. شرکت‌ها می‌توانند تا 8 ماه بعد از برگزاری مجمع سود را بین سهامدارانشان تقسیم کنند. هرچه زمان پرداخت سود کمتر باشد، یعنی سود سریعتر به سهامداران تعلق بگیرد، جذابیت آن افزاش می‌یابد.

پس پیش از شرکت در مجمع شرکت‌ها بهتر است نگاهی به این موارد بیاندازیم.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

4.6/5 - (19 امتیاز)

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
14 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
رسول والی
رسول والی
1 سال پیش

ببخشید توی شکل اول تعیین درسته نه تایین
مرسی از مقاله خوبتون خدا قوت

محمود دوسیده
محمود دوسیده
پاسخ دادن به  رسول والی
1 سال پیش

سپاس از حسن توجه شما. اصلاح خواهد شد.

فاطمه یزدان پناه
فاطمه یزدان پناه
4 سال پیش

سلام
اگه کسی سهمش رو بعد مجمع بفروشه سودش از اون کسی که قبل مجمع سهامش رو فروخته بیشتره؟اگه کسی روز بعد از مجمع سهام رو بخره قیمت اون سهم نسبت به قبل مجمع پایین تره؟

ناشناس
ناشناس
پاسخ دادن به  فاطمه یزدان پناه
2 سال پیش

بستگی به سهم و تصمیمات مجمع و همین طور استراتژی سهامدار دارد ، نوسان گیرها معمولا با سهم به مجمع نمی روند چون بعد مجمع یه تایمی طول میکشد تا سهم بازگشایی شود ، اگر سهم برای افزایش سرمایه به مجمع رفته باشد بعد مجمع به اندازه افزایش سرمایه قیمت سهم تعدیل می شود

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

14
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!