استراتژی سرمایه‌گذاری مجدد سود تقسیمی دریپ چیست؟


دریپ چیست؟ با بررسی پیشینه سرمایه‌گذاری‌ها متوجه می‌شویم که یکی از بهترین روش‌های سرمایه گذاری برای بیشتر افراد، خرید سهم و نگهداری آن برای مدت زمانی طولانی بوده است. سرمایه‌گذارانی که دیدگاهی بلند‌مدت داشته‌اند معمولا سودهای بیشتری نسبت به سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت کسب کرده‌اند.


در این مقاله می خوانید

همان‌طور که در مقالات قبل اشاره کردیم با افزایش مدت زمان سرمایه‌گذاری، ریسک سرمایه‌گذاری کاهش پیدا می‌کند. معمولا یکی از مواردی که از چشم بیشتر سرمایه‌گذاران دور می‌ماند و اکثر آن‌ها به دنبال دریافت آن به‌صورت نقدی هستند، سود تقسیمی است. در این مقاله قصد داریم استراتژی سرمایه‌گذاری DRIP یا همان دریپ را شرح دهیم. می‌توان ادعا کرد که وارن بافت با استفاده از همین استراتژی به یکی از بزرگترین سرمایه‌گذاران عصر ما تبدیل شد.

دریپ (DRIP) به چه معنا است؟

دریپ یا همان (DRIP ) مخفف شده عبارت (Dividend Reimnvestment Plan)، به معنای برنامه سرمایه‌گذاری مجدد سود تقسیمی است. این استراتژی یکی از استراتژی‌های به‌نسبت رایج در میان سرمایه‌گذاران است. در این استراتژی سرمایه‌گذاران می‌توانند از طریق سرمایه‌گذاری دوباره سودهای تقسیمی (سودی است که سالیانه به شکل نقدی به افرادی که هنگام برگزاری مجمع، سهامدار شرکت بوده‌اند تعلق می‌گیرد.) خود در همان سهم، ثروت زیادی برای خود ایجاد کنند.

وقتی شما در یک شرکت برای بلند‌مدت سرمایه‌گذاری می‌کنید، سالانه به ازای تعداد سهامی که در شرکت داشتید سود نقدی دریافت می‌کنید. یعنی شرکت‌ها، بانکی را معرفی می‌کنند و شما می‌توانید با در دست داشتن کد ملی و کد معاملاتی خود (کد بورسی) به شعب مختلف بانک مراجعه کرده و سود تقسیمی اعلام شده را به‌طور نقدی دریافت کنید.

یکی از طرح‌هایی که می‌تواند منجر به آسان‌تر شدن دریافت سود نقدی شود این است که تمامی افراد در سامانه سجام فرایند احراز هویت خود را انجام دهند، تا شرکت‌ها بتوانند از طریق واریز مستقیم سودهای سالانه به حساب افراد فرایند دریافت سود توسط سهامداران تسهیل بخشند. اخیرا بانک سپه با نماد «وسپه» با استفاده از این سامانه سود تقسیمی سهامداران را به حسابشان واریز کرد و دیگر نیاز نبود که سهامداران با در دست داشتن کارت شناسایی به بانک‌ها مراجعه کنند.

استراتژی DRIP

در چه فعالیت‌هایی می‌شود از روش برنامه سرمایه‌گذاری مجدد (دریپ) استفاده کرد؟

از این روش، هم می‌توان برای سرمایه‌گذاری در سهام استفاده کرد و هم سرمایه‌گذاری در دیگر زمینه‌ها. در ادامه ابتدا به بررسی استفاده از این روش در بازار اوراق بهادار می‌پردازیم و سپس نمونه‌هایی از این سرمایه‌گذاری در سایر زمینه‌ها را نیز بررسی می‌کنیم.

نحوه استفاده از روش دریپ در سهام

فکر کنید شما در شرکتی برای بلند‌مدت سرمایه‌گذاری کرده‌اید و هنگام برگزاری مجمع نیز صاحب سهام بودید و قصد دارید این سهام را برای مدتی طولانی نگهداری کنید. بعد از دریافت سود تقسیمی شرکت معمولا با آن چه می‌کنید؟ آیا آن پول را خرج می‌کنید و یا دوباره آن را برای سرمایه‌گذاری به بازار می‌آورید؟

در روش برنامه سرمایه‌گذاری مجدد سود تقسیمی یا همان دریپ، با استفاده از همان پولی که توسط شرکت به‌عنوان سود تقسیمی به حساب بانکی شما واریز شده و یا برای دریافت آن به بانک مراجعه کردید را دوباره در همان سهم سرمایه‌گذاری کنید و دیگر وجوه نقدی حاصل از سایر سرمایه‌گذاری‌های دیگر را در آن دخالت ندهید.

در خارج از ایران بسیاری از شرکت‌ها استفاده از همین روش سرمایه‌گذاری را به سهامداران خود پیشنهاد می‌دهند و سهامداران می‌توانند انتخاب کنند، سود تقسیمی که به حسابشان واریز خواهد شد، به‌طور مستقیم توسط خود شرکت در سهام آن شرکت سرمایه‌گذاری شود یا نشود. ولی در داخل کشور یعنی ایران این استراتژی توسط شرکت‌ها اجرا نمی‌شود و خودتان باید تصمیم بگیرید که با سودهای تقسیمی خود چه کنید.

در استراتژی دریپ (DRIP)، می‌توانید مبلغ دریافتی به‌عنوان سود تقسیمی را به خرید سهام همان شرکت اختصاص بدهید.

در این روش شما می‌توانید مبلغ دریافتی به‌عنوان سود تقسیمی را به خرید سهام همان شرکت اختصاص بدهید.

مزایای استفاده از استراتژی دریپ برای سرمایه‌گذار

وقتی که شما با استفاده از سودهای تقسیمی دریافتی همان سهم را خریداری می‌کنید در بلندمدت می‌تواند منجر به افزایش سود سهام شما بشود. ممکن است سوال کنید چگونه چنین چیزی امکان دارد؟

  1. در این روش چون شما با استفاده از سود تقسیمی، سهام همان شرکت را خریداری کردید، تعداد کل سهامتان افزایش پیدا می‌کند. با افزایش تعداد سهام در موعد پرداخت سود تقسیمی سال بعد، به‌دلیل این‌که تعداد سهم‌های شما افزایش پیدا کرده بنابراین سود تقسیمی بیشتری به شما تعلق می‌گیرد. در سال‌های بعد نیز می‌توانید به‌همین ترتیب سرمایه‌گذاری مجدد انجام دهید. استفاده از این روش در بلندمدت باعث می‌شود کل بازده سرمایه‌گذاری شما افزایش پیدا کند. شما می‌توانید این کار را دقیقا در همان روز تقسیم سود نقدی انجام ندهید و صبر کنید هر زمان که بر اثر نوسانات قیمت سهم کاهش پیدا کرد بر تعداد آن اضافه کنید. استفاده از روش دریپ بازده سرمایه‌گذاری و پتانسیل آن را افزایش می‌دهد.
  2. سرمایه‌گذارانی که از این روش استفاده می‌کنند دیگر لازم نیست حق کمیسیون و کارمزد برای خرید مجدد سهام آن شرکت بپردازند و سهام شرکت معمولا با قیمتی پایین‌تر از قیمت بازار به آن‌ها تعلق می‌گیرد. (البته این مزیت تنها برای سرمایه‌گذارانی است که شرکتشان استفاده از روش دریپ را به آن‌ها پیشنهاد می‌دهد. در داخل کشور، شرکتی از این روش استفاده نمی‌کند.)

مزایای استفاده سرمایه‌گذاران از استراتژی دریپ برای شرکت

شرکت‌هایی که سرمایه‌گذاران آن‌ها از روش دریپ استفاده می‌کنند نیز از مزایای سرمایه‌گذاری آن‌ها برخوردار می‌شوند. در حال حاضر نزدیک به 3 میلیون شرکت در خارج از ایران، این برنامه‌ را به سرمایه‌گذاران خود پیشنهاد می‌دهند. اگر سرمایه‌گذار هیچ‌کدام از روش‌ها را برای سرمایه‌گذاری انتخاب نکند، خود شرکت از این استراتژی استفاده می‌کند.

  1. وقتی یک سهامدار از سود پرداخت شده شرکت اقدام به خریداری از همان شرکت کند، سرمایه بیشتری برای استفاده شرکت فراهم می‌شود.
  2. دومین مزیت استفاده از این روش توسط سهامداران شرکت این است که، سهامدارانی که از این روش استفاده می‌کنند اغلب دیدگاهی بلندمدت دارند و با کاهش قیمت سهم فوری سهام خود را نمی‌فروشند. صاحبان شرکت می‌توانند مطمئن باشند که در هنگام نزول بازار همه سهم‌های آن‌ها بفروش نخواهد رفت. این امر باعث می‌شود که نوعی اطمینان برای شرکت از بابت سهامدارانش ایجاد شود که سهامدارانی وفادار و بلندمدت دارند. 

استفاده از این روش علاوه‌بر مزایایی که برای سرمایه‌گذاران و شرکت دارد. دارای معایبی نیز هست که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

مقالات پیشنهادی : ایردراپ (Airdrop) چیست؟

معایب استفاده از استراتژی سرمایه‌گذاری مجدد سود تقسیمی

  1. از آن‌جا که همه سرمایه‌گذاران تمایل ندارند سود نقدی خود را به خرید مجدد سهام شرکت تخصیص بدهند، وقتی سایر سهامداران اقدام به افزایش تعداد سهام خود کنند ممکن است برخی از سهامداران عمده نقششان در شرکت کمتر بشود. چون سهم دیگر سهامداران افزایش می‌یابد.
  2. افزایش تعداد سهم‌های یک سرمایه‌گذار در شرکت، تاثیر‌پذیری پرتفوی (سبد سرمایه‌گذاری) فرد از تغییرات شرکت را افزایش می‌دهد. بنابراین سرمایه‌گذاران باید دوباره پرتفوی یا سبد‌سرمایه‌گذاری خود را تعدیل کنند.

در چه مواردی نباید سودهای تقسیمی را دوباره در همان سهم سرمایه‌گذاری کرد؟

  • اگر استفاده از سود تقسیمی را به‌عنوان یک استراتژی درآمدی می‌دانید و روی سود تقسیمی شرکت‌ها حساب باز کرده‌اید، پس بهتر است آن را دوباره سرمایه‌گذاری نکنید تا بتوانید از آن در زمینه‌های دیگر استفاده کنید.
  • اگر جزو افرادی هستید که برای سرمایه‌گذاری به ارزش ذاتی سهم‌ها توجه می‌کنید. زمانی که ارزش واقعی سهم شما از قیمت الان سهم پایین‌تر است بهتر است سود تقسیمی را در آن شرکت دوباره سرمایه‌گذاری نکنید و در سهام شرکت‌هایی که زیر ارزش ذاتیشان معامله می‌شوند، معامله کنید. در این مواقع شاید گرفتن پول و یافتن فرصت‌های ارزشمند دیگر تصمیم بهتری باشد.
  • عدم اعتماد به توانایی‌های یک شرکت می‌تواند از دیگر دلایل عدم استفاده از این روش باشد. اگر فکر می‌کنید نحوه سودآوری شرکت با همین استراتژی که به‌کار می‌برد برای طولانی مدت جوابگو نیست و شرکت نمی‌تواند به روند سودسازی خود به همین صورت ادامه دهد، پس بهتر است سود تقسیمی خود را دریافت کنید و در سهام شرکت‌هایی که پیش‌بینی می‌شود روند سود سازیشان پایدار باشد، سرمایه‌گذاری کنید.

وارن بافت چگونه به یکی از ثروتمندترین افراد حال حاضر دنیا تبدیل شد؟

در سال 1946، وارن بافت در سن 17 سالگی اقدام به راه‌اندازی یک بیزینس کرد. میزان سرمایه اولیه او تنها 25 دلار بود. او با این مبلغ اولین دستگاه بازی پین بال را خریداری کرد. او معتقد است که خرید این دستگاه بازی سرآغاز یکی از بهترین کسب و کارهایی بوده که تاکنون انجام داده است و توانسته از آن یک امپراطوری کوچک بسازد.

او توانست نظر یک آرایشگر را جلب کند و از او درخواست کرد، دستگاه بازی پین‌بال خود را در آرایشگاه قرار دهد تا مشتریان زمانی که در صف انتظار نشسته‌اند بتوانند از این دستگاه استفاده کنند و درآمد دستگاه را باهم تقسیم کنند.

او بعد از یک هفته کار توانست 25 دلار یعنی به‌اندازه مبلغ دستگاه اولیه جمع‌آوری کند. این مبلغ برای خرید یک دستگاه دیگر کافی بود. بافت در مدت کوتاهی توانست در تمامی آرایشگاه واشنگتن جایی که خانواده‌اش زندگی می‌کردند، دستگاه‌های بازی راه‌اندازی کند. بعد از گذشت یک‌سال میزان درآمد او به بیش از 1000 دلار رسید.

با بررسی نوع استراتژی که وارن بافت از آن استفاده کرد، می‌توان گفت که او نیز از درآمدی که کسب می‌کرد، در همان فعالیت سرمایه‌گذاری می‌کرده. یعنی در سنین نوجوانی از استراتژی دریپ برای کسب‌وکار خود استفاده کرد و به جایگاه کنونی خود دست یافت. او درآمد حاصل از استفاده از یک ماشین بازی پین بال را دوباره در همان ماشین سرمایه‌گذاری کرد و موفق شد کار خود را توسعه دهد و درآمد بیشتری از سرمایه‌گذاری در همین دستگاه‌ها به‌دست آورد.

در واقع در روش سرمایه‌گذاری مجدد سود تقسیمی نیز همین شیوه به‌کار می‌رود و تنها تفاوت آن در نوع سرمایه‌گذاری است.

انتخاب شرکت مناسب برای سرمایه‌گذاری

برای استفاده از روش دریپ ابتدا باید به شرایط شرکت توجه کنیم، همه شرکت‌ها برای این نوع سرمایه‌گذاری مناسب نیستند. با مطالعات انجام شده و بررسی شرکت‌هایی که وارن بافت در آن‌ها سرمایه‌گذاری‌ کرده می‌توان فهمید چه شرکت‌هایی برای سرمایه‌گذاری با این روش مناسب هستند.

یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید همواره در استفاده از هر نوع استراتژی به آن توجه کنیم، بررسی ارزش ذاتی شرکت‌ها است. سرمایه‌گذاری و استفاده از روش دریپ در شرکت‌هایی که قیمت فعلی آن‌ها بالاتر از قیمت واقعی آن است، توصیه نمی‌شود مگر این‌که اطلاعاتی به‌خصوص درباره آینده آن شرکت داشته باشید. 

شرکت‌هایی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنید که قدمت طولانی دارند. شرکت‌هایی که نزدیک به چند دهه است که به‌درستی فعالیت می‌کنند، معمولا کمتر دچار مشکل می‌شوند. این شرکت‌ها دقیقا می‌دانند که چه‌کار می‌کنند و این کار را به‌خوبی انجام می‌دهند. معولا تعداد کمی از شرکت‌ها با تغییرات تکنولوژی، تغییر سلیقه و ذائقه مشتری و... برای چندین دهه باقی می‌مانند نظیر شرکت کوکا کولا. پس بهتر است صنایعی که با گذر زمان تغییرات اندکی می‌کنند را برای سرمایه‌گذاری بلندمدت انتخاب کنید.

دریپ (DRIP)

داشتن مزیت رقابتی از دیگر مواردی است که باید در انتخاب شرکت جهت سرمایه‌گذاری به آن توجه کرد. برای این‌که در بازار سهام توانایی انتخاب‌ شرکت‌های خوب را داشته باشید باید مثل صاحبان کسب‌و‌کار بیندیشید. بگردید و دنبال شرکت‌هایی باشید که در میان رقبایشان بهترین عملکرد را دارند و رقبا نتوانند خود را به آن شرکت‌ها برسانند. شرکت‌هایی  که مزیت رقابتی خیلی قوی نسبت به سایر شرکت‌ها داشته باشند، معمولا برای سرمایه‌گذاری مناسب‌تر هستند.

هر چه به یک سهم بیشتر معتقدید و پس از بررسی‌های متفاوت آن را انتخاب کردید، بخش عمده‌تری از سبد سرمایه‌گذاری خود را به آن اختصاص دهید. اگر مطمئن هستید که سهم قیمتی زیر ارزش ذاتی خود دارد، شرکت دارای مزیتی رقابتی نسبت به سایر شرکت‌های فعال در صنعت است و سهام شرکت به مدت طولانی رشد خواهد کرد، بنابراین بیشتر از مقدار معمول در آن سرمایه‌گذاری کنید.

در نهایت می‌توان توصیه کرد که شرکت‌هایی را برای سرمایه‌گذای انتخاب کنید که طول عمر زیاد و سود تقسیمی بالایی داشته باشند.

وارن بافت در رابطه با سرمایه‌گذاری بلند‌مدت معتقد بود تنها سهام شرکت‌هایی را بخرید که در صورت بسته شدن بازار به مدت ده سال، از نگهداری و داشتن آن به‌طور کامل خوشحال باشید.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

4.4/5 - (5 امتیاز)

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
9 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
محمد
محمد
4 سال پیش

سلام و وقت بخیر خدمت شما دوست عزیز و تشکر از زحمات جنابعالی
سود تقسیمی به چه کسانی تعلق میگیرد ؟؟؟ اگر مدت زمان کمی سهام دار یک شرکت باشیم (مثلا چند روز ) باز هم در زمان تقسیم سود سالیانه شرکت ،، سود به ما تعلق میگیرد ؟؟

محمد
محمد
پاسخ دادن به  فائزه حیدری
4 سال پیش

خیلی ممنون از توضیحاتتون

بهنام خاکسار
بهنام خاکسار
4 سال پیش

خیلی مفید بود،تشکر میکنم

علی رضا
علی رضا
4 سال پیش

عالی

Faranak1025
Faranak1025
4 سال پیش

مفید بود برای من که تازه کار هستم واگاهی زیادی ندارم.متشکرم

سودابه بگدلی
سودابه بگدلی
4 سال پیش

بسیار عالی مرسی

صنا جهانی
صنا جهانی
4 سال پیش

عالی بود

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی



9
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!