شباهت‌ها و تفاوت‌های بورس و ارزدیجیتال چیست؟

تاریخ بروز رسانی: 1401/07/06

شباهت ها و تفاوت های بورس و ارز دیجیتال چیست؟


آیا شباهت بورس و ارز دیجیتال و یا تفاوت‌ آن‌ها را می‌دانید؟ در این مقاله به شکلی جامع 23 تفاوت و 7 شباهت بین دو بازار ارز دیجیتال و بورس را بررسی خواهیم کرد.

شباهت‌های بورس و ارز دیجیتال

شباهت بورس و ارز دیجیتال باعث می‌شود، فعالین بازار سرمایه به‌راحتی بتوانند وارد بازار ارز دیجیتال شوند. در ادامه به معرفی شباهت‌های این دو بازار خواهیم پرداخت.

۱.عرضه و تقاضا

در هر دوی این بازارها عرضه و تقاضا وجود دارد؛ در واقع قیمت‌ها توسط عرضه و تقاضا تعیین می‌شوند.

۲.عرضه اولیه

در هر دو بازار عرضه اولیه ارائه می‌شود؛ در عرضه‌های اولیه سهام یک شرکت یا کوین و توکن خاصی وارد بازار سرمایه و ارز دیجیتال می‌شود.

۳.وجود نمودار تکنیکالی

در هر دو بازار قیمت‌های سهام یا کوین‌ها و توکن‌ها روی نمودار ثبت می‌شوند؛ در واقع در هر دو بازار با استفاده از تحلیل تکنیکال می‌توان روند قیمتی را تحلیل کرد.

۴.کارگزاری و صرافی

در بورس، معاملات از طریق کارگزاری انجام می‌شود؛ در بازار ارزهای دیجیتال هم صرافی‌ها به‌طورشبانه روزی به فعالین این بازار خدمات ارائه می‌دهند.

امکانات کارگزاری و صرافی ارز دیجیتال شباهت بالایی به یک‌دیگر دارد؛ اما باید در نظر داشت که صرافی ارزهای دیجیتال به دلیل فعال بودن در بستر بلاکچین توان ارائه امکانات بیشتر و وسیع‌تری نسبت به کارگزاری دارند.

۵.کارمزد معاملات

در هر دوی این بازارها کارمزد وجود دارد و معمولا بخش بسیار کوچکی از مبلغ معامله به‌عنوان کارمزد کسر می‌شود.

۶.استراتژی کوتاه‌مدتی و بلندمدتی

در هر دوی این بازارها می‌توان از دو استراتژی کوتاه‌مدتی و بلندمدتی استفاده کرد. استراتژی بلندمدتی به معنای سرمایه‌گذاری روی سهم یا کوین خاصی است که در بازار ارزهای دیجیتال به آن هولد کردن می‌گویند.

۷.نماد

در هر دوی این بازارها شرکت‌ها یا کوین‌ها، نام اختصاصی مربوط به خود را دارند. کارگزاری‌ها، صرافی‌ها و سایت‌های مربوطه از این نام اختصاری (نماد) استفاده می‌کنند.

این 7 مورد از شباهت‌های دو بازار ارز دیجیتال و بورس بود که به اختصار هر یک را توضیح دادیم؛ در ادامه به سراغ تفاوت‌های این دو بازار خواهیم رفت.

تفاوت‌های بورس و ارز دیجیتال

علاوه‌بر شباهت‌هایی که این دو بازار دارند؛ تفاوت‌هایی نیز بین بازار ارز دیجیتال و بورس وجود دارد که به اختصار هر یک را توضیح خواهیم داد.

۱.دامنه نوسان

در بازار سرمایه قیمت یک سهم در یک روز کاری فقط در محدوده خاصی که برای آن تعریف شده می‌تواند نوسان داشته باشد؛ اما در بازار ارز دیجیتال قیمت‌ها بدون داشتن محدوده خاصی نوسان می‌کنند.

نبود دامنه نوسان ریسک سرمایه‌گذاری را بالا می‌برد؛ بالا رفتن ریسک به معنای کسب سود و زیان بیشتر است.

۲.صف خرید و فروش

به دلیل وجود دامنه نوسان در بورس شاهد ایجاد صف‌های خرید یا فروش هستیم. برای مثال اگر سهمی با استقبال مواجه شود به دلیل ایجاد صف، خریداران ممکن است روزها در صف خرید بمانند. البته در نظر داشته باشید که در این حالت رشد قیمتی هم بسیار کند و بر اساس سقف دامنه نوسان حرکت می‌کند.

اما در بازار ارز دیجیتال محدودیت دامنه نوسانی وجود ندارد؛ پس قیمت کوین به هر اندازه که لازم باشد صعود یا نزول را تجربه می‌کند.

۳.حجم مبنا

در بازار ارز دیجیتال مفهومی به نام حجم مبنا وجود ندارد.

۴.زمان

در بازار ارز دیجیتال معامله‌گران زمان نامحدودی برای معامله دارند و در 24 ساعت شبانه روز می‌توانند در این بازار فعالیت کنند. این در حالی است که بورس ایران، 5 روز هفته و به مدت 3.5 (سه و نیم) ساعت در روز فعالیت دارد.

۵.مقدار کارمزد

برای معامله‌گری در بورس و ارزهای دیجیتال، کارمزد باید پرداخت شود. البته کارمزد دریافتی در صرافی‌های ارزهای دیجیتال کمتر از کارگزاری بورس است. همچنین می‌توان رمز ارزها را از یک کیف پول به کیف پول دیگر منتقل کرد؛ در این نوع انتقال کارمزد بسته به نوع شبکه و نوع ولت مورد استفاده شما تغییر می‌کند.

۶.زمان دریافت وجه نقد

در بورس حداقل دو روز کاری نیاز است تا وجه نقد درخواست شده به حساب درخواست‌کننده واریز شود؛ اما در بازار ارز دیجیتال صرافی‌ها امکانات بیشتری ارائه می‌دهند، به شکلی که حتی در چند دقیقه هم امکان واریز وجه نقد درخواستی به حساب وجود دارد.

۷.توقف نماد

در بازار سرمایه بنا بر دلایل و قوانین سازمان بورس امکان توقف نماد معاملاتی وجود دارد؛ اما در بازار ارز دیجیتال همچین چیزی ممکن نیست.

۸.هسته مرکزی

در بازار سرمایه، یک هسته مرکزی مسئول انجام و نظارت بر معاملات است؛ حتی در برخی روزها شاهد توقف هسته مرکزی سازمان بورس هستیم. اما در بازار ارزهای دیجیتال به کمک فناوری بلاکچین هسته مرکزی وجود ندارد و تمام معاملات بدون هیچ وقفه‌ای در طول شبانه روز انجام می‌شوند.

البته در بازار ارز دیجیتال، صرافی‌های متمرکز هسته متمرکزی دارند و ممکن است در برخی از ساعات شبانه روز دچار اختلال شوند. در این صورت فقط یک صرافی دچار مشکل شده و سایر صرافی‌ها در بستر بلاکچین بدون داشتن مشکل به فعالیت ادامه می‌دهند.

۹.انتشار اطلاعیه‌های مربوط به بازار

در بورس ایران اطلاعیه تمامی شرکت‌ها به‌صورت جامع در سامانه کدال منتشر می‌شوند؛ اما در بازار ارز دیجیتال سامانه متمرکز اطلاع‌رسانی وجود ندارد و مجموعه‌های منتشرکننده کوین، اطلاعیه‌های خود را به‌صورت مستقل در شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر یا وب‌سایت‌های اختصاصی منتشر می‌کنند.

۱۰.محل معاملات

در بورس نقل و انتقال سهم فقط از طریق کارگزاری‌ها ممکن است. اما در بازار ارز دیجیتال علاوه‌بر معامله در صرافی‌ها، به‌صورت فردی و مستقل نیز می‌توانیم کوین‌های مورد نظرمان را به کیف پول دیگر انتقال دهیم.

۱۱.معاملات جهانی

بازار ارز دیجیتال یک بازار جهانی است و همه مردم از هر نقطه جهان می‌توانند با یک‌دیگر معامله کنند؛ اما در بورس یک بازار محلی در داخل کشور است.

۱۲.نوع انتشار عرضه‌های اولیه

در بورس برای عرضه سهام یک شرکت به‌عنوان عرضه اولیه باید مراحل زمان‌بری در سازمان بورس طی شود تا به تایید رسیده و سهام شرکت برای معامله وارد تابلوهای معاملاتی شود.

اما در بازارهای ارز دیجیتال هر فردی می‌تواند توکن یا کوین ایجاد کند و آن را به بازار معرفی کند. البته در بازار ارز دیجیتال این مردم و کارشناسان هستند که کوین را بررسی کرده و صلاحیت آن را رد یا تایید می‌کنند.

۱۳.DPS یا سود نقدی

در بازار سرمایه هر سال مقداری وجه نقد به‌عنوان سود به سهامداران پرداخت می‌شود. اما در بازار ارز دیجیتال سودی به کوین‌ها تعلق نمی‌گیرد؛ معامله‌گران صرفا از نوسان قیمت رمز ارزها می‌توانند سود کسب کنند.

۱۴.امکان خرید از طریق رمز ارزها

در بسیاری از کشورها و سایت‌ها امکان خرید و فروش از طریق رمز ارزها وجود دارد؛ اما هرگز نمی‌توان از طریق پرداخت سهام، کالایی خرید.

۱۵.امکان وام‌دهی

در بازار ارز دیجیتال امکان وام‌دهی وجود دارد. در برخی از سایت‌های مرتبط به ارز دیجیتال و صرافی‌ها می‌توانید مقداری از رمز ارز خود را بلوکه کرده و معادل همان رمز ارز سود دریافت کنید که به آن استیک کردن می‌گویند؛ اما در سیستم بازار سرمایه چنین چیزی امکان‌پذیر نیست.

۱۶.صرافی‌های غیرمتمرکز

در بورس ایران همه کارگزاری‌ها تحت نظر سازمان بورس فعالیت می‌کنند. در بازار ارز دیجیتال هم صرافی‌های متمرکزی وجود دارند که معاملات به‌صورت خودکار در آن‌ها انجام می‌شود.

اما سیستم بلاکچین امکان ایجاد صرافی‌های غیرمتمرکز را فراهم کرده است؛ در صرافی‌های غیرمتمرکز بدون وجود مدیریت مرکزی خاص، معاملات انجام می‌شوند. این نوع از صرافی‌ها روزبه‌روز در حال گسترش هستند.

۱۷.احراز هویت (kyc)

احراز هویت در بازار سرمایه یک امر اجتناب‌ناپذیر است؛ اما در بازار ارزهای دیجیتال در بسیاری از سایت‌ها معامله تا یک سقف خاص، نیاز به احراز هویت ندارد.

۱۸.شفافیت معاملات

در بورس ایران فقط معاملات حقوقی‌ها قابل مشاهده است؛ در واقع شما بعد از اتمام ساعت معامله بازار می‌توانید به صفحه وب‌سایت سازمان بورس مراجعه کنید و فعالیت حقوقی‌ها را مشاهده کنید.

اما در بازار ارز دیجیتال به کمک فناوری بلاک‌چین امکان مشاهده تک‌تک معاملات وجود دارد؛ به شکلی که می‌توان دید از چه کیف پولی چه مقدار ارز دیجیتال به کیف پول دیگر منتقل شده است.

البته فقط آدرس کیف‌پول‌ها مشخص است و نه هویت مالکان کیف‌پول‌ها.

۱۹.محدودیت سنی

برای ورود به بازار سرمایه حتما باید 18 سال به بالا باشید؛ اما در بازار ارز دیجیتال چنین قانونی وجود ندارد و هر شخصی با هر سنی می‌تواند در این بازار فعالیت کند.

۲۰.نحوه ارزش‌گذاری

در بازار سرمایه شرکت‌ها بر اساس مقدار سوددهی ارزش‌گذاری می‌شوند؛ اما در بازار ارز دیجیتال، این تکنولوژی و کاربردی بودن کوین است که ارزش آن را مشخص می‌کند.

۲۱.امکان حد ضرر (stop loss)

در سیستم بازار سرمایه امکان مشخص کردن حد ضرر وجود ندارد؛ اما در بازار ارز دیجیتال بعد از مشخص کردن حد ضرر، اگر قیمت کوین وارد محدوده حد ضرر شود، معامله به‌صورت خودکار بسته می‌شود.

۲۲.امکان استفاده از بازار دو طرفه

بورس ایران بازاری یک طرفه است و سهامداران فقط از افزایش قیمت سود می‌برند. اما در بازار ارز دیجیتال معامله‌گران در صورت تحلیل صحیح، می‌توانند از نزول و صعود بازار سود کسب کنند.

۲۳.واحد نقدشوندگی

واحد نقدشوندگی در بورس ایران ریال است؛ اما در بازار ارز دیجیتال در هر کشوری که باشید می‌توانید پول رایج همان کشور را دریافت کنید.

بررسی این تفاوت‌ها بین دو بازاربورس و ارز دیجیتال می‌تواند به شما دید روشنی از مسیر سرمایه‌گذاری و معامله‌گری‌ ارائه دهد.

اگر شما نیز متوجه شباهت‌ها یا تفاوت‌هایی بین این دو بازار هستید؛ می‌توانید نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

4.5/5 - (13 امتیاز)

درباره نویسنده

حامد ثقفی

برای زنده بودن باید تا آخرین روز زندگی یادگیری را دنبال کرد و از لحظات زندگی استفاده کرد.

اشتراک
اطلاع از
guest
9 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
ناشناس
ناشناس
4 ماه پیش

سلام
بسیارعالی تشکروسپاس فراوان
🙏🙏🙏🙏🫶🫶🫶👍👌

ناشناس
ناشناس
4 ماه پیش

سلام
خسته نباشید
متشکر وسپاس فراوان ❤️🪷🙏🌹🌷🫶🫶🫶

پیام رستمی
پیام رستمی
1 سال پیش

خیلی خوب

ناشناس
ناشناس
1 سال پیش

سلام
وقتی دکمه جلسه بعدی رو میزنم پیام صفحه مورد نظر شما پیدا نشد.

میاد

فریبا وکیلی
فریبا وکیلی
پاسخ دادن به  ناشناس
1 سال پیش

باسلام؛ وقت بخیر. لطفا کش مرورگر را پاک کتید و مجدد وارد پنل شوید،اگر همچنان با مشکل مواجه شدید، با پشتیبانی سایت تماس بگیرید.

ناشناس
ناشناس
1 سال پیش

سلام دوست عزیز اگر آموزشاتون ۳ تاست که لینکاتون درسته در غیر این صورت لینکاتون مشکل داره لطفا چک بفرمایید

محمود دوسیده
محمود دوسیده
پاسخ دادن به  ناشناس
1 سال پیش

با سلام و احترام.
فعلا ۱۳ جلسه آموزش در سایت قرار داده شده. در کدام یک از جلسات لینک مشکل دارد؟

ناشناس
ناشناس
1 سال پیش

ممنون از ارائه مطالب مفيد و ارزشمند منتظر ادامه آموزشها هستم.🌹

فریبا وکیلی
فریبا وکیلی
پاسخ دادن به  ناشناس
1 سال پیش

با سلام؛ بسیار خرسندیم که مورد توجه واقع شده هست. منتظر ادامه ویدئوها باشید.

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

9
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!