شخصیت پولی شما چگونه است؟

تاریخ بروز رسانی: 1399/09/16

شخصیت پولی شما چگونه است؟


شخصیت پولی نشانگر چه رفتارهای در انسانهاست؟ در چه خوشتان بیاید و چه خوشتان نیاید، باید قبول کنیم که پول نقش بسیار مهمی در زندگی همه ما ایفا می‌کند. همان‌طور که می‌دانید این ویژگی‌های شخصیتی ما هستند که رفتارهای ما را شکل می‌دهند و بر تصمیمات ما تاثیر می‌گذارند. این که چند سال دیگر فردی پولدار یا فقیر باشیم و یا این که دوران بازنشستگی راحت یا سختی داشته باشیم همگی به رفتارها و تصمیمات الان ما بستگی دارد. البته در حال حاضر، در شرایط فعلی کشور ما ممکن است بعضی‌ها بگویند که این توصیه‌ها کارساز نیست. اما باید بگویم خیر، توانایی مدیریت پول، سرمایه، حفظ سلامت مالی و متعادل کردن شخصیت پولی موضوع مهمی است که همواره می‌تواند به ما کمک کند. اما قبل از آن که بتوانیم دارایی‌هایمان را به‌طور مناسب مدیریت کنیم، ابتدا باید به یک خودآگاهی برسیم.

احتمالا باعث تعجب شود اگر بگویم پرستاری را می‌شناسم که دارایی‌اش از یک دکتر بیشتر است. اما آیا چنین چیزی ممکن است؟

با توجه به مطالعات و تحقیقاتی که تاکنون انجام شده، می‌توان شخصیت پولی افراد را در 5 دسته متفاوت قرار داد. اگر شما هم مشتاقید که با شخصیت پولی خود آشنا شوید، بهتر است با ما همراه باشید. در انتهای مقاله نیز به این موضوع می‌پردازیم که چگونه شخصیت پولی خود را تعدیل کنیم.


در این مقاله می خوانید

شخصیت پولی چیست؟

شخصیت پولی به شما نشان می‌دهد که با پول خود چه کار می‌کنید. در واقع شخصیت پولی واکنش ما را نسبت به پول نشان می‌دهد و بیان می‌کند که ما در مقابل پول چه رفتاری از خود نشان می‌دهیم. چه مقدار از آن صرف خرید می‌شود و چه مقدار از آن را پس‌انداز می‌کنید؟ آیا به سرمایه‌گذاری علاقه دارید یا ترجیح می‌دهید که پولتان را در بانک بگذارید؟ چه مقدار در ماه خرید می‌کنید؟ آیا به دوران بازنشستگی خود فکر می‌کنید؟

سوالات مطرح شده، تنها نمونه سوال‌هایی هستند که شما را کم کم با شخصیت پولیتان آشنا می‌کنند. در واقع با درک شخصیت پولی خود، می‌توانیم یک رویکرد مناسب در نوع هزینه‌ها و پس‌اندازهایمان اتخاذ کنیم.

همان‌طور که گفتیم پنج نوع شخصیت پولی معرفی شده است که با خواندن مطالب زیر می‌توانید بفهمید در کدام گروه قرار دارید. البته باید ذکر شود که ممکن است تمامی ویژگی‌های مطرح شده در یک فرد با هم دیده نشوند و حتی یک شخص می‌تواند در دو گروه جای بگیرد.

شخصیت پولی مصرف‌کنندگان پرخرج

آیا شما همیشه به دنبال بهترین‌ها هستید؟ به نظر شما داشتن یک خودروی لوکس زیبا بهتر است یا ترجیح می‌دهید پول آن خودرو را به سرمایه‌گذاری تخصیص دهید؟

در رابطه با با لباس و اکسسوری‌ها چگونه رفتار می‌کنید؟ ترجیح می‌دهید لباس‌های مارک‌دار گران قیمت بپوشید، یا لباس‌های با کیفیت داخلی که هر جفت آن ظاهری یکسان دارند؟

تلفن همراه چی؟ آیا هر وقت سری جدید آیفون به بازار می‌آید دنبال خرید آن هستید یا برایتان فرقی ندارد که یک گوشی باکیفیت با مارک دیگر داشته باشید.

شخصیت پولی

اگر پاسختان به قسمت اول سوال‌های مطرح شده بله است، باید گفت که شما شخصیتی هزینه‌کننده دارید. اگر فردی بسیار پولدار هستید که در رابطه با دخل و خرجتان هیچ نگرانی ندارید و از آینده مطمئن هستید می‌توانم بگویم خوش بحالتان. اما اگر درآمدی معمولی دارید، همیشه نمی‌توان به این منوال خرج کرد و باید در رابطه با هزینه‌هایتان تجدید نظر کنید.

شخصیت پولی خریداران

احتمالا در میان دوستان و آشنایان خود افرادی را دیده‌اید که می‌گویند هنگامی که ناراحت یا عصبانی هستند و یا وقت‌هایی که حال و حوصله ندارند، خرید می‌کنند. این افراد معمولا با خرج کردن پول از نظر روانی به آرامش می‌رسند.

افراد با شخصیت خریدار یا ولخرج، معمولا نمی‌توانند در مقابل خرید مقاومت کنند و در بسیاری از موارد چیزهایی را می‌خرند که حتی به آن‌ها نیاز ندارند. چانه‌زدن جهت گرفتن تخفیف در میان این افراد بسیار رایج است و از این کار لذت می‌برند.

شخصیت پولی

خریداران با خرج کردن پول معمولا به آرامش روانی می‌رسند.

میزان موفقیت این افراد در سرمایه‌گذاری با توجه به درجه اعتیادشان به خرید می‌تواند متفاوت باشد. برخی از آن‌ها بدهی‌های زیادی دارند اما باز هم دست از خرید کردن نمی‌کشند.

از نظر محققین، آن‌ها به هرمون سروتونینی که در هنگام خرید ترشح می‌شود اعتیاد پیدا کرده‌اند. این اعتیاد با خرید کالا التیام پیدا نمی‌کند. بلکه به محض جعبه‌گشایی کالای نو، دوباره دوست دارند چیز جدیدی بخرند. 

شخصیت پولی بدهکاران

اگر به وضعیت مالی خود اصلا فکر نمی‌کنید، می‌توانید در این گروه جای بگیرید. فرد با شخصیت پولی بدهکار  معمولا در رابطه با میزان درآمد و میزان هزینه‌های جاری خود فکر نمی‌کند. میزان هزینه‌هایش بیشتر از درآمدهایشان است و حتی نمی‌دانند پول خود را صرف چه می‌کنند.

شخصیت پولی

افراد با شخصیت پولی بدهکار، معمولا مقدار زیادی بدهی دارند.

این افراد معمولا به دنبال پس‌انداز کردن و سرمایه‌گذاری نیستند و به دلیل عدم توجه به هزینه‌هایشان با حجم زیادی از قرض و بدهی  رو به رو می‌شوند و در واقع پولی برای سرمایه‌گذاری ندارند.

شخصیت پولی پس‌اندازکنندگان

به خرید کالاهای بسیار لوکس علاقه ندارید؟ مد روز را دنبال نمی‌کنید؟ سعی می‌کنید از بین کالاهای با کیفیت، ارزان‌ترین آن را انتخاب کنید؟ قسمتی از درآمد خود را ماهانه در حسابی پس‌انداز می‌کنید؟ اگر این‌طور است می‌توان گفت شما دارای شخصیت پولی پس‌اندازکننده هستید.

افراد پس‌اندازکننده، معمولا مصرف‌گرا نیستند و نسبت به بقیه بیشتر صرفه‌جویی می‌کنند و آینده‌نگر هستند. رفتارهایی مانند خاموش کردن لامپ‌های اضافه و یا سفر با وسایل حمل نقل عمومی در بین این افراد بیشتر دیده می‌شود. پس‌اندازکنندگان محافظه‌کار هستند، معمولا بدهی ندارند و از ریسک دوری می‌کنند. این افراد بیشتر تمایل به سپرده‌گذاری در بانک دارند و از سرمایه‌گذاری در بورس و یا هر چیز دیگر ریسک‌داری دوری می‌کنند.

شخصیت پولی

دریافت یک سود ثابت بدون ریسک برای آن‌ها مطلوبیت بیشتری ایجاد می‌کند.

این وضعیت اگر شدت پیدا کند ممکن است به از دست رفتن روابط شخصی و حرفه‌ای و حتی جدایی از همسر منتهی شود. 

شخصیت پولی سرمایه‌گذاران

اگر برای خود و آینده خود برنامه می‌ریزید، حواستان به درآمدها و مخارجتان هست، الکی خرید نمی‌کنید و بیشتر چیزهای مورد نیازتان را می‌خرید، به فکر دوران بازنشستگی خود هستید، تنها به سود بانکی اکتفا نمی‌کنید و دنبال سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مولد هستید. شما یک سرمایه‌گذار هستید.

شخصیت پولی

در واقع افراد با شخصیت پولی سرمایه‌گذار، آگاهانه از پول استفاده می‌کنند. این افراد بجای اکتفا به درصد سود ثابت و اندک بانک، سعی می‌کنند در پروژه‌هایی که چشم‌انداز روشنی دارند، سرمایه‌گذاری کنند. انجام این کار به راحتی ممکن نیست و نیاز به تحقیق و بررسی دقیق دارد. شما باید در ابتدا تمام جنبه‌های یک موضوع را بررسی کنید و سپس تصمیم بگیرید. این تصمیم‌گیری همواره با درصدی از ریسک همراه است.

تا اینجای مقاله انواع شخصیت‌های پولی رایج را بررسی کردیم. شما در کدام دسته قرار داشتید؟

اگر در چهار گروه اول جای داشتید، بهتر است فکری به حال وضعیت پولی خود کنید و شخصیت پولی خود را تا حدی تعدیل کنید تا بتوانید در آینده هم در آرامش باشید. در ادامه مقاله نکاتی را ذکر می‌کنیم که می‌توانند تا حدی به بهبود شخصیت پولی شما کمک کنند.

راهکارهایی جهت بهبود شخصیت پولی شما

اگر در دسته مصرف‌کنندگان پرخرج قرار دارید، اولین کاری که می‌توانید بکنید محدود کردن هزینه‌هایتان است. قبل از خرید هر چیزی می‌توانید از خود بپرسید که آیا واقعا به آن چیز نیاز دارید؟ خرید آن تا کی برای شما رضایت درونی ایجاد می‌کند؟ اگر این رضایت خیلی کوتاه مدت است، سعی کنید از آن بگذرید. بیشتر به‌دنبال چیزهایی باشید که برای شما رضایت بلندمدت ایجاد می‌کنند.

نمی‌گویم که اصلا هزینه نکنید، کمی کمتر خرج کنید و بیشتر صرفه‌جویی کنید. به دنبال یک شبه پولدار شدن نباشید. سعی کنید مقداری از پول خود را در پروژه‌های مولد و ارزش‌آفرین سرمایه‌گذاری کنید.

اگر عاشق خرید کردن هستید، این را هم در نظر بگیرید که برای دوران پیری، بازنشستگی و مواقع ضروری هم باید پولی برای خرج کردن داشته باشید.

مهم‌ترین کار کنترل احساسات است. احساسات خود را کنترل کنید.

برنامه‌ریزی داشته باشید

برنامه‌ریزی داشته باشید، به آینده خود و فرزندانتان فکر کنید و پس‌انداز کردن را فراموش نکنید. اگر خودتان نمی‌توانید این کار را انجام دهید، از مشاوران مالی استفاده کنید.

برای تفریح خرید نکنید. در صورت نیاز به خرید بروید. اگر از چیزی پنج تا دارید، خرید یکی دیگر از آن چیز ضرورتی ندارد. برای خرید کردن از کسی پول قرض نکنید. در واقع می‌توان گفت پولی را که ندارید، خرج نکنید. با حذف چند خرید اضافه در ماه، در بلندمدت می‌توانید پس‌انداز خوبی داشته باشید.

البته موضوع مهمی که هرگز نباید فراموش شود این است که پس‌انداز کردن هم تا حدی خوب است. اگر اصلا برای خود خرج نکنید، خوب نخورید، تفریح نداشته باشید و تمام پولتان را برای پیری پس‌انداز کنید، ممکن است مجبور شوید تمامی پول‌های پس‌انداز شده را برای به‌دست آوردن سلامت روانی خود خرج کنید.

مقداری هزینه کردن در امروز می‌تواند از هزینه‌های بیشتر در آینده بکاهد.

فرض کنید شما یک ماشین لباسشویی قدیمی دارید، که آب و برق زیادی مصرف می‌کند، چند وقت یک‌بار هم خراب می‌شود و مجبور می‌شوید برای تعمیرات هزینه پرداخت کنید. بجای این کار می‌توانید یک ماشین لباسشویی با کیفیت جدید بخرید که علاوه بر مصرف کمتر انرژی، آب کمری هم استفاده می‌کند. با خرید این ماشین‌لباسشویی علاوه بر کاهش هزینه‌ها در بلندمدت، دیگر مجبور نمی‌شوید هرچند وقت یک‌بار هزینه تعمیرات پرداخت کنید.

افرادی هستند که در ظاهر حس می‌کنید تنگ‌دست هستند اما وقتی با آن‌ها صحبت کنید می‌بینید برعکس آن است. تعادل و میانه‌روی در تمامی کارها لازم است.

وارن بافت و پس‌انداز

همان‌طور که می‌دانید، وارن بافت یکی از ثروتمندترین و موفق‌ترین افراد دنیا است.  او معتقد است اگر می‌خواهید ثروتمند شوید، باید مقداری از درآمد فعلی خود را به آینده تخصیص دهید.

او می‌گوید: آنچه را که بعد از خرج کردن باقی می‌ماند پس‌انداز نکنید، بلکه چیزی را که بعد از پس‌انداز کردن باقی ماند را خرج کنید.

احتمالا با خود می‌گویید خوش به‌حال او، پول زیادی دارد، بهترین گوشی، بهترین ماشین و از همه بهترین‌ها استفاده می‌کند. اما بررسی‌ها نشان داده که او سلیقه ساده‌ای دارد. سوار ماشینی معمولی می‌شود و صبحانه‌های خود را از مک دونالد خریداری می‌کند.

وقتی شخصی به ثروتمندی وارن بافت می‌تواند برای مدت زمان طولانی در یک خانه متوسط زندگی کند، چه لزومی دارد سایر افراد برای سکونت در جاهای بالاتر از سطح مالی خود از وام‌هایی با بهره‌های سنگین استفاده کنند.

توصیه های وارن بافت

 او معتقد است که "هر وقت پول خود را صرف چیزی می‌کنید که برای شما ارزش و بازدهی ایجاد نمی‌کند، در واقع در حال فدا کردن آینده خود هستید."

او همیشه مقدار زیادی پول برای شرایط اضطراری کنار می‌گذارد. او بر این باور است که اگر پولی برای شرایط اضطراری کار نگذارد، ممکن است مجبور شود در آن مواقع وام (اعتبار) با نرخ بهره بسیار بالا بگیرد. این موضوع خود می‌تواند سلامت مالی افراد را به خطر بیاندازد.

وارن بافت همواره به سرمایه‌گذاری روی خود اشاره می‌کند. شما می‌توانید از طریق کلاس‌های مختلف، آگاهی و توانایی خود را در یک زمینه‌ای که در آن فعال هستید و یا به آن علاقه دارید، افزایش دهید. اگر این کار باعث می‌شود که تخصص کافی پیدا کنید و درآمدتان افزایش پیدا کند. پس حتما علاوه بر پول، وقت و تلاش خود را صرف این کار کنید.

با انجام این کار شما روی خود سرمایه‌گذاری کرده‌اید که در آینده رای شما ارزش آفرینی می‌کند و می‌تواند درآمد شما را تا حد قابل توجهی افزایش دهد.

جمع‌بندی

پیش‌بینی درآمد و هزینه می‌تواند به شما در پس‌انداز کردن کمک بزرگی کند. داشتن پس‌انداز و سرمایه‌گذاری موضوع مهمی است که همواره باید به آن توجه کنید. سرمایه‌گذاری می‌تواند در زمینه‌های مختلف انجام شود، تشکیل سبد سرمایه‌گذاری موضوع خیلی مهمی است. شما می‌توانید بر روی ملک، ساختمان، طلا، سکه، سهم و سایر ابزارهای مالی سرمایه‌گذاری کنید. اما پیش از وارد شدن به بازار هر کدام از موارد ذکر شده، باید با زیر و بم بازار آشنا باشید. میزان ریسک و بازده آن را بدانید. همان‌طور که گفتم یک شبه پولدار شدن تقریبا غیرممکن است. دید خود را بلندمدت کرده و همواره مطالعه داشته باشید.

اگر شما هم پیشنهاداتی جهت بهبود نوع شخصیت پولی داشتید، حتما با ما در میان بگذارید.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده بفرمایید.

4.8/5 - (15 امتیاز)

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
2 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
engineer.muhmmadzade
engineer.muhmmadzade
3 سال پیش

خیلی خوب بود.

مهوش رحیمی اصیل
مهوش رحیمی اصیل
3 سال پیش

سایت تون واقعا عالی هیت

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

2
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!