ضریب بتا چیست؟ ضریب بتا چه اطلاعاتی در ختیار ما می گذارد؟ همانطور که میدانید بیشتر سرمایهگذاریها با درجهای از ریسک همراه هستند و شما کمتر سرمایهگذاری را میتوانید پیدا کنید که بدون ریسک باشد. سرمایهگذاریهایی مانند سرمایهگذاری در بانک و یا خرید اوراق خزانه را میتوان جزء سرمایهگذاریهای بدون ریسک دانست که بازدهی اندکی دارند. در کشوری همانند کشور ما که شرایط تورمی بر آن حاکم است، بهتر است به دنبال سرمایهگذاریهایی باشیم که بتوانند ارزش پول ما را حفظ کنند. در این مقاله قصد داریم شما را با ضریب بتا، که معیاری برای ارزیابی میزان ریسک سیستماتیک یک سهم است، آشنا کنیم.
انواع ریسک
قبل از این که به سراغ مبحث اصلی برویم، توضیح کوتاهی در رابطه با انواع ریسک میدهیم. میتوان گفت که ریسک عبارت است از احتمال بروز اختلاف، بین بازده مورد نظر ما و بازده واقعی یک سهم یا پروژه. تمامی طرحها یا شرکتهایی که نمیتوان به قطع یقین جریانهای نقدی ورودی و خروجی آتی آنها را پیشبینی کرد، با درصدی از ریسک همراه هستند. ریسک را میتوان به دو نوع ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک تقسیم کرد.
ریسک سیستماتیک
ریسک سیستماتیک (Systematic risk) که به آن ریسک بازار و ریسک غیرقابل حذف نیز میگویند، ریسکی است که نمیتوان آن را از طریق تنوعبخشی به سبد سرمایهگذاری (پرتفوی) کاهش داد. یعنی ریسکی است که با بازار همراه است و به سهامی که توسط شما خریداری میشود ارتباط ندارد. ریسک سیاسی، اقتصادی و عواملی مانند تورم، از جمله ریسکهای سیستماتیک هستند. برای مثال خبرهایی که پیرامون احتمال وقوع جنگ بین دو کشور منتشر میشود بر بازار سهام آن کشورها تاثیر منفی میگذارد. سهامی که شما خریدهاید چه وضعیت بنیادی خوبی داشته باشد و یا این که سهام شرکتی بیبنیاد باشد، همه و همه تحت تاثیر این اخبار قرار میگیرند.
ریسک غیرسیستماتیک
ریسک غیرسیستماتیک (Unsystematic risk)، آن بخش از ریسک است که از طریق تنوعبخشی به سبد سرمایهگذاری قابل کاهش است. به این ریسک، ریسک حذفشدنی نیز میگویند. تنوعبخشی به سبد به این معنی است که داراییهای موجود در سبد سرمایهگذاری خود را از بازارها، گروهها و صنعتهای مختلف انتخاب کنیم تا در صورت بروز مشکل در یک صنعت یا بازار، کل سرمایه ما تحت خطر قرار نگیرد. این ریسک به نوع مدیریت شرکت، کیفیت و قیمت محصولات، فعالیت رقیبان و... وابسته است.

همانطور که در شکل بالا میبینید، میزان ریسک با افزایش تعداد سهام کاهش پیدا میکند. اما این کاهش با شیب ثابت انجام نمیشود، با توجه به نمودار میتوان گفت که ریسک غیرسیستماتیک قابل کاهش است، اما ریسک بازار همیشه وجود دارد و با تنوعبخشی از بین نمیرود. پس اگر سبد سرمایهگذاری خود را متنوع کرده باشید، ریسک غیرسیستماتیک آن تقریبا صفر است و تنها دارای ریسک سیستماتیک است. پس باید متناسب با ریسک بازار، از سبد خود انتظار بازده داشته باشید.

بازده، پاداشی است که به خاطر پذیرش ریسک دریافت میکنیم.
در واقع بازده، پاداشی است که به خاطر پذیرش ریسک دریافت میکنیم. گفتیم بخشی از ریسک کل یک سهم را میتوان بدون هیچ هزینهای از طریق تنوعبخشی حذف کرد، بنابراین هیچ پاداشی بابت پذیرش این ریسک به شما تعلق نمیگیرد. بازدهی که به شما تعلق میگیرد تنها به دلیل پذیرش ریسک سیستماتیک (ریسک بازار) است.
ضریب بتا چیست؟
ضریب بتا (Beta Coefficient) معیاری برای اندازهگیری ریسک سیستماتیک یک سهم است. پس از اندازهگیری ریسک سیستماتیک هر سهم، میتوان ریسک سیستماتیک یک سبد سرمایهگذاری یا همان پرتفوی را نیز محاسبه کرد. برای مشخص کردن ضریب بتا، ریسک سیستماتیک آن سهم را با ریسک سیستماتیک بازار مقایسه میکنیم.
ضریب بتا چه اطلاعاتی در اختیار ما میگذارد؟
شما میتوانید با مقایسه تغییرات بازدهی یک سهم با تغییرات بازدهی بازار (شاخص کل) در یک بازه زمانی مشخص، بتای یک سهم را محاسبه کنید.

ضریب بتا
هر چه این بازه زمانی طولانیتر باشد، عدد بهدست آمده قابل اتکاتر است. بتای کل بازار معمولا برابر با یک در نظر گرفته میشود.
- اگر بتا یک سهم برابر با یک باشد، بهاین معنی است که ریسک سیستماتیک سهم با ریسک بازار یعنی همان شاخص کل برابر است و تغییرات بازدهی مورد انتظار سهم نیز هماندازه با تغییرات بازده مورد انتظار بازار خواهد بود. یعنی اگر بازده شاخص کل تغییرات مثبتی داشته باشد، این سهم نیز به همان اندازه تغییرات مثبت خواهد داشت و برعکس.
- اگر بتای سهم بزرگتر از بتای بازار باشد (بتا بزرگتر از یک باشد)، یعنی ریسک سیستماتیک سهم بیشتر از ریسک سیستماتیک بازار (شاخص کل) است و انتظار میرود با تغییرات بازده بازار، بازده سهم، بیش از تغییرات بازده بازار تغییر کند. به سهمهایی که بتای آنها بزرگتر از بتای بازار است، سهام تهاجمی گفته میشود. در زمانی که بازار رونق زیادی دارد، خرید این سهمها توصیه میشود و سرمایهگذار میتواند بازدهی بیشتری نسبت به بازده بازار کسب کند.
- اگر بتای سهم کوچکتر از بتای بازار باشد (بتا سهم کوچکتر از یک باشد)، میتوان گفت که ریسک سیستماتیک سهم کمتر از ریسک سیستماتیک بازار است و بازده سهم نیز کمتر از بازده بازار تغییر خواهد کرد. به سهمهایی که بتای آنها کوچکتر از یک است، سهام تدافعی گفته میشود. در رکود اقتصادی خرید این سهمها توصیه میشود.

در واقع بتای یک سهم، حساسیت بازده آن سهم را نسبت به بازده کل بازار میسنجد.
در واقع بتای یک سهم، حساسیت بازده آن سهم را نسبت به بازده کل بازار میسنجد. برای محاسبه ضریب بتا میتوانیم از فرمول زیر هم استفاده کنیم.

محاسبه ضریب یتا
در این فرمول در واقع تغییرات بازده سهم را نسبت به تغییرات بازده بازار، درحالی که بازده بدون ریسک را از هر دوی آنها کم کردیم، محاسبه میکنیم. دلیل کم کردن نرخ بازده بدون ریسک نیز این است که بفهمیم اگر در دارایی ریسکدار سرمایهگذاری کنیم، چقدر بازده بیشتر از حالتی که در یک دارایی بدون ریسک سرمایهگذاری کنیم، دریافت خواهیم کرد.
به تفاضل بین بازدهی دارایی و نرخ بازده بدون ریسک، صرف ریسک دارایی گفت میشود. صرف ریسک دارایی، پاداشی است که به ازای پذیرش ریسک بیشتر به سرمایهگذار تعلق میگیرد. به تفاضل بین نرخ بازده بازار و نرخ بازده بدون ریسک، صرف ریسک بازار گفته میشود. در واقع صرف ریسک بازار، پاداشی اضافی است که در صورت قبول ریسک بازار به کل بازار تعلق میگیرد. بازده بدون ریسک معمولا برابر با نرخ بازده بانکها در نظر گرفته میشود.
بازدهی یک سهم را چگونه حساب کنیم؟
برای محاسبه میزان بازدهی یک سهم، در مرحله اول از قیمت سهم در زمان حال (آخرین روز در بازه زمانی مورد نظر)، قیمت سهم در زمان مبدا را کسر میکنیم و اگر در بازه زمانی مورد نظر ما، شرکت سودی تقسیم (DPS) کرده بود، این سود را به تفاضل دو قیمت اضافه کرده و حاصل آن را تقسیم بر قیمت در زمان مبدا میکنیم. فرمول زیر، این توضیحات را نشان میدهد.

این فرمول به ما میگوید که اگر قیمت الان سهم را از قیمت خرید آن کسر کرده و به آن سود تقسیمی شرکت را (در صورت وجود) اضافه کنیم و در آخر نیز مقدار بهدست آمده را بر قیمت خرید تقسیم کنیم، میتوان بازدهی کل سهم را محاسبه کرد. اگر مقدار به دست آمده را در صد ضرب کنیم، درصد بازدهی بهدست میآید.
مثالی در موردضریب بتا یک سهم
فرض کنید سهامی را در قیمت 200 تومان خریداری کردهاید، طی یک سال قیمت سهم از 200 تومان به 400 تومان رسیده است. طی این دوره شرکت به ازای هر سهم، سودی معادل 50 تومان نیز تقسیم کرده است، اگر شما 5000 عدد از این سهم را خریداری کرده بودی و الان در قیمت 400 تومان قصد فروش آن را داشته باشید، در واقع بازدهی شما چند درصد بوده است؟
ابتدا تعداد سهم را در قیمت خرید ضرب میکنیم تا مبلغ خرید ما مشخص شود.
1,000,000 = 200*5000
سپس قیمت سهم در زمان فروش را ضرب در تعداد سهم میکنیم:
2,000,000 = 400*5000
با توجه به اطلاعات مسئله به ازای هر سهم 50 تومان سود نقدی به ما تعلق گرفته، این سود نیز به عنوان بازده نقدی به بازده قیمتی اضافه میشود:
250,000 = 50*5000
حالا دادههای خود را وارد فرمول میکنیم:
1.25= 1,000,000/(250,000+(2,000,000-1,000,000))
اگر این مقدار را ضرب در 100 کنیم درصد بازده کل سهم را طی یک سال بهدست آوردهایم. این کار را میتوانیم بدون دخالت دادن تعداد سهمی که خریداری کردهایم نیز انجام دهیم و همین مقدار بهدست میآید. میتوانیم بازده شاخص کل بازار را نیز به همین صورت حساب کنیم.
دوباره به بحث ضریب بتا برمیگردیم. ضریب بتا را میتوان از طریق فرمول زیر هم محاسبه کرد.

محاسبه ضریب بتا
کوواریانس بیانگر چیست؟
در واقع کوواریانس ارتباط بین دو متغیر را بوسیله پراکندگیهایشان نسبت به میانگین، نشان میدهد. هر چه مقدار کوواریانس بین دو متغیر، بزرگتر باشد، میزان وابستگی بین آنها بیشتر است و اگر میزان کوواریانس بین دو متغیر کم باشد، وابستگی بین آنها کم خواهد بود.
در فرمول بالا کوواریانس بازدهی سهم و بازار را، که رابطه بین بازده بازار و بازده سهم را نشان میدهد، تقسیم بر واریانس بازار (ریسک بازار به توان دو) میکنیم. به این طریق ضریب بتا محاسبه خواهد شد.
امیدوارم تا الان با مفهوم این ضریب و این که چگونه محاسبه میشود، آشنا شده باشید. اما شاید برایتان سوال شود که این دادهها را چگونه جمعآوری کنیم؟ اگر بخواهیم خودمان این اطلاعات را به صورت دستی وارد کنیم، زمان خیلی زیادی از ما خواهد گرفت. در ادامه به نحوه جمعآوری این دادهها اشاره خواهیم کرد.
مثال جامع
فرض کنید قصد داریم ریسک سیستماتیک یک سهم بهخصوص مانند سهم ایکس را محاسبه کنیم. برای جمعآوری دادهها میتوان به سایت Tsetmc مراجعه کرده و با جستجوی نام نماد، تابلوی مربوط به سهم مورد نظر را دید. از سمت چپ تابلو، گزینه تهیه خروجی را انتخاب کنید. یک فایل اکسل دانلود خواهد شد که تمامی دادههای مربوط به سهم در آن نشان داده میشود. از این جدول ما فقط به ستون تاریخ و قیمت پایانی نیاز داریم.
همچنین برای دستیابی به اطلاعات مربوط به شاخص میتوانید با مراجعه به سایت Fipiran، وارد قسمت خدمات اطلاعاتی شوید، از قسمت شاخصها، بخش تاریخچه اطلاعات شاخص را انتخاب کنید. یک صفحه جستجو باز میشود که با وارد کردن عبارت شاخص کل و بازه زمانی مورد نظرتان در آن بخش، میتوانید اطلاعات مورد نیاز خود را، در قالب یک فایل با فرمت اکسل دریافت کنید.
در جدول زیر، قسمتی از جدولی که برای محاسبه ضریب بتای شرکت ایکس تهیه شده است را میبینید. اطلاعات مربوط به سهم از سایت Tsetmc و اطلاعات مربوط به شاخص از سایت Fipiran دریافت شده است. جدولی همانند جدول زیر در اکسل بسازید و با فرمولنویسی در آن، ضریب بتا سهم را حساب کنید.
ضریب بتای این سهم کمتر از یک است، یعنی نوسانات این سهم از نوسانات بازار کمتر است. کم بودن نوسانات سهم نسبت به نوسانات بازار به این معنی است که ریسک سیستماتیک این سهم از ریسک سیستماتیک بازار یا همان شاخص نیز کمتر است. با کم بودن ریسک سیستماتیک سهم نسبت به ریسک بازار میتوان نتیجه گرفت که تغییرات بازدهی این سهم از تغییرات بازدهی بازار کمتر است.

محاسبه ضریب بتا با استفاده از فرمول کوواریانس بازده سهم و بازار تقسیم بر واریانس بازار
توجه داشته باشید که بازه زمانی که برای بررسی دادهها و شاخص در نظر میگیرید باید یکسان باشد. هر چه این زمان طولانیتر باشد بتای دقیقتری محاسبه میشود. در مثال بالا دادههای مربوط به 500 روز را وارد محاسبه کردیم.
جمعبندی ضریب بتا
توجه داشته باشید که قبل از خرید هر سهم میتوانید میزان حساسیت بازده آن سهم را نسبت به بازده بازار بسنجید و با توجه به شرایط رونق یا رکود بازار،سهمی مناسب برای خرید انتخاب کنید. همانطور گفته شد بازده بازار برابر با یک در نظر گرفته میشود. با مقایسه ضریب بتا هر سهم با بتای بازار میتوان فهمید که با تغییرات بازده بازار، بازده سهم به چه صورت تغییر خواهد کرد. برای مثال اگر بتای سهمی برابر با 1.2 باشد میتوان گفت که تغییرات و نوسانات این سهم 1.2 برابر تغییرات بازار است. اگرچه جمعآوری این دادهها کمی دشوار است. اما استفاده از اکسل، کار ما را راحتتر خواهد کرد. این مبحث کمی دشوار است، برای بهتر متوجه شدن آن بهتر است مقاله را چند بار بخوانید.
میتوانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات(شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.
[…] بیشتر در رابطه با این دو نوع ریسک میتوانید به مقاله ضریب بتا مراجعه […]
با سلام ، مرسی بسیار خوب و مفید بود . اما فقط روش محاسبه ی بتای یک سهم توضیح داده شد و در مورد روش محاسبه ی بتای سبد سهام(پرتفو) هیچ اشاره ای نشده بود
سلام. برای محاسبه بتای پرتفوی میتوانید بتای هر سهم را ضرب در وزن آن سهم در سبدتان کنید بعد این ها را با هم جمع میکنیم. (یعنی بتای پرتفوی برابر هست با میانگین موزون بتاهای اوراق بهادار تشکیل دهنده آن سبد.) میتونید بتای هر سهم را جدا جدا حساب کنید و بعدش از روش زیر برای محاسبه بتای پرتفوی استفاده کنید. مثلا اگر 60 درصد سبدتون رو سهام X تشکیل داده باشه و بتای آن 1.2 باشد و 40 درصد سبدتون رو سهم Y تشکیل داده باشه و بتای آن 0.9 باشد بتای پرتفو = (0.6*1.2)+(0.4*0.9) به این صورت محاسبه… ادامه مطلب »
عالی بود ولی سخت باید چندبارخوندش تکراربشه تا خوب متوجه بشیم
خواهش میکنم، بله چون مبحث کمی تخصصی میشه یکم سخت هست ولی چندبار با دقت خوانده بشه، راحت تر میشه.
من از سایت سوله ایران اومدم و این مطلب رو خوندم ممنون از شما برای سایت خوب و مطالب عالیتون
خواهش میکنم.
سپاس از اطلاعات مفیدتان
خواهش میکنم
سخت بود