پذیره‌نویسی چیست؟ تفاوت پذیره نویسی و عرضه اولیه

تاریخ بروز رسانی: 1400/02/16

پذیره‌نویسی چیست؟ تفاوت پذیره نویسی و عرضه اولیه


پذیره‌نویسی چیست؟ چه فرقی با عرضه اولیه دارد؟ سود پذیره‌ نویسی چقدراست؟ آیا پذیره‌ نویسی ریسک دارد؟ همه این‌ها سوالاتی هستند که بسیاری از مردم در ذهن خود دارند. در این مطلب می‌خواهیم با مفهوم پذیره‌نویسی آشنا شویم و معایب و مزایای آن را باهم بررسی کنیم.


در این مقاله می خوانید

فرض کنید که یک شرکت قابل عرضه در بورس، قرار است تاسیس شود. در این حالت سهامداران عمده آن، بخشی از هزینه‌های تاسیس شرکت را از طریق فروش اوراق مشارکت در بورس تامین می‌کنند. این اوراق مشارکت همان پذیره‌ نویسی است. به‌نوعی می‌توان گفت شما سهام شرکت را قبل از تاسیس آن پیش خرید می‌کنید.

پذیره‌نویسی ، پذیره نویسی

تفاوت پذیره‌نویسی و عرضه اولیه چیست؟

پذیره‌ نویسی با عرضه اولیه کاملا متفاوت است. در عرضه اولیه یک شرکتی که قبلا سابقه فعالیت داشته، مقداری از سهام شرکت خود را برای اولین‌بار در بورس اوراق بهادار عرضه می‌کند. اما در پذیره‌نویسی هنوز هیچ شرکتی وجود ندارد. درواقع با خرید پذیره نویسی شما سرمایه را در اختیار افرادی قرار می‌دهید که با آن تازه شرکت مورد نظر را تاسیس کنند.

با توجه به این موضوع تفاوتی که پذیره نویسی با عرضه اولیه دارد، در وجود داشتن و نداشتن شرکت مورد نظر است. به این ترتیب وقتی شرکتی وجود ندارد، پس منطقی است که بازار خرید و فروش ثانویه‌ای نیز برای آن وجود نداشته باشد. به‌عبارت دیگر پولی که برای پذیره نویسی هزینه می‌کنید، ممکن است تا مدت زمان زیادی بلوک شود.

برای مشاهده پذیره‌نویسی‌های درحال انجام می‌توانید به سایت فرابورس ایران مراجعه کنید.

ریسک پذیره نویسی

شرکت‌هایی که در عرضه اولیه مشارکت می‌کنند، شرکت‌هایی هستند که سابقه فعالیت قبلی دارند. به این ترتیب صورت‌های مالی و سود و زیان آن‌ها قابل سنجش و اندازه‌گیری است. و سهام‌دارانی که در عرضه اولیه شرکت می‌کنند، از فردای همان روز می‌توانند به معامله سهام شرکت مورد نظر بپردازند. اما پذیره نویسی به‌علت این‌که هنوز هیچ شرکتی وجود ندارد، پس هیچ صورت مالی یا سود و زیانی هم به‌عنوان معیار سنجش شرکت وجود ندارد. به این ترتیب ریسک در پذیره‌نویسی هم وجود دارد.

سود پذیره‌نویسی

پذیره نویسی‌های متعددی در طول زمان‌های مختلف انجام شده است که هر کدام نتایج مختلفی داشته‌اند. به‌عنوان مثال پذیره‌نویسی شرکت تامین سرمایه دماوند با نماد (تماوند)، در بهمن‌ماه سال 1397 انجام شد. به هر متقاضی حدود 3.7 میلیون تومان اختصاص داده شد که بعد از حدود یکسال با قیمت‌های خوبی در بازار بازگشایی شد. به‌طوری که تاکنون بیش از 1400% درصد برای سهامدارانش سودآوری داشته است. به‌عبارت دیگر 3.7 میلیون تومان هر متقاضی در زمان پذیره‌نویسی، اکنون بیش از 50 میلیون تومان ارزش دارد.

از نمونه‌های مشابه، پذیره‌ نویسی شرکت بیمه اتکایی ایرانیان با نماد (اتکای) بود که از سال 1388 تاکنون برای سهامدارانش حدود 5500% سودآوری داشته است. پذیره‌نویسی بیمه اتکایی امین با نماد (اتکام) نیز ازسال 1394 تاکنون سود 950% درصدی برای سهامدارانش داشته است.

اما همیشه پذیره نویسی به این شکل سودآور هم نیست. موردهایی هم بوده که بعد از پذیره‌نویسی تاکنون هنوز بازگشایی نشده‌اند. برای نمونه پذیره نویسی موسسه اعتباری نور با نماد (ونور) از سال 1392 تاکنون همچنان بسته است و سرمایه سهامدارانش نیز همچنان بلوکه است.

پذیره‌نویسی شرکت بیمه زندگی باران با نماد (باران) نیز در اوایل سال 1398 با مجوز رسمی بیمه مرکزی و سازمان بورس انجام شد. این شرکت 720 میلیون سهم خود را به ارزش حدود 72 میلیارد تومان به سهامداران خود واگذار کرد که تاکنون همچنان این پول بلوکه است و سهامدارانش در انتظار بازگشایی سهم هستند.

لیست پذیره نویسی‌های انجام شده را می‌توانید در سایت فرابوس ایران به‌صورت کامل مشاهده کنید.

در پذیره‌نویسی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

از آن‌جایی که گفتیم در پذیره‌نویسی هیچ سابقه‌ای برای شرکت مورد نطر وجود ندارد، پس تنها راه آن، بررسی ایده و موضوع شرکت، صنعت و حوزه فعالیت و همچنین سهامداران عمده آن و سوابق آن‌ها است.

به‌عنوان مثال اگر وارن بافت بخواهد شرکت جدیدی تاسیس کند و سهام آن را از طریق پذیره‌نویسی عرضه کند، بیشتر اعتماد می‌کنید تا شرکت اشخاصی که حتی اسمشان را نشنیده‌اید. حتی اگر شرکت ناشناس بخواهد سود بیشتری هم به ما بدهد، باز هم عقل می‌گوید که شرکت وارن بافت بهترین انتخاب است. علت این امر آن است که سابقه وارن بافت و موفقیت‌های وی را می‌شناسید و به همین دلیل امید زیادی به آینده پذیره‌نویسی شرکت جدیدش دارید. بنابراین در پذیره‌ نویسی نیز می‌توانیم ببینیم که چه شرکت‌هایی به‌عنوان سهام‌داران عمده آن شرکت حضور دارند و از سوابق آن‌ها به پذیره‌نویسی نیز امتیاز دهیم.

برای مثال بانک پاسارگاد، بانک سرمایه، بیمه پاسارگاد، بیمه معلم، بیمه پارسیان، سرمایه گذاری بانک پاسارگاد، صندوق ذخیره فرهنگیان و... همگی از موسسان و سهامداران عمده در پذیره نویسی شرکت اتکایی ایرانیان با نماد (اتکام) بودند. این امر نشان می‌دهد که این پذیره‌نویسی امتیاز بزرگی برای سرمایه‌گذاری در بلند مدت بوده است.

نکته دوم که می‌توانید در بررسی پذیره نویسی‌ها به آن توجه کنید این است که ضمینه فعالیت شرکت در چه صنعت و زیرگروهی است و آینده آن صنعت باتوجه به شرایط اقتصادی کشور چگونه خواهد بود. به‌عنوان مثال صنایع معدنی و فلزی از صنعت چاپ یا کشاورزی در کشور اوضاع اقتصادی بهتری دارد. بنابراین می‌توان آینده بهتری نیز برای یک پذیره نویسی حوزه صنعت ومعدن درنظر داشت. این جمله به این معنی نیست که سایر صنایع سودآوری نخواهند داشت، به‌عبارت دیگر صنایع با اوضاع بدتر فقط ریسک بیشتری برای سرمایه‌گذاری در پذیره‌نویسی خواهند داشت. لذا پذیره‌ نویسی در صنایع با اوضاع بهتر تنها ریسک کمتری برای ما به‌همراه دارند.

برخی از اوقات پذیره‌نویسی در غالب صنعت تامین مالی و در زیرگروه اوراق مرابحه دولتی و با ضمانت دولت عرضه می‌شود که این نوع پذیره نویسی‌ها گرچه سودهای فزاینده‌ای برای سهامدارانشان فراهم نمی‌آورند، اما می‌توانند بسیار کم ریسک نیز ارزیابی شوند.

اوراق پذیره‌نویسی را از کجا می‌توان تهیه کرد؟

پذیره نویسی از طرق مختلفی انجام می‌شود. شما می‌توانید از طریق کارگزاری خود از این پذیرهنویسی‌ها مطلع شوید و از طریق همان کارگزاری نیز در پذیره‌نویسی شرکت کنید. همچنین برخی از بانک‌ها نیز خدمات پذیره‌نویسی ارائه می‌هند. به این ترتیب شما می‌توانید از طریق موبایل بانک، اینترنت بانک یا مراجعه حضوری ببه این بانک‌ها نیز در پذیره نویسی مورد نظر خود شرکت کنید.

آیا در پذیره نویسی تخفیف داریم؟

در برخی موارد شنیده‌ایم که می‌گویند فلان پذیره‌نویسی با نصف مبلغ اسمی 1000 ریال، انجام می‌شود. برخی فکر می‌کنند که این نوعی تخفیف است و شما به‌جای 1000 ریال تنها 500 ریال پرداخت می‌کنید. اما این‌طور نیست. درواقع شما برای شرکت در پذیره نویسی و به‌صورت علی‌الحساب مبلغ 500 ریال را پرداخت کرده‌اید. در انتها باید منتظر اطلاعیه بعدی باشید تا زمان واریز مرحله دوم هم مشخص شود. بنابراین در انتها شما همان مبلغ 1000 ریال را پرداخت کرده‌اید، اما در دو قسمت.

نتیجه‌گیری

در این مقاله با مفهوم پذیره‌نویسی آشنا شدیم و فهمیدیم که فرق آن با عرضه اولیه چیست. همچنین دیدیم که پذیره‌ نویسی ضمن سودآوری که می‌تواند داشته باشد، می‌تواند مدت زمان زیادی سرمایه ما را بلوک کند.

 پس دقت کنید باید با پولی در پذیره نویسی‌ها سرمایه‌گذاری کنید که به آن نیاز ندارید. تا حتی اگر مدت زمان زیادی سرمایه ما بلوک باشد، زیان نبینیم. مزیت این نوع سرمایه‌گذاری‌ها این است که با انتخاب صحیح و داشتن دید بلند مدت می‌توان به سودهای قابل توجهی در آن رسید. با توجه به این‌که پذیره‌نویسی‌ها اغلب با سرمایه‌های کوچکی انجام می‌شود،شاید این تمرین خوبی باشد برای زیاد کردن صبرمان و داشتن دید بلند مدت به سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی.

اگر مطلب فوق برایتان مفید بوده لطفا آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

4.8/5 - (30 امتیاز)

درباره نویسنده

پویا بهایی‌پور

من در بازارهای مالی سود نمی‌کنم بلکه زندگی می‌کنم. نتیجه تمامی مطالعه و تحقیقات من در این حوزه به همین یک جمله خلاصه می‌شود. تا بدانجا رسید دانش من، که بدانم همی که نادانم.

اشتراک
اطلاع از
guest
4 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
ماه
ماه
1 سال پیش

عالی بود
ورود به بورس را چقدر توصیه می کنید؟ و چقدر مخاطره آمیزه و چه راهکاری برای کمتر آسیب دیدن توصیه می کنید

محمود دوسیده
محمود دوسیده
پاسخ دادن به  ماه
1 سال پیش

با سلام و احترام. بازار بورس نیز مانند هر بازار دیگری محل سرمایه‌گذاری و کسب درآمد هست و به تبع آن دارای ریسک و مخاطرات مخصوص به خود نیز هست. همانطور که شما بدون شناخت از ماهیت یک بازار (مانند مسکن، فلزات گران‌بها، خودرو، مواد غذایی و …) در آن چشم بسته سرمایه‌گذاری نمی‌کنید برای بازار بورس هم به همین صورت است و نیازمند آموزش، شناخت کامل از نحوه فعالیت بازار و تجربه هست. توصیه ما به تمام افرادی که به تازگی وارد بورس شده‌اند این است که حتما آموزش ببینند و با سرمایه کم و معقول برای سرمایه‌گذاری شروع… ادامه مطلب »

دریا
دریا
1 سال پیش

مرسی از وقتی که گذاشتین

حمیده آقایی پور
حمیده آقایی پور
3 سال پیش

مرسی از آموزش خوبتون

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

4
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!