ارز دیجیتال ترون با نماد TRX یکی از مشهورترین پروژههای دینای کریپتوکارنسی است که سعی داشته تا در کنار بیت کوین و اتریوم قرار بگیرد.
برخی کارشناسان به پروژه ترون نقدهای زیادی وارد کردهاند ولی کارشناسانی نیز بودهاند که آینده خوبی برای ترون پیشبینی کردهاند، از این جهت میتوانیم ترون را یکی از پر چالشترین ارزهای دیجیتال بدانیم.
اتفاقات درون سازمانی، شخصیت خالق ترون یعنی جاستین سان و حواشی آن و همچنین سر و صداهایی که از این پروژه با راهاندازی مباحث جدیدی همچون استیبلکوین شبکه یا ورود به متاورس برای آن رخ میدهد، از تغییراتی بوده که در سالهای اخیر ترون با آنها رو به رو بوده است.
بنابراین بررسی این پروژه و پتانسیلهای آن به ما کمک میکند تا بتوانیم با ذهنی آگاهتر نسبت به سرمایهگذاری در آن ورود کنیم و متوجه شویم که تا چه اندازه میتوانیم روی آن حساب کنیم.
تاریخچه ترون

ترون در ابتدا توسط یک شرکت خصوصی در سنگاپور تاسیس شد و بر روی شبکه اتریوم قرار داشت که با توکن خود شناخته میشد؛ اما پس از مدتی مدیران آن تصمیم گرفتند تا بلاکچین خود را راهاندازی کنند و در سال 2017 با یک ICO (عرضه اولیه کوین) موفق شدند تا 70 میلیون دلار سرمایه جذب کنند.
از این رو استاندارد قراردادهای هوشمند TRX از ERC-20 به TRC-20 تغییر کرد و کارمزد تراکنشها درون آن به شدت پایین آمدند. اتفاقی که موجب شد تا سهامداران خرد و معامله گران برای نقل و انتقال کوینهای خود از این شبکه استقبال کنند.
ارز دیجیتال ترون دارای ماینینگ و استخراج نیست و برای شبکه از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکند. در این الگوریتم شما نیازی ندارید که یک ماینر بخرید و هزینه کنید. کافی است تا مقداری از ترون را در شبکه فریز کنید و سپس از طریق آن به درآمدزایی بپردازید، فرآیندی که به آن استیکینگ گفته میشود.
بیشتر بخوانید:
البته پس از مدتی ترون تصمیم گرفت تا این مکانیزم را اصلاح کند تا مشکلی برای سهامداران خرد ایجاد نشود و از اثبات سهام نمایندگی شده (DPoS) استفاده کرد.
در حال حاضر تعداد کوینهای این ارز دیجیتال 100 میلیون است و توکنهای مختلفی نیز بر بستر آن ایجاد شده که مشهورترین آنها پروژههای وینک و بیت تورنت است. با اینکه ترون در ابتدا بیشتر در کشورهای آسیایی مشهور شده بود اما در سال 2021 تعداد حسابهای آن به 50 میلیون رسید و شهرتی جهانی پیدا کرد.
ترون همان ایدهای را مد نظر داشت که اتریوم و بیتکوین به دنبال آن بودند، یعنی ایجاد یک شبکه غیرمتمرکز برای معاملات همتا به همتا. این ایده اولیه موجب شد تا بسیاری این ارز دیجیتال را تقلیدی از اتریوم و بیتکوین بدانند که خلاقیتی در آن لحاظ نشده است.
البته که بسیاری از ایدههای اتریوم همچون ماشین مجازی که بر روی آن توسعهدهندهها با زبان سالیدیتی Solidity به دنبال ایجاد برنامههای غیرمتمرکز Dapps هستند، در مورد ترون نیز صدق میکند اما ارز دیجیتال TRX خلاقیتهایی نیز داشته که در ادامه به آنها میپردازیم.
رمز ارز بومی این بلاکچین، ترونیکس TRX است که بسیاری آن را به همان نام ترون میشناسند.
آشنایی با جاستین سان

جاستین سان Justin sun را میتوان یکی از بلندپروازترین فعالان صنعت کریپتو دانست که سعی داشته تاکنون در معرض توجهها قرار بگیرد و یکی از چهرههای تأثیرگذار این صنعت نیز هست.
سان در ابتدا مشاور ریپل Ripple و نماینده این شرکت در چین بود. جاستین سان به کارآفرینی و خلاقیت علاقه بسیاری داشت و یک شبکه اجتماعی نیز با نام Peiwo ایجاد کرد که بر اساس انتقال صوت بنا شده بود. این ایده نیز مورد استقبال قرار گرفت و تا 10 میلیون کاربر توانست در شرق آسیا جمع کند.
از ویژگیهای جاستین سان این بود که با افراد ثروتمند و کارآفرین دنیا ارتباط میگیرد و سعی میکند در حمایت و مشاوره آنها قرار بگیرد. این ویژگی برای نخستین بار او را به جک ما Jack ma صاحب برند علی بابا در چین نزدیک کرد.
اما این همه ماجرا نیست و زمانی اسم جاستین سان به شدت بر سر زبانها افتاد که قرار ملاقات او با وارن بافت سرمایهگذار بزرگ آمریکایی مطرح شد. این دیدار برای کسانی مقدور است که بتوانند در مزایده بنیاد خیریه گلاید بالاترین رقم را بپردازند تا قرار شام با وارن بافت را به دست آورند.
جاستین سان بلندپرواز برای کسب این موقعیت، 4.5 میلیون دلار هزینه کرد تا قرار شام را به دست بیاورد. او قبل از دیدار با وارن بافت به رسانهها گفته بود که میخواهد بافت را متقاعد کند که در صنعت بلاکچین سرمایهگذاری کند.
البته این دیدار پرحاشیه بعد از یکی دو بار کنسل شدن بالاخره پس از 6 ماه به وقوع پیوست و نظر وارن بافت نیز در مورد بیتکوین که معتقد بود سم کشنده است، تغییری نکرد اما برای همیشه نام جاستین سان به این رویداد گره خورد و او مشهورتر از قبل شد.
موضوع دیگری که جاستین سان را دوباره در معرض دید عموم قرار داد شکایت اعضای شرکت و نارضایتی کاربران شبکه اجتماعی Steemit بود که بنیاد ترون آن را خرید و به بلاکچین خودش منتقل کرد. سهامداران استیم به شدت از این رخداد انتقاد کردند و جاستین سان را به فریبکاری متهم کردند.
بیشتر بخوانید:
البته جاستین سان در اینجا هم نقشهای مختلفی بازی کرد تا وجههای که دارد از بین نرود ولی در نهایت شرکت Steem از ترون خارج شد و یک فورک اجباری به نام HIVE با بلاکچین مختص به خودش ایجاد شد که در دنیای ارزهای دیجیتال جالب توجه بود.
مصاحبهها و فعالیتهای توییتری جاستین سان او را شبیه ایلان ماسک کرده به صورتی که یک بار در مصاحبههایش اعلام کرد که ترون یک شتکوین است و توصیه کرد که همه بهتر است این شت کوین را بخرند. البته بسیاری گفتند او در حال شوخی در مصاحبه بوده است!
جاستین سان سال گذشته از بنیاد این ارز دیجیتال استعفا داد و اعلام کرد به عنوان حامی پروژه عمل خواهد کرد نه اینکه به صورت مدیرعامل بنیاد آن باشد چراکه باید این شبکه کاملاً غیرمتمرکز بماند. او پس از آن به عنوان سفیر کشور گرانادا در سازمان تجارت جهانی WTO به کار پرداخت.
اما ماجرای استعفای جاستین سان هرچه بود شواهد نشان میدهد که او کامل از این پروژه جدا نشده است و هر اقدامی که قرار است در آن اتفاق بیفتد از جمله راهاندازی پروژههای متاورسی، استیبلکوین یا خریدهای بزرگ از دل توییتهای جاستین سان میتوانید پی به آنها ببرید.
کارکردهای بلاکچین ترون

ارز دیجیتال ترون همچون سایر پروژههای بلاکچینی به دنبال حذف واسطهها از عملیات مالی و برنامههای گوناگون است. تأکید ترون به ویژه بر روی عملیات بانکی است و در درجه بعدی به دلیل ماشین مجازی که دارد، میخواهد اپلیکیشنها و بازارهای متمرکز را هدف بگیرد و آنها را تبدیل به فرایندهای غیرمتمرکز کند.
ویژگیهای ترون به شدت شبیه بیتکوین و اتریوم است و از این رو به آن انتقاد میشود که هیچ نوآوری جدیدی توسط این تیم انجام نشده است. شما هرچه درباره اتریوم و بیتکوین بدانید از بحث قراردادهای هوشمند، زبان برنامهنویسی، ساخت NFT و حتی مکانیزمهای ماینینگ دقیقا همانها را در ترون میبینید.
با این حال، این رمزارز با استفاده از اثبات سهام نمایندگی شده توانسته اجازه تایید بیش از 1000 تراکنش در ثانیه را فراهم کند. ترون زنجیرهای را ایجاد کرده که در سه لایه قرار دارد. لایه اول به ذخیره اطلاعات بلاک میپردازد. لایه دوم که به آن هسته میگویند وظیفه ذخیره همه اطلاعات نودها و ارتباطات آنها را دارد.
بیشتر بخوانید:
لایه سوم که لایه اپلیکیشنهاست به ماژولها و قراردادهای هوشمندی میپردازد که بر روی شبکه ترون قرار گرفتهاند و کار میکنند. هر بلاک در ترون در 3 ثانیه تولید میشود و به نودها پاداش داده میشود.
از دیگر ویژگیهای ترون به دلیل راحتی در دسترسی و همچنین ارتباط با دیگر بلاکچینها، برقراری ارتباط با دیگر اپلیکیشنها و بازیهاست که میتوانند پرداختهای خود را به دلیل کارمزد کم از طریق ترون انجام دهند.
نقشه راه Road map ترون نیز برای خودش جالب توجه است. هر گام در ترون با یک نام مشخص شده است. اولین قدم را اگزودوس نامیدهاند که تا 2018 به سرانجام رسید و بر اساس آن ترون از یک توکن بر بستر اتریوم به یک کوین با بلاکچین اختصاصی تبدیل شد.
دومین گام که به اسم اودیسه مشهور است به سرعت تبادل محتوا و بهینهسازی سیستم پرداخته شد. در گام سوم مشهور به گریت وویج (Great Voyage) تمرکز اصلی بر روی عرضه اولیه و پرداخت سود و متناسبسازی شبکه برای هولدرهای ترون است که فرصت سرمایهگذاری در این شبکه بیش از سایر بلاکچینها باشد.
اما اکنون TRX در گام چهارم خود است که به آپولو معروف است و هنوز به پایان نرسیده است. این مرحله برای توسعه Dapps و بازیها و توسعهدهندهها قرار داده شده تا بتوانند پروژههای مالی، NFT و متاورس را روی این شبکه قرار دهند.
موضوعی که این پروژه اکنون به شدت درگیر آن است و در نسبت به سایر رقبا توکنهای کمتر و در نتیجه استارتاپها و پروژههای کمتری در بستر خود دارد.
البته یک نکته نیز در این سالها در مورد ترون ایجاد شد و آن اینکه به دلیل مکانیزم Dpos و تراکنشهای ارزانی که دارد، پروژههای کلاهبرداری و کلود ماینینگ Cloud mining در آن زیاد شد.
این پروژهها ادعا میکردند که با استیک و فریز کردن، به شما پاداش میدهند و سپس حساب کاربر را خالی میکردند. این اتفاقات موجب انتقاداتی به شبکه TRX شد.
مروری بر چهار پروژه مشهور ترون

جاستین سان و همکارانش سعی کردند تا با ارائه پیشنهادهای مختلف و ایجاد فضاهای گوناگون پروژههای گوناگونی را بر بستر ترون وارد کنند اما بیشتر کار به جایی رسید که خودشان دست و آستین را بالا بزنند و پروژههای مختلفی را لانچ کنند که از این میان چهار پروژه پر سر و صداتر از بقیه بود:
پروژه دیفای SUN
پروژه سان یک پلتفرم دیفای بود که همه موارد مالی را بر روی TRX ایجاد میکرد. مباحثی همچون تأمین مالی، بیمه و وامدهی که جای آنها در ترون خالی بود. این ابتکار توسط تیم ترون انجام گرفت تا بتوانند توجه بیشتری در اذهان عمومی جلب کنند.
بیت تورنت BitTorrent
بیت تورنت یک پروژه اشتراکگذاری محتوا بود که توسط جاستین سان خریداری شد و ارز دیجیتال آن با نماد BTT به بازار عرضه شد. تورنت یک شرکت اشتراک محتوا با دیگران است به صورتی که کاملاً غیرمتمرکز و ناشناس عمل کند اما جاستین سان میخواست این شرکت مشهور را با اتصال به بلاکچین TRX وارد مرحله جدید کند که این موضوع جنجالهای زیاد به پا کرد.
متاورس ترون
با رشد متاورس نیز سازندگان ارز دیجیتال ترون با پلتفرم Metastate و در دنیای مجازی Cryptovoxels قرارداد امضا کردند و یک مجتمع متاورسی ساختند که نمادهای بلاکچین ترون و بخشهای سرگرمکنندهای دارد.
بیشتر بخوانید:
استیبلکوین USDD
کمتر از یک سال است که از عمر معرفی USDD توسط جاستینسان میگذرد که به عنوان استیبلکوین شبکه ترون قرار است عرضه شود. ادعاهایی مبنی سودهای بالای 20 درصد به صورت سالانه و همچنین تمرکز الگوریتمی آن از مباحث پرحاشیه این استیبلکوین بوده است.
کیف پولهای ترون

برای خرید ترون کافی است به یک صرافی ایرانی همچون نوبیتکس یا تبدیل رجوع کنید و سپس به خرید ترون بپردازید. ترون ارزی است که به سادگی آن را در صرافیها پیدا میکنید و در اکثر صرافیهای خارجی همچون کوکوین نیز مبادله آن با اکثر رمزارزها و استیبلکوینها انجام میشود.
این ارز دیجیتال را میتوانید در کیف پولهایی همچون تراست ولت و اتمیک هولد کنید و اگر به ترون علاقه خاصی دارید و میخواهید ترونهای خود را فریز کنید یا از توکنهای آن نیز هولد کنید. بهتر است کیف پول کیف پول ترون لینک (TronLink) را بر روی کامپیوتر یا موبایل خود نصب کنید.
جمعبندی مقاله ارز دیجیتال ترون
اگر بخواهیم نگاهی به آنچه بر ترون گذشته بیندازیم باید حاشیه را جزء اصلیترین ویژگیهای این پروژه بدانیم و همچنین تاکید کنیم که با وجود همه حواشی و پایین و بالاهای بازار، هیچگاه این پروژه از بین نرفت و همچنان باقیمانده است.
کارشناسانی که به نقد ترون میپردازند، به شدت بر همین حواشی تاکید میکنند و علاوه بر این مهمترین ایراد آن را نبود خلاقیت در این پروژه و کپی بودن بلاکچین آن از اتریوم میدانند. ایرادی که باعث میشود تا آنها ارزش بیشتری به بلاکچینهای سولانا و پولکادات بدهند.
در مقابل برخی تحلیلگران، این ارز دیجیتال را به دلیل کارمزدهای کم، امکان حجم بالای تراکنش، پشتیبانی و محبوبیتی که در فضای مجازی دارد، دارای آینده بهتری میدانند و از این جهت به خرید و نگهداری این ارز دیجیتال توصیه میکنند.
به طور کلی، باید مزایا و معایب یک پروژه به خوبی بررسی شود و برای تصمیمگیری حتما دانش خود را در مورد بلاکچین و پروژههای آن افزایش دهیم تا دچار ضرر مالی نشویم.
هیییییی . بدک نبود .
چیزی که باید ارایه بدین :
تحلیل های خبری . نظر اقتصاددانان برتر . هک های مهم . تحلیل فاندامنتال شرکت های بورسی . و …..
با سلام و احترام.
ممنون که نظرات سازندهی خودتان را با ما به اشتراک میگذارید.
پیشنهاد شما به تیم محتوای تالاربورس اطلاع داده خواهد شد.