سفارش گروهی یا دستهای در بازارهای مالی
آیا تا به حال چیزی درباره سفارش گروهی یا دستهای در بازارهای مالی شنیدهاید؟ آیا میدانید سفارش گروهی در بورس ایران به چه شکلی انجام میشود؟ سفارش گروهی یکی از مباحث بحث برانگیز بازارهای مالی است که در این مقاله به شکلی مفصل درباره آن صحبت خواهیم کرد.
تعریف ارسال سفارش گروهی یا دستهای در بازارهای مالی
سفارش گروهی یا دستهای مجموعهای از سفارشات است که بهطور همزمان ثبت شده و تمامی سفارشات خرید و فروش همزمان پردازش میشوند.
به بیان دیگر سفارش گروهی به سفارشاتی گفته میشود که در طی ساعات غیر کاری بازار ثبت میشوند، این سفارشات یکجا جمع شده و در روز اول شروع بازار معامله میشوند.
در بیشتر بازارهای مالی سفارشات گروهی در دقایق ابتدایی ساعت کاری بازار رخ میدهد؛ سفارشات خرید یا فروش ثبت شده اگر با سایر سفارشات مطابقت داشته باشند، معامله انجام میشود.
مقالات پیشنهادی : همه چیز درباره حراج معاملاتی در بورس ایران
در حالت کلی سفارشات گروهی در بازارهایی رخ میدهد که حجم معاملات بالایی دارند و به اصطلاح دارای عمق هستند.
نحوه ایجاد تعادل در سفارشهای گروهی و دستهای
در بیشتر بازارهای مالی دنیا روزهایی بهعنوان روزهای تعطیل تعیین میشود؛ در این میان معاملهگرانی هستند که در روزهای تعطیل ثبت سفارش انجام میدهند. در نتیجه این سفارشات یکجا جمع شده و در شروع ساعت کاری بهصورت دستهای پردازش میشوند.
در سایر ساعات بازار معاملات بهصورت مستمر ادامه پیدا میکند، یعنی هر سفارشی که ثبت میشود در همان لحظه با سایر سفارشها در طرف مقابل معامله مچ میشود اگر در طرف مقابل سفارش همسانی باشد معامله انجام شده و اگر سفارش همسانی نبود، سفارش در صف تطبیق معامله میماند.
سفارشهای گروهی و دستهای در بازار سرمایه ایران
در بازار ایران نیز سفارش گروهی یا دستهای جزو معاملات پشت صحنه است که توسط کارگزاریها انجام شده و بیشتر سفارشات گروهی در آغاز ساعت کاری بازار انجام میشود.
سفارشهای گروهی در ایران به دو صورت «ددد» و «ررر» انجام میشود. اگر متقاضیان خرید سهام افراد عادی باشند و تعدادشان زیاد باشد، کارگزاری برای صرفهجویی در وقت همه سفارشات را یکجا جمع کرده و بهصورت گروهی ثبت میکند؛ این نوع معاملات، معاملات موسوم به «ددد» هستند.
در معاملات «ددد» هر دو طرف معامله افراد معمولی هستند. اما در معاملات «ررر» فروشنده سهام سازمان خصوصی سازی است و سهام شرکتهای دولتی را به فروش می رساند و خریداران نیز کارگران و کارکنان همان واحد هستند.
سفارشات گروهی بهراحتی از طریق اطلاعات درج شده در تابلو معاملات قابل بررسی هستند. معاملهگران با بررسی جزئیات و سابقه یک معامله در بازار سهام بهراحتی میتوانند اطلاعات مفیدی از بازار و نحوه حرکت سهام بهدست آورند.
پس از کسب اطلاع از سفارش گروهی یا دستهای در بازار سرمایه یک سوال مهم ایجاد میشود و آن سوال این است:
آیا سفارشهای گروهی میتواند موجب نوسانات بسیار بزرگ در بازارهای مالی شود؟
سفارشات گروهی ممکن است بسیار بزرگ باشند و این سفارشات بزرگ یا در طرف خریدار هستند یا در طرف فروشنده.
در بازارهای مالی جهان که محدوده نوسانی خاصی وجود ندارد، سفارشات گروهی و دستهای توسط معاملهگران خرد و کوچک پاسخ داده میشود. بنابراین نگرانی بابت نوسانات بزرگ بهخاطر سفارشات گروهی و دستهای وجود ندارد. البته در بازار سرمایه ایران هم معمولا سفارشات گروهی اختلالی در روند بازار ایجاد نمیکنند.
ثبت سفارشات گروهی توسط کارگزاریها
سفارشات گروهی توسط کارگزاریها زمانی رخ میدهد که خریداران یک سهام زیاد هستند در چنین شرایطی کارگزار به جای آن که به صورت انفرادی برای شخص به شخص خرید انجام دهد، از روش سفارش گروهی استفاده می کند.
اگر خریداران کد بورسی داشته باشند معامله به سرعت انجام خواهد شد؛ اما اگر خریداران سهام کد معاملاتی نداشته باشند کارگزار نام خریداران را به شرکت بورس ارسال کرده و شرکت بورس نیز برای تمام خریدارانی که کد معاملاتی ندارند کد اختصاصی صادر میکند.
پس از اختصاص کد و ارسال کدها به کارگزاری معاملات گروهی انجام میشود.
مقالات پیشنهادی : دریافت کد بورسی
نتیجهگیری
سفارشات گروهی فقط در بازارهایی رخ میدهد که دارای تعطیلی چند ساعته تا چند روزه هستند. در واقع سفارشات در ساعات تعطیلی بازار تجمیع شده و بلافاصله در همان ساعات ابتدایی بازار پردازش میشود. این نوع سفارشات نقش موثری در بازار داشته و میتواند جهت یک سهم را تغییر دهد.
در بازار سرمایه ایران نیز میتوانید با بررسی معاملات از طریق اطلاعات درج شده در تابلو معاملات اطلاعات دقیقتری از سفارشات گروهی بهدست بیاورید.
ممکنه بفرمایید بررسی تابلو برای فهمیدن سفارشات گروهی به چه صورته و یا مقاله ای که بیشتر در این رابطه توضیح داده باشه معرفی میفرمایید
باسلام؛ در مقالات بعدی حتما سعی خواهیم کرد که جزئیات بیشتری از سفارشات گروهی را بررسی کنیم.