سود

تاریخ بروز رسانی: 1399/12/17

نحوه سود کردن در بورس چگونه است؟


ما سهام یک شرکت را می‌خریم به نیت اینکه سود کنیم اما چگونه سود می‌کنیم؟


در این مقاله می خوانید

چه روش‌هایی برای سود کردن ما وجود دارد؟

اول باید بدانیم که چرا داریم سرمایه گذاری می‌کنیم برای مثال دوست ما یا آشنای ما به ما می‌گوید که یک ایده‌ای دارد و از ما می‌خواهد تا با او شریک شویم و به ما یک پیشنهاد می‌دهد ما آن کار را نگاه می‌کنیم و می‌بینیم که می‌خواهد چیزی تولید کند و یا یک چیزی طراحی کند یا در ساخت یک ساختمان مشارکت کنیم یا هر چیزی، بعد از اینکه این پیشنهاد را به ما می‌دهد ما بررسی می‌کنیم و می‌بینیم کاری که این شخص می‌خواهد انجام دهد.


آیا سود‌‌‌ده است؟

آیا خروجی خوبی دارد؟
آیا این شخصی که این پیشنهاد را به ما می‌دهد توانایی لازم برای انجام دادن آن کار را دارد؟

و شاید مدت‌ها به همه‌ی این عوامل فکر کنیم تا درکاری که به ما پیشنهاد داده شده شریک شویم و در واقع در سود و زیان آن موضوع قطعا شریک هستیم هر مقداری که پول بگذاریم هر مقدار که آن ارزش مادی و معنوی سمت ما باشد یا سمت طرف مقابل ما باشد شما به یک تناسبی شریک سود و زیان این موضوع خواهید بود.

حال در خرید شرکت های سهامی که شما بخشی از یک شرکت را خریداری می‌کنید دقیقا همین طور است یک قسمتی از یک شرکت متعلق به شما می‌شود و شما صاحب بخشی از این شرکت خواهید بود و به همان اندازه‌ای که سرمایه‌گذاری می‌کنید در سود و زیان آن شرکت دخیل هستید پس همان طور که اگر یک نفر به شما پیشنهاد شراکت دهد آن را بررسی می‌کنیم در هنگام خرید و فروش سهام هم باید یک بررسی‌هایی را انجام دهیم که این بررسی‌ها انواع و اقسام دارد که بعدا در مورد آن‌ها بیشتر توضیح می‌دهیم

در اینجا مسئله مهم این است که قبل از خرید و فروش کردن، سهام را بررسی کنیم و چشم بسته خرید و فروش کردن مانند انداختن تاس روی زمین است.

اما نحوه سود کردن در بورس چگونه است؟

شرکت ها مشغول کار کردن هستند و احتمالا چیزی تولید می‌کنند و یا خدماتی ارائه می‌دهند که به سودآوری منجر می‌شود ما اگر سهام یک شرکت را به اندازه‌ای بخریم مثلا یک درصد از سهام یک شرکت را بخریم
این شرکت طی یک سال یک مبلغی سود می‌سازد، هزینه پرسنل را می‌دهد، شاید هزینه و اجاره‌ی جایی که داشته باشد را می‌دهد، هزینه استهلاک، هزینه خدمات را می‌پردازد و هزینه‌های دیگر…
از طرف دیگر هم درآمدی دارد و یا یک فروش و تولیدی دارد که در واقع یک سودی از کل شرکت بدست می‌آورد. فرض کنید در یک سال ارزش کل یک شرکتی یک میلیارد تومان باشد ما صاحب یک درصد از سهام اون شرکت هستیم یعنی ۱۰میلیون تومان این شرکت بعد از سود و زیانی که در این یک سال داشت ۳۰۰ میلیون تومان سود ایجاد کرد حال از این ۳۰۰ میلیون یک درصد آن به ما می‌رسد یعنی ۳ میلیون تومان باید سود به ما داده شود یعنی ۳ میلیون تومان از سود این شرکت برای ما می‌باشد
که شرکت موظف است هر سال در یک تاریخی که مجمع برگزار می‌شود سود سهام من را به من پرداخت کند البته شرکت می‌تواند عدد کمتری از این سود را به من پرداخت کند چون با ما‌بقی آن پول می‌تواند شرکت را گسترش بدهد و فعالیت‌های خودش را زیاد کند و سود شرکت را در سال بعد بیشتر کند پس گاهی اوقات ما سهامدار‌ها رضایت می‌دهیم که یک مقداری از آن سودی که ساخته شده است را به صورت نقدی به ما بدهند و یک مقداری هم از آن در این شرکت باقی بماند و آن شرکت بتواند با آن پول خط تولید جدیدی و یا کارهای جدیدی ایجاد کند و البته سودی که آن شرکت به ما پرداخت نکرده اثرش روی سهم گذاشته می‌شود
یعنی قیمت سهم یک مقداری بالاتر رفته و بازار قیمت سهم را با عددهای بالاتری معامله کرده و ارزش پول من در واقع حفظ خواهد شد بخشی از آن در سود نقدی می‌آید و بخشی از آن هم به قیمت سهام من می‌رود پس اولین قسمتی که ما می‌توانیم از یک سهام سود ببریم به این شکل هست که می‌توانیم این سهام را نگه داریم و یک سال بگذرد و به تاریخ آن مجمع برسد اگر آن سهم سودی تولید کرده بود من هم سود خواهم برد در غیر این صورت سودی از آن نمی‌بریم.

یک روش دیگر سود در بورس هم این است!

ما می‌بینیم یک شرکت کارهای خوبی انجام می‌دهد و قرار است کارهای جدیدی افتتاح کند و یا یک خدمات جدیدی ارائه دهد و اگر این خدمات جدید را ارائه دهد ما پیش بینی می‌کنیم که سود سالانه این سهم بیشتر خواهد شد من این سهام را خریداری می‌کنم بقیه تحلیلگرهای بازار هم همین تحلیل ها را انجام می‌دهند
ما این اطلاعات را از صورت‌های مالی شرکت‌ها بدست می‌آوریم بقیه تحلیلگرهای بازار هم این تحلیل‌ها را انجام می‌دهند و تقاضا برای خرید این سهم زیاد می‌شود و قیمت آن کم کم بالاتر می رود من می توانم وقتی قیمت سهم را پایین‌تر خریدم قیمت این سهم را بالاتر بفروشم و از این طریق یک سودی ببرم به این نوع سود گرفتن می گویند capital gain.

حال این پول در بازار باید یک واحدی داشته باشد که بشود با آن واحد خرید و فروش کنیم.

اگر که ما بخواهیم بگوییم که من امروز ۱۰ میلیون تومان سهام دارم و فردا بگوییم خوب من ۱۰ میلیون و پانصد هزار تومان سهام دارم این در واقع ما را دچار مشکلاتی می‌کند به خاطر همین سرمایه‌های کل یک شرکت به یک واحدهای ریزی به نام سهم که اصطلاحاً به آن برگه سهم هم می‌گویند تقسیم می‌شود.

فرض کنید واحدهای قیمت هر کدام از سهم‌های این شرکتی که راجب به آن صحبت می‌کنیم دانه‌ای ۱۰۰ تومان باشد یعنی ‍‍۱۰۰۰ ریال پس این شرکت ‍۱۰ میلیون سهم ۱۰۰ تومانی دارد حال من که ۱۰ میلیون تومان سهام داشتم یعنی ۱۰۰ هزار تا سهام دارم، این یعنی من صاحب ۱۰۰ هزار تا سهم از ۱۰ میلیون سهم کل این شرکت هستم به ارزش هر سهم ۱۰۰ تومان در قبل گفتیم این شرکت ۳۰۰ میلیون تومان در یک سال سود ساخته است، این ۳۰۰ میلیون تومان را باید تقسیم بر تعداد کل سهام های اون شرکت کنیم حالا ۳۰۰ میلیون تومان را تقسیم بر ۱۰ میلیون می‌کنیم که می‌شود ۳۰ تومان یعنی هر سهامداری هر تعدادی که سهام دارد بابت هر سهم ۳۰ تومان سود خواهد برد در زمان تاریخ مجمع این سود مشخص می‌شود که به آن اصطلاحاً EPS  و یا Earnings per share  می‌گوییم،

حالا این سهمی که سود آن دانه‌ای ۳۰ تومان می‌باشد را ضربدر تعداد سهام می‌کنیم یا هر کسی هر تعداد سهامی داشته باشد می‌تواند سود را ضربدر تعداد سهام آن کند و بفهمد که سود آن در یک مجمع چقدر خواهد بود.

اما در قبل گفتیم که شرکت‌ها ممکن است بخشی از این سود را به ما تحویل بدهند و بخش دیگر آن را پیش خودشان نگه دارند که شرکت را گسترش بدهند آن بخشی که شرکت‌ها پولش را به ما نقدا می‌دهند DPS می‌گویند به معنای Dividend per share یا سود تقسیمی هر سهم بعد از اینکه این سود اعلام می‌شود خود شرکت احتمالا اعلام می‌کند که چه تاریخی به کدام بانک مراجعه کنید و سودتان را بگیرید بعضی شرکت‌ها هم ممکن است این سود را به حساب بانکی شما واریزکنند.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده بفرمایید. 

5/5 - (15 امتیاز)

درباره نویسنده

نگین غزال

اشتراک
اطلاع از
guest
41 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
امیرحسن
امیرحسن
4 سال پیش

سلام یه سوال داشتم اینکه خرید و فروش از سایت سجام انجام میشه؟ دو اینکه ما باید حتما به کسی بفروشیم یعنی حتما باید تقاضا باشد یا نه ما می فروشم بعدا کسی خریداری میکند؟

رضایی
رضایی
4 سال پیش

سلام استاد ثقفی

ممنونم از آموزشهای شما

در صفحه‌ی دیده بان eps که نوشته شده به ریال هست یا تومان؟

فرزاد فخری‌زاده
فرزاد فخری‌زاده
پاسخ دادن به  رضایی
4 سال پیش

ریال

مرتضی
مرتضی
4 سال پیش

سلام باتشکر،می خواستم بدونم سیو سودکردن دقیقا یعنی چکار کنیم؟

لطف
لطف
4 سال پیش

سلام عالی هست

باقرزاده
باقرزاده
4 سال پیش

سلام
میخواستم بدانم وقتی سهمی را میخرید از کجا میتوان فهمید ((مجمع عمومی عادی سالیانه)) یعنی تاریخ وصول سود سهم چه زمانی است؟
با تشکر

فرزاد فخری‌زاده
فرزاد فخری‌زاده
پاسخ دادن به  باقرزاده
4 سال پیش

سایت کدال

دنا
دنا
4 سال پیش

سلام. ی سوال داشتم خدمتتون. من الان 5تا عرضه اولیه خریدم.الان ک نگاه میکنم در پرتفویم ارزش هر عرضه رو با مقدار سودی ک در پرتفوی لحظه ای ب من داده است خیلی تفاوت دارد. دقیقا 50تومن اختلاف دارن. خواستم اگه امکانش هست دلیلشو توضیح بدید. ممنون

حامد ثقفی
حامد ثقفی
مدیر
پاسخ دادن به  دنا
4 سال پیش

سلام نباید مشکلی باشد.
شاید کارمزد را محاسبه نکرده‌اید.

حمیدرضا
حمیدرضا
4 سال پیش

سلام ممنون از اطلاعات خوب.ی سوال EPS منفی به چه معنی هست؟

تركان
تركان
پاسخ دادن به  حمیدرضا
4 سال پیش

به معنىِ ميزانِ ضرر كردن هست. مثلا eps اگر -10 باشه يعنى ١٠ درصد ضرر كرده سهامدار
يه همچين چيزى تقريبا

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

41
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!