نود بیت کوین یا فول نود بیت کوین (Full Node) چیست؟ احتمالا بارها شنیدهاید که بیتکوین بهصورت غیرمتمرکز اداره میشود و هیچکس صاحب اصلی آن نیست. پس این سیستم غیرمتمرکز چگونه اداره میشود و چهطور تا 13 سال توانسته است سرپا بماند. در این مقاله به همه این سوالها پاسخ خواهیم داد و به زبان بسیار ساده با مفهوم بلاکچین بیتکوین و نود بیت کوین آشنا میشویم.
نود بیت کوین یا فول نود بیتکوین چیست؟
نود بیت کوین و فول نود بیت کوین (البته تمام نودها) وظیفه اداره و حفظ حیات بلاکچین بیتکوین را دارند. اما قبل از اینکه با مفهوم نود بیت کوین و فول نود بیت کوین آشنا شویم، ابتدا باید مفهوم بلاکچین را کاملا درک کرده باشیم. زیرا بیتکوین نیز بر اساس همین فناوری کار میکند و نود بیت کوین ها از اجزای اصلی سیستم و شبکه بلاکچین هستند. فناوری بلاکچین ایجاد شد تا خیال همه بابت نگهداری امن اطلاعات و دیتاها راحت بماند. البته بلاکچین فقط برای حفظ و ثبت اطلاعات ایجاد نشد. این فناوری کاربردهای بسیار زیادی دارد که در یک مقاله جداگانه آن را بررسی خواهیم کرد.
مقالات پیشنهادی : آموزش خرید بیت کوین در ایران، چگونه بیت کوین بخریم؟
یک مثال برای درک نود بیت کوین
در زمانهای قدیم، حسابدارها اطلاعات یک واحد تجاری یا بازرگانی را در دفاتر مخصوصی نگهداری میکردند. نگهداری و محافظت از این دفاتر کار سختی بود. بعضی اوقات افرادی به این دفاتر دسترسی پیدا میکردند و با تغییر در اعداد و ارقام آن، منافع خود را تامین میکردند. حتی گاهی خود مالکان واحد تجاری با هدف فرار مالیاتی یا مسائل دیگر، اطلاعات دفاتر خود را تغییر میدادند. در حسابداری به این دفاتر، دفتر روزنامه یا دفتر کل گفته میشود.
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور سیستمهای کامپیوتری، دفتر روزنامه و دفتر کل واحدهای تجاری، تقریبا جای خود را به سیستمها و برنامههای کامپیوتری مانند نرم افزارهای حسابداری دادند.
شکل گیری نود اطلاعاتی با ظهور کامپیوتر
از این زمان به بعد، اطلاعات علاوهبر ثبت شدن در دفاتر مختلف، در کامپیوترها نیز ذخیره میشوند. یکی از مهمترین دلایل اینکار سادگی، دقت و امنیت بیشتر کامپیوترها در نگهداری از این دیتاها است. بهعبارتی، دیگر به سادگی گذشته افراد سودجو نمیتوانستند به این دفاتر دسترسی پیدا کنند و اطلاعات آن را حذف یا تغییر دهند. زیرا یک نسخه از این اطلاعات در سیستمهای کامپیوتری ذخیره میشد. در واقع این مرحله نخست شکل گیری نود اطلاعاتی بود. اما بحث امنیت نکته پر اهمیتی است!
اگر تصور میکنید که نگهداشتن اطلاعات در کامپیوتر میتواند ضامن امنیت آنها باشد، سخت در اشتباه هستید. افراد سودجو نیز در این سالها پا به پای پیشرفت تکنولوژی، پیشرفت کردهاند. بهاین صورت که امروزه هک شدن سرورهای شرکتهای بزرگ دنیا و به سرقت رفتن اطلاعات مردم و شرکتها به یک امری عادی بدل شده است. زیرا این اتفاق به کرات میافتد و بهقول معروف، قبح آن ریخته شده است. اما راه حل چیست؟ اطلاعات را باید چگونه نگهداری کنیم تا امنیت آنها در بالاترین سطح ممکن حفظ شود و از سرقت شدن یا تغییر کردن، در امان بماند.
مقالات پیشنهادی : آموزش صرافی کوکوین، جایگزین بایننس!
ظهور فناوری بلاکچین
در بلاکچین اطلاعات نه در کاغذ نگهداری میشوند و نه در یک یا دهها سرور مختلف. بلکه در بلاکچین اطلاعات در هزاران یا حتی میلیونها دستگاه مختلف در سرتاسر دنیا نگهداری و پردازش میشوند. نکته جالب در این فناوری این است که اطلاعات ذخیره شده در هر سیستم مشابه سیستمهای دیگر است. این یعنی یک نسخه کامل از اطلاعات، در اختیار افراد بسیار زیادی قرار گرفته است و اگر فردی بخواهد اطلاعات را تغییر دهد بقیه افراد متوجه میشوند.
یک مثال برای درک بهتر سیستم بلاکچین
اگر به تسبیح نگاه کنید، از تعداد زیادی دانههای مشابه تشکیل شده است که با کمک یک نخ، بهصورت منظم در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. اگر شما بخواهید یکی از دانههای تسبیح را جدا کنید، چارهای ندارید جز پاره کردن نخ تسبیح.
در سیستم بلاکچین نیز اطلاعات بهصورت بلوکهای مختلف در کنار هم مانند دانههای تسبیح قرار گرفتهاند. اگر هر بلاک تغییر کند، بلاکچین مانند همان تسبیح از هم پاشیده خواهد شد.
مهمترین مزایای بلاکچین
اگر بخواهیم سه دلیل از مهمترین مزایای بلاکچین را بیان کنیم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
1-در بلاکچین اطلاعات در تعداد بسیار زیادی کامپیوتر، سرور یا ... نگهداری میشود.
یعنی برخلاف امروزه که اطلاعات در سرورهای محدود ولی عظیم نگهداری میشوند، اطلاعات بلاکچین در هزاران و میلیونها سرور کوچک ذخیره میشوند. به همین دلیل است که هکرها برای هک یک بلاکچین مجبور هستند بهجای یک، ده یا صدها کامپیوتر، هزاران یا میلیونها رایانه را همزمان هک کنند تا بتوانند در اطلاعات تغییری ایجاد کنند.
2-در بلاکچین اطلاعات بهصورت تقسیم شده در سرتاسر جهان نگهداری میشود.
یعنی شما همین الان میتوانید تمامی اطلاعات بلاکچین بیتکوین را دانلود و روی کامپیوتر خود ذخیره و اجرا کنید. در این حالت شما هم به یکی از همان سرورهای نگهدارنده اطلاعات در بلاکچین تبدیل میشوید و با اینکار امنیت شبکه را نیز افزایش دادهاید.
این اتفاق در حالی رخ میدهد که هیچ کسی نمیتواند به دیتاهای سرورهای گوگل، مایکروسافت و ... دسترسی داشته باشد و این اطلاعات بهصورت متمرکز در مکانهایی خاص نگهداری میشوند. نگهداری متمرکز اطلاعات کار را برای هک شدن آنها بسیار راحت میکند در حالی که در بلاکچین همهچیز غیرمتمرکز نگهداری میشود.
3-در بلاکچین اطلاعات بهصورت رمزنگاری شده ذخیره میشوند.
یعنی یک هکر یا سارق فقط با هک کردن کامپیوتر نمیتواند بلاکچین بیتکوین را مختل کند. زیرا تمامی دادههایی که در بلاکچین ثبت میشوند با یک تابع بهشدت پیچیده ریاضی رمزنگاری میشوند. این تابع همانند چرخ گوشت عمل میکند. در چرخ گوشت شما فقط میتوانید گوشت یک تکه را وارد دستگاه کنید و آن را چرخ کرده تحویل بگیرید. اما نمیتوانید هرگز گوشت چرخکرده را به حالت اولیه خود بازگردانید.
در این تصویر میتوانید تعداد زیادی از مزایای فناوری بلاکچین را مشاهده کنید.
در بلاکچین یک تابع و الگوریتم ریاضی وجود دارد که اصطلاحا به آن هش میگویند. این تابع همان کار چرخ گوشت را انجام میدهد و اطلاعات را طوری رمزنگاری میکند که امکان تغییر یا برگشت آن وجود ندارد. پس فناوری بلاکچین علاوهبر اینکه تمامی اطلاعات را در میلیونها سیستم در سرتاسر جهان تقسیم میکند، آنها را رمزنگاری نیز میکند تا خیال همه از بابت امنیت دیتاها راحت بماند.
مقالات پیشنهادی : تتر (Tether)، انواع تتر و شبکههای آن
با توجه به مطالبی که از بلاکچین بیان کردیم، احتمالا از خودتان میپرسید که این اطلاعات در کجا و توسط چه کسانی نگهداری میشوند؟ اصلا چرا افراد باید دیتاهای یک بلاکچین را در کامپیوتر خود نگهداری کنند؟ این کار چه فایدهای دارد؟ نودها و فول نودها در کدام بخش سیستم بلاکچین نقش دارند؟
نود (NODE) چیست؟
هر کسی که رایانه یا سیستم خود را به بلاکچین وصل کند، به یک نود تبدیل میشود. پس اطلاعات بلاکچین توسط نودها نگهداری میشوند.
بنابراین متوجه شدیم اگر بخواهیم به یک نود تبدیل شویم، کار خیلی عجیب و غریبی نیاز نیست انجام دهیم. فقط کافی است کامپیوتر یا دستگاه ASIC خود را به بلاکچین بیتکوین یا یک رمز ارز دیگر متصل کنید.
به این نکته دقت کنید که بلاکچین یک فناوری است نه یک چیز واحد. برای همین به ازای هر ارز دیجیتال در جهان، ممکن است یک بلاکچین جدا وجود داشته باشد که در برخی موارد با بلاکچین یک ارز دیجیتال دیگر متفاوت است. اما همه بلاکچینها در اصول اولیه خود دارای ویژگیهای مشترکی هستند. بههمین علت (تفاوت جزئی بلاکچینهای مختلف) تمامی مطالبی که در ادامه بیان میکنیم، در رابطه با بلاکچین بیتکوین صادق خواهد بود و بلاکچین دیگر رمز ارزها کمی متفاوتتر از بیتکوین هستند.
نودها چه منفعتی از نگهداری اطلاعات بلاکچین میبرند؟
همانطور که گفتیم بلاکچین توسط یک نفر یا یک گروه خاص اداره و کنترل نمیشود. زیرا هر کس که به بلاکچین بیتکوین متصل شود میتواند بهعنوان یک نود در بلاکچین نقش داشته باشد. پس میتوانیم نتیجه بگیریم که بلاکچین بیتکوین برای اینکه بتواند به حیات خود ادامه دهد، نیاز به افرادی دارد که سیستم و قدرت دستگاه خود را در اختیار بلاکچین قرار دهند. این افراد که به آنها ماینر میگوییم، در ازای خدمتی که به بلاکچین بیتکوین میکنند، از بلاکچین این ارز پاداش دریافت میکنند. این پاداش با ارز BTC (بیتکوین) به ماینرها پرداخت میشود. بهعبارت دیگر هر ماینر یک نود در شبکه بیتکوین است.
بنابراین نود بیت کوین و به عبارتی نودهای بیتکوین (ماینرها) با خریداری دستگاههای ماینر (ASIC) از بلاکچین این ارز پاداش دریافت میکنند. در تصویر زیر میتوانید تعداد زیادی از این دستگاههای ماینر را ببینید که در حال ماینینگ بیتکوین هستند. تمامی این دستگاهها با وصل شدن به بلاکچین بیتکوین، در حال پردازش تراکنشهای این رمز ارز و حل تابع هش هستند.
وظیفه نودها در شبکه بیتکوین چیست؟
یکی از مهمترین ارکان اساسی یک ارز دیجیتال، امنیت شبکه آن است. منظور از امنیت شبکه، تایید تراکنشهای صحیحی است که توسط کاربران انجام میشود. اینکه صحت یک تراکنش مورد تایید واقع شود، وظیفهای است که نودها شبکه یک ارز دیجیتال، برعهده دارند. و در شبکه بیتکوین این یکی از وظایف نود بیت کوین است.
وظایف نود بیت کوین یا به عبارتی نودهای بیتکوین
- تایید تراکنشهای بیتکوین و ایجاد بلاکهای جدید
- اشتراکگذاری اطلاعات
- ذخیره تمامی اطلاعات و بلاکهای بیتکوین
مقالات پیشنهادی : معامله یا ترید در بازارهای مالی
بهصورت کلی، مجموعه های نود بیت کوین وظایف زیر را برعهده دارند.
تایید تراکنشهای بیتکوین و ایجاد بلاکهای جدید
در بیتکوین، نودها تمامی تراکنشهای شبکه را بررسی میکنند و اگر تراکنشی با قوانین شبکه مطابقت داشته باشد، آن را تایید میکنند. مثلا یکی از قوانین مهم شبکه بیتکوین، این است که یک بیتکوین نباید دوبار خرج شود. این یعنی شما نمیتوانید همزمان 1 واحد بیتکوین خود را هم برای برادرتان ارسال کنید و هم برای دوستتان، زیرا نودها متوجه این تراکنش نامعتبر شده و آن را تایید نمیکنند.
اشتراکگذاری اطلاعات
هر نود بیت کوین که یک بلاک جدید در شبکه ایجاد کند، آن را برای دیگر نودها ارسال میکند تا بقیه نودها نیز از تایید این بلاک باخبر شوند.
ذخیره تمامی اطلاعات و بلاکهای بیتکوین
بعضی از نودها تمامی تراکنشهای بیتکوین را دانلود و در سیستم خود ذخیره میکنند. به این دسته از نودها، فول نود بیت کوین (Full Nude) گفته میشود. در ادامه با فول نود بیت کوین بیشتر آشنا میشویم.
تشریح فول نود بیت کوین
حل کردن تابع هش بیتکوین، کار آسانی نیست. زیرا با گذشت زمان، حل کردن این تابع سختتر و سختتر میشود. برای همین امروزه برخلاف گذشته، نمیتوانید با خرید یک دستگاه ماینر، یک بلاک جدید بیتکوین ایجاد کنید. زیرا قدرت دستگاه شما توانایی حل تابع ریاضی بیتکوین را ندارد و شاید سالها طول بکشد تا بتوانید آن را حل کنید.
با یک مثال ساده این مطلب را برای شما باز میکنیم.
در زمانهای قدیم که مقدار طلای زیادی در سطح زمین وجود داشت، احتمالا شما بهراحتی میتوانستید با یک الک، کلی طلا از زمین یا رودخانه استخراج کنید. ولی بعد از اینکه تعداد استخراجکنندگان طلا افزایش پیدا کرد، قطعا استخراج طلا بهراحتی قبل ممکن نبود. در این حالت، استخراجکنندگان باید زمان بیشتری را برای استخراج همان مقدار طلای قبل، صرف میکردند و گاها هم هیچ طلایی نصیبشان نمیشد. در نهایت آنها برای اینکه شانس بیشتری برای استخراج طلا داشته باشند، بهصورت تیمی کار کردند و طلا استخراج کردند. همچنین آنها مقدار طلاهای استخراج شده را نیز بین هم تقسیم میکردند. به این ترتیب زمان کمتری برای استخراج همان مقدار طلا صرف میشد و همه سود میکردند.
به همین علت، امروزه دستگاههای ماینر در سراسر دنیا به یکدیگر وصل میشوند و با کمک هم شروع به حل این معادله پیچیده (تابع هش) میکنند. بهاین صورت، قدرت پردازشی آنها افزایش یافته و شانس حل این معادله مجهول، بیشتر میشود. به مراکزی که دستگاههای ماینر را در کنار هم جمع میکنند، استخر ماینینگ گفته میشود.
در تصویر زیر میتوانید یکی از همین استخرها را مشاهده کنید که تعداد بالایی ماینر، در حال استخراج بیتکوین (حل تابع و معادله هش) هستند. به علت بالارفتن سختی کار (هشریت)، اگر شما هم یک دستگاه ماینر داشته باشید، برای ماین کردن بیتکوین باید به یکی از این استخرها وصل شوید.
تعریف فول نود بیت کوین
در میان مجموعه نود بیت کوین، نودهایی هستند که از نظر سختافزاری و نرمافزاری، بسیار پر قدرتتر از نودهای معمولی یا Light Node ها کار میکنند. این مجموعه نود بیت کوین میتوانند بهصورت مستقیم به بلاکچین بیتکوین متصل شوند. همچنین آنها از پهنای باند بسیار بالایی برخوردارند و سرعتشان، قابل قیاس با دیگر نودهای معمولی (Light Node) نیست. به این نودها، فول نود بیت کوین میگویند.
مجموعه فول نود بیت کوین، با پذیرش قوانین شبکه بیتکوین، اطلاعات تمامی تراکنشهای آن را دانلود میکنند، زیرا آنها باید همیشه آپدیت باشند. این آپدیت بودن به دو دلیل انجام میشود.
مقالات پیشنهادی : آلت سیزن چیست؟ نحوه تشخیص و کسب سود از آن
دلایل آپدیت بودن مجموعه فول نود بیت کوین
- مجموعه فول نود بیت کوین وظیفه دارند تمامی تراکنشهای جدیدی که در شبکه بیتکوین انجام میشود را اعتبارسنجی کنند. آنها این تراکنشها را با دیگر نودها نیز به اشتراک میگذارند.
- مجموعه فول نود بیت کوین بر امنیت بلاکچین نظارت میکنند. آنها باید مراقب باشند تا قوانین شبکه بیتکوین نقض نشود.
یک پرسش اساسی در باره ماهیت وجودی فول نود بیت کوین
شاید از خود بپرسید که چه نیازی به Full Nude ها است؟ چرا مجموعه نود بیت کوین کار فول نودها را انجام نمیدهند؟ اصلا چه لزومی دارد که ما در بلاکچین بیتکوین علاوهبر نود بیت کوین ،فول نود بیت کوین نیز داشته باشیم؟
اعتبارسنجی و تایید تراکنشها در هر نود بیت کوین، یک فعالیت زمانبر است. این مشکل زمانی به چشم میآید که مانند سال 2020، تراکنشهای شبکه بیتکوین افزایشی ناگهانی داشته باشند. در این زمان، شبکه دچار اختلال شده و تراکنشها با تاخیر زیادی پردازش میشوند.
یکی از راهحل ها برای جلوگیری از این مشکل، تقسیم وظایف میان نودها است. در این تقسیمبندی، Full Nude ها ملزم به دانلود کل بلاکچین بیتکوین هستند و دیگر نودها لزومی به دانلود تمامی تراکنشها ندارند.
آنها فقط بخشی از تراکنشها که کلیدی هستند را ذخیره میکنند. به این صورت سرعت پردازش تراکنشها و تایید آنها بالاتر میرود. البته ذکر این نکته لازم است که نودهای کوچکتر (Light Node) این امکان را دارند که به Full Nude ها نیز وصل شوند.
چگونه یک فول نود شویم؟
برای تبدیل شدن به یک فول نود بیتکوین (Full Nude) ، به موارد زیر نیاز دارید:
- حداقل 350 گیگابایت فضای خالی در هارد دیسک کامپیوتر یا لپتاپ (بسته به حجم تراکنشها این عدد در زمان، تغییر میکند)
- 2 گیگابایت رم
- سرعت اتصال به اینترنت شما باید حداقل 50 کیلوبایت در ثانیه باشد.
- حجم بالای آپلود و دانلود اینترنت (ترجیحا اینترنت نامحدود داشته باشید.)
- روزانه باید حداقل شش تا هفت ساعت، سیستم شما به بلاکچین بیتکوین متصل باشد.
- اتصال به نرمافزار Bitcoin Core
اگر تصمیم گرفتهاید که به یک فول نود بیتکوین تبدیل شوید، توصیه میکنیم که به لینک زیر سری بزنید تا با تمامی مراحل انجام اینکار آشنا شوید.
https://bitcoin.org/en/full-node#setup-a-full-node
مقالات پیشنهادی : معرفی سایت تریدینگ ویو (2020 tradingview)
جمع بندی درباره نود بیتکوین
بلاکچین بیتکوین یکی از خارقالعادهترین سیستمهای دنیا است. سیستمی که توسط مردم اداره میشود نه توسط یک سازمان یا دولت خاص. این سیستم بهصورت دموکراتیک اداره میشود، زیرا هر کسی میتواند با خرید یک یا چند دستگاه ماینر، در شبکه بیتکوین سهیم باشد و به یک نود تبدیل شود. در این مقاله یاد گرفتیم که هر چه تعداد مجموعه نود بیت کوین فعال در این شبکه بیشتر باشند، امنیت شبکه هم بالاتر میرود. به همین دلیل با اینکه از فناوری بلاکچین بیتکوین 13 سال میگذرد و حتی امروزه بلاکچینهایی بسیار کارآمدتر، امنتر و سریعتر از بیتکوین هم ساخته شده؛ اما شبکه بیتکوین همچنان کار میکند. بهعبارتی دیگر تا زمانی که مجموعه نود بیت کوین روی شبکه فعال باشند، هیچوقت شبکه بیتکوین دچار مشکل نمیشود و از بین نمیرود.
مرسی بسیار عالی بود
خیلی مفید بود
سلام خوشحالم که مقاله رو دوست داشتید
با سلام و تشکر از شما. من اولین بار بود که وارد چنین بحث های شدم واقعا ساده و روان توضیح داده شده و قابل فهم.
سلام علیرضا جان خوشحالم که مقاله رو دوست داشتید.
سپاس.
سلام داریوش جان خوشحالم که مقاله رو دوست داشتید.
ساده و روان عالی بود ممنون
سلام خوشحالم که مقاله مورد پسند شما واقع شد.
خوب بود.
سلام خوشحالم که مقاله مورد پسند شما واقع شد.