آربیتراژ

تاریخ بروز رسانی: 1399/12/17

آربیتراژ (Arbitrage) چیست؟


آربیتراژ یکی از استراتژی‌های معاملاتی در بازارهای مالی است که مورد استفاده بسیاری از معامله‌گران و فعالان حاضر در این حوزه قرار می‌گیرد. آربیتراژ به نوعی بازی و گردش سرمایه برای کسب سود بیشتر محسوب می‌شود.

آربیتراژ چیست؟

آربیتراژ (Arbitrage) به‌طور کلی به معنی کسب سود از اختلاف قیمت‌ها است. به‌عبارت دیگر شما یک دارایی را با نرخ متفاوت پیدا می‌کنید و به‌صورت همزمان از اولی و با قیمت ارزان‌تر خریداری کرده و آن را با قیمت گران‌تر به دومی می‌فروشید. به‌این ترتیب شما بدون ریسک توانسته‌اید از اختلاف قیمت آن دارایی در دو بازار متفاوت سود کسب کنید.

این اختلاف می‌تواند هم به‌صورت زمانی باشد مثل اختلاف قیمت بازار آتی و نقد، یا از نظر مکانی باشد مثل تفاوت نرخ دلار در دو شهر مختلف. سود آربیتراژ معمولا در بازارهایی به‌وجود می‌آید که دارای هسته معاملاتی واحد نیستند. در این حالت دارایی‌ها در بازارهای مختلف دارای اختلاف قیمت می‌شوند که فرصت کسب سود را فراهم می‌سازند. فرصت‌های معاملاتی آربیتراژ به‌علت این که بدون ریسک هستند، بسیار مورد توجه معامله‌گران قرار می‌گیرند. لذا افراد زیادی به‌دنبال همچین فرصت‌هایی می‌گردند. یکی از مزیت‌های آربیتراژ این است که باعث تعدیل قیمت در بازارهای مختلف می‌شود.

آربیتراژ

انواع آربیتراژ

آربیتراژ ها در بازارهای مالی در کل به دو قسمت ساده و چندگانه تقسیم‌بندی می‌شوند.

آربیتراژ ساده

این نوع آربیتراژ بسیار ساده است و تنها یک دارایی در آن حضور دارد. در این نوع استراتژی یک‌بار معامله خرید و یک‌بار معامله فروش صورت می‌گیرد. به‌عنوان مثال فرض کنید یک سهم در بازار بورس آمریکا به‌قیمت 40 دلار باشد؛ اما همان سهم در بازار بورس لندن به قیمت 40.50 دلار است. در این‌جا شما سهم را دربورس آمریکا خریداری کرده و آن را در بورس لندن به‌فروش می‌رسانید. با این‌کار به‌ازای هر سهم می‌توانید مبلغ 0.50 دلار سود کسب کنید.

آربیتراژ پیچیده

در این نوع آربیتراژها، برای کسب سود باید عملیات پیچیده‌تری انجام دهیم و به‌جای یک دارایی از دو یا چند دارایی برای خرید و فروش استفاده کنیم تا سود مورد نیاز ما حاصل شود. برحسب تعداد دارایی‌های مورد استفاده این نوع آربیتراژها می‌توانند چندگانه هم باشند. به‌عنوان مثال فرصت معاملاتی که در آن از سه دارایی مختلف استفاده شود، آربیتراژ سه‌گانه می‌گویند.

مثال: فرض کنید من دوستی در چین دارم که می‌تواند از صرافی‌های آن کشور برای من دلار با نرخ پایین‌تر از ایران تهیه کند. من در ایران هستم و با استفاده از صرافی‌های داخلی، ریال خود را ابتدا به یوان تبدیل کرده و آن را برای دوستم در چین حواله می‌کنم. دوستم با یوان مورد نظر دلار با نرخ پایین‌تر خریداری و مجدد برای من به ایران حواله می‌کند. در اینجا نیز من دلارها را با نرخ بالاتر در صرافی به ریال تبدیل می‌کنم. به این ترتیب با استفاده از تبدیل سه ارز مختلف توانسته‌ایم یک آربیتراژ سه‌گانه انجام دهیم و سود کسب کنیم.

آربیتراژ‌ها غیرنقدی

آربیتراژ حتما نباید به شکل فوق باشد. با توجه به شرایط بازار نیز ما می‌توانیم از فروش دارایی‌های خود به منظور کسب سود بیشتر استفاده کنیم. به‌عنوان مثال فرض کنید ما مقدار سهامی را از قبل داریم که قیمت آن سهم هر روز درحال ریزش و پایین‌آمدن است. در همین حین یک سهمی پیدا می‌کنیم که درحال صعود و رشد است. در این حالت ما می‌توانیم سهم نزولی خود را در ضرر به‌صورت موقتی فروخته و با همان پول، سهم جدید را خریداری کنیم. بعد از کسب سود لازم، مجدد سهم قدیم خود را به همان میزان قبل خریداری می‌کنیم. به این ترتیب ما هم سود سهام جدید را کسب کرده‌ایم و هم سهام قبلی خود را داریم.

نکته مهم: انجام این نوع آربیتراژ در بازار بسیار سخت بوده و مستلزم داشتن مهارت بالا، قدرت تحلیل و تسلط زیاد بر بازار و شرایط حاکم بر آن است.

در کل می‌توان گفت که آربیتراژ، نوعی بازی با سرمایه برای کسب سود است. امروزه این نوع معاملات به‌اندازه‌ای گسترده شده است که ربات‌های آربیتراژ کننده وارد بازار شده‌اند. این نوع ربات‌ها تنها قیمت دارایی‌های مختلف را در بازارهای مختلف باهم مقایسه می‌کنند تا بتوانند سودهای مناسب را شناسایی کنند. به این ترتیب ربات‌ها کار را برای پیدا کردن این نوع فرصت‌های معاملاتی آسان‌تر می‌کنند.
می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده بفرمایید.

4.7/5 - (34 امتیاز)

درباره نویسنده

پویا بهایی‌پور

من در بازارهای مالی سود نمی‌کنم بلکه زندگی می‌کنم. نتیجه تمامی مطالعه و تحقیقات من در این حوزه به همین یک جمله خلاصه می‌شود. تا بدانجا رسید دانش من، که بدانم همی که نادانم.

اشتراک
اطلاع از
guest
2 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
فرید
فرید
2 سال پیش

آرپیتراژ میگن سود تضمینی داره درسته؟ مثل بانک کم ریسک هست

هر سه ماه یک بار 18 درصد سود داره درسته؟

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

2
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!