اگر در بازارهای مالی فعالیت کرده باشید، مطمئنا اصطلاح نوسانگیری را بسیار شنیدهاید. نوسان گیری یکی از روشهای کسب درآمد از بورس و دیگر بازارهای مالی مانند ارز دیجیتال است. آیا با استراتژی نوسان گیری آشنا هستید؟ آیا میدانید روحیه مناسب برای نوسان گیری سودده از بازارهای مالی چگونه است؟
در این مقاله به تفصیل درباره نوسان گیری از بازارهای مالی،روشها و استراتژیهای مناسب آن صحبت خواهیم کرد.
تعریف نوسان گیری در بازارهای مالی
نوسان گیری از بازارهای مالی یکی از انواع استراتژیهای معاملاتی است؛ در این استراتژی کسب سود از طریق تغییرات سریع قیمتها ممکن میشود. در واقع فرد نوسانگیر در پی معاملات ساعتی است و در طی یک روز ممکن است چندین معامله انجام دهد.
نوسان گیری جزو استراتژیهای جذاب بازارهای مالی است که طرفداران بسیاری دارد. البته کسب سود از این روش ساده نیست ولی بهدلیل بازدهی سریعی که دارد، مورد استقبال معاملهگران زیادی قرار گرفته است.
در بازار سرمایه ایران از طریق دو روش نوسان گیری و دریافت سود نقدی میتوان سود کسب کرد. در بازار سرمایه برخی از شرکتها بنیاد خوبی داشته و سالانه مقدار مشخصی سود نقدی به سهامداران خود اختصاص میدهند؛ در برخی موارد نیز درآمد شرکتها وضعیت پایداری نداشته و معاملهگران به کمک استراتژی نوسان گیری سعی در کسب سود دارند.
تفاوت سرمایهگذاری کوتاهمدت و نوسان گیری
نوسان گیری و سرمایهگذاری کوتاهمدت دو استراتژی جداگانهای هستند که به اشتباه هر دو این استراتژیها یکسان در نظر گرفته میشوند. در سرمایهگذاری کوتاهمدت معاملهگر وارد یک معامله میشود و منتظر بالاترین سود در مدت زمان کوتاه است؛ این زمان کوتاه ممکن است بین چند روز تا چند هفته باشد.
اما در نوسان گیری معاملهگر وارد معامله میشود و ممکن است بعد یک ساعت از معامله خارج شود. در استراتژی نوسان گیری معاملهگر به دنبال سودهای کوتاه و ممتد است. یک نوسانگیر حرفهای هرگز به امید کسب سود بیشتر زمان زیادی را صرف معامله نمیکند.
در استراتژی نوسان گیری حد ضرر و حد سود نیز بسیار کوتاه در نظر گرفته میشوند و معاملهگر با مشاهده اولین سود یا اولین زیان به سرعت از معامله خارج میشود. البته برای داشتن یک نوسانگیری سودده باید با اصول مدیریت سرمایه آشنا شد تا توانست نوسانگیریهای سودده را تجربه کرد.
اگر هر دو این استراتژیها را تجربه کرده باشید، متوجه خواهید شد که نوسان گیری کاری بسیار دشوار و استرسآوری است. در نوسانگیری باید گوش به زنگ بود و سهام (یا هر دارایی مالی مانند ارز دیجیتال) مناسب و نقطه ورود و خروج دقیق را شناسایی کرد؛ البته علاوهبر این موارد باید حجم معاملات حقیقیها و حقوقیها، رفتار سایر معاملهگران، روند نمودار سهم و در نهایت چرخش نقدینگی را نیز در نظر گرفت.
ویژگی اخلاقی نوسانگیرها در بازارهای مالی
برای کسب سود از استراتژی نوسان گیری، معاملهگر باید روحیه مخصوص این شرایط را داشته باشد. معاملهگری در نوسان گیری موفق خواهد بود که ریسکپذیری بالایی داشته باشد.
همچنین توانایی دنبال کردن اخبار مهم و اثرگذار را نیز داشته باشد تا بتواند با در نظر گرفتن چندین عامل مهم و تاثیرگذار درستترین تصمیم را اتخاذ کند.
مقالات پیشنهادی : آموزش بورس از صفر
شرایط یک نوسان گیری سودده
نوسان گیری از بازارهای مالی یک نوع استراتژی معاملاتی است؛ هر استراتژی معاملاتی نیز با توجه به روحیات اشخاص تدوین و اجرا میشود. هر معاملهگری برای استفاده از استراتژی نوسان گیری باید خلقیات و روحیات مطابق با این نوع استراتژی را داشته باشد.
معاملهگری که تصمیم به نوسانگیری دارد، باید توانایی تحمل ریسک را داشته باشد؛ زیرا ریسک و استرس یکی از اجزای جدایی ناپذیر نوسانگیری است.
علاوهبر روحیه میزان سرمایه فرد نیز در سودده بودن سهم نقش دارد. برای مثال علی 10 میلیون تومان و حسن 100 میلیون تومان سرمایه دارد. این دو همزمان با استراتژی یکسان وارد یک سهم خاص میشوند. اگر سهم 3 درصد رشد داشته باشد، در این شرایط علی فقط 300 هزار تومان سود کسب کرده و حسن 3 میلیون تومان.
در واقع حسن 10 برابر علی سود بهدست آورده است؛ به همین دلیل میزان سرمایه مورد استفاده در نوسانگیری بسیار مهم است. این مثال میتواند در جهت عکس نیز صادق باشد؛ یعنی همین معامله وارد 3 درصد زیان شود که در این صورت حسن متحمل زیان بیشتری خواهد بود.
البته این به معنای وارد کردن تمام سرمایه در معاملات نوسانگیری نیست؛ در واقع این مثال نشان میدهد که هر چقدر میزان سرمایه درگیر در نوسان گیری بیشتر باشد به همان میزان سود و زیان هم قابل توجه خواهد بود.
انواع نوسانگیرها در بازار سرمایه
نوسانگیرها در بازارهای مالی با دو استراتژی متفاوت وارد بازار میشوند و به دو دسته تقسیم میشوند؛ دسته اول معاملهگران ایجاد کننده موج، دسته دوم معاملهگران موج سوار.
معمولا دسته اول جزو معاملهگران پرقدرت بوده و دسترسی بیشتری به اخبار و اطلاعات شرکتها دارند؛ بنابراین با تحلیل شرایط وارد یک سهم میشوند و نوسان ایجاد میکنند. در این شرایط دسته دوم که معاملهگران موجسوار هستند با استفاده از تحلیل تکنیکال و مهارت تابلوخوانی متوجه تحرکات سهم شده و سریع وارد سهم میشوند.
بعد از ورود این دو دسته عموم معاملهگران از تحرک سهم مطلع شده و متقاضی ورود به سهم میشوند که در این وضعیت میگوییم صف خرید برای سهم ایجاد شده است. بعد از ایجاد صف خرید و آگاهی عموم معاملهگران دسته اول از سهم خارج شده و شروع به عرضه سهم میکنند.
در این حالت آرام آرام صف خرید ریخته و با خروج معاملهگران قدرتمند سهم وارد حالت نزولی یا وضعیت خنثی میشود.
مهارتها و اطلاعات تاثیرگذار در نوسانگیری از بازار سرمایه
برای استفاده از فرصتهای نوسان گیری ایجاد شده در بازارهای مالی باید مهارتهای مخصوصی داشت، در ادامه به توضیح دقیق این مهارتها میپردازیم.
توانایی تحلیل اخبار و وقایع مرتبط به فعالیت بازار سرمایه
نوسان گیری استفاده از تحرکات قیمت در بازههای زمانی کوتاه است؛ قیمتها در کوتاهمدت تحت تاثیر اخبار قرارا گرفته و نوسان میکنند. معاملهگران برای نوسانگیری باید توانایی تحلیل اخبار و وقایع مرتبط با بازار سرمایه را داشته باشند. برای مثال خبر افزایش یا کاهش تحریمهای نفتی باعث بالا و پایین شدن قیمت سهام شرکتهای پالایشی و نفتی میشود.
توانایی تحلیل اطلاعات مهم شرکتها
از مهارتهای مهم دیگر نوسان گیری توانایی تحلیل اطلاعات منتشر شده شرکتها است؛ بسیاری از اخبار منتشر شده میتواند تاثیر لحظهای بر قیمت سهام داشته باشد.
داشتن مهارت تحلیل تکنیکال
شاید یکی از مهمترین مهارتهای موردنیاز در نوسان گیری، توانایی تحلیل تکنیکال نمودار قیمت سهام است. با استفاده از تحلیل تکنیکال و بررسی وضعیت سهم میتوان در نقاط حمایت وارد سهم شد و پس از رشد چند واحدی از آن خارج شد.
داشتن مهارت و تجربه معاملهگری
مهارت و تجربه معاملهگری چیزی ورای آموزشهای تئوریک است. مهارت و تجربه با آموزشهای تئوری بهدست نمیآید؛ برای کسب تجربه باید وارد بازار شد و سرد و گرم آن را چشید. به همین دلیل معاملهگران باتجربه سود بالایی از نوسان قیمتی سهمها در بازار کسب میکنند.
نتیجهگیری
نوسان گیری یکی از جذابترین استراتژیهای معاملاتی در بازار سرمایه است که مورد استقبال معاملهگران تازهوارد واقع میشود. بسیاری برای بهدست آوردن سود بیشتر به سراغ نوسانگیری میروند؛ اما باید توجه داشت که نوسانگیری نیز به مانند سایر استراتژیها نیازمند تجربه و کسب مهارت است.
آیا تا بهحال تجربه نوسانگیری داشتهاید؟ بهنظر شما این روش میتواند در دراز مدت سودده باشد؟ نظر و تجربهی خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سلام تشکر خوب بود
سپاس از حسن نظر شما
ممنون از اطلاعات مفید و موثرتان.
باسلام؛ سپاس از حسن نظر شما.
سلام…ازمطالب بسیار ارزشمند شما درموضوعات مختلف بورس بسیار سپاسگزارم..دستمریزاد
با سپاس از توجه و دقت نظر شما
ممنون از اطلاعات ارزنده و خیلی خوبی که برامون می فرستید
با سپاس از توجه و دقت نظر شما
تشکر بسیار آموزنده است . البته باید یکبار دیگر و در وقت مناسب بخوانمش نه ساعت 12/20
با سلام
ضمن تشكر از ارائه اين مقاله بسيار مفيد.
لطفا راه تشخيص اينكه “دسته اول معاملهگران ایجاد کننده موج ” چه زماني شروع به ايجاد موج ميكنند و ما چگونه و از چه طريقي ميتوانيم متوجه شويم را تشريح فرمائيد
با تشكر و سپاس
باسلام؛ سپاس از سوال بسیار خوبی که مطرح کردید.
اگر میخواهید فعالیت معاملهگران ایجادکننده موج را در بدو شروع مطلع شوید در بازار سرمایه باید به مهارت تابلوخوانی مسلط باشید و در سایر بازارهای مالی مانند بازار ارز دیجیتال باید بتوانید رمزارزها را بهصورت بنیادی تحلیل کنید.
سلام روش بلند مدت را میپسندم البته در بازارهای خارجی که حساب کتاب دارد بورس داخل به هیچ عنوان نمیپسندم چون احساس میکنم کسانی اونجا نشسته و اعداد را بالا پایین میکنند
بابت به اشتراکگذاری نظراتتان سپاسگزارم.
مقاله مفيد بود
سپاس از حسن نظر شما
سلام خسته نباشید ،بابت اطلاعات قبلی، ممنون میشم ما افراد مبتدی رو بهتر راهنمایی کنید، توضیحات در مورد نوسان گیری کامل نیست، بیشتر توضیحات حاشیه ایی گفته شده ،مثالی که میزنید رو به طور کامل ادامه بدید تا ما به نتیجه برسیم، اگر مثال میزنید که حسن ۱۰۰ میلیون داره و ……
باسلام؛ اگر ابهامی دارید یا سوالی ذهنتان را مشغول کرده میتوانید در بخش دیدگاه به طور دقیق بنویسید. از نظر نویسنده مثال مطرح شده نیاز به بررسی بیشتری نداشت.
سلام ، مقاله ی خوبی بود یک دید کلی به نوسان گیری ارائه میدهد اما مطالعاتی که من در مورد نوسان گیری داشتم که به عنوان یک نظریه اعلام شده ، اینکه فقط ده درصد در نوسان گیری سود میکنند و مابقی افراد زیانده هستند
باسلام؛ سپاس از حسن نظر شما. نوسانگیری در کنار علم به همه جوانب بازار نیاز به صرف زمان و کسب تجربه دارد.
سلام . مقاله بسیار مفید و ساده ای بود و تمام جزئیات در مورد نوسان گیری اشاره شده بود . من به بازار های مالی علاقه مندم و چندین ماه است که مطالعه و فیلم های آموزشی میبینم که کور کورانه وارد معامله نشوم . به نظرم باید از قانون سبد تخم مرغ استفاده کنیم یعنی بعضی از سهم ها که سهام شناور کمی دارن باید با استراتژی نوسان گیری وارد معامله شد اما بعضی از سهام که سهام شناور زیادی دارن بلند مدت به سود دهی میرسن باید سرمایه گذاری بلند مدت کرد .
با سلام؛ به نکته بسیار خوبی اشاره فرمودید، بله دقیقا هر معاملهگری با توجه به دیدی که دارد باید استراتژی متناسب با خود را انتخاب کند.