روانشناسی بازار

تاریخ بروز رسانی: 1401/10/29

روانشناسی بازار


روانشناسی بازار یکی از مهم‌ترین و پرچالش‌ترین عناصر بازارهای مالی است. اطلاع و داشتن دانش درباره روانشناسی بازار می‌تواند معامله‌گران را به سودهای کلان برساند.

دانش روانشناسی بازار چیست؟ این دانش از چه طریقی به‌دست می‌آید؟ کاربرد روانشناسی بازار در بازارهای مالی چگونه است؟ برای پاسخ به این سوالات با این مقاله همراه شوید.


در این مقاله می خوانید

روانشناسی بازار

به رفتارها و احساسات غالب معامله‌گران در بازارهای مالی، روانشناسی بازار می‌گویند. بازارهای مالی تحت تاثیر رفتارهای معامله‌گران است، در واقع رفتار قیمت براساس رفتار معامله‌گران و روانشناسی بازار تغییر و نوسان می‌کند.

همیشه در بازارهای مالی یک طرف سود و یک طرف دیگر زیان می‌بیند، اکثر زیان‌ها در بازار مالی به‌دلیل رفتارهای عجولانه و احساسی معامله‌گران است.

اگر بتوانید احساسات خودتان را کنترل کنید و عکس رفتار معامله‌گران عجول که معمولا در اکثریت هستند رفتار کنید، شما جزو معامله‌گران سودساز خواهید بود.

کنترل احساسات و مهارت در روانشناسی بازار مخصوصا در مواقع بحرانی و مهم مانند زمان معامله در بازارهای امری دشوار است به همین دلیل اکثریت معامله‌گران با داشتن علم و تجربه بالا دچار زیان‌های سنگین می‌شوند چون مهارت کنترل احساسات ندارند.

روانشناسی بازار

مهم‌ترین احساساتی که معامله‌گران را تحت تاثیر قرار می‌دهد

ترس، طعم، امید نابجا، غرور و .... از جمله مهم‌ترین احساساتی است که معامله‌گران را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

برای مثال فردی سهامی را خریداری می‌کند ولی سهم روند نزولی به خود می‌گیرد، معامله‌گر هر روز به امید صعود دوباره سهم از فروش سهم چشم‌پوشی می‌کند، درحالی‌که اگر به مبحث روانشناسی بازار تسلط کافی داشت در زمان درست اقدام به فروش سهم می‌کرد و در نتیجه با زیان کم‌تری مواجه می‌شد.

یا معامله‌گر در چندین معامله پی‌درپی سود بالایی کسب کرده‌است، او ناگهان دچار غرور معامله‌گری می‌شود و شروع به معاملاتی با حجم بسیار بالا می‌کند زیرا گمان می‌کند بسیار با تجربه و ماهر شده‌است.

یا در مثالی دیگر معامله‌گر اقدام به خریداری سهم می‌کند و با کمی افزایش قیمت او سهم خود را می‌فروشد (در اصطلاح عامیانه بازاری به این رفتار معامله‌گران، گنجشک روزی بودن اطلاق می‌شود) زیرا می‌ترسد ناگهان روند صعودی سهم تغییر کند و او سود اندک خود را نیز از دست بدهد.

مثال‌های بالا فقط چند نمونه از اشتباهات رفتاری است که معامله‌گران به‌دلیل نداشتن مهارت کنترل احساسات و عدم تسلط بر شاخه‌ی روانشناسی بازار دچار آن می‌شوند.

اصل مهم روانشناسی بازار

اصل مهم روانشناسی بازار: اکثریت همیشه در جهالت‌اند!

در تمام جوامع اکثریت مردم در جهالت و نادانی‌ هستند حتی در تست‌های هوشی که در زمان‌های مختلف از ملیت‌های گوناگون گرفته می‌شود فقط عده‌ی قلیلی از مردم ضریب هوشی بالایی دارند و اکثریت در دسته افراد معمولی و کم هوش قرار می‌گیرند.

بازارهای مالی نیز از این قاعده مستثنا نمی‌باشند، درواقع در بازارهای مالی نیز اکثریت معامله‌گران ضریب هوشی پایینی دارند و نمی‌توانند تصمیم درستی اتخاذ کنند.

مقالات پیشنهادی : روانشناسی ضرر و زیان

ما در بازارهای مالی دنیا مخصوصا در بازار سرمایه ایران رفتارهای گله‌ای زیادی هستیم، یک روز از خواب بیدار می‌شویم و بازاری سراسر قرمز را شاهد می‌شویم، فردای همان روز ناگهان بازار سبز پوش می‌شود.

این همان رفتار گله‌ای و تقلیدکارانه‌ی اکثریت مردم است، یک معامله‌گر ماهر برای موفقیت در بازارهای مالی هرگز پیرو رفتار اکثریت نیست او به خوبی می‌داند که افراد دانا در اقلیت هستند و برای پیروزی در بازار باید برخلاف جهت اکثریت حرکت کند.

برای مثال زمانی که همه می‌فروشند و همه از افول بازار سهام و کسادی بازار صحبت می‌کند فرد دانا بر حسب روانشناسی بازار به دنبال سهام مستعد رشد و قوی می‌گردد تا خریداری کند.

یا زمانی‌که اکثریت معامله‌گران از دوران رونق و ادامه روند صعودی بازار سخن می‌گویند و تمام اموال خود را نقد کرده و به سمت بازار سرمایه سراریز می‌کنند فرد دانا بر حسب روانشناسی بازار می‌داند که زمان فروش سهام و نقد شدن در بازار فرا رسیده است.

شاه کلید موفقیت در بازار مالی:

 برخلاف آن‌چه دیگران انجام می‌دهند، رفتار کنیم

۶ اصل مهم روانشناسی بازار

در روانشناسی بازار ،6 اصل مهم وجود دارد که هر یک رعایت هر یک از این اصل‌ها به مثابه برداشتن یک قدم اساسی و مهم به سمت درک روانشناسی بازار است.

  1. بر غرور خود غلبه کنید؛ همیشه در حال یادگیری و تجربه‌اندوزی کنید. روزی که گمان کردید دیگر نیازی به یادگیری ندارید، بدانید به پایان زمان حیات خود در بازارهای مالی نزدیک می‌شوید.
  2. طمع نکنید؛ استراتژی معاملاتی درستی برای خود طراحی کنید و به حد سودی که براساس تحلیل به‌دست آورده‌‌اید، قانع باشید.
  3. به شایعات توجه نکنید؛ در پی اخبارهای واقعی از منابع معتبر باشید.
  4. ترسو نباشید؛ بازار سرمایه جایی برای افراد ترسو ندارد. کمی ریسک‌پذیری را چاشنی رفتار معامله‌گری خود کنید.
  5. برخلاف جهت اکثریت حرکت کنید؛ زیرا اکثریت در جهالت و نادانی هستند.
  6. با احتیاط معامله کنید؛ اصل اولیه برای فعالیت در بازار حفظ سرمایه و جلوگیری از باخت است.

رعایت این 6 اصل می‌تواند سکوی پرتاب شما به سمت یک معامله‌گری حرفه‌ای باشد.

سخن آخر در مورد روانشناسی بازار

روانشناسی بازار دقیقا به اندازه‌ی مهارت‌های تحلیل بنیادی و تکنیکال تاثیر به‌سزایی در سودسازی دارد. البته که این دانش نیز نیاز به آموزش و کسب تجربه دارد.

2.9/5 - (7 امتیاز)

درباره نویسنده

فریبا وکیلی

معامله در بازارهای مالی مانند شنا در اقیانوس عمیق است؛ افرادی از آن سود خواهند برد که همواره بیاموزند. من به شما در راه آموختن کمک خواهم کرد.

اشتراک
اطلاع از
guest
2 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
پورخان
پورخان
2 سال پیش

سلام مطالبتون بسیار عالیه وآرزوی موفقیت بیشتر براتون دارم

محمود دوسیده
محمود دوسیده
پاسخ دادن به  پورخان
2 سال پیش

سلام و عرض ادب
خوشحالیم که مطالب برای شما مفید فایده واقع شده.
نظرات شما باعث دلگرمی و تداوم تولید مطالب خواهد بود.

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

2
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!