اسلیپیج (Slippage) یا نوسانات ناگهانی قیمت چیست؟ اگر به تازگی وارد دنیای رمزارزها شدهاید، یکی از مهمترین مسائلی که باید آن را در هنگام انجام معاملات خود در نظر بگیرید، مقدار اسلیپیج یا نوسانات ناگهانی قیمت است. اما در واقع Slippage چگونه رخ میدهد؟
اسلیپیج چیست؟
فرض کنید میخواهید 10 عدد سیب را به قیمت هر سیب یک دلار خریداری کنید. مجموع هزینهای که شما برای خرید این سیبها باید پرداخت کنید، برابر با 10 دلار است. حالا فرض کنید خبر یا شایعهای مبتنی بر این که سیب میتواند سرطان را درمان کند، در بازار پخش شود.
در این حالت قیمت هر سیب به 100 دلار رسیده و هزینهای که شما باید برای همان 10 عدد سیب پرداخت کنید برابر با 1000 دلار میشود. به این اتفاق که قبل از خرید شما رخ میدهد، اسلیپیج یا تغییر ناگهانی قیمت، قبل از اجرای سفارش گفته میشود.
این پدیده در همهی بازارها مانند بورس یا فارکس رخ میدهد، اما شدت آن در بازار ارزهای دیجیتال به خصوص در صرافیهای غیرمتمرکز مانند Uniswap بیشتر است. زیرا که دنیای ارزهای دیجیتال با سرعت بسیار زیادی در حال تغییر و دگرگونی است و اخبار و موضوعات مختلف باعث میشود تا قیمت رمزارزها در این بازار دچار نوسانات شدید شود.
بنابراین معاملهگران و سرمایهگذاران در این بازارها باید همواره این موضوع را مدیریت کنند تا از ضررهای احتمالی پیشگیری شود. Slippage معمولا در صرافیها یا پلتفرمهای معاملاتی به عنوان درصدی از کل سفارش نشان دادهمیشود. عواملی مانند حجم پایین معاملات و نقشوندگی پایین، باعث تشدید آن میشوند.
مقالات پیشنهادی : آموزش ثبتنام در صرافی کوکوین در موبایل
انواع اسلیپیج
این اتفاق زمانی رخ میدهد که معامله با قیمت مورد انتظار سرمایهگذار انجام نشود. حالا این قیمت انجام شده میتواند بالاتر یا پایینتر از قیمت مورد انتظار معاملهگر باشد. بنابراین دو نوع اسلیپیج وجود دارد که عبارتند از منفی و مثبت.
اگر شما یک سفارش خرید با قیمت مثلا 100 دلار گذاشته باشید و معامله با قیمت 101 دلار انجام شود، به این حالت اسلیپیج منفی گفته میشود، زیرا معاملهی شما با قیمتی بالاتر از چیزی که میخواستید انجام شده است. عکس این موضوع نیز صادق است. اگر سفارش شما با قیمت 99 دلار انجام شود به آن اسلیپیج مثبت گفته میشود.
دقت داشته باشید که اگر میزان slippage tolerance شما پایین باشد، ممکن است در زمانی که بازار دچار نوسانات شدید است، سفارش شما انجام نشود و برعکس اگر میزان آن درصد بالایی باشد، سفارش شما با قیمتهای بالا انجام خواهد شد و دچار ضرر میشوید.
استراتژی و نحوهی مدیریت
در صرافیهای DEFI یا غیرمتمرکز
در صورتی که تمایل به معاوضه یا همان swap در استخرهای نقدینگی را دارید، باید با توجه به میزان نقدشوندگی و مارکتکپ جفت توکنهایی که تمایل به معاوضهی آنها را دارید، Slippage tolerance خود را تنظیم کنید. در صورت پایین بودن کارمزد معاملات یا Gas Fee میتوانید سفارشات خود را به چند قسمت تقسیم کرده و از این طریق از ایجاد و درگیری با نوسانات قیمتها در هنگام اجرای سفارش جلوگیری کنید. توجه داشته باشید که بزرگ بودن حجم سفارشات شما و پایین بودن نقدشوندگی، خود باعث بروز اسلیپیج میشود.
در صرافیهای متمرکز
برای جلوگیری از بروز نوسانات ناگهانی در معاملات در صرافیهای متمرکز مانند Binance یا Coinex شما باید از سفارشات محدود Limit Order و Stop Order استفاده کنید. در این حالت با مشخص کردن محدوده مورد نظر برای ورود به معامله، از Slippage شدید در هنگام اجرای سفارش جلوگیری میکنید. استفاده از سفارشات بازار یا Market Order به خصوص در رمزارزهایی با نوسانات بالا میتواند ضرر زیادی به شما وارد کند.