ارز دیجیتال سولانا (Solana) یک کوین با شبکهای منحصر به فرد و متن باز است. ارز دیجیتال سولانا، با الهام گرفتن از ساحل سولانا که در کالیفرنیا قرار دارد نامگذاری شد. این رمز ارز، یکی از ارزهایی است که اصطلاح قاتل اتریوم در مورد آن به کار میرود، چراکه در کنار ارائه قراردادهای هوشمند بر روی شبکه خود، سرعت بالایی نیز در پردازش اطلاعات و تایید بلاک های ثبت شده دارد. به همین خاطر میتوان سولانا را رقیبی قوی برای اتریوم دانست.
این ارز در کنار حفظ سه ویژگی اصلی بلاکچین که شامل امنیت، مقیاسپذیری و عدم تمرکزگرایی میشود، بر روی افزایش مقیاسپذیری و بالا بردن سرعت انجام پردازشهای شبکه هم تاکید دارد.
درباره ارز دیجیتال سولانا
ارز دیجیتال سولانا یکی از پرسودترین ارزهای دو سال اخیر است. با نگاهی به اطلاعات سایت کوین مارکت کپ میبینیم که سولانا از ابتدای لیست شدنش در این سایت که در 10 آوریل 2020 و با قیمت0.832 دلار صورت گرفت تا تاریخ فعلی یعنی 27 اکتبر 2021 که هر کوین سولانا در حدود 190 دلار معامله میشود، بیش از 22,800% رشد داشته است. همچنین ارزش بازار این کوین از حدود 86 میلیون دلار در ابتدای سال جاری میلادی به نزدیک 60 میلیارد دلار رسیده و 697 برابر شده است. کوچکترین واحد از این ارز به افتخار Leslie Lamport، لمپورت نامگذاری شده و معادل 0.000000001 سولانا (sol 10-9) است که در تراکنشهای کوچک قابل استفاده است.
در حال حاضر این کوین با نماد SOL با قیمت 190 دلار و ارزش بازار 57.25 میلیارد دلار در رتبه ششم مارکت ارزهای دیجیتال قرار گرفته است. همچنین 2.32% از کل مارکت رمز ارزها را به خود اختصاص داده و حجم معاملات 24 ساعت اخیر آن کمی بیش از 4.5 میلیارد دلار بوده است.
عرضه در گردش این رمزارز در حدود 300 میلیون واحد و عرضه کل آن تا به امروز نزدیک به 507 میلیون واحد است.
اما چه چیزی باعث شد که این ارز تا این حد مورد اقبال عمومی قرار بگیرد؟
همانطور که میدانید، در حال حاضر بزرگترین ارزدیجیتال بعد از بیتکوین اتریوم است. اتریوم -پادشاه آلت کوین ها- اولین ارز شناخته شدهایست که با هدف فراهم کردن بستر مناسبی برای اجرای قراردادهای هوشمند و ساخت رمزارزهای جدید، بر روی شبکه خود ایجاد شد .
خدمات جدیدی که اتریوم ارائه میکرد به قدری برای جامعه ارزهای دیجیتال جذاب و کاربردی بود که این ارز به زودی در جایگاه دوم بعد از بیتکوین قرار گرفت. اما اتریوم یک شبکه بینقص نبود. یک بلاکچین باید سه اصل امنیت، مقیاسپذیری و عدم تمرکز را با هم ارائه کند.
با بزرگتر شدن شبکه اتریوم، پاشنه آشیل آن در رعایت اصل مهم مقیاس پذیری که شامل تاخیر زیاد در انجام فعالیتها و هزینه بالای گس (کارمزد شبکه اتریوم) میشد بیشتر به چشم آمد. به همین دلیل نیاز به ایجاد پروژههایی حس شد که در کنار برخورداری از نقاط قوت اتریوم، نقصهای آن را هم برطرف کرده باشند .
در اینجا بود که شبکههای جدیدی پدید آمدند، پروژههایی که از بلاکچین های نسل سوم بودند. بلاکچین های نسل سوم با هدف بهبود و رفع ضعفهای بلاکچینهای قدیمیتری مثل بیتکوین و اتریوم ایجاد شدند. از این میان ارز دیجیتال سولانا یکی از موفقترین رقبای اتریوم بوده است.
ارز دیجیتال سولانابرای تضمین مقیاسپذیری در شبکه خود از الگوریتم اجماع اثبات سهام (Proof of stake) و در دل آن از گواه اثبات تاریخ (Proof of History) استفاده میکند. چنین سیستمی میتواند بدون اینکه مانند اتریوم از راهکارهای لایه دو استفاده کند، به راحتی تا 65 هزار تراکنش در ثانیه را مورد تایید قرار دهد.
در کنار ارتقای سرعت شبکه، سولانا این نوید را به همگان داده است تا مانع افزایش کارمزد شبکه شود. به عبارتی شبکه سولانا این گنجایش را دارد که 1 میلیون تراکنش را تنها با کارمزد 10 دلار انجام دهد.
گواه اثبات تاریخ چگونه میتواند باعث افزایش سرعت تایید تراکنشها در شبکه شود؟
همانطور که میدانیم در یک بلاکچین، تایید تراکنشها برعهده نودهای شبکه است. تراکنشها در یک بلاک قرار میگیرند و نودها با بررسی و اعتبارسنجی بلاک، در واقع تراکنشهایی که در آن بلاک قرار گرفته را تایید میکنند.
حال مشکلی که در خیلی از شبکههای بلاکچین مثل بیت کوین وجود دارد این است که تراکنشهایی که در یک بلاک قرار گرفتهاند به صورت منظم و به ترتیب زمان انجام تراکنش پشت سر هم قرار ندارند. این معضل، هر نود را مجبور میکند تا در کنار تایید خودِ بلاک، تراکنشهای هر بلاک را هم از نظر زمانی مرتب کرده و پشت سر هم قرار دهد. چنین چیزی یکی از عوامل بسیار موثر در طولانی شدن تایید بلاک است.
اما ارز دیجیتال سولانا با استفاده از گواه اثبات تاریخ در الگوریتم اصلی اجماع خود (pos)، توانست این مشکل را حذف کند. به زبانی ساده، در شبکه سولانا با به کارگیری گواه اثبات تاریخ، تابع هش به گونه ای تعریف میشود که به صورت خودکار تراکنش های هر بلاک را از نظر زمانی (زمان مشترکی که همه نودها بر آن اتفاق نظر دارند) پشت سرهم جای داده و به این ترتیب، این وظیفه را از روی دوش نودهای شبکه برمیدارد.
عرضههای اولیه سولانا
عرضه اولیه عمومی ارز دیجیتال سولانا در 24 مارس 2020 از طریق کوینلیست (coinlist) صورت گرفت. در این عرضه 8 میلیون واحد sol با نرخ 0.220 دلار فروخته شد که منجر به جمعآوری 1.76 میلیون دلار گردید.لازم به ذکر است که قبل از عرضه در کوینلیست، سولانا چهار مرحله عرضه خصوصی را هم پشت سر گذاشته بود.
در اولین مرحله، تحت عنوان فروش اولیه (Seed Sale) در 5 آوریل سال 2018، تعداد 79,290,466 واحد با قیمت 0.040 دلار و با درآمد کلی 3.17 میلیون دلار به فروش رسید.
در مرحله دوم (Founding Sale) در 3 ژوئن 2018، تعداد 63,151,982 سولانا با نرخ 0.200 به فروش رفت و سرجمع 12.63 میلیون دلار جمعآوری کرد.
در قدم بعدی (Validator Sale) در 9 ژوئیه 2019 با فروش 25,331,653 واحد سولانا به قیمت هر واحد 0.225 دلار، مبلغ 5.70 میلیون دلار جمعآوری شد.
در نهایت گام چهارمِ تامین مالی (Strategic Sale) در 18 فوریه 2020 اجرا شد که در طی آن با عرضه 9,175,520 واحد از این ارز در نرخ 0.250 دلار، 2.29 میلیون نقدینگی دلاری تامین شد.
اهداف سولانا
همانطور که پیشتر گفته شد، ارز دیجیتال سولانا با هدف ارائه Dapps و ایجاد بستری مقیاسپذیر برای ساخت توکنهای جدید و ایجاد قراردادهای هوشمند به وجود آمد. سولانا جهت به اجرا درآوردن این خدمات و نیز فرایندهایی مثل سهامگذاری و وامدهی از یک استاندارد توکن نویسی به نام کتابخانه برنامه سولانا (Solana Program Library) استفاده میکند.
در کنار این خدمات، پایین ماندن کارمزد این شبکه از نکات مهمی است که برای تیم این پروژه از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. نائل شدن به هدف تئوری انجام 710,000 تراکنش در ثانیه هم از اهدافیست که ارز دیجیتال سولانادر مسیر رسیدن به آن حرکت میکند.
خرید ارز سولانا
صرافی های خارجی و معتبر زیادی از این رمزارز پشتیبانی می کنند از جمله صرافی های بایننس، کراکن، اوکی ایکس، کوین بیس، هوبی گلوبال، FTX، بیتفینکس، صرافی کوکوین و ...
همچنین صرافیهای ایرانی مثل رمزینکس و نیز تبدیل، این ارز را در لیست معاملات خود قرار دادهاند.
کیف پولها
بعد از خرید ارز دیجیتال سولانا از صرافی، نیازمند کیفپولی مناسب برای نگهداری امن آن هستیم.
از جمله کیفپولهای موبایل که از این ارزهم پشتیبانی میکنند میتوان به اگزودوس، تراست ولت، Coin98 ،Zelcore، اشاره کرد. که از این میان کیف پول های تراست ولت و کوین98 عملیات استکینگ این ارز را تحت پوشش قرار نمیدهند.
تعدادی از کیف پول های بر پایه وب که از سولانا پشتیبانی می کنند Phantom ،SolFlare sollet BitKeepو MathWalle (اپلیکیشن اندروید و ios کیفپول متولت، در حال حاضر از شبکه سولانا پشتیبانی نمیکند) هستند. همچنین کیفپول های سختافزاری مثل لجرنانو S و لجرنانو X برای نگهداری ارز دیجیتال سولانا قابل استفاده میباشند.
آینده ارز دیجیتال سولانا
سال 2021 برای سولانا سالی سرشار از ATH (اوجهای قیمتی جدید) بود. آخرین Ath این ارز در تاریخ 25 اکتبر 2021 و در قیمت 218.73 دلار رقم خورد.
این پروژه تا اینجا بهخوبی در مسیر رسیدن به اهداف خود قدم برداشته است. همچنین با افزایش سرمایهگذاران نهادی (سرمایهگذاران حقوقی) که بسیاری از آنها از شرکتهای شناخته شدهای مثل Alameda Research، Andreessen Horowitz، Polychain Capital، Blockchange Ventures هستند، میتوان انتظار داشت که ارز دیجیتال سولانا آیندهای درخشان را در پیش خواهد داشت.
در کنار چنین مسائلی، بنیانگذاران این ارز با توکنسوزی از تورم زیاد جلوگیری میکنند. این امر بر روی حفظ ارزش و رشد قیمت ارز دیجیتال سولانا تاثیری مثبت خواهد گذاشت.
عالی بود، مرسی
ممنونم انشالله که مفید بوده باشه💐
ممنون از مقاله روان وخوبتون
سپاس از لطف نظر شما 🌼
خیلی خوب بود
سپاس از شما 🌼
عالی ممنون از اطلاعات خوبتون 😍
ممنونم از حسن توجه شما 🌹
بسیار عالی وکاربردی بود ممنونم
باعث خوشحالیه که مقاله براتون مفید بوده 🙏