یک جمله قدیمی در تجارت وجود دارد که میگوید، اگر در برنامهریزی موفق نشدید، قصد شکست دارید. ممکن است ساده به نظر برسد، اما افرادی که در موفقیت خود جدی هستند از جمله معاملهگران، باید آن کلمات را روی سنگ نوشته و روی میز کار خود و جلوی چشمشان قرار دهند.
اگر از هر معاملهگر که به طور مداوم درآمد کسب میکند روش موفقیتش را بپرسید، احتمالاً به شما خواهد گفت که شما دو انتخاب دارید: یک، از روش تدریجی یک برنامه مکتوب پیروی کنید، دو، شکست بخورید.
در بازارهای مالی، قیمت اوراق بهادار و ارزهای دیجیتال قابل معامله، بسیار ناپایدار است؛ زیرا در زمان واقعی در نوسان هستند. یک برنامه معاملاتی اغلب ضروری است، زیرا به معاملهگر تمرکز زیادی میبخشد و به او در سازماندهی فعالیتهای تجاری خود کمک میکند.
اغلب اوقات، نزدیک شدن به بازارها بدون برنامه، استراتژی و دانش تجاری عمیق، منجر به فاجعه میشود. زیرا معاملهگر در نهایت پول یا حتی کل سرمایه تجاری خود را از دست میدهد.
برنامه معاملاتی چیست؟
برنامه معاملاتی نقشهای است که هدف یک معاملهگر را برای ادامه مراحل انجام معامله، روشهای تجزیهوتحلیل، قوانین مدیریت ریسک و تمام جزئیاتی را که تصمیمات معاملهگر را مشخص میکند، تعریف میکند. برنامه معاملاتی به معاملهگر میگوید که چه کاری انجام دهد، چرا باید این کار را انجام دهد و چه زمانی باید این کار را انجام دهد.
با یک برنامه معاملاتی، یک معاملهگر میتواند اهداف تجاری خود را بیان کند. داراییها را برای معامله انتخاب کند، تصمیم بگیرد که چه زمانی و چگونه معامله کند و غیره. در بیشتر موارد، هدف اولیه حفظ و رشد مداوم سرمایه است.
8 مرحله ایجاد یک برنامه معاملاتی
اگرچه ممکن است اعضای بدن ما یکسان باشد، اما هیچ دو نفر دقیقاً مشابه نیستند. ما از نظر استدلال، اهداف، نقاط ضعف، نقاط قوت، پیشینه، ریسکپذیری و غیره متفاوت هستیم. شخصیت شما باید در برنامه معاملاتی شما منعکس شود. اگر از نحوه شروع کار مطمئن نیستید، میتوانید یک الگوی طرح تجاری را از کتابها یا اینترنت بدست آورید.
بههرحال، مراحل مهمی که برای ایجاد یک برنامه معاملاتی باید انجام دهید، در ادامه آمده است:
1. مهارتهای تجاری خود را ارزیابی کنید
اولین قدم برای طراحی برنامه معاملاتی این است که قبل از برنامهریزی تجارت، آموزش جامع معاملات را فرا بگیرید. شما باید بفهمید که بازارهای مالی چگونه کار میکنند و چگونه میتوان از بازار پول به دست آورد یا در آن از دست داد. اصطلاحات اساسی معاملات را یاد بگیرید و درک کنید و نحوه استفاده از آنها را تمرین کنید.
اگر در حال تجارت در فارکس یا CFD هستید، یک کارگزار مناسب انتخاب کنید، یک حساب آزمایشی باز کنید و نحوه معامله در بازار را تمرین کنید.
شما ممکن است علاقه خاصی به یک بازار مالی مانند بازار فارکس، شاخصها، CFD ها،ارزهای دیجیتال و غیره داشته باشید. برخی از سرمایهگذاران فقط در چند دارایی تخصص دارند، برای مثال فقط جفتهای اصلی را معامله میکنند، فقط CFD های فلزات را معامله کنند و غیره.
ببینید چه چیزی برای شما جالب و مفید است و روی آن تمرکز کنید. همچنین ممکن است یاد بگیرید که سبد خود را متنوع کنید یا از موقعیت و سرمایه خود، محافظت کنید.
استراتژیهای مختلف را با استفاده از روشهای تجزیهوتحلیل بنیادی و فنی امتحان کنید و بر آنچه که با آن راحت هستید تمرکز کنید. سپس، مهارتهای خود را تقویت کرده و سطح تجربه خود و همچنین موجودی حساب آزمایشی خود را افزایش دهید.
بعد از اینکه خودتان را ارزیابی کردید و متقاعد شدید که تجربه کافی در بازار را کسب کردهاید، وقت آن است که یک حساب تجاری واقعی ایجاد کنید.
2. از لحاظ ذهنی آماده شوید
وضعیت ذهن خود را بررسی کنید؛ نگرانی دارید؟ استراحت شبانه خوبی داشتهاید؟ آیا از نظر روانی برای کار پیش رو آماده هستید؟ آیا آماده تمرکز هستید و در خانه، صورتحساب یا کارهای اداری حواس شما را پرت نمیکند؟ شما باید در وضعیت روحی آرام، آزاد و عموماً از روحیه خوب قبل از ادامه کار برخوردار باشید، در غیر این صورت تا زمانی که آماده شوید این کار را به تعویق بیندازید.
3. اشتهای ریسک خود را مشخص کنید
از موارد مهمی که باید در برنامه معاملاتی به آن توجه کنید اشتهای ریسک است. اشتهای ریسک، میزان ریسکی است که شما مایل به انجام آن هستید. درحالیکه تحمل ریسک، توانایی شما برای تحمل روانی ازدستدادن پول در فعالیتهای تجاری است. چقدر از پول خود را حاضرید در یک معامله یا روز معاملاتی به خطر بیندازید؟
برای مبتدیان معمولاً 1 تا 5 درصد از کل سرمایه برای هر معامله است، اما میتوانید هر مبلغی را که میخواهید از دست بدهید بدون ناراحتی یا تسلیم شدن انتخاب کنید.
نسبت اهرم یا لوریج خود را مشخص کنید. به یاد داشته باشید که اهرم بالاتر به معنای ریسک بالاتر با احتمال سود بالقوه بالاتر است. اما در این مرحله، هدف باید سودهای ناچیز یا ضررهای ناچیز باشد؛ زیرا بهتر است، دوید و زندگی کرد تا اینکه بخواهیم یک روز دیگر بجنگیم.
مبتدیانی که تمام سرمایه خود را به یکباره به خطر میاندازند قطعاً متحمل ضررهایی میشوند که ممکن است به طور ناگهانی به فعالیت تجاری آنها پایان دهد. بنابراین در برنامه معاملاتی خودتان، اهرم یا لوریج خود را با دقت انتخاب کنید.
مقالات پیشنهادی : آموزش کامل صرافی کوینکس
4. اهداف معاملاتی خود را تعیین کنید
هدف نهایی شما از معاملهگر شدن چیست؟ اهداف خود از سود را مشخص کنید، میزان سود خود در پوزیشن معاملاتی را مشخص کنید و سپس آن را به اهداف ماهانه، هفتگی یا روزانه محدود کنید. قصد دارید در ازای هر معامله چقدر درآمد کسب کنید؟
بسیار مهم است که اهداف سود واقعی را تعیین کنید و در نظر داشته باشید که هدف نهایی در این مرحله حفظ پول شما است و لزوماً دو برابر کردن سرمایه معاملاتی خود در روز یا هر هفته هدف شما نیست.
برخی از معاملهگران، پوزیشنی را باز نمیکنند مگر زمانی که محاسبه کرده باشند که میزان سود بسیار بیشتر از ریسک آن است. در صورت تمایل، میتوانید هدف سود خود را به همان شیوه تعیین کنید یا کاری مشابه انجام دهید.
5. سبک تجاری خود را تعریف کنید
بسیار مهم است که یک برنامه معاملاتی متناسب با شخصیت خود انتخاب کنید. چگونه سیگنالهای معاملاتی خود را تولید میکنید؟ آیا خودتان تحقیقات بازار را انجام میدهید یا به برخی از کانالهای ارایه سیگنال وابسته هستید؟ آیا بهصورت پارهوقت و یا بهصورت تماموقت معامله خواهید کرد؟ شما باید سبک معاملاتی را متناسب با شخصیت و ترجیحات خود تعریف کنید.
به طور کلی، معاملهگران ممکن است به برخی از روشهای زیر اعتماد کنند:
- اشتراکها و خبرنامهها: برخی از سرمایهگذاران، مشترک تحقیقات تخصصی، تجزیه و تحلیل و اطلاعات معاملاتی ارائه شده توسط شرکت های فینتک مانند TradingView،coinmarketcap، Claws & Horns و غیره میشوند. برخی دیگر به سیستمهای معاملاتی دیگر مانند Autochartist، شاخصهای فنی و غیره متکی هستند. تصمیم گیری پس از جمع آوری و تجزیه و تحلیل سیگنالهای مختلف انجام میشود.
- سیستمهای تجاری خودکار: این رباتهای نرمافزاری هستند که برای باز و بسته شدن خودکار موقعیتهای معاملاتی، براساس پارامترهای از پیش تنظیم شده توسط کاربر طراحی شدهاند. تنها کاری که باید انجام دهید این است که از برنامه معاملاتی خود برای تنظیم حجم معامله، مقدار پول برای معامله، میزان دارایی برای معامله، نقطه ورود و غیره استفاده کنید.
این ربات نمودارها را اسکن میکند و از طرف شما معامله میکند بدون هیچگونه دخالت کاربر. مزیت اصلی این است که در خواندن نمودارها سریع و دقیق است و ممکن است کارهای دیگری انجام دهد و بهعنوان یک معاملهگر پارهوقت تصمیم بگیرد.
اما استراتژیهای خاصی را نمیتوان خودکار کرد و ربات از اخبار یا سایر اصولی که بهسرعت شرایط بازار را تغییر میدهند، اطلاعی نخواهد داشت.
- معاملات اجتماعی: این شیوه معاملاتی است که در آن سرمایهگذار به طور خودکار معاملات و استراتژیهای یک متخصص را با پرداخت هزینه کپی میکند. یعنی شما معاملات، معاملهگر متخصص را برای تنظیم پارامترهای معامله خود و فعال کردن آن کپی میکنید. در پلتفرم معاملات کپی میتوانید پارامترهای کپی را سفارشی کنید، ضررهای ناگهانی را تنظیم کنید، متخصصان را تغییر دهید یا ترکیب کنید تا به دلخواه کپی شوند.
- تجزیه و تحلیل: بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح میدهند تحقیقات خود را انجام دهند، سیستم معاملاتی خود را ایجاد کرده و معاملات را به صورت دستی در بستر معاملاتی کارگزار خود باز و بسته کنند. بیشتر استراتژیهای معاملاتی از تحلیل تکنیکال یا بنیادی استخراج میشوند. در اینجا چند استراتژی محبوب وجود دارد:
1. اسکالپینگ (Scalping): این استراتژی سعی میکند حرکات کوچک بازار را به تصویر بکشد؛ بنابراین، اسکالپرها معاملات خود را در بازههای زمانی کوتاه باز و بسته میکنند. آنها بر خطوط روند، نمودارهای کوتاه مدت و استراتژیهای کلی تجزیه و تحلیل فنی تمرکز میکنند تا موقعیتهای معامله را به سرعت تعیین و از آن خارج شوند.
2. معاملات نوسان ( Swing trading): این استراتژی بر نوسانات بازار تمرکز میکند که ظرف چند روز اتفاق میافتد. بنابراین، معاملات برای چند روز تا یک هفته یا کمی بیشتر حفظ میشود.
3. موقعیت معامله: تمرکز در اینجا بر نوسانات بلندمدت بازار است. بنابراین، معاملات برای چند هفته تا چند ماه حفظ میشود.
4. معاملات روزانه (Day trading): این استراتژی حرکات بازار در یک روز را هدف قرار میدهد؛ بنابراین معاملهگران روزانه تمام موقعیتهای معاملاتی را در همان روز باز و بسته میکنند.
5. تجارت اخبار (News trading): این معاملهگران بر اخبار بازار، رسانههای اجتماعی، نظرات سیاسی و غیره تمرکز میکنند و سپس واکنش معاملهگران به چنین اطلاعاتی را پیشبینی میکنند. زمانبندی و جهت معامله از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا زمانبندی نامناسب یا جهت اشتباه قیمت، منجر به ضرر میشود.
یک استراتژی خوب، سیستمهای معاملاتی و حتی سیگنالها، به هیچ وجه موفقیت را تضمین نمیکنند زیرا شرایط بازار ناپایدار و به طور کلی غیر قابل پیشبینی است. عملکرد گذشته به هیچ وجه تضمینی برای عملکرد آینده نیست.
6. آمادهسازی معامله: صرفنظر از برنامه معاملاتی که استفاده میکنید، حتماً برای معاملات خود آماده شوید و حداقل یک هدف تجاری را تعیین کنید. اگر فقط در بازارها جستجو کنید، در این صورت در معرض خطر بیشتری برای شکست حساب معاملاتی خود هستید.
اغلب ایده خوبی است که هشدارهایی را برای نقاط ورود و خروج تنظیم کنید. اگر سهام CFD را معامله میکنید، همیشه مراقب گزارشها، نظرات، اخبار و اطلاعات مربوط به شرکت قبل از شروع معامله باشید.
(قرارداد (Contract for difference) یا همان CFD یکی از مشتقات مالی است. این قرارداد به شما امکان میدهد بدون مالکیت یک دارایی، روی نوسانات قیمت آن معامله کنید. این نوع از معاملات را میتوانید روی طیف وسیعی از بازارها از جمله بازار سهام، فارکس، شاخصها و کالاها انجام دهید).
7. تنظیم قوانین ورود و خروج: یکی از اشتباهاتی که معاملهگران همیشه مرتکب میشوند، تمرکز بر تولید سیگنال است اما، توجه کمتری به سطوح قیمتی دارند که قرار است نقطه خروج آنها از معامله باشد. این اشتباه است، زیرا مدیریت ریسک، گزینه کلیدی برای حفظ سرمایه معاملاتی شما است.
در واقع، بسیاری از معاملهگران حرفهای خود را بهطور همزمان درگیر چندین معامله نمیکنند و همچنین برای معاملات خود محدوده حد ضرر را در نظر گرفته و ثبت میکنند.
8. معاملات تجاری خود را ثبت کنید: از آنجا که شما هنوز در حال یادگیری هستید، استراتژی معاملاتی خود را بهینه کرده و سعی کنید کارها را به درستی انجام دهید. شما باید سوابق بسیار خوبی از تمام فعالیتهای تجاری خود داشته باشید. اگر در معاملهای به سود رسیدید، باید دقیقاً ارقام را ثبت کنید.
تاریخ و ساعت، مدت زمان، استراتژیها، شرایط بازار را ثبت کنید. چه اتفاقی افتاد و چگونه اتفاق افتاد. همچنین، سوابق جامعی در مورد ضررهای خود در معاملات داشته باشید. دلیل اصلی نگهداری اطلاعات این است که بعداً در زمان مناسب آن را مطالعه کنید و نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید.
بعدا از آن استفاده خواهید کرد تا از اشتباهات خود درس بگیرید، توانایی کلی آموزش خود را بهبود ببخشید و به تدریج، پول یا سرمایه تجاری خود را افزایش دهید.
نکات معاملاتی
در اینجا نکاتی وجود دارد که ممکن است به شما در بهبود شغل معاملهگری شما کمک کند:
1. هرگز بدون برنامه پیش نروید
اگر فرصتی سریع میبینید و میخواهید از آن استفاده کنید، بدون برنامه معاملاتی وارد بازارها نشوید، اغلب منجر به پشیمانی و ضرر میشود. برای هر تجارت برنامهریزی کنید و به برنامه خود پایبند باشید.
2. با معامله به عنوان یک تجارت رفتار کنید
بهتر است به معامله بهعنوان یک تجارت نگاه کنید تا یک سرگرمی. به این ترتیب، شما متعهدتر به فرایندهای یادگیری، بهبود و تکمیل استراتژیهای خود پایبند خواهید بود. آن را به عنوان شغلی ببینید که به سرمایه و مدیریت نیاز دارد و باعث ایجاد استرس، ضرر، عدم اطمینان و ریسک میشود.
بنابراین، شما باید استراتژی، تحقیق و برنامهریزی بسیار خوبی داشته باشید تا بتوانید سودهای بالقوه را بدست آورید و ضررها را به حداقل برسانید.
3. از تکنولوژی استفاده کنید
ظهور فناوری مدرن معاملات را متحول کرد. از این تحول به سود خود استفاده کنید. بسیاری از شرکتهای fintech اخبار به روز بازار، تجزیه و تحلیل عمیق بازار، بینش تجاری و غیره را ارائه میدهند. شما میتوانید در این کانالها عضو شوید یا برنامههای آنها را در دستگاه تلفن همراه خود نصب کنید.
گروههای اینترنتیای وجود دارد که در آن معاملهگران ارز دیجیتال، سرمایهگذاران فارکس و غیره حضور دارند و ایدههای خود را با دیگران به اشتراک میگذارند. اگر میتوانید، به گروههای مربوطه بپیوندید و از معاملهگران حرفهای یاد بگیرید.
4. همیشه از سرمایه خود محافظت کنید
این باید اولویت اول شما برای طراحی برنامه معاملاتی باشد، بهخصوص اگر مبتدی هستید. فقط ریسکهای حساب شده را بپذیرید و بدانید چه موقع باید معامله را ترک کنید. به یاد داشته باشید، تنها در صورتی میتوانید معامله را ادامه دهید که هنوز در حساب خود پول دارید، بنابراین برای محافظت از سرمایه خود، تلاش کنید.
این بدان معنا نیست که شما ضرر نخواهید کرد، فقط برای این است تا بدانید چه زمانی از یک معامله که وارد ضرر شده است، خارج شوید. همیشه قبل از وارد شدن خسارت زیاد به سرمایه تجاری خود، از گزینه حد ضرر برای خروج از معامله استفاده کنید. پیروزی در همه معاملات عملا غیر ممکن است.
چرا به برنامه معاملاتی نیاز دارم؟
یک ضربالمثل مشهور وجود دارد که میگوید: اگر در برنامهریزی شکست خوردهاید، از قبل برنامهریزی کردهاید که شکست بخورید. این اظهارات حتی در بازارهای مالی نیز صادق است. تجارت بدون برنامه معاملاتی مترادف با حرکت به مقصد نامعلوم بدون نقشه یا GPS است.
احتمالاً در مسیر اشتباه قرار خواهید گرفت یا حتی گم میشوید. بنابراین، کسی که برنامهای ندارد مطمئناً گیج و بینظم خواهد بود.
در زیر چند دلیل برای نیاز به یک برنامه معاملاتی ذکر شده است:
اندازهگیری عملکرد
بهتر است بدانید که یک برنامه معاملاتی، موفقیت را تضمین نمیکند و نتایج خوب قبلی، نتایج خوب آینده را نشان نمیدهد. اما اگر برنامه معاملاتی دارید، همیشه میتوانید پیشرفت را اندازهگیری کنید و مطمئن شوید که خوب کار میکنید یا نه.
با کمک برنامه معاملاتی میتوانید کل فرایند معاملات خود را بررسی کنید، مهارتهای خود را تقویت کنید، نقاط ورود و خروج را تنظیم کرده و اشتباهات معاملاتی را تصحیح کنید. این میتواند به بهبود کلی منجر شود و به شما کمک میکند تا معاملهگر بهتری باشید.
انضباط
یکی از آفتهای معاملهگران، معاملات احساسی است، زیرا تماشای کم شدن پول شما دشوار است. همچنین رایج است و بیش از حد لازم در معاملهای که وارد سود شده است باقی میمانند؛ زیرا در بیشتر مواقع حرص و طمع شروع میشود.
اما، با یک برنامه معاملاتی، میتوانید تدریجا یاد بگیرید که به برنامه خود پایبند باشید، احساسات خود را کنترل کنید و سعی کنید یک معاملهگر منظم باشید. نظم و انضباط معاملاتی یکی از ویژگیهای معاملهگران موفق است.
اهداف تجاری
تقریباً هر آکادمی بزرگ مالی نیاز به یک برنامه معاملاتی دارد. صرف نظر از بازارهای مالی مورد معامله، اکثر معامله گران حرفهای از یک طرح معاملاتی استفاده میکنند. این به دلیل کمک های بی حد و حصر یک طرح به حرفه معاملهگری است.
این برنامه میتواند به شما در سازماندهی تحقیقات بازار، بهبود استراتژیهای تجزیه و تحلیل موجود به منظور دستیابی به اهداف تجاری شما کمک کند.
خلاصه
برنامه معاملاتی مجموعهای از قوانین یا تکنیکها است که بهعنوان راهنمای مورد استفاده در معاملات بازارهای مختلف مالی، مانند ارزدیجیتال و اوراق بهادار عمل میکند. این شامل اهداف معاملاتی، برنامه مدیریت ریسک، استراتژیهای معاملاتی و هر چیزی است که تصمیمات معاملاتی را تعیین میکند.
قبل از ایجاد یک برنامه معاملاتی، مطمئن شوید که از دانش تجاری کافی برخوردار هستید، نحوه تجزیه و تحلیل بازارها و تعیین ریسک خود را بیاموزید. پس از بستن موقعیت خود، یک دفتر ثبت معاملات خوب تهیه کنید که در ارزیابی پیشرفت شما و کمک نهایی به شما برای تبدیل شدن به یک معاملهگر بهتر مفید باشد.
فراموش نکنید که صرف نظر از تطبیق پذیری برنامه معاملاتی شما یا اینکه استراتژیهای معاملاتی شما چقدر قوی هستند، هیچ راه مطلقی برای پیش بینی بازارها وجود ندارد. شما هنوز در خطر از دست دادن بخشی یا تمام پول خود هستید. اگر نتایج عالی قبلی را ثبت کرده اید، نشانه این نیست که نتایج آینده میتواند مثبت شود.
سوالهای متداول
چه نوع معاملهگری برای مبتدیان بهترین است؟
به گفته متخصصان، معاملات نوسان (Swing trading) برای مبتدیان عالی است؛ زیرا زمان کمتری میبرد و حتی معاملهگران نیمه وقت نیز میتوانند آن را انجام دهند. همچنین فرصتهای تجاری خوبی را در چندین بازار فراهم میکند. اما بهطور کلی، هیچ سیستمی بهترین نیست. بستگی به فلسفه، ترجیحات و سطح دانش معاملهگر دارد.
آیا میتوانم تجارت را با 100 دلار شروع کنم؟
مقدار پول مورد نیاز برای شروع معاملات بازارهای مالی به کارگزار، نوع حساب و داراییهایی که میخواهید معامله کنید بستگی دارد. 100 دلار یا حتی کمتر برای شروع تجارت مستقیم در صرافیهای ارزهای دیجیتال یا بازار فارکس با برخی از کارگزاران، به ویژه آنهایی که اهرم بسیار بالایی ارائه میدهند، کافی است.
چگونه یک برنامه معاملاتی مینویسید؟
برای ایجاد یک طرح معاملاتی مراحل زیر را دنبال کنید:
- بنویسید چه چیزی به شما انگیزه میدهد.
- تصمیم بگیرید که به طور منظم چقدر زمان میتوانید برای معاملات اختصاص دهید.
- اهدافی را که میخواهید با معاملات ارز دیجیتال، فارکس، CFD یا بازارهای مالی مورد علاقه به آنها برسید، بیان کنید.
- نسبت ریسک به پاداش را انتخاب کنید.
- تصمیم بگیرید که چقدر پول را برای معامله اختصاص میدهید.
- از استراتژی معاملاتی انتخابی خود، برای ایجاد موقعیتهای معاملاتی استفاده کنید.
- قوانین مدیریت ریسک خود را درج کنید.
- کلیه فعالیتهای تجاری خود را ثبت کنید.
و در آخر با انتخاب پلتفرمهای معاملاتی مناسب و مطمئن، شروع به کار کنید و همیشه قرار دادن حد ضرر برای معاملات خود را فراموش نکنید.
موفق و پرسود باشید.
بد نبود بود ولی بیشتر شبیه به ترجمه یک متن بود که از جای دیگری برداشته شده است. انتظار دیگری داشتم
سلام وقت بخیر
ممنون از مطلب مفیدی که عنوان کردید 👌👌🌹🌹
نکات بسیار خوب و مفیدی در این مقاله ارایه شده است، بسیار عالی و سپاسگزارم
مراحل را به خوبی توضیح داده است و ای کاش بطور مصداقی در مورد معاملات نوسانی توضیح میدادید