بازارهای جهانی (دیده‌بان مارس ۲۰۲۱)


بازارهای جهانی سهام (2021/03/28)

شاخص‌های اصلی بازارهای جهانی دوباره مثبت شدند. نرخ بازدهی اوراق 10 ساله آمریکا بعد از 7 هفته صعود برای اولین‌بار منفی شد. اما رشد این هفته ایندکس دلار نشان داد که سیاست‌های انبساطی فدرال رزرو برای کاهش ارزش دلار کافی نیست. گرچه نشست FOMC فدرال رزرو در هفته گذشته نشان داد که اکثریت اعضا با افزایش نرخ بهره مخالفند. اما دقت داشته باشیم که نباید انتظار تغییر فوری سیاست‌های بانک فدرال را پس از تصویب بسته حمایت اقتصادی در بازار داشته باشیم. فدرال رزور ترجیح می‌دهد که ابتدا اثرات این بسته را در اقتصاد آمریکا ببیند و بعد اقدامات لازم را در خصوص اتخاذ سیاست‌های انقباضی اعمال کند. در همین راستا حتی برای سال 2021 نیز افزایش نرخ بهره را در گزارشات فدرال رزرو دیده نمی‌شود. این عمل یعنی احتمالا فدرال رزرو به سیاست‌های انبساطی خود ادامه خواهد داد که نتیجه آن احتمالا افزایش تورم خواهد بود. نتیجه این اتفاق باعث بازگشت تدریجی سرمایه‌ها به سمت بازار سهام خواهد شد.

از طرفی ایندکس دلار در واکنش به اقدامات هفته گذشته رشد کرد و باعث شد تا شاخص‌های اصلی بازار سهام نیز همگی مثبت باشند. ازجمله عوامل موثر در این افزایش،   البته کاهش جزئی نرخ بازدهی نیز در این عامل موثر بود. اما درنظر داشته باشیم که نرخ بازدهی همان‌طور که قبلا هم گفتیم، عاملی موقتی در بازار خواهد بود.

به این ترتیب در هفته گذشته شاخص‌های سهام آمریکا مجددا صعودی بودند. شاخص Dow Jones با افزایش 1.36%+ درصدی همراه بود. شاخص Nasdaq رشد 0.87%+ درصدی را تجربه کرد. شاخص S&P500 نیز نسبت به هفته گذشته با تغییر 1.67%+ درصدی همراه بود.

درصد تغییرات ماهانه

درصد تغییرات هفتگی

مقدار واحد

شاخص

6.92%+

1.36%+

3158.4

Dow Jones

0.54%+

0.87%+

13807.7

Nasdaq

4.25%+

1.67%+

3940.5

S&P 500

بازارهای جهانی طلا (2021/03/28)

طلا در هفته گذشته واکنش زیادی به افزایش شاخص دلار نداشت. این نشان‌دهنده کاهش وابستگی منفی بین این دو دارایی را نشان می‌دهد. اما معتقدیم که همچنان روند اصلاحی طلا ادامه دارد. واکسناسیون گسترده و امیدواری به آینده اقتصاد آمریکا و همچنین پیش‌خور شدن خبر بسته‌های حمایت مالی و سیاست‌های QE بانک فدرال رزرو در قیمت‌ها از جمله عواملی هستند که مانع از رشد شدید طلا شده‌اند.

به این ترتیب قیمت طلا در هفته گذشته با کاهش 0.70%- درصدی دربازار به قمیت 1732.77 دلار رسید. افزایش بیشتر نرخ بازدهی اوراق و همچنین ادامه سیاست‌های انبساطی فدرال رزرو می‌تواند باز هم موجب کاهش بیشتر قیمت در طلا شود. این امر سرمایه‌گذاری کوتاه مدت و میان مدت در طلا را غیر اقتصادی می‌کند.

بازارهای جهانی (دیده‌بان مارس ۲۰۲۱)

نظرسنجی هفتگی کیتکو نیز نشان از همسو نبودن نظر اکثریت معامله‌گران در بازار طلا را نشان می‌دهد. طبق این گزارش 50% درصد سرمایه‌گذاران کلان معتقدند بازار طلا در کوتاه مدت همچنان نزولی خواهد بود. در مقابل، 47% درصد سرمایه‌گذاران خُرد معتقدند که بازار صعودی خواهد بود.

بازارهای جهانی بیت‌کوین (2021/03/28)

بیت‌کوین همچنان در حال کف‌سازی در محدوده مقاومتی زیر 60 هزار دلار است. چنین اصلاحاتی در بازار ارزهای دیجیتال نشان دهنده سالم بودن بازار و همچنین نشان از ادامه‌دار بودن روند صعودی است. بنابراین باتوجه به مثبت بودن ممنتوم، معتقدیم که خریداران منتظر ورود در قیمت‌های جدید هستند. اگر این اصلاح به‌صورت قیمتی انجام نگیرد، فوموی (FOMO) ایجاد شده باعث ورود سرمایه‌گذاران جدید در قیمت‌های بالاتر خواهد شد. در هر دو صورت، نتیجه نهایی افزایش قیمت بیت‌کوین در میان‌مدت خواهد بود.

بازارهای جهانی (دیده‌بان مارس ۲۰۲۱)

به این ترتیب قیمت بیت‌کوین در هفته گذشته با 2.30%- درصد کاهش به قیمت 56063 دلار رسید. موج صعودی بازار آلت‌کوین‌ها نیز همچنان داغ است. اما باید مراقب کوین‌هایی که رشد زیادی کردند نیز بود، که ریسک سرمایه‌گذاری بیشتری دارند.

بازارهای جهانی نفت (2021/03/28)

ادامه‌دار شدن محدودیت‌های کرونایی در اروپا موجب کاهش حجم تقاضای نفت شد که نتیجه آن کاهش قیمت نفت خام در ابتدای هفته گذشته بود. اما در ادامه با منحرف شدن یک کشتی باری و مسدودسازی کانال سوئز، هزینه حمل دریایی بالا رفت (حدود 37% افزایش هزینه حمل دریایی) که دوباره قیمت‌های نفت را تعدیل کرد. از آنجایی که مسدودسازی کانال سوئز امری موقتی و غیر قابل پیش‌بینی است، انتظار می‌رود که تاثیرگذاری آن بر روی قیمت نفت نیز موقتی باشد.

بازارهای جهانی (دیده‌بان مارس ۲۰۲۱)

اما گرازش بیکرهیوز نشان می‌دهد که تعداد چا‌ه‌های فعال نفتی در هفته گذشته مجددا با افزایش همراه بوده است. طبق این گزارش تعداد چاه‌های فعال در آمریکا در هفته گذشته از 318 حلقه به 324 حقله چاه افزایش پیدا کرده است که نشان از افزایش 6 حلقه‌ای دارد.

به این ترتیب قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا (wti) در هفته گذشته با 1.02%- درصد کاهش به قیمت 60.80 دلار رسید. نفت برنت نیز با 0.22%- درصد نزول در بازار با قیمت 64.37 دلار معامله شد.

بازارهای جهانی کامودیتی‌ها (2021/03/28)

گزارش هفتگی کمیسیون نظارت بر معاملات سلف آمریکا (CFTC) نشان از افزایش تعداد معاملات خرید بر روی دلار دارد. این افزایش قدرت دلار می‌تواند عاملی برای فشار فروش بر روی کامودیتی‌ها شود. باید ببینیم سیاست‌های بانک فدرال رزرو در آینده تا چه حد می‌تواند در پایین نگهداشتن دلار تاثیرگذار باشد.

از طرفی مومنتوم بورس شانگهای همچنان مثب ارزیابی می‌شود که می‌تواند در ادامه موجب افزایش تقاضا برای کامودیتی‌ها شود. قیمت مس در بازار نقدی بورس فلزات لندن (LME)، هفته گذشته با 3.5%- درصد کاهش به قیمت 8781 دلار رسید که کمترین قیمت مس در دو ماه گذشته است.

اما درمورد بازار داخلی نیز باید منتظر سیاست قیمت‌گذاری دولت در سال جدید بود. گرچه این سیاست قیمت‌گذاری دستوری باتوجه به اختلاف قیمت‌های داخلی و جهانی به زیان تولید کنندگان خواهد بود، اما در این بین شاید شرکت‌هایی که کمترین ریسک تغییر قوانین بر قیمت‌های نهایی را دارند، از وضعیت بهتری در سال آینده برخوردار باشند. ضمن اینکه بورس کالا نیز می‌تواند به‌عنوان یک بازار موازی در جهت نفع بازار کامودیتی‌ها عمل کند.

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند مانع رشد کامودیتی‌ها باشد، فروش اوراق قرضه دولتی است که همچنان ادامه دارد. دولت با افزایش سقف صندوق‌ها عملا آن‌ها را مجبور کرده تا اوراق بیشتری خریداری کنند. تا زمانی که ورودی پول به صندوق‌های درآمد ثابت جذاب‌تر باشد، نمی‌توان انتظار رشد زیادی از سهامی کامودیتی محور در کوتاه مدت و میان مدت داشت.


بازارهای جهانی سهام (2021/03/14)

شاخص ایندکس دلار در تلاش است که افت‌های اخیر را جبران کند. این درحالی است که قدرت گرفتن ایندکس دلار، توسط افزایش نرخ بازدهی اوراق خزانه‌داری حمایت می‌شود. اما باید درنظر داشته باشیم که همچنان روند بلندمدت دلار نزولی است. هفته گذشته بالاخره بسته حمایتی 1.9 تریلیون دلاری تصویب شد. طبق این بسته حمایتی به هر شهروند آمریکایی یک چک 1400 دلاری تعلق می‌گیرد.

سرمایه‌گذاران بازار سهام آمریکا همچنان سردرگم هستند. پس از نتیجه نشست FOMC ماه ژانویه و همچنین تصویب بسته حمایتی انتظار می‌رود که فدرال رزرو سیاست‌های انقباضی را درپیش بگیرد. این درحالی است که جرمی پاول (رئیس فدرال رزرو) در نشست خبری اعلام کرد که سیاست‌های انبساطی فدرال رزرو، متناسب با شرایط کنونی است. این امر نشان می‌دهد که وضع اقتصادی آمریکا با آن‌چه که ارقام نشان می‌دهند همچنان فاصله زیادی دارند. به همین دلیل شاهد افت بیشتر نرخ اوراق و درنتیجه افزایش نرخ بازدهی اوراق قرضه در آمریکا هستیم که سرمایه‌گذاری در بازار سهام آمریکا را گران می‌کند.

اما شاخص‌های بورس آمریکا رفتار متفاوتی داشتند و همچنان شاهد ورود سرمایه‌های خارجی خصوصا از کشورهای آسیایی به بازار سهام هستیم. به این ترتیب در هفته گذشته شاخص‌های سهام آمریکا مجددا رکوردهای جدیدی ثبت کردند. شاخص Dow Jones با افزایش 4.07%+ درصدی همراه بود. شاخص Nasdaq رشد 2.12%+ درصدی را تجربه کرد. شاخص S&P500 نیز نسبت به هفته گذشته با تغییر 2.62%+ درصدی همراه بود.

درصد تغییرات ماهانه

درصد تغییرات هفتگی

مقدار واحد

شاخص

5.97%+

4.07%+

3158.4

Dow Jones

0.22%+

2.12%+

13807.7

Nasdaq

3.48%+

2.62%+

3940.5

S&P 500

بازارهای جهانی طلا (2021/03/14)

همان‌طور که از قبل نیز اشاره کرده بودیم، خبر تصویب بسته حمایتی در قیمت‌های طلا از قبل پیش‌خور شده است. هفته گذشته پس از تائید و مصوبه بسته حمایتی 1.9 تریلیون دلاری، قیمت طلا باز هم کاهشی بود و در کمترین قیمت به 1676.89 دلار هم رسید. اما بعد از برخورد به کف کانال نزولی خود، مجددا حمایت شد و در آخر هفته به قیمت 1726.96 دلار رسید. به این ترتیب در هفته گذشته طلا رشد 1.4%+ درصدی را تجربه کرد. تقویت شاخص دلار، افزایش نرخ بهره اوراق قرضه از جمله عواملی بودند که در ریزش هفته قبل طلا بیشترین تاثیر را داشتند.

بازارهای جهانی (دیده‌بان مارس ۲۰۲۱)

اما نظرسنجی هفتگی کیتکو جنجال‌های بسیاری را داشت. آمار مشارکت‌کنندگان در این نظرسنجی نسبت به یک ماه پیش رکورد جدیدی را ثبت کرد. طبق این گزارش 38% درصد سرمایه‌گذاران کلان معتقدند بازار طلا در کوتاه مدت صعودی خواهد بود. در مقابل 62% درصد سرمایه‌گذاران خُرد نیز معتقدند که بازار صعودی خواهد بود.

این تغییر وضعیت طلا درحالی است که قیمت طلا در آخر هفته کمی از ریزش خود را جبران کرد که باید آن را بیشتر بخاطر سیو سود پوزیشن‌های فروش در طلا دانست تا افزایش خریداران. از سوی دیگر در معاملات آتی طلای ماه آپریل، قیمت هر اونس طلا 1716.80 دلار به ثبت رسیده است که نسبت به هفته قبل افزایش یک درصدی را نشان می‌دهد.

ممکن است که فروش طلا به‌طور کامل به پایان نرسیده باشد، اما بسیاری از تحلیلگران آینده را روشن می‌بینند. شاید تغییر در روند اتخاذ سیاست‌های انقباضی بانک فدرال رزرو بتواند به تغییر روند اصلاحی طلا کمک بسیاری کند.

بازارهای جهانی بیت‌کوین (2021/03/14)

هفته قبل در ویژه‌نامه مربوط به بیت‌کوین توضیح دادیم که چرا قیمت بیت‌کوین قرار است افزایش یابد و این افزایش قیمت تا کجا می‌تواند ادامه داشته باشد. بر همین اساس این هفته نیز شاهد ثبت رکود جدیدی از بیت‌کوین بودیم. به‌طوری که پس از گذشت دو هفته، بیت‌کوین توانست تمامی اصلاح (هفته آخر فوریه) خود را جبران کند. به این ترتیب بیت‌کوین پس از شکست مقاومت 58000 هزار دلاری، در بیشترین قیمت به قیمت 61699 دلار رسید که یک رکورد قیمتی جدید محسوب می‌شود.

بازارهای جهانی (دیده‌بان مارس ۲۰۲۱)

این افزایش قیمت در بیت‌کوین مطابق انتظارات باعث ایجاد موج جدیدی در بازار آلت‌کوین‌ها می‌شود که انتظار می‌رود صعود بازار آلت‌کوین‌ها در این موج صعودی نیز همچنان بیشتر از بیت‌کوین باشد. اما باید مراقب آلت‌کوین‌هایی که رشد قیمت زیادی کردند نیز بود. زیرا معمولا فوموی ایجاد شده باعث می‌شود که بسیاری از آلت‌کوین‌ها فراتر از ارزش واقعی خود معامله شوند.

بازارهای جهانی نفت (2021/03/14)

همچنان نفت سعی دارد در محدوده پر نوسان به تثبیت برسد. هفته گذشته پس از اعلام اوپک پلاس مبنی بر عدم افزایش تولید، قیمت نفت صعودی شد. اما پس از آن نواک روسیه در بیانه‌ای اعلام کرد که درماه (مه 2021) قصد دارد که 890 هزار بشکه تولید نفت خود را نسبت به سال 2020 افزایش دهد. در پی این خبر مجددا قیمت نفت گارد نزولی به خود گرفت.

بازارهای جهانی (دیده‌بان مارس ۲۰۲۱)

اما گرازش بیکرهیوز نیز نشان می‌دهد که تعداد چا‌ه‌های فعال نفتی در این هفته با کاهش همراه بوده است. طبق این گزارش تعداد چاه‌های فعال در آمریکا در هفته گذشته از 310 حلقه به 309 حقله چاه کاهش پیدا کرده است که نشان از کاهش یک حلقه‌ای دارد.

به این ترتیب قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا (wti) در هفته گذشته با 1.04%- درصد کاهش به قیمت 65.57 دلار رسید. نفت برنت نیز با 0.55%- درصد نزول در بازار با قیمت 69.17 دلار معامله شد. انتظار داریم که فعلا نفت در محدوده 60 تا 80 دلار همچنان نوسان کند.

بازارهای جهانی کامودیتی‌ها (2021/03/14)

در بازار کامودیتی‌ها همچنان شاهد روند اصلاحی در مس هستیم. قیمت مس در بازار نقدی بورس فلزات لندن (LME) نسبت به هفته گذشته در وضعیت رنج قرار دارد و قیمت 9052.50 دلار را نشان می‌دهد. این درحالی است که قراردادهای سه ماهه مس کمتر از قیمت‌های نقدی درحال معامله هستند. همچنین قراردادهای آتی منتهی به دسامبر 2022 نیز پایین‌تر از سطوح فعلی معامله می‌شوند.

اما بازار فولاد، نشان می‌دهد که موجودی انبارهای چین پس از جهش فوق‌العاده به علت تعطیلات سال نو، مجددا روند نزولی را درپیش گرفته است که خبر خوبی برای فعالان بازار فولاد در هفته آتی است. انتظار داریم که این روند کاهشی همچنان ادامه‌دار باشد.

در سایر کامودیتی‌ها شاهد افزایش قیمت‌های خوبی در بخش مواد معدنی بودیم. زغال‌سنگ در هفته گذشته با 5.28%+ درصد رشد در بازارهای جهانی به قیمت 85.70 دلار در هر تن رسید. اما سنگ آهن 62% نیز با کاهش 2.81%- درصدی در بازار با قیمت 168.26 دلار معامله شد.

درحال حاضر اختلاف قیمت‌های جهانی با قیمت‌های داخلی در کامودیتی‌ها و سیاست‌های قیمت‌گذاری دستوری توسط وزارت صمت، یکی از معضلات بزرگی است که باعث جلوگیری از ورود سرمایه‌گذاران جدید به این حوزه می‌شود.

بازارهای جهانی (دیده‌بان مارس ۲۰۲۱)

نمودار فوق تراز پول حقیقی در اوراق قرضه و صندوق‌های درآمد ثابت را با شاخص کل مقایسه می‌کند. طبق گزارش موسسه‌های مالی طی دوماهه گذشته روند ورود سرمایه به صندوق‌ها بیشتر از خروجی آن بوده است که باید این عامل را نیز در سرمایه‌گذاری‌های خود درنظر بگیریم.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.


بازارهای جهانی (ویژه‌نامه) 2021/03/07

پیشنهادمی‌شود که مطالب عنوان شده در این ویژه‌نامه را با دقت ویژه و چند بار مطالعه کنید.

وضعیت کلی بازارهای جهانی (2021/03/07)

بعد از پاندمی کرونا در مارس 2020، دنیا با بحران نقدینگی مواجه شد. در آن تایم تمامی دارایی‌ها نزولی بودند. تمامی شاخص‌های بورسی در آمریکا و اروپا، اوراق قرضه دولتی، بازار ارزهای دیجیتال، انواع کامودیتی ها مثل نفت، مس، فولاد، حتی طلا که به‌عنوان دارایی ریسک‌گریز شناخته می‌شود نیز ریزشی بودند. دلیل این امر هم جبران کمبود نقدینگی برای دوران بحران بود. اما بعد از مدت کوتاهی همه‌چیز تغییر کرد. هجوم سرمایه‌های خارجی به سمت بورس آمریکا به دید خرید ارزان، باعث ایجاد موج‌های جدید صعودی شد که در نهایت موجب ثبت رکوردهای جدید قیمتی شد.

اما نکته‌ای که شاید به آن توجه نشده، این است که رشد اقتصادی لازم به تناسب با رشد قیمت‌ها صورت نگرفته است. به‌عبارتی دیگر شاخص کل بازارهای جهانی نسبت به رشد اقتصاد جهانی دارای حباب شده است. اکنون (مارس، 2021) در بورس آمریکا نه تنها با کاهش نقدینگی مواجه نیستیم، بلکه با اتخاذ سیاست‌های فدرال رزرو آمریکا برای چاپ پول بدون پشتوانه، با مشکل زیادی دلار هم مواجه هستیم.

در بازار کامودیتی‌ها نیز تقریبا همین اتفاق افتاد. رشد قیمت کامودیتی‌ها به نسبت بهبود روند اقتصادی و افزایش تقاضاهای بین‌المللی صورت نگرفته است. به‌عنوان مثال در نفت می‌بینیم که طی حدود یک سال، قیمت از سقف‌های قبلی عبور کرد. این درحالی است که همچنان با مشکل هزینه‌های بالا برای نگهداری و ذخیره‌سازی نفت روبه‌رو هستیم. یا به‌عنوان مثال در طلا دیدیم که خبر افزایش چاپ پول بدون پشتوانه آمریکا در قالب بسته‌های محرک اقتصادی، از قبل در قیمت طلا اعمال شد. به‌طوری که از زمان خبر تصویب بسته‌های حمایتی از زمان ترامپ، قیمت طلا بیشتر نزولی شد (اصلاح طلا به‌صورت مقطعی).

انتظارات امسال

از همه عوامل فوق این استنباط را می‌کنیم که سودهای سال 2021 از قبل در بورس آمریکا و همچنین در اکثر کامودیتی‌ها پیش‌خور شده‌اند. اکنون با افزایش نرخ بازدهی اوراق قرضه به‌علت سقوط بیش از حد نرخ قیمت این اوراق، می‌بینیم که روند بازارهای جهانی نیز دچار تحول شده است.

سرمایه‌گذاران نگران این پیش‌خور شدن قیمت‌ها هستند. تا زمانی که نرخ بازدهی این اوراق بالا برود، سرمایه‌گذاری در بورس آمریکا گران خواهد بود و تا زمانی که نرخ بازدهی به تعادل برسد، انتظار می‌رود که اصلاح بازارهای جهانی چه دربورس آمریکا و چه در قیمت برخی از کامودیی‌ها را به زودی شاهد باشیم.

اما در بازار ارزهای دیجیتال چنین نیست. در این ویژه‌نامه می‌خواهیم بگوییم که چرا همچنان بازار ارزهای دیجیتال صعودی است و این صعود تا کجا می‌تواند ادامه پیدا کند.

ویژگی‌های بازار ارزهای دیجیتال

بیت‌کوین در راس بازار ارزهای دیجیتال همیشه جهت اصلی بازار را مشخص می‌کند. پس اگر ما روند اصلی بیت‌کوین را بتوانیم تشخیص دهیم و رفتار آن را در قالب الگویی پیاده‌سازی کنیم؛ تقریبا روند کل بازار ارزهای دیجیتال را نیز شناسایی کردیم. در این‌صورت می‌توانیم بهتر درک کنیم که دقیقا کجا ایستاده‌ایم. بنابراین هر جا در این مطلب از بیت‌کوین نام برده شد، می‌توان به‌عنوان مشتقی از کل بازار ارزهای دیجیتال نیز استنباط شود.

بیت‌کوین یک تفاوت مهم با سایر دارایی‌های جهان دارد. آن هم کمیاب بودن آن است. اشیای عتیقه، زمان، طلا همگی آن‌ها کمیاب هستند. دلیل کمیابی آن‌ها منابع محدودشان است که چنین دارایی‌هایی را تجدید ناپذیر می‌کند. درواقع بیت‌کوین نیز همین مسئله را اما به‌صورت دیجیتالی و در کامپیوترها ایجاد کرده است. متغیر کمیابی بیت‌کوین می‌تواند تاثیر بسیاری در قیمت آن داشته باشد. این کمیابی با کاهش عرضه در طول زمان برای بیت‌کوین اتفاق می‌افتد. اما این کمیابی چگونه دربیت‌کوین موجب افزایش ارزش خواهد شد؟

رابطه کمیابی با ارزش

شاید بهترین مقاله‌ای که این ارتباط را در دنیا توصیف کرده است، مقاله معروف PlanB با نام Modeling Bitcoin's Value with Scarcity باشد. در اینجا می‌خواهیم باهم بخش‌هایی از این مقاله را توصیف کنیم:

سیف‌الدین آموس (Saifedean Ammous) اقتصاددان، ارتباط کمیابی با ارزش را در یک مولفه به نام Stock to Flow (مقدار انباشت نسبت به نرخ جریان) به خوبی مطرح می‌کند. او می‌گوید:

"در هر کالای مصرفی، دو برابر کردن تولید سبب کم ارزش شدن ذخایر موجود آن شده، قیمت آن‌ها را پایین آورده و در نتیجه، دارندگان این کالاها را متضرر خواهد کرد. درباره طلا باید گفت که قیمت آن جای پیشرفت زیادی دارد تا حدی که سبب دو برابر شدن تولید سالانه‌ آن شود. این موجب می‌شود تا ذخایر موجود به جای ۱.۵ درصد، ۳ درصد افزایش پیدا کنند.

از آن‌جایی که نرخ عرضه طلا همیشه پایین بوده، این کالا، نقش پولی خود را در طول تاریخ بشر حفظ کرده است. بالا بودن نرخ انباشت به جریان (Stock to Flow) در طلا نیز سبب شده تا این کالا، پایین‌ترین انعطاف‌پذیری قیمت عرضه را به خود اختصاص دهد."

به‌عنوان مثال یک دارایی با نرخ SF=60 به ما می‌گوید که شصت سال طول خواهد کشید که مقدار تولید آنقدر زیاد شود که موجودی این دارایی در دنیا دوبرابر شود. اما در یک دارایی با نرخ SF=0.5 تنها شش ماه طول خواهد کشید که مقدار موجودی این دارایی در دنیا دوبرابر شود. به این ترتیب اگر مقدار زیادی از چنین دارایی را خریده باشیم، در مدت شش ماه ارزش پول ما پول ما نیز 50% کاهش خواهد یافت. به‌عبارتی ساده‌تر و به‌طور کلی هرچه کالایی نرخ انباشت به جریان (SF) بیشتری داشته باشد. ارزش سرمایه‌گذاری بیشتری دارد و ارزشمندتر خواهد بود.

نرخ انباشت بیت‌کوین بیشتر از طلا است

مقدار بیت‌کوین در گردش سال ۲۰۱۷، حدود ۲۵ برابرِ بیت‌کوین‌های جدید تولید شده (توسط ماینینگ) در همان سال بودند. این آمار در سال 2020 حدود حدود 2برابر افزایش یافته است. این درحالی است که محاسبه این مولفه در طلا تقریبا نصف همین مقدار رشد را نشان می‌دهد. به عبارتی دیگر نرخ رشد SF در بیت‌کوین، به‌صورت نمایی رشد می‌کند و از طلا نیز بیشتر است. به همین دلیل و در سال 2021، نسبت انباشت به جریان (SF) بیت‌کوین از طلا پیشی خواهد گرفت.

بنابراین می‌توان SF یک دارایی را با اندازه‌گیری نسبت انباشت به مقدار در جریان آن اندازه‌گیری کرد. که رابطه مستقیمی با قیمت خواهد داشت.

نسبت انباشت به جریان (SF) = انباشت (Stock) /جریان (Flow)

به این‌ترتیب می‌توانیم بگوییم که هرچه نسبت SF (انباشت به جریان) در یک داراییِ کمیاب، بالاتر باشد، ارزش آن نیز درطول زمان و به‌صورت نمایی بیشتر خواهد شد. مقدار عرضه بیت‌کوین تا آخرین واحد آن به‌صورت شفاف مشخص و ثابت است. همچنین طبق خاصیت از قبل برنامه‌ریزی شده، هر چهارسال یکبار مقدار توزیع بیت‌کوین که از طریق ماینینگ به بازار افزوده می‌شود، به‌صورت اتوماتیک نصف می‌شود (کاهش عرضه اتوماتیک در شبکه). این عملیات به نام کاهش مقدار پاداش ماینینگ یا هلوینگ (Halving) شاخته می‌شود. در نمودار زیر رابطه مقدار عرضه بیت‌کوین (رنگ نارنجی)، در چرخه‌های چهارساله را در مقایسه با تعداد کل (21 میلیون واحد) بیت‌کوین‌های در گردش (رنگ آبی)، مشاهده می‌کنیم.

به وضوح مشخص است که با گذر زمان مقدار عرضه بیت‌کوین (تقریبا هر چهارسال یکبار) به‌صورت پله‌ای کاهش می‌یابد و این مسئله باعث می‌شود که مولفه SF بیت‌کوین در گذر زمان، همین‌طور افزایش یابد و موجب کمیابی بیشتر در بیت‌کوین شود.

در مقاله PlanB، مقدار SF (نرخ انباشت به جریان) بیت‌کوین، با استفاده از محاسبه تعداد بلاک‌های ماین شده و  همچنین مقدار پاداش آن محاسبه شده است. در انتها داده‌های بدست‌آمده را به نسبت قیمت آن در نموداری رسم کرده و این‌کار را برای دارایی‌های دیگر مثل طلا، نقره و... نیز انجام داده‌اند. نتیجه این‌کار نمودار زیر شد.

درسمت چپ نمودار و مولفه عمودی، ارزش بازار به‌صورت نمایی (لگاریتمی) مشاهده می‌شود. همچنین مولفه افقی، SF (نرخ انباشت به جریان) را نشان می‌دهد. رگرسیون خطی که میان داده‌ها دیده می‌شود نیز به‌صورت لگاریتمی رسم شده و نشان‌دهنده‌ ارتباط آماری معنادار SF و ارزش بازار است. مقدار R۲ (ضریب تشخیص) در این نمودار برابر ۹۵ درصد و p-value و F (معناداری آماری) آن برابر با 2.3E-17 و یا ۰.۰۲۳ کیلو است.

نمودار فوق به ما ثابت می‌کند که با افزایش نسبت SF (نرخ انباشت به جریان)، چگونه قیمت دارایی‌های کمیاب مثل طلا و بیت‌کوین افزایش می‌یابد. نکته مهم دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد، این است که در رابطه با بیت‌کوین، همواره افزایش قیمت، ارتباط مستقیمی با زمان هلوینگ آن دارد (مهم‌ترین عامل رشد قیمت بیت‌کوین دربلند مدت نیز همین امر هست).

زیرا در یک تایم مشخص (زمان هلوینگ)، به یکباره میزان SF بیت‌کوین افزایش می‌یابد که این اتفاق در اثر کاهش مقدار Flow (انباشت) بیت‌کوین اتفاق می‌افتد. افزایش SF به مرور در بالا رفتن قیمت بیت‌کوین تاثیر خواهد گذاشت. به همین خاطر PlanB ارتباط میان SF بیت‌کوین و قیمت آن را در نموداری دیگر و با درنظر گرفتن فاصله از زمان هلوینگ مشخص می‌کند.

اما این نمودار به ما چه می‌گوید؟

شاید در نگاه اول این نمودارکمی گیج کننده باشد، اما واقعا این‌طور نیست. خط بنفش در این نمودار میزان SF بیت‌کوین را در زمان‌های مختلف نشان می‌دهد که از قبل محاسبه شده‌اند. در جایی که یکباره خط بنفش افزایش داشته است، زمان هلوینگ بیت‌کوین بوده است که مقدار SF بیت‌کوین یکدفعه افزایش می‌یابد.

نقاط رنگی که در نمودار وجود دارند نیز قیمت متناظر با زمان SF محاسبه شده بیت‌کوین هستند (قسمت عمودی سمت راست نمودار). در ادامه اگر دقت کنید می‌بینیم که قیمت همواره و در طول زمان، خود را به خط SF می‌رساند. همچنین در نمودار فوق هرچه از زمان هلوینگ عبورمی‌کنیم، رنگی که قیمت را مشخص می‌کند از رنج آبی تا قرمز تغییر می‌کند. رنگ آبی بیشترین فاصله و رنگ قرمز نیز کمترین فاصله تا هلوینگ بعدی را نشان می‌دهد. برای اینکه بهتر این تغییر رنگ‌ها را متوجه بشویم، همان نمودار را در مقیاسی کوچکتر نگاه می‌کنیم:

در این نمودار تغییر رنگ‌ها با وضوح بیشتری مشخص است. با توجه به الگوی ارزش‌گذاری بیت‌کوین با تاثیرپذیری از SF، می‌بینیم که هنوز قیمت بیت‌کوین به میانگین SF هم نرسیده است؛ این درحالی است که قیمت آن در بالاترین قیمت تاریخی خود  و در فوریه 2021 به حدود 58000 دلار رسیده است. این امر به ما نشان می‌دهد که ما اکنون در کجای بازار قرار داریم و چه روندی را قرار است طی کنیم. هر چه بیشتربه رنگ زرد نزدیک شویم، می‌توانیم بگوییم که به اوج قیمتی برای بیت‌کوین رسیده‌ایم.

جمع‌بندی بازارهای جهانی (ویژه‌نامه) 2021/03/07

تاریخ هیچ‌وقت عینا تکرار نمی‌شود؛ اما شکل کلی آن‌ها همیشه یک الگو را دنبال می‌کنند (دوران تورمی و رکود). از لحاظ تئوریک هم الگوها همیشه عمل می‌کنند تا زمانی‌که دیگر عمل نکنند. بر همین اساس، الگوی ارزش‌گذاری فوق نشان می‌دهد که قیمت بیت‌کوین همواره به میانگین SF خود خواهد رسید و در اغلب مواقع نیز به‌علت فوموی ایجاد شده و کوچک بودن بازار نسبت به سایر دارایی‌ها، از میانگین (SF) نیز فراتر خواهد رفت.

لذا پیش‌بینی می‌شود که این امر به زودی و تا پایان سال 2021 اتفاق بیوفتد. 

بنابراین می‌توانیم بگوییم که قیمت‌های فعلی برای بیت‌کوین و به‌طور کل سایر ارزهای دیجیتال، بسیار ارزان تلقی می‌شوند. به‌طوری که در بازه یک ساله می‌توانند افزایش چشمگیری داشته باشند که این افزایش را در هیچ بازار مالی دیگری در سال 2021 نمی‌توان انتظار داشت.

به همین دلیل از ابتدای سال 2021 شاهد افزایش حجم سرمایه‌گذاری توسط موسسات حقوقی و سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری بین‌المللی نظیر موسسه گری اسکیل (Grayscale)، جی پی مورگان (JPMorgan) و... در بازار ارزهای دیجیتال هستیم. امید می‌رود که با قانون‌گذاری صحیح و به‌موقع توسط نهادهای مربوطه، ایران نیز بتواند از این فرصت طلایی در جهت ارز آوری بیشتر و همچنین رشد و شکوفایی ملی استفاده نماید.
می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

4.6/5 - (12 امتیاز)

درباره نویسنده

پویا بهایی‌پور

من در بازارهای مالی سود نمی‌کنم بلکه زندگی می‌کنم. نتیجه تمامی مطالعه و تحقیقات من در این حوزه به همین یک جمله خلاصه می‌شود. تا بدانجا رسید دانش من، که بدانم همی که نادانم.

اشتراک
اطلاع از
guest
7 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
بیژن لک
بیژن لک
3 سال پیش

دیدگاه بسیار تخصصی و دقیقی بود و مسیر حرکت در آینده رو به کلی شفاف کرد. ممنون از نگارنده عزیز

سید مجتبی موسوی
سید مجتبی موسوی
4 سال پیش

مقاله بسیار خوبی بود .بخش بیت کوین رو دوبار خوندم تا متوجه شدم . ممنون از آقای بهایی پور.

محمود خدابخشی نژاد
محمود خدابخشی نژاد
4 سال پیش

بسیار عالی ممنون بابت اطلاعات مفیدی که عنوان فرمودین

سودابه بگدلی
سودابه بگدلی
4 سال پیش

مرسی از شما بسیار کارامد بود

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی



7
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!