تصمیم گیری موفق

تاریخ بروز رسانی: 1400/12/01

۶ راهکار مهم برای تصمیم گیری موفق


آیا تصمیم گیری موفق نیاز به آموزش دارد؟ همه ما در طول زندگی، بر سر دوراهی‌های بزرگ یا کوچکی قرار گرفته‌ایم و مجبور به تصمیم‌گیری بودیم. تصمیماتی که در برخی مواقع می‌توانند ما را به قله‌های موفقیت برسانند یا این‌که ما را با شکست‌های سنگینی مواجه کنند.

شاید در نگاه اول این تصمیمات آن‌چنان پراهمیت و با ارزش به نظر نرسند اما اگر کمی بیشتر فکر کنیم، می‌فهمیم که تصمیم‌گیری یکی از مسائلی است که بیش از هر چیز دیگری در زندگی با آن سروکار داریم.


در این مقاله می خوانید

آیا می دانید که هر شخص در روز چند بار تصمیم می گیرد؟

اما سوال مهم این است که هر شخص به‌طور عادی در طول روز چند بار تصمیم می‌گیرد؟ 20 بار؟ 100 بار؟ 150 بار؟...

طبق تحقیقاتی که روانشناسان در دانشگاه کلمبیا انجام داده‌اند، متوجه شده‌اند که هر شخص روزانه چندین هزار بار تصمیم می‌گیرد!

برخی از این تصمیم‌ها اهمیت کمتری دارند؛ مثل این که چه غذایی بخوریم؟ از کدام مسیر به محل کارمان برویم؟ آیا فرزندمان را به پارک ببریم؟ درحالی که بعضی از تصمیم‌ها از اهمیت بالایی برخوردارند؛ مانند این‌که کدام رشته تحصیلی را انتخاب کنم؟ بهتر است کارمند باشم یا کارآفرین؟ وارد بازارهای مالی بشوم یا هم‌چنان به یک درآمد ثابت قانع بمانم؟

تصمیم گیری موفق

در این میان، برخی از تصمیمات ما نتایج خوبی در بر دارند؛ مثلا سعی می‌کنیم در کنار شغل کارمندی خود، کمی با بازارهای مالی مثل ارزهای دیجیتال، بورس و فارکس آشنا شده و رفته رفته در آن حرفه‌ای شویم. اما بعضی از تصمیماتمان نتایج مناسبی به بار نمی‌آورند؛ مثلا زمانی که بازاری سر زبان‌ها می‌افتد، بدون درنگ با سرمایه زیاد وارد آن می‌شویم. این تصمیم‌های اشتباه فقط در بازارهای مالی دیده نشده و در زندگی روزمره ما نیز به کررات دیده می‌شوند. برای مثال به رژیم غذایی خود توجه نکرده و به صورت مداوم، فست فود می‌خوریم؛ این کار می‌تواند نتایج بسیار بدی برای ما به همراه داشته باشد.

در این مقاله می‌خواهیم بررسی کنیم که افراد موفق چگونه تصمیم‌گیری می‌کنند و از چه راهکارهایی برای اخذ یک تصمیم هوشمندانه استفاده می‌کنند. پس با ما همراه باشید.

چگونه مانند افراد موفق تصمیم گیری کنیم؟

قطعا افراد ثروتمند نیز مانند افراد عادی جامعه با تصمیماتی در زندگی‌شان مواجه می‌شوند؛ اما سوال مهم این است که حرفه‌ای‌ها چگونه تصمیماتشان را اولویت‌بندی می‌کنند؟ آقای مایک ویتاکر، بنیان‌گذار شرکت Idea Gateway که یک کارآفرین موفق است؛ در کتاب خود به نام The Decision Makeover پیرامون این موضوع سخن می‌گوید و بر این باور است که "افراد موفق رویکرد متفاوتی نسبت به تصمیم‌گیری دارند و گزینه‌های پیش روی خود را به روشی علمی مورد مطالعه قرار می‌دهند".

در ادامه قصد داریم 6 استراتژی کلی را معرفی کنیم که افراد موفق از آن‌ها در تصمیم‌گیری‌هایشان استفاده می‌کنند و قطعا اگر شما هم از این راهکارها استفاده کنید، می‌توانید کیفیت تصمیم‌گیری‌هایتان را ارتقا دهید.

تصمیم گیری
  • بدانید که همه تصمیمات یکسان نیستند

افراد موفق می‌دانند که تصمیم‌ها به سه نوع کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم‌ می‌شوند. تاثیر ناشی از تصمیمات کوچک بسیار کوتاه‌مدت است و تنها یک‌روز دوام خواهند داشت؛ به‌عنوان مثال لباسی که می‌پوشید، جز همین تصمیم‌های کوچک و کم‌دوام به شمار می‌آیند.

تصمیمات متوسط تاثیرات بلندمدت‌تری نسبت به تصمیمات کوچک خواهند داشت و تقریبا برای یک سال ماندگاری دارند؛ ممکن است این گونه از تصمیم‌ها برای مدتی زندگی شما را تغییر دهند ولی نمی‌توانند به‌صورت کلی آینده شما را متحول کنند.

ادامه تحصیلات آکادمیک، انتخاب هم‌اتاقی خوابگاه، انتخاب دانشگاه و... چند مورد از این تصمیمات است.

افراد موفق اهمیت چندانی به تصمیمات کوچک خود نمی‌دهند و ذهن خودشان را چندان به زحمت نمی‌اندازند. آن‌ها می‌دانند که قطعا در طول شبانه‌ روز مجبور خواهند بود هزاران بار تصمیمات کوچکی بگیرند که عواقب ناشی از آن‌ها، قابل توجه نیست و به سادگی می‌توان از آن‌ها چشم‌پوشی کرد.

مهم ترین، موثرترین و حساس ترین نوع تصمیم گیری، تصمیم گیری های بزرگ می باشد. 

مهم‌ترین، موثرترین و حساس‌ترین نوع تصمیم‌گیری، تصمیم‌گیری‌های بزرگ است. این نوع تصمیم‌گیری‌ها مانند یک فرصت مهم در زندگی هر فرد هستند و تنها یک یا دو بار در سال اتفاق می‌افتند. در این مواقع افراد عادی جامعه توجهی به فرصت به‌وجود آمده نمی‌کنند و به‌راحتی از کنار آن می‌گذرند و تصمیمات غلطی می‌گیرند. اما افراد موفق بهترین تصمیمات را در این مقطع زمانی می‌گیرند و همین نوع تصمیم‌گیری‌ها است که تفاوت‌ها را رقم خواهد زد.

مایک ویتاکر می‌گوید: افراد حرفه‌ای 4 استراتژی دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توانند بهترین گزینه را انتخاب کنند.

۴ استراتژی افراد حرفه ای در تصمیم گیری 

  1. پنج هدف اصلی برای خود انتخاب می‌کنند و با تمرکز زیاد بر روی این اهداف، فعالیت می‌کنند.
  2. همواره تلاش می‌کنند بین اهداف و تصمیمات خود هم‌پوشانی ایجاد کنند و تصمیماتی بگیرند که در راستای اهداف خود باشد.
  3. مهم‌ترین اولویت خود را شناسایی می‌کنند و در زمان تصمیم‌گیری، وزن بیش‌تری به آن می‌دهند.
  4. مزایای حرکت مداوم و پیوسته در مسیر درست را می‌دانند اما در عین حال از تغییر نیز استقبال می‌کنند.
  • تصمیمات کوچک را تبدیل به روزمرگی کنید

پروسه تصمیم‌گیری دقیقا مانند یک عضله کار می‌کند و اگر در طول شبانه روز زیاد از آن استفاده کنید، خسته می‌شود و کارایی خود را از دست می‌دهد و به تصمیمات غلطی منتهی می‌شود. یکی از روش‌هایی که انسان‌های موفق به کار می‌برند این است که تصمیمات کوچک و کم‌ اهمیت را به روال همیشگی خود تبدیل می‌کنند و با این کار، آن‌ها را حذف کرده و ذهن خود را برای تصمیمات مهم‌تر و سخت‌تر آزاد می‌کنند.

تقریبا اکثر ما لباس مشکی یقه اسکی استیو جابز را می‌شناسیم؛ از طرفی مارک زاکربرگ هنوز هم یک سوئیشرت کلاه‌دار می‌پوشد. واقعا چرا؟ هر دوی این افراد گفته‌اند که این کار برای این است تا تصمیمات کوچک را در زندگی حذف کنند و بتوانند در طول روز تصمیمات بهتری بگیرند.

  • تصمیم های مهم را صبح ها بگیرید

یکی دیگر از روش‌هایی که موجب می‌شود افراد موفق تصمیمات بهتری بگیرند این است که آن‌ها تصمیمات مهم خود را صبح‌ها می‌گیرند؛ چرا که آن‌ها می‌دانند زمانی که ذهن دغدغه‌های کمتری دارد، می‌تواند بهتر کار کند و به دور از خستگی، تصمیمات بهتری نیز می‌گیرد.

در نتیجه زمانی که تصمیمات زیادی برای گرفتن دارید، پیشنهاد می‌کنیم که صبح زود بیدار شوید و پیش از این‌که درگیر تصمیمات کوچک (مانند چک کردن پیام‌های شخصی و یا ایمیل‌های کاری) شوید، مهم‌ترین تصمیمات خود را بگیرید.

تصمیم گیری
  • ورزش کنید تا بهتر تصمیم بگیرید

همه ما در زندگی مجبور به اخذ تصمیم‌های بزرگ شده‌ایم. تصمیم‌های بزرگ، استرس‌های بزرگ نیز به‌دنبال دارند. استرس باعث می‌شود که کنترل خود را از دست داده و گزینه بدی را انتخاب کنیم.

آیا می‌دانید استرس دقیقا چگونه مانع تصمیم‌گیری‌های صحیح ما می‌شود؟ در حقیقت استرس داشتن در تصمیمات بزرگ موجب آزادسازی کورتیزول در بدن ما می‌شود، این ماده شیمیایی قابلیت شفاف و منطقی فکر کردن را از انسان‌ها می‌گیرد. افراد موفق زمانی که برای اتخاذ یک تصمیم مهم استرس دارند، ورزش می‌کنند؛ 30 دقیقه کافی است تا اندروفین در بدن آزاد شود و شفافیت به ذهن برگردد.

  • از افراد متخصص مشورت می گیرند

یکی از اشتباهاتی که افراد عادی جامعه انجام می‌دهند این است که در تصمیم‌گیری‌های حساس زندگی خود با دیگران مشورت نمی‌کنند. این افراد تصمیمات بزرگ را به صورت فردی می‌گیرند و سپس با جمع‌آوری برخی دلایل غلط به‌ دنبال منطقی و صحیح نشان دادن آن تصمیم هستند. بهترین راه‌کار برای مقابله با این اشتباه، مشورت گرفتن از دیگران است؛ زیرا آن‌ها از دیدگاه متفاوتی به موقعیت شما نگاه می‌کنند و می‌توانند بی‌طرفانه شما را به گرفتن بهترین تصمیم‌ها سوق دهند. نکته حائز اهمیت این است که به یاد داشته باشید از چه کسانی مشورت می‌گیرید.

تصمیم گیری
  • فرآیند تصمیم گیری را بیش از حد به تاخیر نیاندازید

افراد موفق می‌دانند که برای گرفتن یک تصمیم مهم، باید تا آنجا که می‌توانند اطلاعات جمع‌آوری کنند، اما در عین حال به این موضوع نیز آگاه هستند که نباید تجزیه و تحلیل داده‌ها و همچنین کمال‌گرایی آن‌ها موجب شود تا زمین‌گیر شوند. این افراد برای جلوگیری از به تاخیر انداختن تصمیم‌گیری‌های خود، یک تاریخی را مشخص کرده و خود را متعهد می‌کنند که تا آن تاریخ تصمیم نهایی را بگیرند.

آیا در تصمیم گیری ها خود موفق عمل می کنید؟

امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. ما در این مقاله چند استراتژی کلی معرفی کردیم که افراد موفق از آن‌ها استفاده می‌کنند و می‌توان با توجه به آن‌ها تصمیمات بهتری گرفت. همان‌طور که مطالعه کردید، تصمیم‌گیری جز لاینفک زندگی ما است و شاکله اصلی موفقیت‌ها و شکست‌های فردی و کاری زندگی ما را تشکیل می‌دهد. پس سعی کنیم بهترین تصمیمات را بگیریم.

شما چه راهکارهایی برای گرفتن تصمیمات مهم زندگی پیشنهاد می‌کنید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

4.7/5 - (66 امتیاز)

درباره نویسنده

یزدان محمدی

اشتراک
اطلاع از
guest
4 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
ناشناس
ناشناس
2 سال پیش

باتشکراز شما

امیر حاتمی
امیر حاتمی
2 سال پیش

عالی بود از زمانی که منتشر شده هرروز میام دوره اش میکنم 👌👌

ناشناس
ناشناس
3 سال پیش

بسیار عالی

گیلیندا
گیلیندا
3 سال پیش

سلام و درود
بسیار عالی و مفید بود،
فقط فکر می کنم که داشتن اعتماد بنفس و باور داشتن به توانایی های خود در تمام مراحل ذکر شده لازم و ضروری می باشد.

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

4
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!