در میان بلاک چینهای گوناگونی که در سالهای اخیر به فعالیت پرداختهاند و از پروژههای جدید ارز دیجیتال محسوب میشوند، میتوان به پروژه زیلیکا (Zilliqa) اشاره کرد.
اگرچه زیلیکا نسبت به سولانا یا کاردانو سر و صدای کمتری داشته است، اما پامپهایی که برای کوین این پروژه رخ داده و فرصتهای سرمایهگذاری که درون آن وجود دارد، همواره توجه سرمایهگذاران را به خود جذب کرده است.
در این مقاله به بررسی این پروژه میپردازیم و دلایل محبوبیت آن و توجه ویژهای که به خصوص در سال گذشته به آن شده است را بررسی میکنیم.
بنیانگذاران زیلیکا
پروژه زیلیکا توسط پراتیک ساکسنا (Prateek Saxena) استاد دانشگاه و محقق حوزه بلاک چین در سنگاپور راهاندازی و توسعه پیدا کرد. ابتدا در سال 2017 به عنوان یک توکن در بستر ERC-20 به فعالیت پرداخت، اما با رشدی که پیدا کرد در سال 2019 بلاک چین اصلی خود را راهاندازی کرد.
این فرایند انتقال در سال 2020 به پایان رسید و رشد ارز دیجیتال ZIL نیز در این سال رخ داد و بر محبوبیت آن نیز افزوده شد.
ساکسنا با راهاندازی شرکت Anquan Capital به صورت رسمی مالکیت شبکه زیلیکا را اعلام کرد که البته بعدها با مکس کانتلیا (Max Kantelia) کارآفرین و جوزار متیوالا (Juzar Motiwalla) سرمایهگذار شریک شد تا Ziliqa research به وجود بیاید و توسعه پیدا کند.
نقاط قوت رمز ارز زیلیکا
مهمترین مزیتی که زیلیکا نسبت به سایر بلاکچینها در خود دارد، استفاده از شاردینگ (Sharding) است. شاردینگ به صورت همزمان به تایید تراکنشها میپردازد و سپس در یک الگوریتم اجماع همه را تائید میکند.
بیشتر بخوانید:
این موضوع باعث میشود تا سرعت و مقیاسپذیری در شبکه به اندازه کافی باشد تا تراکنشهای بسیار در زمان کوتاه انجام شوند؛ مشکلی که اتریوم و بسیاری از بلاکچینهای دیگر با آن روبرو شدند.
البته اتریوم نیز بیکار ننشست و از لایه دوم استفاده کرد، اما زیلیکا با خلاقیتهایی که داشت سعی کرد تا شاردینگ را به نحو احسن انجام دهد تا به خوبی بتواند نظر پروژهها و استارتاپهای گوناگون را به خود جلب کند.
در فرایند شاردینگ زیلیکا فرآیند تأیید حسابها را صورت موازی انجام میدهد بدون اینکه نیاز باشد هر نود شبکه کامل به همه موارد ثبت شده دسترسی پیدا کند. بنابراین هر نود فقط در شارد مخصوص خود فعالیت میکند و نیازی ندارد که همه تراکنشها را اثبات کند.
سپس برای اینکه تراکنشها کاملاً تأیید شوند از مکانیزم اجماع استفاده میشود. در زیلیکا این فرایند با ادغام عجیب گواه اثبات کار (PoW) و آستانه عملی تحمل خطای بیزانسی (PBFT) انجام شده است تا گمراه کردن نودها یا هک شبکه به شدت هزینهبر و سخت شود.
بیشتر بخوانید:
در این فرایند از یک سو باید بلاکها بر اساس اطلاعات قبلی خود ساخته شوند که ماینینگ صورت بگیرد و گواهی اثبات کار انجام شود تا فرایند انتقال تکمیل شود. از طرف دیگر PBFT باعث میشود تا نودها، همگی به یک فرایند رأی مثبت دهند و اگر چنین نشود مکانیزم اجماع تأیید نمیشود.
ماینینگ زیلیکا به شدت سادهتر از سایر رمزارزهاست که میتوان با یک سیستم ساده و در چند ساعت به استخراج کوینهای این بلاک چین پرداخت. تعداد کوینهای زیلیکا همچون بیت کوین 21 میلیون است و فرایندی شبیه به بیت کوین را ماینرهای این بلاک چین نیز طی میکنند.
استفاده از شاردها برای تأیید و گواهی اثبات کار باعث شده تا نودها هزینه کمتری را تحمل کنند و از این جهت میزان انرژی مورد نیاز آنها نسبت به سایر بلاک چینها به شدت پایینتر است. سپس زیلیکا این فرایند را از گواهی اثبات کار به گواهی اثبات سهام تغییر داد و موجب شد تا به شدت در میان رمزارزها محبوب شود.
این کار باعث شد تا زیلیکا هم بتواند به خوبی از پس مشکلات ماینینگ بربیاید و هم به فرایند بهتری در توسعه و کمکرسانی به نودهای خود برسد. علاوه بر این به دارندگان کوین ZIL اکنون میتواند پاداش دهد. برای این کار لازم است کیف پولهای مربوط به این پروژه را استفاده کنید و حداقل 10 کوین در آن استیک کنید.
افرادی که میزان زیادی از کوینهای زیلیکا را نگهداری میکنند، میتوانند به عنوان نود اعتبارسنج فعالیت کنند و در نتیجه بتوانند پاداش بیشتری کسب کنند. این گروه از نودها دارای حقوق رأیدهی در بلاک چین نیز هستند.
از سوی دیگر ترکیب و ادغام این فرایندها موجب شده تا از نظر امنیتی نیز به زیلیکا اعتماد بیشتری شود. در این راستا، برای امنیت بیشتر در رمزنگاری دادهها از سیستم منحنی بیضوی (ECDSA) استفاده میکند تا شکستن قفل آنها به شدت دشوار شود.
علاوه بر این زیلیکا دارای یک زبان برنامهنویسی خاص است. سیلا (Scilla) که تداعیکننده عبارت Smart Contract Intermediate Level Language است به معنای زبان برنامهنویسی واسطه قرارداد هوشمند است. این زبان برنامهنویسی اختصاصی از روابط ریاضی استفاده میکند تا امنیت قراردادهای هوشمند بر بستر این بلاک چین را تأمین کند.
همکاری زیلیکا با چینلینک
همانطور که میدانید هر بلاک چین نیاز دارد تا با جهان خارج از خود ارتباط برقرار کند و به خوبی بتواند اطلاعات و دادههایی که دریافت میکند را رمزنگاری کند. از این رو، زیلیکا با یک قرارداد همکاری با چینلینک Chainlink با نماد LINK توانسته این مأموریت را محقق کند.
بیشتر بخوانید:
چینلینک که شاید بتوان آن را مهمترین اوراکل Oracle در دنیای رمزارزها دانست، فرایند ارتباط بین دنیای واقعی و دنیای بلاک چینی را فراهم میکند. از این رو پروژههای گوناگون اکنون میتوانند با استفاده از زیلیکا در زمینههای گوناگون از صرافی غیرمتمرکز گرفته تا آب و هوا و املاک فعالیت کنند.
درآمدزایی از زیلیکا
با اجرای پروژه اثبات سهام و استفاده از استیکینگ در زیلیکا امکان درآمدزایی برای افراد گوناگونی که به این ارز دیجیتال علاقه دارند، فراهم شده است. برای این کار زیلیکا از سید نودها استفاده میکند. سیدنودها (Seed nodes) در اصل گروهی از نودها هستند که تاریخچه شبکه بلاک چین را ثبت میکنند.
افرادی که پول خود را استیک (Stake) میکنند در اصل ارزهای دیجیتال خود را به یک SSN یا همان سیدنود واگذار میکنند تا بتواند فعالیت کند. حداقل میزان سپردهگذاری در شبکه زیلیکا 10 ZIL است و حداقل میزان سپرده برای سید نودها حداقل 10 میلیون ZIL است. بنابراین استخرهای نقدینگی عامل اصلی برای راهاندازی سیدنودها هستند.
سپس سید نود شروع به فعالیت میکند و به درآمدزایی میپردازد و در ادامه شما بر اساس میزان سپردهگذاری که داشتهاید، کسب درآمد میکنید.
به افرادی که توکن خود را به سید واگذار میکنند دلیگیتور (Deligator) یا واگذارکننده میگویند. اگر میخواهید که به عنوان یک دلیگیتور فعالیت کنید باید مواردی همچون کمیسیون و سود سالیانه را در نظر داشته باشید.
پروژهها و بستر زیلیکا
زیلیکا از زمانی که بلاک چین خود را راهاندازی کرده است، سعی داشته تا پروژههای گوناگونی را به خود جذب کند که در این زمینه نیز تا حدودی موفق بوده است.
امنیت و سرعت زیلیکا موجب شده تا پروژههای زیادی از حوزه دیفای همچون صرافیها و وامدهی در آن فعالیت کنند. بستر زیلیکا برای قراردادهای هوشمند با ZRC-2 شناخته میشود همچنین با استفاده از Zilliqa IDE میتوان NFT تولید کرد.
یک راه بهتر نیز برای کسانی که زبان برنامهنویسی نمیدانند و توسعهدهنده نیستند وجود دارد که آن بهرهگیری از ZRC-2 Creator است که به سادگی هر کسی میتواند توکن خود را در بستر زیلیکا راهاندازی کند.
تیمها بعد از ساخت توکن خود میتوانند از پلتفرم ZILO درخواست سرمایه کنند تا بتوانند خود را توسعه دهند. پس از توسعه لازم نیز میتوانند از طریق ZilSwap توکن خود را در عرضه اولیه ارائه دهند.
خرید رمز ارز زیلیکا و کیف پولهای مناسب برای نگداری
اگر به فعالیت در شبکه زیلیکا علاقه دارید یا میخواهید به سپردهگذاری در بستر آن بپردازید. باید از کیف پولهای امن آن استفاده کنید.
البته برای خرید کوین ZIL میتوانید از صرافیهای ایرانی و یا صرافیهای خارجی همچون کوکوین نیز استفاده کنید. تقریباً ZIL یک کوین مشهور است و اکثر صرافیها آن را دارند و برای خرید آن کار سختی ندارید؛ اما پیشنهادی که همواره فعالان بازار دارند این است که ارزهای دیجیتال خودتان را در صرافیها نگه ندارید.
بیشتر بخوانید:
بنابراین اگر به این پروژه اطمینان دارید بهتر است از کیف پولهای آن استفاده کنید تا بتوانید با استیک کردن کوینهای خود به درآمدزایی خوبی هم برسید.
کیف پول ZilPay اولین پیشنهادی است که در این زمینه وجود دارد. این کیف پول را میتوانید در قالب مرورگر یا به عنوان اپلیکیشن در موبایل خودتان داشته باشید. از قابلیتهای خوب آن میتوان به امکان استیکینگ ارز ZIL اشاره کرد و از آن مهمتر میتوانید پروژههایی که به تازگی در این بستر در حال فعالیت هستند را شناسایی و پیش از اینکه پامپ قیمتی کنند خریداری کنید.
در کیف پول ZILPAY شما میتوانید تبادل توکن و سایر امور مالی خود را نیز انجام دهید و به خوبی از ارزهای دیجیتال خود محافظت کنید.
کیف پول دیگری نیز زیلیکا دارد که آن نیز مشهور است و نام آن Moonlet است. کیف پول مون لت توانایی ارتباط برقراری تراکنش بین زنجیرهای دارد و افراد میتوانند از طریق آن به خوبی به تراکنش و امور مالی خود بپردازند. در این کیف پول نیز میتوانید به استیک داراییهای خود بپردازید.
جمعبندی
زیلیکا را دیگر باید به عنوان یک اکوسیستم در کریپتوکارنسی لحاظ کرد که توانسته به خوبی جای خود را در میان پروژههای مطرح باز کند و قدم به قدم پیش برود. اگرچه نمیتوان به هیچ پروژهای اطمینان صد در صد داشت و باید عملکرد آن را در مرور زمان بررسی کرد.
زیلیکا برنامههای متعددی در نقشه راه یا همان Road map خود اعلام کرده که برای راهاندازی دیاپها و تولید NFT بر بستر این شبکه است. همچنین آپگریدهای گوناگونی را مد نظر دارد که بهبود فعالیت شبکه مربوط میشود.
برای سرمایهگذاری بر بستر زیلیکا باید نیاز است تا علاوه بر دنبال کردن نقشه راهی که دارد و کارکردهایی که پیدا میکند؛ رقبای آن به ویژه اتریوم را رصد کرد تا دید که چگونه زیلیکا میتواند ارزش خود را در بازار حفظ کند و آن را ارتقا دهد.
می توان گفت تالار بورس به طور سیستماتیک و حرفه ای وارد آموزش ارزهای دیجیتالی و توسعه آن به صورت روان و شفاف شده است که نتیجه آن اشتغال نیروی انسانی کار آمد میشود