سایت کوین مارکت کپ را شاید بتوان مهمترین سایت کریپتوکارنسی دانست که توانسته به عنوان یک مرجع در این زمینه فعالیت کند.
کوین مارکت کپ به آدرس coinmarketcap.com به عنوان یکی از سایتهایی محسوب میشود که وضعیت کوینها را به ما نشان میدهد و میتوانیم اطلاعات بنیادی یک ارز را بر اساس آمارهای آن مورد بررسی قرار دهیم.
به عبارتی میتوان کوین مارکت کپ را با سایت کدال مقایسه کرد که مرجع اصلی بورس ایران است. در کوین مارکت کپ علاوه بر بررسی وضعیت رمزارزها میتوانید از آموزشهای گوناگون آن برخوردار شوید و از محصولات جانبی آن نیز همچون بهرهمندی از ایردراپها و خبرنامهها استفاده کنید.
معرفی صفحه اول کوین مارکت کپ
در صفحه اول بالای سایت تعداد رمز ارزهای ثبت شده به نمایش درمیآید که تاکنون بیشتر از 2۲ هزارتا کوین و توکن در این سایت ثبت شده و البته بسیاری از توکنها و کوینها هم در این سایت ثبت نشدهاند. اگر توکنی در این سایت ثبت نشده باید مقداری به آن شک کنید. مثلاً یکی از کوینهایی که بحث داغی در ایران داشت، UNQT بود.
اگر یک جستجوی ساده در این سایت داشته باشید و نماد UNQT ا جستجو کنید، هیچ نتیجهای به شما نشان نمیدهد. بنابراین از لحاظ بنیادی نمیتوان خیلی به این توکن اعتماد کرد. چون لیست شدن یک توکن در کوین مارکت کپ یک امتیاز مثبت تلقی میشود.
نکته دیگر اینکه از این 21 هزار کوین و توکنی هم که در این سایت لیست شده، بسیاری از آنها شت کوین و توکنهای بیفایده هستند. البته از طریق همین سایت میتوانید آنها را شناسایی کنید که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
قسمت بعدی تعداد صرافیها هست که نشان میدهد بیش از 500 صرافی در حال فعالیت هستند. لیست شدن اسم صرافی در این سایت هم یک امتیاز بنیادی تلقی میشود و بنابراین اگر کسی به شما یک صرافی را معرفی کرد میتوانید در این سایت نام آن را جستجو کنید و اطلاعات آن را بررسی کنید.
همچون رمز ارزها، به همه این 500 صرافی نیز نمیتوان اعتماد کرد و لازم است قبل از انتخاب صرافی توضیحات و اطلاعات آنها را بررسی کرد.
بیشتر بخوانید:
مارکت کپ یا ارزش بازار به این معنی است که اگر همه کوینها را ضربدر قیمت آنها کنیم، عدد ارزش بازار آنها به دست میآید و در اصل سرمایهای که در بازار وجود دارد را نشان میدهد. هر چه مارکت کپ بیشتر شود، میفهمیم که بازار بالغتر، عمیقتر و مورد اعتمادتر شده است و هر چه پایینتر باشد، یعنی بازار نوسان بیشتر دارد و حرکات و غیرمنطقیتر خواهد داشت چراکه و کمعمق است.
در قسمت بعدی حجم 24 ساعته را نشان داده که یعنی مقدار معاملات ظرف 24 ساعت گذشته در بازار چه مقدار انجام شده و هر چه بازه این عدد بالاتر برود یعنی بازار قویتری داریم و از لحاظ نقدشوندگی نیز بالاتر رفتهایم.
در بخش بعدی هم به دامیننس اشاره شده که منظور حجم ارز از کل مارکت کپ است. در سایت کوین مارکت کپ دامیننس بیت کوین و اتریوم را به عنوان لیدرهای بازار قرار داده شده که دلیل آن تأثیرپذیری بازار از حرکت این دو رمزارز بزرگ است.
در آخرین قسمت این نوار بالا هم مقدار گس فی اتریوم نمایش داده شده که دلیل آن هم پرکاربرد بودن این شبکه در نقل و انتقال داراییهاست.
در ادامه لیست ارزهای دیجیتال به شما نشان داده شده است که با یک نگاه ساده به رتبه آنها پیمیبرید. هر چه رتبه یک ارز بالاتر باشد یعنی مارکت کپ بالاتری دارد و در زمینههای گوناگون همچون کامیونیتی نیز به خوبی توانسته خود را نشان دهد.
بخش اسپات لایت
اولین اطلاعاتی که در صفحه اول میبینیم ترندهای روز است. البته اگر از منوی Cryptocurrencies بر گزینهSpotlight کلیک کنید، این لیست را به صورت کاملتر مشاهده خواهید کرد. در این بخش دامپ و پامپهای شدید ارزها را میبینید و بیشترین سود و بیشترین ضررها در 24 ساعت گذشته را هم متوجه میشوید.
لیست بعدی مربوط به بیشترین بازدید در 24 ساعت گذشته است و آخرین لیست مربوط به کوینها و توکنهایی است که به تازگی در این سایت ثبتشدهاند.
بنابراین برای پیدا کردن ارزها میتوان از این لیست استفاده کرد و بسیاری بر اساس استراتژی که دارند، میتوانند به خوبی نسبت به سرمایهگذاری بر آنها اقدام کنند. البته باید دانش لازم را در این زمینه کسب کنید و مطابق استراتژی خودتان پیش بروید.
اطلاعات جدول رتبه بندی مرز ارزها
در صفحه اول، شاید بیشترین کاربرد را بخش رتبهبندی و لیستی داشته باشد که کوین مارکت کپ به ما نشان میدهد. این سایت بر اساس مارکت کپ، کوینها را به ترتیب نشان میدهد و آنها را رتبهبندی کرده است. بیشترین مارکت کپ، مربوط به بیت کوین است و بعد از آن اتریوم و بعد تتر و بعد سایر ارزهای دیجیتال. این معیار خوبی است برای سرمایهگذاری چون مارکت کپ بالا نشاندهنده عمق بیشتر بازار و حضور هولدرهای قدرتمند در آن پروژه است.
علاوه بر این، در جدول یک معیار دیگر هم آمده و آن حجم معاملات در 24 ساعت گذشته است و این یعنی چقدر این کوین نقد شوندگی دارد. هر چه این عدد بالاتر باشد، یعنی در نوسانات بازار با قیمت مناسب میتوانید خری و فروش کنید و کریپتوی خود را سریعاً نقد کنید. اما اگر این حجم کم باشد یعنی اینکه کوین و توکن را نمیتوان به سادگی فروخت و ممکن است متحمل ضرر بسیاری شوید.
بیشتر بخوانید:
بنابراین با همین دو معیار در سایت کوین مارکت کپ، خیلی راحت میتوان بسیاری از پروژههای نامناسب را حذف کرد. کافی است، کوینهای بعد از رتبه 2000 را ببینید که مارکت کپهای بسیار پایینی دارند و بسیاری از آنها اصلاً در 24 ساعت قبل معامله نشدند.
در این جدول یک نوار ابزار بالای لیست هست که شما بر اساس علایقی که دارید یا پروژههایی که دنبال میکنید میتوانید لیست را تغییر بدهید. مثلاً میتوانید لیست کوینهای گیمینگ را ببینید یا بر اساس شبکه BNB تنظیم کنید. علاوه بر این میتوانید از فیلترهای خاص سایت هم استفاده کنید.
مثلاً بر اساس صنعتی که آن کوین فعالیت میکند؛ بفرض مثال میخواهید املاک و ساختمان را پیدا کنید. برای این کار باید روی industry کلیک کنید و بعد Real Estate را انتخاب کنید.
معرفی صفحه کوین
در صفحه کوینها اطلاعاتی به ما داده میشود که برای ترید و سرمایهگذاری میتوانند مفید باشند.
به عنوان مثال اطلاعاتی در مورد بیت کوین میبینیم. قیمت و علامت اختصاری آن در صفحه درج شده است. قیمت و تغییراتی که در 24 ساعت اخیر داشته را نیز میبینیم. پایین اسم بیت کوین، میتوانیم سایت و وایت پیپر و سورس کد Source Code و اکسپلورر Explorer که برای پیگیری تراکنشها در شبکه است و شبکههای اجتماعی آن را ببینیم.
همه این موارد به ما کمک میکند تا یک کوین یا توکن را از لحاظ بنیادی بررسی کنیم. ببینیم که چقدر دنبال کننده در شبکههای اجتماعی دارد یا وایت پیپر whitepaper آن به اندازه کافی قوی است یا نه.
همچنین مارکت کپ آن را نشان میدهد و یک معیار دیگر نیز که فولی دیلوتد مارکت کپ Fully diluted market هست را مشاهده میکنید. این معیار بر این اساس مشخص شده که اگر همه 21 میلیون بیت کوین استخراج شود مارکت کپ آن چقدر میشود.
حجم 24 ساعته و سیرکولیشن سوپلای Circulation Supply نیز در صفحه نشان داده شده که همان بیت کوینهای داخل شبکه است که تا الان استخراج شدهاند. مکس سوپلای Max Supply هم میزان کل بیتکوینهایی است که در جهان وجود دارد و همه میدانیم که در مورد بیت کوین این تعداد 21 میلیون است.
توتال سوپلای Total Supply در بیت کوین خیلی کاربردی نیست، ولی برای کوینهایی که توکن سوزی دارند، نسبت توتال سوپلای با سیرکولیشن به عنوان یک بحث بنیادی که میتواند قیمت را تغییر دهد مهم است، کوینهایی مثل ریپل یا شیبا. در این کوینها باید به این دو معیار توجه داشت چون بر قیمت آنها تأثیرگذار است.
در قسمت پایینتر، نمودار قیمت ارز را نشان میدهد که اول در یک روز نشان داده شده و بعد میتوانیم آن را تغییر بدهیم که در یک هفته یا یک سال یا اصلاً از ابتدا تا الان قیمت چه تغییری کرده است. علاوه بر این میتوانیم نمودار مارکت کپ را ببینید و همینطور مستقیم نمودار کوین را در تریدینگ ویو ببینید. پایین نمودار هم بازه زمانی قرار دارد که میتوان آن را تغییر داد و به تاریخی که مد نظر هست برسیم.
پایین نمودار هم در مورد بیت کوین توضیح داده و به طور کلی اطلاعات خوبی ارائه میدهد به خصوص وقتی شما با یک توکن جدید رو به رو میشوید، میتوانید آن را بخوانید. این مقالهها عموماً طولانی نیست و اطلاعاتی کلی در مورد پروژه به دست میآورید، متوجه میشوید که اصلاً پروژه چه کاری میخواهد انجام دهد و اهداف و کاربردهای آن چیست.
در نوار ابزار پایین اولین چیزی که نشان داده میشود، بخش مارکت هست و این موضوع را به ما نشان میدهد که توکن در کدام صرافیها لیست شده و شما بیت کوین را از کجاها میتوانید بخرید و با چه جفت ارزهایی میتوانید در آن صرافی معامله کنید. اگر روی قسمت پرپچوال Perpetual و فیوچرز Futures کلیک کنید، صرافیهای مخصوص این گروه معاملهها را به شما اعلام میکند.
در قسمت هیستوریکال دیتا Historical Data میتوانید تقویم معاملات روز را ببینید که مثلاً دیروز یا حتی یک ماه قبل چه مقدار حجم از آن کوین یا توکن معامله شده و بالاترین و پایینترین قیمت چه بوده که برای تحلیلگرها میتواند کاربردی باشد.
با کلیک روی بخش ولت میتوانید کیف پولهایی که آن ارز دیجیتال را ساپورت میکنند را بشناسید. قسمت News هم آخرین اخبار آن کوین یا توکن را ارائه میدهد.
معرفی صفحه صرافیها
مهمترین موضوعی که در صفحه صرافیها (Exchanges) به آن اشاره شده، رتبهبندی کوین مارکت کپ از آنهاست که این رتبهبندی بر اساس میزان فعالیت، لیکوئیدیتی، خدمات، ترافیک اینترنت و معیارهای دیگر است و از این جهت میتواند یک معیار خوب برای انتخاب صرافی باشد.
بیشتر بخوانید:
در ستونهای جلوی هر صرافی هم میزان معاملات در 24 ساعت را مشخص کرده که هر چه بیشتر باشد، یعنی صرافی قویتر است و شما نقدشوندگی بهتری دارید. ستون مارکت، تعداد توکنها و کوینها را نشان میدهد که باز هر چه بیشتر باشد، فرصتهای سرمایهگذاری هم بیشتر است و در نتیجه میتوانید بر این اساس صرافیها را دستهبندی کنید.
یک نکته معاملاتی هم اینجا وجود دارد که بعضی صرافیها، کوین یا توکن خاص خودشان را دارند مثل BNB که کوین صرافی بایننس است. از دل اطلاعاتی که اینجا هست میتوانید بفهمید که آیا این کوین رشد میکند یا نه؟ هر چه تعداد معاملات و مخاطب و فعالیت در یک صرافی بیشتر شود، کوین آن صرافی هم بیشتر رشد میکند.
بخش Global Charts سایت کوین مارکت کپ
در سایت کوین مارکت کپ اگر روی قسمت کریپتوکارنسی Cryptocurrencies و روی گلوبال چارت Global Chart کلیک کنید. سه نمودار نمایش داده میشود که یکی در مورد نمودار مارکت کپ هست که میتوانید ببینید و دومی هم مارکت کپ را بدون بیت کوین نشان میدهد. نمودار آخر هم مارکت کپ، کوینها را با هم مقایسه کرده است که البته بیشتر برای پروژههای بزرگ و متوسط در آن نشان داده شده است.
گزینه هیستوریکال اسنپ شات Historical Snapshot در قسمت کارنسی نیز مثل اسکرین شاتهایی است که در تاریخهای خاص از بخش رنکینگ سایت گرفته شده است. در این بخش میتوانید اولین اسنپ شاتهای تاریخی را ببینید و متوجه شوید که تعداد زیادی از کوینهایی که رتبه یک تا 10 را داشتهاند، دیگر اثری از آنها نیست و بعضی دیگر که در رتبههای مثلاً 30 بودهاند الان رشدهای فوقالعادهای داشتهاند. برای همین رصد مداوم پروژهها و مدیریت ریسک و سرمایه امری ضروری است و اگر این مورد را در نظر نگیرید، ممکن است دچار آسیبهای جدی شوید.
معرفی بخش NFT
از طریق منوی Cryptocurrencies وارد بخش NFT که شوید همچون بخش کوینها، اول از همه مارکت کپ و میزان خرید و فروش آنها به شما نشان داده میشود و NFTها رتبهبندی میشوند. در نگاه اول 10 کالکشن اول به شما نشان داده میشود ولی با کلیک بر روی گزینه MORE میتوانید سایر کالکشن ها را ببینید.
این بخش هم قابلیت شخصیسازی کردن ستونها را دارد و تقریباً ستونهای آن شبیه ستون کوینها و توکنهاست. اولین ستون حجم معاملات در 24 ساعت را نشان میدهد. دومین ستون حدود حجم مارکت کپ و ستون بعدی کف قیمت را عنوان میکند.
بیشتر بخوانید:
ستون بعدی میانگین خرید این کالکشن را در 24 ساعت را بیان میکند و سپس تعداد فروش کالکشن در 24 ساعت که یکی از دلایل نقدشوندگی میتواند باشد. در ستونهای آخر هم تعداد داراییهای مجموعه و تعداد نفراتی که این داراییها را دارند، مشخص شده است.
همچنین قابلیت فیلتر کردن کالکشنها نیز وجود دارد که با کلیک بر گزینه MORE که در انتهای ستونها قرار گرفته میتوانید به عنوان مثال فقط NFT های مبتنی بر سولانا یا اتریوم را ببینید. یا حتی بر اساس دستهبندیهای NFT مثل گیمینگ یا عکس یا آثار هنری آنها را مرتب کنید.
به طور کلی یکی از مراجع اصلی در زمینه NFT را میتوان همین صفحه کوین مارکت کپ دانست، چراکه اطلاعات بهشدت مفیدی میتواند در اختیار ما قرار دهد.
آشنایی با بخش واچ لیست و پورتفولیو
در قسمت پورتفولیو Portfolio شما میتوانید سبد ارزهای دیجیتال خودتان را در سایت ثبت کنید و از طریق سایت و اپلیکیشن به رصد مداوم آن بپردازید.
در بخش واچ لیست Watchlist هم میتوانید ارزهای مد نظر را اضافه کنید و با بررسی شرایط بنیادی آن در بازههای زمانی گوناگون نسبت به خرید و سرمایهگذاری بر روی آنها تصمیمگیری کنید.
برای این کار تنها به یک ثبتنام ساده با ایمیل نیاز دارید که با آن میتوانید در سایت کوین مارکت کپ عضو شوید تا داراییهایی که هولد کردید را اینجا اضافه کنید و بعد شروع به رصد کنید.
بیشتر بخوانید:
در قسمت واچ لیست یک امکان دیگری نیز قرار داده شده که با عنوان Popular نشان داده شده است. چیزی که در این بخش به شما نشان میدهد، نمونه واچ لیستهایی است که خیلی طرفدار دارند و بنابراین این موضوع میتواند یک کامونیتی برای آن کوین یا توکن باشد، پس شما هم میتوانید به واچ لیست خودتان ارزهای دیجیتال در واچ لیستهای محبوب را اضافه کنید و ببینید که چه استراتژی میشود در مورد آنها داشت.
آشنایی با بخش اخبار NEWS
نیوز در این سایت یک مدل خبرخوان در کوین مارکت کپ محسوب میشود و میتواند کاربردی باشد. در یک قسمت بیشتر توییتر را رصد میکند و اگر روی قسمت ریکامند Recommend بزنید، میتوانید توییتهایی که خود سایت زده یا فیو استار شده را ببینید.
ولی قسمت جذابتر آن بخش ریسرچ research یا همان مقالات هست. اگر واقعاً میخواهید رویدادهای روز را با نگاه تحلیلی رصد کنید، میتوانید این بخش را خوب بخوانید . ممکن است برای شما سؤال شود که چرا به یکباره یک کوین به شدت پامپ میشود و دلیل آن را نمیدانید، اما با سری به بخش مقالات سایت به احتمال زیاد مقالهای برای پاسخ به سؤالتان پیدا خواهید کرد.
آشنایی با محصولات کوین مارکت کپ
قسمت Product یا محصولات کوین مارکت کپ از بخشهای ناشناخته آن محسوب میشود. در این قسمت یک تبدیلکننده وجود دارد که بیت کوین را به همه ارزهای دنیا تبدیل میکند و میتوانید قیمت آن را به یورو و دلار و یوان و هر ارز دیگری ببینید البته به دلیل نوسانات بازار ارز ایران خیلی نمیتوان به قیمت ریالی آن اعتماد کرد.
از محصولات دیگر کوین مارکت کپ میتوان به اپلیکیشن موبایل، اکسپلورر بلاکچین برای رصد تراکنشها و آگهیهای استخدامی اشاره کرد. یک بخش هم تحت عنوان کمپین دارد که مخصوص کاربران بایننس است و بر اساس آن شما تعدادی ویدئو در مورد یک پروژه میبینید و سپس یک آزمون ساده میدهید. بعد از چند روز مقداری از توکن آن پروژه به حساب شما در بایننس واریز میشود.
سایت یک بخش تقویم عرضه اولیه دارد که اگر در این زمینه فعالیت میکنید، میتوانید از آن استفاده کنید. همچنین یک قسمت ایونت کلندر Event calendar هم دارد که تقویم رویدادهای کریپتویی مثل توکن سوزی یا اخبار پروژههاست.
آشنایی با الماسهای کوین مارکت کپ
کوین مارکت کپ جوایزی به کاربرانش ارائه میدهد که همان الماسهای سایت هستند. در قبال این جوایز هم از آنها میخواهد که کارهای گوناگونی انجام دهند از جمله شرکت در ایردراپهایی که دارد و یا رأیگیریهایی که سایت قرار میدهد.
اگر روی قسمت مای دیاموند (My Diamond) کلیک کنید به شما میگوید که باید چه کارهایی کنید که بتوانید الماس به دست بیاورید. اول از همه باید ثبتنام کنید، بعد کارهای روزانهای که میگوید را باید انجام دهید که مثلاً تخمین قیمت برای یک کوین در آینده است. علاوه بر این، میتوانید با شرکت در یک برنامه ریفرال به صورت تصاعدی الماس به دست آورید. هر چه بیشتر فعالیت کنید بهتر میتوانید الماس به دست بیاورید.
بیشتر بخوانید:
با کلیک بر قسمت دیاموند لیدربورد Diamond Leaderboard، نفراتی که بیشترین الماسهای کوین مارکت کپ را دارند و اینکه چند الماس دارند را مشاهده خواهید کرد.
با الماسهایی که افراد به دست میآورند میتوانند NFTهایی که سایت اعلام میکند را خریداری کنند. اگر بر روی قسمت دیاموند ریوارد Diamond reward کلیک کنید این NFTها را میبینید.
البته NFTهایی که به طور معمول توسط سایت ارائه میشود، خیلی ارزشی ندارند و اکثراً صبر میکنند تا در رویدادهای گوناگون همچون کریسمس به خرید NFT های خاصی که سایت ارائه میدهد، اقدام کنند تا بتوانند بعد آنها را به قیمت خوبی بفروشند.
آشنایی با بخش تقویم و الکساندریا
و اما آخرین قسمت که قسمت آموزشی کوین مارکت کپ هست اسمش (Alexandria) الکساندریاست. کوین مارکت کپ ادعا میکند که این سایت قرار است به بزرگترین کتابخانه کریپتویی تبدیل شود. اگر از منوی Learn وارد Alexandria شوید. مقالات، تحلیلها و اخبار زیادی را پیدا میکنید.
این سایت قرار است مثل یک خبرگزاری مخصوص کریپتویی کار کند و شما میتوانید با تغییر در فیلترها و دستهبندیها به اخبار و تحلیلهایی که میخواهید دست پیدا کنید.
علاوه بر این با کلیک روی قسمت گلاسری Glossary به یک دایره المعارف وارد میشود که هر اصطلاح کریپتویی که نمیدانید را میتوانید یاد بگیرید. مقالات آموزشی زیادی هم برای کسانی دارد که میخواهند کسب و کار در زمینه کریپتو راهاندازی کنند.
جمع بندی
اگر به دنبال شناخت بهتر فضای کریپتوکارنسی و به ویژه تحلیل بنیادی ارزهای دیجیتال هستید، حتما یکی از کارهای روزانه خودتان را چک کردن سایت کوین مارکت کپ قرار دهید.
سایت کوین مارکت کپ به عنوان یک مرجع برای همه فعالان ارزهای دیجیتال اثبات شده است و بررسی و کار با برای داشتن استراتژی های مختلف یک ضرورت محسوب میشود. البته همواره باید مدیریت سرمایه و وفاداری به استراتژی خودتان را در نظر داشته باشید.
ابوالفضل سرداری
از مطالب مفید و کلی در مورد ارزهای دیجیتال و تعداد کلی و ارزش آنها با توجه به رتبه بندی. ارزش بازار، خیلی استفاده کردم. امید است مقالات و مطالب مفید دیگری از استادان مارکت جدید کریپتو کارنسی داشته باشیم.