برای سالها، به بیت کوین به عنوان یک دارایی مجزا از سایر بازارهای مالی نگاه میشد که بر این اساس تأثیری از تغییر و تحولات نمیپذیرد و یک دارایی امن است. در این مقاله همبستگی بیت کوین با شاخصهای جهانی را مورد بررسی قرار دادهایم.
بسیاری از ابتدا بیت کوین را پول "ضد تورمی" و خالی از تغییر و تحولات دنیای مالی میدانستند که رویدادهای گوناگون نمیتواند بر قیمت آن تأثیر بگذارد و هر اتفاقی هم که بیفتد، بیت کوین یک "طلای دیجیتال" است که به راه خود ادامه میدهد.
با این حال در سالهای اخیر به ویژه در سال 2022 بازار رمز ارزها نشان داد که همبستگی بیت کوین با داراییهای ریسکپذیر به ویژه شاخص سهام آمریکا قابل توجه است.
همبستگی چیست؟
همبستگی در بازارهای مالی زمانی اتفاق میافتد که نمودار دو دارایی گوناگون هماهنگ با همدیگر حرکت کنند. این موضوع را به خوبی میتوان در پیروی رفتار ارزهای دیجیتال از بیت کوین دانست.
بیت کوین همچون لیدر بازار ارزهای دیجیتال عمل میکند. هنگامیکه بیت کوین اوج میگیرد سایر ارزها نیز با آن به شدت رشد میکنند و هنگامی که قیمت بیتکوین کاهش مییابد، شاهد ریزش شدید سایر ارزهای دیجیتال نیز هستیم.
حال این موضوع را میتوان در مقیاس وسیعتری دید. به عنوان مثال در بازار کامودیتیها و ارزهای فیات هنگامی که قیمت نفت مناسب است و تقاضای جهانی برای آن خوب است، می بینیم که نمودار دلار کانادا (CAD/USD) نیز از آن پیروی میکند و همزمان با رشد صعودی قیمت نفت شاهد رشد مناسب دلار کانادا نسبت به دلار آمریکا نیز هستیم.
هر چه میزان همبستگی بیشتر باشد، نسبت تاثیرگذاری نمودارها و داراییها بر یکدیگر بیشتر است. برای بررسی بهتر همبستگی از یک ضریب استفاده میکنند که به آن ضریب همبستگی گفته میشود.
ضریب همبستگی بین اعداد 1- تا 1 است. به عنوان نمونه اگر ضریب همبستگی یک ارز با ارز دیگر 9 دهم باشد، شاهد همبستگی شدید بین آن دو خواهیم بود به صورتی که افزایش یکی از آنها موجب میشود تا دیگری نیز به سرعت پامپ کند.
اگر ضریب همبستگی منفی شود، نمودارها عکس یکدیگر حرکت میکنند یعنی اگر یکی مثبت باشد دیگری منفی میشود و برعکس.
همبستگی نمودارها به معامله گران کمک میکند تا بهتر به حرفه خود بپردازند و از سیگنالهای مناسب برای ترید خود استفاده کنند. همچنین خطوط حمایت و مقاومت را با توجه به نمودارهای گوناگون بررسی کنند. تحلیلگران نیز میتوانند تاثیرپذیری شاخصها از یکدیگر را بررسی کنند و دارندگان سهام و دارایی به اصلاح پرتفوی خود بپردازند.
ضریب همبستگی بیت کوین
در سالهای ابتدایی که بیتکوین در حال گسترش بود، نمیتوانستیم نموداری با همبستگی بالا با بیتکوین پیدا کنیم. این موضوع تا این اواخر نیز ادامه پیدا کرد.
بسیاری از طرفداران بیت کوین معتقد بودند که راه بیتکوین جدای از دیگر داراییها خواهد بود و بیش از پیش تأکید میکردند که بیت کوین یک ابزار ضد تورمی خواهد بود.
با این حال گسترش بیتکوین و پذیرش آن توسط نهادها و مؤسسات گوناگون و همچنین سرمایهگذاری بسیاری از بانکها و صندوقهای سرمایهگذاری موجب شد تا ضریب همبستگی بیت کوین دستخوش تغییر شود.
در اواخر 2021 و اوایل 2022 شاخصهای جهانی به دلیل مباحثی همچون تورم و جنگ روسیه و اوکراین واکنشهای منفی و شدیدی داشتند. از جمله این بازارها رمزارزها نیز بود که همزمان با ریزش بازار سهام آمریکا اتفاق افتاد.
در حالی که قبل از این جریانات نیز همبستگی بیت کوین و بازار سهام آمریکا کم و بیش نمایان شده بود اما پس از این اتفاقات این ضریب همبستگی شدت گرفت و بیش از پیش برای تریدرها مهم تلقی شد.
هم اکنون همبستگی بیت کوین با شاخص500 S&P و داوجونز بسیار زیاد است اما بیش از همه با شاخص نزدک(بورس نیویورک) توانسته این رابطه را حفظ کند. به صورتی که بارها در طی معاملات روز خودش را نشان داده است.
همبستگی بیت کوین و شاخص نزدک در ابتدای پاندمی کرونا نیز خود را به خوبی نشان داد و سهام شرکتهای فناوری با بیت کوین همبستگی پیدا کرد.
مقالات پیشنهادی : شاخص نزدک (Nasdaq) چیست؟
آینده همبستگی بیت کوین
در میان کارشناسان نظرات گوناگونی در جریان است که تئوری همبستگی بیت کوین با سایر شاخصها را مورد نقد و بررسی قرار میدهند.
در یک طرف این تحلیلها، کارشناسانی قرار دارند که معتقدند همبستگی بیت کوین موقت است و در نهایت بیتکوین راه خود را پیدا میکند و طی خواهد کرد. این گروه از کارشناسان بر روی استقلال بیتکوین و غیرمتمرکز بودن آن تاکید دارند که قابل کنترل نیست. بنابراین به زودی این همبستگیها کمرنگ خواهند شد و بیت کوین به عنوان یک شاخص مجزا حرکت خواهد کرد.
بعضی دیگر از کارشناسان معتقدند که بیت کوین، همبستگی خود را در ادامه از بازار سهام جدا خواهد کرد و به شاخص طلای جهانی نزدیکتر خواهد شد. چراکه بیتکوین همچون طلا یک دارایی امن محسوب میشود و میتوان در شرایط ریسک گریز روی آن حساب کرد.
این گروه معتقدند دلیل عدم استقبال از بیتکوین و ترجیح طلای کلاسیک به جای طلای دیجیتال در حال حاضر، مبهم بودن فرایند استخراج بیتکوین و عدم اعتماد جامعه به این ارز دیجیتال است که در ادامه با رفع این ابهامها و اعتماد بیشتر بیتکوین و طلا در کنار یکدیگر حرکت خواهند کرد.
گروه سوم از کارشناسان اما نگاهی مثبت به همبستگی بیت کوین دارند. این گروه معتقدند که همبستگی بازار کریپتو با شاخصهای بازار سهام میتواند آن را قابل پیشبینی و بازار آن را منطقی کند. آنها وجود رویدادهای فاندامنتال و تأثیرپذیری از اقتصاد جهانی را لازمه رشد کریپتوکارنسی میدانند. ضمن اینکه بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال را همچون سهام در دسته بازارهای پر ریسک اقتصادی تلقی میکنند که شباهت زیادی میتوانند با یکدیگر داشته باشند.
علاوه بر این، به دلیل ماهیت فناورانهای که بیتکوین، اتریوم و دیگر ارزهای دیجیتال دارند همبستگی آنها با سهام شرکتهای فناوری را قابل توجیه میدانند.
مقالات پیشنهادی : اتریوم چیست؟ معرفی ارز دیجیتال اتریوم
جمعبندی همبستگی بیت کوین
چنان که مشخص است همچنان نمیتوان به صورت دقیق و صد در صدی نظریههای گوناگون درباره آینده ضریب همبستگی بیت کوین آن با سایر شاخصها را تعیین تکلیف کرد و همچنان باید منتظر واکنشهای جهانی از جمله پذیرش یا رد بیت کوین توسط مؤسسات بزرگ و دولتها بود.
با این حال در شرایط فعلی رصد شاخصهایی همچون نزدک میتواند وضعیت بیت کوین را بهتر برای ما نشان دهد و از لحاظ فاندامنتالی میتوان به یک رابطه مستقیم بین علت و معلولهای کاهش یا افزایش رشد نزدک و بیت کوین پی برد.
معامله گران نیز میتوانند با بررسی هر دو شاخص به بررسی و ترید بپردازند تا بتوانند معاملات امنتر و قابل پیشبینی تری داشته باشند.