لایت کوین یکی از قدیمیترین و مشهورترین آلت کوینهای کریپتوکارنسی است که از فورک بیت کوین به دست آمده است و طرفداران بسیاری دارد.
اگر به لوگوی لایت کوین نگاه کنید متوجه میشوید که رنگ آن نقرهای است و دلیل آن هم این است که خالقان لایت کوین اعتقاد داشتند که اگر بیت کوین طلای بازار است، لایت کوین میتواند نقره بازار رمزارزها باشد.
لایت کوین با نماد LTC ایجاد شده تا بتواند مقاصدی که شاید انتظار نمیرود تا بیت کوین به سادگی به آن نقطه برسد از جمله ایجاد لایتنینگ را انجام دهد. لایت کوین به دلیل سرعت تراکنش بالا و حجم پایین بلوکهایی که دارد، میتواند مقدار زیادی تراکنشهای کوچک را به انجام برساند و از نظر سرعت نیز برتری خود را نسبت به بیت کوین اثبات کرده است.
با این همه دنیای کریپتوکارنسی به شدت رقابتی است و ورود اتریوم به بازار شک و شبهههایی در مورد اینکه آیا واقعاً باید لایت کوین یا اتریوم را نقره بازار بدانیم، مطرح شده است. با این همه لایت کوین در سالهای اخیر توانسته به خوبی در بازار ارزهای دیجیتال خود را حفظ کند و هنوز طرفداران این رمزارز به حمایت از پروژه خود میپردازند.
برای آشنایی بیشتر مقاله اتریوم چیست؟ معرفی ارز دیجیتال اتریوم را مطالعه کنید.
خالق لایت کوین
لایت کوین در سال 2011 توسط یک کارمند سابق گوگل و کوین بیس Coinbase به نام چارلی لی Charlie Lee بنیانگذاری شد. هدفی که او دنبال میکرد این بود که تراکنشها با سرعت بیشتر و کارمزد کمتری انجام شود، به همین دلیل این ارز دیجیتال تراکنشهای خود را چهار برابر سریعتر از بیت کوین و با کارمزد کمتری توانست به انجام برساند.
چارلی لی با ایجاد تغییراتی در پروتکلها و کدهای بیت کوین به دنبال فضایی برای پذیرش رمزارزها در جهان بود تا بتوانند استفاده روزمره خود را از خرید جواهرات تا چایی را از طریق لایت کوین انجام دهند.
از سوی دیگر به دلیل نگرانیهایی که برخی از اعضای جامعه کریپتو داشتند مبنی بر گسترش ماینینگ و به انحصار درآمدن آنها توسط عدهای خاص و خطرات حمله 51 درصد؛ چارلی لی تصمیم گرفت تا فضایی ایجاد کند که انحصارزدایی شود.
از این رو چارلی لی در یک اظهار نظر عمومی گفت: «وجود شخص یا گروهی که کنترل تعداد زیادی از سکههای شبکه برعهده آنها است و آنها هر طور که صلاح میدانند سکههای خود را استفاده میکنند، خلاف ایده غیرمتمرکز بودن بیتکوین است».
او به همین دلیل از اسکریپت و پیش استخراج در فرایند ماینینگ لایت کوین استفاده کرد. گفتنی است که ماکزیمم تعداد استخراج لایت کوینها در نهایت 84 میلیون کوین است. "لایتوشی" کوچکترین واحد این ارز دیجیتال است که هر 0.00000001 لایتوشی برابر با یک لایت کوین است.
فناوریهای لایت کوین
همانطور که گفتیم لایت کوین در اصل یک فورک از بیت کوین است و نباید از الگوریتمهای آن خیلی دور شود، اما نوآوریهایی در این ارز دیجیتال انجام شده که میتواند به خوبی در آینده آن تأثیرگذار باشد. بسیاری از اعضای جامعه بیت کوین به لایتکوین شبکه تست Testnet بیت کوین میگویند و معتقدند هر چیزی که قرار است در آینده در بیت کوین دیده شود، در ابتدا در لایت کوین میبینیم.
در لایتکوین نیز مثل بیت کوین، استخراجکنندگان باید توان محاسباتی دستگاهها و کامپیوترهای خود را به کار گیرند تا اقدام به استخراج این ارز دیجیتال کنند. این فرایند همچون ماینینگ بیت کوین است و در اصل حسابرسی تراکنشها از طریق آن انجام میشود.
نوآوری لایت کوین ابتدا در تغییر الگوریتم استخراج خود را نشان میدهد. الگوریتم بیت کوین SHA-256 است اما در لایت کوین از اسکریپت Scrypt استفاده شده است. اسکریپت فضایی ایجاد میکند که محاسبات سادهتر و سریعتر انجام شوند. از این جهت حتی لایت کوین را با کامپیوترهای خانگی و کارت گرافیک نیز میتوان استخراج کرد. البته باید در نظر داشته باشید که امکان آسیب دیدن سیستم شما نیز وجود دارد.
زمان ایجاد بلاک در شبکه بیت کوین 10 دقیقه است ولی به دلیل نوآوریهایی که لایت کوین داشته این زمان به 2.5 دقیقه کاهش یافته است. ماینرها به دلیل استخراج لایتکوین علاوه بر دریافت کارمزد از این ارز دیجیتال، پاداش نیز میگیرند و به کیف پول آنها لایت کوین واریز میشود که به آن پاداش بلاک (Block Reward) گفته میشود.
فرایند هاوینگ در بیت کوین و لایتکوین مشترک است اما رد بیت کوین بعد از هر 210 هزار بلوک رخ میدهد اما در لایتکوین به دلیل اینکه ایجاد بلوک یک چهارم زمان نسبت به بیت کوین میخواهد در هر 840 هزار بلوک رویداد هاوینگ Halving انجام میشود.
برای آشنایی بیشتر مقاله تاثیر هاوینگ بر قیمت بیتکوین چه خواهد بود؟ را مطالعه کنید.
نوآوری دیگری که در لایت کوین ایجاد شده، «پیشاستخراج» (Premine) نام دارد. این نوآوری موجب میشود تا فرایند استخراج و توزیع به صورت منصفانه بین اعضا پخش شود و جلوی انحصار در فرایند تولید بلوک گرفته شود.
لایتکوین از نظر امنیت نیز به دلیل استفاده از تکنولوژی POW یا گواهی اثبات کار توانسته جلوی حملات هکری و مشکلاتی که برای بسیاری از پروژهها ایجاد شده را بگیرد و سلامت خود را تضمین کند. همچنین لایتکوین از اولین ارزهای دیجیتالی بود که سگویت Segwit را پذیرفت که بر اساس آن اطلاعات مربوط به امضای تراکنشها در بلاکهای جداگانه ذخیره میشود و سرعت تولید بلاک افزایش مییابد.
از دیگر مزایایی که لایت کوین دارد، پایین بودن کارمزد آن نسبت به بیت کوین است که دلیل آن را نیز استفاده از اسکریپت میتوان عنوان کرد. در شبکه لایتکوین علاوه بر ماینرها افراد دیگری نیز در شبکه فعالیت میکنند که به آنها نود گفته میشود و در دو دسته تقسیمبندی میشوند.
فول نودها آنهایی هستند که به کامپیوتر و دستگاههای ماینینگ وصل هستند و به عنوان سرور عمل میکنند. فول نودها به بررسی تراکنشها و تأیید آنها میپردازند و یک کپی از بلاک چین را ذخیره میکنند و از طرف دیگر شرایطی برای تراکنشهای خصوصی و فوری فراهم میکنند. به طور کلی حافظان بلاک چین لایتکوین همین فول نودها هستند که امنیت شبکه و تراکنشها را بر عهده دارند.
دومین گروه لایت نودها هستند که در ارتباط با فول نودها فعالیت میکنند. این گروه صرفاً به بررسی آخرین بلاک و همچنین وضعیت فعلی شبکه میپردازند و در نهایت تراکنشها را برای انجام به فول نودها و ماینرها انتقال میدهند. این فرایند موجب میشود تا هم شبکه امنتر شود و هم سرعت بیشتری در بلاک چین لایت کوین شاهد باشیم.
با اینکه لایتکوین طی سالهای مختلفی بین 5 رمزارز برتر و با دامیننس بالا شناخته میشد، اما در هنگام نگارش این مقاله در رتبه 13 قرار دارد. با این حال همچنان به دنبال گسترش و توسعه خود است و ایدههای جدیدی را به معرض نمایش میگذارد و از این رو باید در آینده ببینیم که چه در سر توسعهدهندگان لایت کوین است و آیا فناوریهای جدیدی که ارائه میدهند میتواند در برابر اتریوم و سولانا قد علم کنند و جایگاه خود را در بازار پس بگیرد یا خیر.
مزایا و معایب لایت کوین
لایت کوین از آن ارزهای دیجیتالی است که سعی کرده همواره مقداری نوآوری داشته باشد و به سرعت خود را به روزرسانی کند. از این جهت میتوانیم نقاط قوت مختلفی را برای آن برشمریم که عبارتند از:
استفاده از اسکریپت که موجب شده تا با سرعت بیشتر و هزینه کمتر انجام تراکنشها صورت بگیرد.
استفاده از سگویت در لایت کوین باعث شده تا اطلاعات اضافی در بلاک چین ذخیره نشود و همین موجب شده تا تراکنشهای لایت کوین از 28 به 56 عدد در ثانیه برسد.
ایجاد شبکه لایتنینگ در لایتکوین یکی دیگر از مزایای آن محسوب میشود که پرداختهای خرد روزانه را فراهم کرده و در نتیجه از دیگر مزایای لایت کوین است.
اتمیک سواپ (Atomic swap) از دیگر ویژگیهایی که شبکه لایتکوین آن را داراست. در این مبادله بدون اینکه نیازی به صرافی باشد از طریق یک قرارداد هوشمند امکان مبادله رمزارزها فراهم است.
میمبل ویمبل (Mimblewimble) از دیگر ویژگیهای لایت کوین محسوب میشود که حریم خصوصی کاربران در آن رعایت میشود. بر این اساس آدرس کیف پول تنها افراد طرف معامله نشان داده میشود. همچنین با استفاده از فناوری دندیلاین (Dandelion) آدرس IP افراد نیز پنهان میشود.
آخرین ویژگی خوب لایت کوین را هم میتوان در پایین بودن نسبت کارمزد تراکنشهای مالی آن نسبت به سایر شبکههای بلاکچینی دانست که به یکی از ویژگیهای مهم آن تبدیل شده است.
در کنار مزایایی که هر پروژه دارد اما معایبی نیز میتوانیم در آنها پیدا کنیم که لایتکوین نیز از این قاعده مستثنا نیست. اگر بخواهیم معایب لایت کوین را برشماریم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
همچون بیت کوین که انتقاداتی نسبت به پروسه ماینینگ به آن وارد است، در مورد لایتکوین نیز همین موضوع صادق است و ماینینگ آن همراه با مقدار زیادی اتلاف انرژی است.
پذیرش لایتکوین توسط بسیاری از افراد جامعه کریپتو هنوز مورد تردید است و رمزارزهایی همچون سولانا و اتریوم توانستهاند که به خوبی خود را در دل فعالان این بازار وارد کنند و از این رو سهم بازار بیشتری نسبت به لایت کوین در بازار کریپتوکارنسی کسب کنند.
حفظ امنیت لایت کوین نیازمند انرژی و دانش فنی بالاست که میتواند بر قیمت و ارزندگی این ارز دیجیتال تأثیرگذار باشد.
برای آشنایی بیشتر مقاله ارز دیجیتال سولانا، تشریح اهداف و آینده را مطالعه کنید.
از کجا لایت کوین بخریم؟
برای خرید این ارز دیجیتال به راحتی میتوانید از طریق صرافیهای ایرانی اقدام به خرید رمزارز کنید. برای این کار میتوانید در سایتهای صرافیهای ایرانی همچون آبان تتر ثبتنام و احراز هویت کنید و سپس وارد پنل کاربری خود شوید و لایتکوین خود را خریداری کنید.
بیشتر بخوانید:
همچنین اگر بخواهید میتوانید از طریق صرافیهای خارجی همچون کوکوین اقدام به خرید کنید. البته اگر مقدار زیادی لایت کوین بخواهید داشته باشید، بهتر است آنها را در کیف پولهای ارز دیجیتالی که این رمزارز را پشتیبانی میکند، نگهداری کنید.
کیف پولهای لجر نانو ایکس (Ledger Nano X)، ترزور (Trezor)، تراست ولت (Trust wallet) و کیف پول اتمیک (Atomic Wallet) از جمله ولتهایی هستند که پشتیبانی لازم و کافی از لایت کوین را دارند و شما میتوانید کوینهای خود را در آنها نگهداری کنید.
لایت کوین کش چیست؟
لایت کوین کش یک فورک از شبکه بلاکچین لایت کوین بود که البته با مخالفت سرسخت چارلی لی نیز همراه بود اما در مجموع برخی اعضای جامعه لایت کوین تصمیم به این اقدام گرفتند و شبکه مختص به خود را ایجاد کردند. نماد لایت کوین کش LCC است و البته در ابتدا مورد استقبال قرار گرفت اما نسبت به آینده آن باید صبر کرد.
جمعبندی
لایتکوین یکی از ارزهای دیجیتال مشهور در کریپتوکارنسی است که سعی داشته تا نوآوریهای زیادی در خود داشته باشد و البته در این زمینه نیز تاکنون خوب عمل کرده است. شاید با ورود اتریوم ارزهای دیجیتالی همچون لایت کوین کمی به عقب رانده شدند اما هنوز برای تصمیمگیری نسبت به این رمزارز زود است.
لایت کوین توانسته در همه این سالها وفاداری خود را به سیستم ماینینگ همراه با ترکیب فناوریهای مختلفی که موجب شدند، لایت کوین ارزشهای رقابتی نسبت به بازار داشته باشد را حفظ کرده است. با این حال نقشه راه این ارز دیجیتال تقریباً مسکوت است و نمیتوان به آن کامل تکیه کرد.
البته لایت کوین با پروژههای گوناگونی همکاری کرده که از جمله آنها میتوان به فلکسا (Flexa) که یک شبکه پرداخت دیجیتال است یا HTC سازنده تلفن همراه اشاره کرد. به طور کلی باید نسبت به پروژههای رمزارز با احتیاط و همراه با دقت حرکت کرد و آنها را تحت رصد داشت.
در نظر داشته باشید که برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال نیاز به دانش کافی و شناخت نسبت به بازار دارید و سپس با مدیریت سرمایه و ریسک به بررسی و انتخاب ارز دیجیتال خود بپردازید و اقدام به خرید و نگهداری آن کنید. در مورد لایت کوین نیز باید دید که آیا میتوانیم این انتظار را در آینده داشته باشیم که واقعاً به عنوان نقره کریپتوها کاربرد پیدا کند؟
برای آشنایی بیشتر مقاله مدیریت سرمایه و ریسک چیست؟ را مطالعه کنید.