کنترل هیجانات معامله‌گری

تاریخ بروز رسانی: 1400/08/25

کنترل هیجانات معامله‌گری در ۱۰ دقیقه


اگر معامله‌گر هستید توصیه می کنم این مقاله را مطالعه کنید! چطور بعنوان یک معامله‌گر هیجانات خود را کنترل می کنید؟ عدم کنترل هیجانات یکی از مهم‌ترین عوامل بازدارنده در انجام یک معامله موفق است. 


در این مقاله می خوانید

در این مقاله به شکلی گسترده به آموزش نحوه کنترل هیجانات در حین، قبل و بعد معامله خواهیم پرداخت.

چطور مانند یک معامله‌گر حرفه ای عمل کنیم!

برای داشتن یک معامله هوشمندانه علاوه بر تسلط کافی بر روی دو مبحث تحلیل بازار و مدیریت سرمایه، باید بر روی موضوعات روانشناسی بازار نیز تسلط داشته باشیم. صرف تسلط بر تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و مدیریت سرمایه نمی‌تواند شما را به موفقیت در بازارهای مالی برساند.
علم روانشناسی بازار شامل آنالیز احساسات و واکنش‌های معامله‌گران در طی فرایند معامله است. حتی معامله‌گران خبره نیز دچار هیجانات گوناگون در بازار می‌شوند؛ اما تنها ویژگی قابل تامل، توانایی آن‌ها در کنترل احساساتشان است.

استراتژی معامله‌گری

اهمیت پایبندی به استراتژی معامله‌گری

بسیاری از معامله‌گران با توجه به آموزش‌هایی که دیده‌اند، استراتژی معاملاتی مخصوص به خود را تدوین می‌کنند. تدوین استراتژی خوب یک طرف ماجرا است اما در طرف دیگر ماجرا توانایی معامله‌گر در اجرای درست استراتژی قرار دارد.
حین اجرای استراتژی‌های معامله‌گری فقط تعداد کمی از معامله‌گران می‌توانند طبق اصول تدوینی خود به پیش ‌روند. دلیل اصلی عدم پیروی معامله‌گران از استراتژی‌ معامله‌گری علی‌رغم اطمینان بر صحت آن، عدم توانایی آن‌ها در کنترل هیجاناتشان است.

شناخت موانع در معامله‌گری به سبک حرفه ای های بازار

در ادامه به بررسی دقیق احساساتی خواهیم پرداخت که مانع انجام معاملات سودآور در بازار می‌شوند. کنترل هر یک از این پارامترها می تواند عملکرد شما را بعنوان یک معامله‌گر بازارهای مالی افزایش دهد.

مقالات پیشنهادی : ۳ روش برتر تحلیل سهام

ترس

ترس از ابهام ناشی می‌شود؛ انسان از هر چیزی که شناختی به آن نداشته باشد، خواهد ترسید. انسان از مرگ، تاریکی و... می‌ترسد؛ چون نمی‌داند در پس این اتفاقات چه چیزی انتظار او را می‌کشد. در معامله‌گری نیز ترس جزو احساسات مشهود معامله‌گران است.
انواع ترس‌های غالب در معامله‌گران
ترس از دست دادن سرمایه؛
ترس از انجام تحلیل نادرست؛
ترس جا ماندن از سودهای بازار؛
ترس از اخبار و نحوه واکنش سایر معامله‌گران؛

راه‌کار مقابله

برای مقابله با ترس از دست دادن سرمایه باید دانش خود را در زمینه مدیریت سرمایه و تحلیل تکنیکال بالا ببرید. تلفیق این دو دانش به شما کمک خواهد کرد تا به‌درستی نقاط ورود و خروج را تشخیص دهید و با مدیریت صحیح سرمایه، تمام دارایی خود را درگیر یک معامله نکنید. با داشتن مدیریت سرمایه صحیح حتی اگر در چندین معامله دچار زیان شوید، هرگز تمام سرمایه و دارایی شما از بین نخواهد رفت.
برای مقابله با انجام تحلیل نادرست، سعی کنید استراتژی معاملاتی خود را متناسب با روحیاتتان تنظیم کنید و مدتی آن را در معرض امتحان قرار دهید. بدین شکل شما مطمئن خواهید شد که استراتژی به‌ کار رفته می‌تواند جواب‌گوی بازار باشد.

برای مقابله با واکنش هیجانی و معامله‌گری در تایم فریم‌های بلندمدت‌تری سرمایه‌گذاری کنید.

برای مقابله با ترس جا ماندن از سودهای بازار به یاد داشته باشید که بازار بورس یا سایر بازارهای مالی همیشه برقرار است. ممکن است مدتی روند بازار مثبت یا منفی باشد، اما به‌طور کلی معامله‌گران خبره در هر زمانی می‌توانند از بازار سود کسب کنند. حال ممکن است در برهه‌ای این سود بسیار کم و در برهه دیگر بسیار زیاد باشد.
برای مقابله با واکنش هیجانی سایر معامله‌گران به اخبار بازار، سعی کنید در تایم فریم‌های بلندمدت‌تری سرمایه‌گذاری کنید. معامله در بازه زمانی کوتاه‌، نیاز به تجربه بالا و توانایی واکنش صحیح و به‌موقع به تحولات بازار دارد.

طمع

طمع یکی از اساسی‌ترین آفت‌های معامله‌گری است. معامله‌گر طمع‌کار شاید در کوتاه‌مدت بتواند از بازار سود کسب کند؛ اما در بلندمدت ضربه بسیار بزرگی خواهد خورد.
معامله‌گران طمع‌کار رویای یک‌شبه ثروتمند شدن را در سر می‌پرورانند؛ به همین دلیل در مدت زمان کوتاه معاملات زیادی انجام داده و با هر نوسان بازار پوزیشن معاملاتی خود را تغییر می‌دهند. نتیجه تمامی این اعمال چیزی جز از دست دادن سرمایه نیست.
over trade یا انجام معامله به تعداد بالا یکی از آفات معامله‌گری حرفه‌ای است که متاسفانه در بازار بورس ایران به‌وفور شاهد آن هستیم.

از دلایل over trade به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

جبران زیان‌های قبلی با انجام معاملات پی‌درپی؛
اطمینان بیش از حد به تحلیل‌های خود؛
تفکر غلط انجام معامله بالا برابر با سود بالا؛
برای مقابله با حس طمع در معامله‌گری باید استراتژی متناسب با روحیات خود را تدوین کرده و ملزم به رعایت آن باشید.

امید

امید یکی از احساسات مثبت انسانی است؛ اما داشتن امید بیش از حد در انجام معامله می‌تواند باعث زیان بسیار بالایی شود. برخی از معامله‌گران از سوی دیگر بام می‌افتند؛ برای مثال تحلیل خود را با توجه به نمودار سهم انجام داده‌اند و با پایبندی به استراتژی معاملاتی خود، نقاط سود و زیان را مشخص کرده‌اند. اما روند نمودار شروع به حرکت در جهت خلاف تحلیل می‌کند و حد ضرر فعال می‌شود؛ اما معامله‌گر همچنان امیدوار است که قیمت برگشته و نمودار در جهت تحلیل حرکت کند.

امید در معامله‌گری

این امیدواری در بازار سراسر قرمز تابستان سال 1399 هم باعث زیان بسیاری از معامله‌گران شد. بسیاری از نشانه‌های ریزش چون قدرت فروش بالا و صف‌های فروش سنگین خبر از ریزش پرشتاب بازار می‌داد؛ اما همچنان برخی از تحلیل‌گران در شبکه‌های اجتماعی به کوتاه‌مدت بودن روند نزولی بازار اشاره می‌کردند و برای شاخص بازار هدف‌های بسیار نجومی ارائه می‌دادند. تمامی این تحلیل‌ها باعث گرفتار شدن بیشتر معامله‌گران در باتلاق زیان شد.

ناامیدی

ناامیدی نیز دقیقا عکس امیدواری است. بسیاری از معامله‌گران کم‌تجربه با انجام چند معامله زیان‌ده به‌طورکلی ناامید شده و با زیان از بازار خارج می‌شوند.

برای مقابله با این احساس باید یادآور شوم که انجام معاملات زیان‌ده در ابتدای راه معامله‌گری امری بدیهی است. همچنین ممکن است به‌عنوان یک معامله‌گر باتجربه چندین معامله شما زیان‌ده باشد و چند معامله بعدی سودده، مجموع نتایج معاملات مهم است که در یک بازه زمانی مشخص سودده بوده یا نه؟

اضطراب

یک معامله‌گر حرفه‌ای باید تمامی معاملات خود را به دور از هیجان انجام دهد. اگر متوجه عدم کنترل اضطراب خود شدید، بهتر است سلامتی روحی و روانی خود را در اولویت قرار دهید.

دلایل ایجاد اضطراب در معامله‌گران

عدم رعایت اصول سرمایه‌گذاری؛
معامله در حجم‌های بسیار بالا؛
عدم دانش کافی؛
عدم تسلط بر مهارت‌های معامله‌گری؛
عدم اطمینان به استراتژی و تحلیل خود؛
برای مقابله با اضطراب در کنار تمارین روانشناسی بهتر است در پی افزایش مهارت‌ها و دانش خود از بازار باشید.

وفاداری بیش از اندازه به معامله

وفاداری در روابط انسانی یکی از اخلاقیات با ارزش است؛ اما وفاداری در شغل معامله‌گری می‌تواند به زیان شما تمام شود.
برای مثال من به عنوان معامله‌گر می‌خواهم وارد سهم ومهان شوم؛ نمودار را زیر نظر گرفته و در پایین‌ترین قیمت ممکن آن را خریداری میکنم. پس از ورود به سهم منتظر شروع حرکت سهم می‌مانم؛ اما برخلاف تحلیل من، سهم شروع به ادامه روند نزولی می‌کند. در ابتدا خود را قانع می‌کنم که فقط کمی زودتر وارد سهم شده‌ام، پس منتظر می‌مانم تا اصلاحات لازم را انجام دهد و بعد روند صعودی شروع شود.
بعد از انجام اصلاحات، روند نزولی باز هم تغییری پیدا نمی‌کند، در این هنگام دست به دامن تحلیل‌های مثبت دیگران می‌شوم و خود را قانع می‌کنم که بازار هنوز به ارزش ذاتی سهم پی نبرده است. این روند به قدری ادامه پیدا می‌کند که ناگهان به خود آمده و می‌بینم تا سینه در باتلاق زیان فرو رفته‌ام.

نتیجه‌گیری

یادگیری و رعایت اصول روانشناسی چه در روابط انسانی و چه در معامله‌گری می‌تواند راه‌گشای مسیر موفقیت باشد. به یاد داشته باشید تمامی افراد حاضر در بازار دارای احساسات انسانی هستند. شما به‌راحتی با فرا گرفتن مهارت‌های مربوط به روانشناسی بازار می‌توانید بهترین واکنش را نسبت به تحرکات بازار انجام داده و هیجانات خود را کنترل کنید.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

4.4/5 - (44 امتیاز)

درباره نویسنده

فریبا وکیلی

معامله در بازارهای مالی مانند شنا در اقیانوس عمیق است؛ افرادی از آن سود خواهند برد که همواره بیاموزند. من به شما در راه آموختن کمک خواهم کرد.

اشتراک
اطلاع از
guest
6 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
ناشناس
ناشناس
2 سال پیش

ممنون اطلاعات کلی و مفید بود

ناشناس
ناشناس
2 سال پیش

با تشکر از مقاله بسیار عالی شما

صالح
صالح
2 سال پیش

برایم بسیار آموزنده بود .پایدار باشید

حمیده
حمیده
2 سال پیش

بسیار عالی و روان، خیلی ممنونم از توضیحات خوبتون 💐

بهار
بهار
2 سال پیش

بسیار عالی. متشکرم.

محیا
محیا
2 سال پیش

عالی بود. مرسی از مقاله خوبتون

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

6
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!