سهام پرسود

تاریخ بروز رسانی: 1401/01/06

چگونه سهام پرسود را شناسایی کنیم؟


سهام پرسود چیست؟ چگونه سهام پر سود را شناسایی کنیم؟ چگونگی شناسایی سهام پرسود یکی از موضوعاتی است که همواره ذهن سرمایه‌گذاران را به‌خود مشغول می‌کند.

معمولا افرادی که قصد سرمایه‌گذاری میان‌مدتی یا بلند‌مدتی دارند، نباید خود را محدود به بررسی وضعیت تکنیکالی سهم کنند. در شرایطی که فاز بازارها تغییر می‌کند و شاهد تغییر روند قیمتی هستیم،   معمولا افرادی که سهم را صرفا بر اساس وضعیت تکنیکالی آن خریداری کرده‌اند دچار ترس و وحشت می‌شوند. این ترس و وحشت باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران به‌صورت هیجانی رفتار کنند.

رفتارهای هیجانی می‌تواند منجر به ریزش شدید قیمت‌ها شود. حالا اگر سهمی که خریدید از لحاظ عملکرد و وضعیت بنیادی در شرایط خوبی قرار داشته باشد، می‌تواند سریعتر بازیابی شود و دوباره به ارزش واقعی خود برسد. اما اگر شرکت وضعیت خوبی نداشته باشد و قیمت آن صرفا به دلیل شرایط بازار افزایش پیدا کرده باشد، نمی‌توان به بهبود وضعیت قیمتی آن در مدت زمان کم امیدوار بود. 

در‌واقع در این حالت قیمت سهم به ارزش ذاتی خود نزدیک شده است. یعنی سهام شرکت از اول کم ارزش بوده و شما آن را گران خریده‌اید. در این صورت نمی‌توانید تقصیرها را گردن بازار بیندازید، واقعیت این است که بازار در حال طی کردن مسیر درست است.

در این مقاله قصد داریم در رابطه با شناسایی سهام پرسود در میان‌مدت و بلندمدت صحبت کنیم تا بعدها بابت تصمیماتمان خود را سرزنش نکنیم.

ویژگی‌های سهام پرسود

سهم‌های گوناگونی در بازار سرمایه وجود دارند، برخی از این سهم‌ها شرایط بنیادی بسیار خوبی دارند. در حالی که بعضی دیگر زیان‌ده هستند. هر دو گروه می‌توانند در یک بازه زمانی مشخص سودده یا زیان‌ده باشند. اما اگر قصد سرمایه‌گذاری بلندمدتی دارید، باید دقت کنید که چه چیزی می‌خرید.

 عوامل بنیادی که می‌توانند به ما در تعیین و شناسایی سهام پرسود کمک کنند، عبارتند از:

1- نسبت قیمت به درآمد P/E ratio

تحلیلگران برداشت‌های مختلفی از این نسبت دارند، گروهی معتقدند که هرچه این نسبت برای شرکتی کوچک‌تر باشد، برای سرمایه‌گذاری مناسب‌تر است. در حالی که گروهی دیگر معتقدند شرکت‌هایی که P/E کوچکی دارند، در آینده رشد چندانی نخواهند داشت. 

در واقع خوب یا بد بودن این نسبت را اهداف سرمایه‌گذاران مشخص می‌کند. برخی از سرمایه‌گذاران به سرمایه‌گذاری در سهام رشدی تمایل دارند و برخی دیگر سهام ارزشی را می‌پسندند.

سرمایه‌گذاران ارزشی، نسبت‌های پایین P/E را ترجیح می‌دهند و معتقد هستند که نرخ بازگشت سرمایه در سهام با P/E پایین، کمتر است. این سرمایه‌گذاران معمولا سهامی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب می‌کنند که قیمت فعلی آن پایین‌تر از ارزش ذاتی‌اش باشد.

سرمایه‌گذاران رشدی به خرید سهام با  P/E بالا علاقه‌مند هستند. آن‌ها معتقدند که نرخ رشد بالای شرکت، باعث بالا رفتن این نسبت شده، پس سود و قیمت سهام مورد نظر، رشد سریعی خواهد داشت و برای خرید مناسب است.

در حالت عادی خرید سهام با P/E پایین، مقبول‌تر از خرید سهم با  P/E بالا است، مگر این‌‌که به گزارش هیات‌مدیره شرکت مراجعه کنیم و اهداف و چشم‌اندازهای شرکت را بررسی کنیم. اگر پروژه آینده‌دار و پر سودی در انتظار ما بود، اقدام به خرید سهام شرکت کنیم. این نسبت برای هر سهم در سایت tsetmc قابل مشاهده است.

2- نسبت قیمت به فروش (Price/Sale)

نسبت P/S از تقسیم ارزش بازار یک شرکت بر درآمد سالانه آن به‌دست می‌آید. 

استفاده از این نسبت برای ارزیابی عملکرد شرکت‌های معتبر با درآمد ثابت چندان مناسب نیست. اما برای ارزیابی شرکت‌هایی که دارای سابقه رشد ناپایدار در درآمد هستند، می‌تواند بسیار مفید باشد.

این نسبت می‌تواند به ما در شناسایی سهام پرسود در یک صنعت کمک شایانی بکند. نسبت P/S در صنایع مختلف می‌تواند بسیار متفاوت باشد، زیرا معمولا حجم فروش در صنایع مختلف متفاوت است.

بازه مناسب این نسبت بین 1 تا 2 است. اگر مقدار این نسبت برابر با یک باشد، بیانگر این است که شرکت دقیقا برابر با ارزش بازار خود، فروش دارد.

3- نسبت قیمت به خالص ارزش دارایی‌ها (P/NAV)

همان‌طور که در مقالات قبل گفتیم NAV یا خالص ارزش دارایی‌های شرکت را می‌توان از طریق کسر بدهی‌های شرکت از دارایی‌های آن به‌دست آورد.

با تقسیم قیمت حال حاضر یک سهم بر خالص ارزش دارایی‌های آن به ازای هر سهم، می‌توان فهمید که آیا قیمت حال حاضر سهام شرکت، با ارزش ذاتی یا همان ارزش واقعی آن همخوانی دارد یا نه. این نسبت به اسم نسبت قیمت به ارزش دفتری (Price/ Book Value) نیز شناخته می‌شود.

شاید با خود بگویید که این نسبت چه کمکی به ما در شناسایی سهام پرسود می‌کند؟

در پاسخ به این سوال باید بگویم که اگر این نسبت کوچک‌تر از یک باشد، به ما می‌گوید که قیمت فعلی سهم کم‌تر از ارزش واقعی آن است. احتمال رشد قیمتی در سهام شرکت‌هایی که ارزان هستند نسبت به شرکت‌هایی که سهمشان گران (قیمت فعلی آن‌ها بیشتر از ارزش واقعی آن‌ها است) معامله می‌شود، بیشتر است.

4- سود‌دهی پایدار و مداوم

یکی از مواردی که می‌تواند به ما در شناسایی سهام پرسود کمک کند بررسی رشد سوددهی شرکت در دوره‌های مختلف است. این‌که آیا این رشد مداوم و پایدار بوده یا منحصر به یک بازه زمانی است. اطلاعاتی نظیر سوددهی را می‌توان از طریق بررسی صورت سود و زیان در دوره‌های مختلف به‌دست آورد.

5- بدهی پایین

شرکت‌هایی که در ساختار مالی خود به مقدار زیادی از اهرم‌ها (وام- بدهی) استفاده می‌کنند، با ریسک بالایی همراه هستند. شرکت‌های پرسود معمولا میزان بدهی‌هایشان زیاد نیست.

با بررسی ترازنامه شرکت‌ها می‌توان از میزان بدهی‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت شرکت آگاه شد.

6- مزیت رقابتی (Competitive advantage)

به‌طور کلی، سرمایه‌گذاران هنگام شناسایی سهام پرسود بعد از بررسی فاکتورهای بالا باید نقاط قوت و ضعف کیفی شرکت ها را نیز در نظر بگیرند.

شرکت‌هایی که دارای مزیت‌های رقابتی پایدار هستند به راحتی جایگاه خود را در صنعت از دست نمی‌دهند. منظور از مزیت رقابتی، ارائه خدمات یا محصولات منحصربه‌فرد است که یا جایگزینی در بازار ندارند یا محصولات با کیفیتی عرضه می‌کنند که مانند آن در بازار نیست.

7- تیم مدیریتی پرقدرت

وجود یک مدیر باکفایت و کاردرست در همه زمینه‌ها یکی از واجبات است. بسیاری از شرکت‌ها به دلیل مدیریت ضعیف، ورشکسته می‌شوند. وقتی می‌خواهید سهام شرکتی را بخرید، سابقه مدیران آن را بررسی کنید. با جستجوی نام شرکت می‌توان نام مدیران آن را دید و سابقه مدیریتی آن‌ها را با جستجو در اینترنت یافت. مدیران موفق، معمولا شرکت‌هایی پرسود دارند.

8- بررسی صنعت و اخبار

برخی از صنایع مثل پتروشیمی‌ها در اکثر موارد سودسازی بالایی دارند و سود زیادی بین سهامدارانشان تقسیم می‌کنند. در حالی که صنایعی مثل خودروسازی و زراعتی معمولا سود تقسیمی کمی به سهامدارانشان تخصیص می‌دهند. انتخاب صنعت مناسب جهت سرمایه‌گذاری می‌تواند تاثیر مهمی در آینده سبد سرمایه‌گذاری شما داشته باشد.

علاوه‌بر مورد گفته شده، توجه به نیازهای روز جامعه نیز می‌تواند به ما در انتخاب سهم مناسب کمک کند. در برخی از برهه‌های زمانی تمامی توجه‌ها به سمت صنعت یا سهمی خاص منعطف می‌شود. در این زمان می‌توان سهام شرکت‌های فعال در صنعت مورد توجه را بررسی کرد و بهترین آن را جهت خرید انتخاب کرد.

9- بررسی ورود و خروج نقدینگی

بررسی این موضوع که نقدینگی موجود در شرکت‌های سرمایه‌گذاری به سمت چه صنایعی حرکت می‌کند نیز یکی از گزینه‌های ما است.

شرکت‌های سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاران نهادی، متشکل از متخصصان و کارشناسان باتجربه در بازارهای مالی هستند که می‌توانند به خوبی صنایع هدف را شناسایی کنند و پیش‌بینی کنند که در بازه‌های زمانی آتی کدام صنایع بیشتر مورد توجه خواهد بود و کدام یک عملکرد بهتری خواهند داشت.

دنبال کردن حرکات آن‌ها و بررسی صنایعی که در حال خروج از آن هستند و صنایع مقصدشان، می‌تواند به ما یک جهت فکری مناسب بدهد.

ممکن است الان با خود بگویید که این کار زمان‌بر است و تا بخواهیم سهام پرسود را شناسایی کنیم، ممکن است از سود بزرگی جا بمانیم!

در این مرحله می‌توان برای سرعت بخشیدن به کار از فیلترنویسی استفاده کرد. امکان نوشتن فیلترهای مختلف در سایت Tsetmc وجود دارد  که با استفاده از آن و دادن دستورهای مناسب، می‌توان سهم با ویژگی‌های مدنظر خود را پیدا کرد.

حالا اگر سهام پرسود را شناسایی کردید، می‌توانید با استفاده از تحلیل تکنیکال، نقاط ورود و خروج مناسب را تشخیص دهید.

شما از چه روشی برای شناسایی سهام پرسود استفاده می‌کنید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

امتیاز این مقاله

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!