سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه


آیا با سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه آشنایی دارید؟ آیا می‌دانید این درگاه دسترسی به خدمات بازار سرمایه را برای کاربران خیلی راحت کرده است؟

یکی از چالش‌هایی که همواره فعالان بازار سرمایه به‌خصوص قدیمی‌ترها با آن مواجه می‌شوند، عدم اطلاع از میزان دقیق دارایی‌های خود است. ممکن است بگویید چرا شخصی نباید بداند که چه دارایی‌هایی دارد؟ در پاسخ باید بگویم که در سال‌های پیش که در کارگزاری‌ها برگه سهام صادر می‌شد، ممکن بود که شخصی آن را گم کند یا حتی الان هم ممکن است شخصی در چند کارگزاری حساب داشته اما به‌ یاد نمی‌آورد که کدام کارگزاری‌ها بودند.  

از دیگر مشکلات فعالان بازار سرمایه نیز می‌توان به عدم آگاهی از مجامع برگزار شده و سود تقسیمی آن اشاره کرد. با استفاده از سامانه جامع ذینفعان بازار سرمایه، می‌توان از سودهایی که قبلا تقسیم شده‌ اما تا به‌حال دریافت نشده‌اند آگاه شد.

علاوه‌بر موارد ذکر شده گاهی افراد با هدف‌های مختلف، به برگه سهام خود نیاز به پیدا می‌کنند. اما حالا که معاملات آنلاین شده و خرید و فروش سهام از طریق پنل‌های معاملاتی به صورت آنلاین انجام می‌شود چگونه می‌توان بدون مراجعه حضوری به کارگزاری‌ها به برگ سهم دسترسی پیدا کرد؟

در این مقاله قصد داریم شما را با سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه و بررسی کنیم که چگونه می‌توان به‌شکل غیرحضوری و تنها از طریق کد ملی وضعیت دارایی‌های خود را مشاهده کرد.

سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه چیست؟

سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه، توسط سازمان بورس اوراق بهادار به‌منظور ارائه خدمات الکترونیکی يكپارچه به سهامداران، ناشران و نهادهای نظارتی، با هدف حفظ شفافیت و اطلاع‌رسانی صحیح شکل گرفته است. استفاده از این درگاه به ذینفعان بازار سرمایه کمک می‌کند که به‌صورت اینترنتی و بدون نیاز به مراجعه حضوری، در کوتاه‌ترین زمان به پاسخ درخواست‌های خود برسند.

درگاه الکترونیکی سهامداران (دارا)، درگاه الکترونیکی ناشران (دانا) و درگاه الکترونیکی ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی و حاکمیتی (ناظر) نام دارد.

چگونگی کار با سامانه ذینفعان بازار سرمایه- بخش دارا

این بخش به‌منظور ارائه خدمات الکترونیک به‌شکل آنلاین، به سهامداران و سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی طراحی شده است.

برای استفاده از خدمات این بخش در گام اول، باید در سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه (ddn.csdiran.ir) ثبت‌نام کنید. کافی است کد ملی و حروف انگلیسی که در تصویر نشان داده می‌شود را وارد کنید. در این حالت پیامکی به شماره تلفن همراهی که در سامانه سجام ثبت کرده بودید، ارسال می‌شود. کد تائید ارسال شده را وارد کنید.

سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه

توجه داشته باشید، تنها افرادی می‌توانند از خدمات سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه استفاده کنند که پیش‌تر در سامانه سجام ثبت‌نام کرده و فرآیند احراز هویت خود را به‌طور کامل انجام داده باشند.

در گام بعدی برای خود یک رمز عبور انتخاب کرده و آن را به‌خاطر بسپارید. بعدها اگر بخواهید وارد سامانه شوید، علاوه‌بر کد ملی و رمز عبور، کد پیامکی که برای شما ارسال می‌شود را نیز باید وارد کنید.

ثبت نام در سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه

همان‌طور که در تصویر زیر می‌بینید؛ در قسمت بالای صفحه 5 بخش دایره‌ای شکل وجود دارد. دایره اول "دارا" نام دارد. با انتخاب این قسمت می‌‌توانید سبد دارایی‌های خود در کارگزاری‌های مختلف، گزارش گردش معاملات، مجامع و اطلاعیه‌های مربوط به هر نماد، گزارش دارایی‌ها، گزارش سودهای تعلق گرفته از سال ۹۶ به بعد و... را مشاهده کنید.

مشاهده سبد دارایی‌ها در سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه

همان‌طور که در تصویر بالا می‌بینید، تمامی سهم‌های فرد و درصد آن‌ها از کل پرتفوی، در یک قاب دیده می‌شوند. در بخش بعدی می‌توانید گردش معاملات خود را نیز مشاهده کنید.

در قسمت مجامع، نوع مجمع و تاریخ برگزاری آن نمایش داده می‌شود. اگر خبر، اطلاعیه یا گزارشی در رابطه با سهم منتشر شود، مثل درخواست افزایش سرمایه، انتشار صورت‌های مالی، گزارش فعالیت ماهانه و... همگی در این قسمت قابل رویت هستند.

در قسمت گزارش دارایی‌ها، نماد و تعداد سهم‌هایمان، نام شرکت، کارگزاری که سهم تحت نظارت آن قرار دارد و... را مشاهده می‌کنیم. در این قسمت می‌توان گواهی سهام را نیز دریافت کرد.

منظور از گواهی سهم، همان برگه سهم است. با انتخاب گزینه "دریافت برگه سهم" می‌توانید آن را پرینت کرده و نزد خود داشته باشید.

در قسمت سودهای تعلق گرفته، اطلاعاتی نظیر نماد سهم، تاریخ برگزاری مجمع، تعداد سهم، سود هر سهم و کل سودی که به شما تعلق گرفته را می‌بینید. 

سهام عدالت

بخش بعدی مربوط به سهام عدالت است. در این بخش ارزش کل سهام عدالتی که داشتید، بر مبنای قیمت روز گذشته نشان داده می‌شود. در اینجا می‌توانید نام تمامی شرکت‌هایی که جزئی از سهام عدالت هستند را مشاهده کنید.  

سهام عدالت در سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه

برای مثال اگر برگه سهم 500 هزار تومانی داشتید، اکنون حدود 10 میلیون و 800 هزار تومان ارزش داشت.

در قسمت بازار، اطلاعات بازار نقدی بورس، بازار نقدی فرابورس، اوراق بدهی و اوراق مشتقه را می‌توان دید. با بررسی هر کدام از این بخش‌ها می‌توانید از وضعیت بازارها، شاخص‌های با اهمیت آن‌ها، تعداد معاملات، حجم معاملات و ارزش معاملات آن‌ها باخبر شوید. 

در قسمت مجامع الکترونیکی از مجامع پیش روی خود باخبر می‌شوید. در بخش آخر، میز خدمت الکترونیک، می‌توانید درخواست‌های خود را ثبت کرده و منتظر پاسخ باشید.

میز خدمات الکترونیکی در سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه

تا اینجای مقاله با بخش‌های مختلف سامانه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه آشنا شدیم. در ادامه به‌طور کلی، دو بخش دیگر این سامانه که مختص ناشرانِ ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی هستند را بررسی می‌کنیم.

درگاه الکترونیکی ناشران (دانا)

شرکت سپرده‌گذاری مرکزی یکی از ذینفعان استراتژیک بازار سرمایه محسوب می‌شود. این درگاه به‌منظور ارائه خدمات آنلاین و غیرحضوری در بستری امن و مطمئن، در سریع‌ترین زمان ممکن به ناشران اوراق بهادار طراحی شده است.

این درگاه باعث ایجاد سهولت در برقراری ارتباط الکترونیک  با ناشران می‌شود. در واقع با استفاده از این سامانه به روند ایجاد هماهنگی و اطلاع‌رسانی در رابطه با مجامع، توزیع سود، افزایش سرمایه و... سرعت بخشیده می‌شود.

درگاه الکترونیکی ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی و حاکمیتی (ناظر)

درگاه ناظر، با هدف ارائه خدمات آنلاین و غیرحضوری مثل ارتقا دقت و سرعت در نهادهای نظارتی مختلف، مثل ارکان بازار سرمایه، سایر نهادهای ذیصلاح مانند دفتر ریاست جمهوری و.. به‌وجود آمده است.

در این مقاله، تمرکز اصلی ما بر سامانه "دارا" است که برای ایجاد سهولتِ سرمایه‌گذاران در بررسی سبد دارایی‌های، مشاهده کارگزار ناظر آن‌ها، دریافت برگه سهام، دسترسی به اخبار و....شکل گرفته است. از آنجایی که این سامانه اطلاعات خود را به‌طور مستقیم از سامانه سجام می‌گیرد، با بروز رسانی اطلاعات سامانه سجام، می‌توانید تغییرات را در این بخش نیز ببیند.

اگر نکته یا سوالی در رابطه با این موضوع داشتید، با ما در میان بگذارید.

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی



0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!