اشتباهات معامله گری بخشی جدانشدنی از فعالیت در بازارهای مالی است. رویای یک شبه پولدار شدن، ماشین و خانههای لوکس و... از عواملی هستند که ما را به سمت این بازارها میکشند، در عین حال نیز میتوانند باعث نابودی سرمایه ما شوند.
در این مقاله قصد داریم راجعبه مهم ترین اشتباهات معامله گری که میتواند سرمایه شما را به کلی نابود کند صحبت کنیم. این اشتباهات را تقریبا همه ما مرتکب شدهایم؛ مهم این است که بتوانیم با شناسایی آنها معاملات خود را بهدرستی مدیریت کنیم.
مهم ترین اشتباهات معامله گری در بازارهای مالی
1- عجله در معامله گری
از مهمترین اشتباهات معامله گری که همه ما دچار آن میشویم، عجله و شتاب در معامله گری است. این موضوع بهخصوص برای کسانی که در روندهای صعودی بازار برای اولین بار وارد آن میشوند زیاد دیده میشود.
زمانی که بول ران یا همان روند صعودی به اتمام میرسد، ذهن معامله گرانی که طی آن روند وارد بازار شده بودند آشفته میشود و انتظار دارند که هر روز سود کنند. اگر روزی سهم یا رمزارز مد نظرشان مثبت نباشد با عجله بهدنبال فروش آن میروند.
یکی از مواردی که باعث بروز اینچنین اشتباهات معامله گری میشود؛ چک کردن لحظه به لحظهای یا روزانه قیمت سهم است. اولین لازمه معامله گری، پایبند بودن به استراتژی معاملاتی است. چک کردن لحظهای قیمت باعث میشود که نتوانیم احساسات خود را بهدرستی کنترل کنیم و تصمیمات عجولانهای بگیریم. تعیین هدف قیمتی (Target Price)، مشخص کردن بازه زمانی که طی آن باید قیمت به محدوده مشخص شده برسد و تعیین حد ضرر میتواند به شما در این مرحله کمک کند.
نداشتن صبر و پایبند نبودن به استراتژی معاملاتی، از اولین اشتباهات معامله گری است. البته گاهی صبر زیاد نیز میتواند باعث از بین رفتن سرمایه شما شود. این که به امید بالا رفتن قیمت یک دارایی چندین سال صبر کنیم و به حد ضرر خود پایبند نباشیم، میتواند باعث خواب سرمایه ما شود و در واقع یک هزینه فرصتی به ما تحمیل کند.
اگر دقت داشته باشید، در این مبحث در رابطه با معاملهگری صحبت میکنیم، نه سرمایهگذاری. معاملهگری تفاوت بسیار زیادی با سرمایهگذاری دارد.
2- طمع در معاملهگری
از دیگر اشتباهات معامله گری که مقابله با آن بسیار سخت است، طمع در معاملهگری است. انسانها ذاتا طماع هستند و دوست دارند که همه سودهای بازار را بگیرند، اما این ممکن نیست. همین طمع میتواند باعث از بین رفتن سودهای گذشته نیز بشود.
پایبندی به استراتژی است که میتواند شما را از این طمع خلاص کند. برای خود یک حد سود تعیین کنید و قانع باشید، ممکن است قیمت از آن سطح بالاتر برود ولی به تحلیل خود پایبند بمانید.
این موضوع در سال 1399 در بورس اوراق بهادار ایران بهخوبی مشهود بود. بهدنبال حرکت گلهای که در بازار ایجاد شده بود، افراد فقط به سود بیشتر فکر میکردند.
مثلا فردی با خرید یک سهم 80 درصد سود کرده بود ولی باز هم سهم خود را نمیفروخت و بهدنبال گرفتن سود 5 درصدی فردا بود. این موضوع تا جایی ادامه یافت که همه با هم متوجه شدند که قیمتها بالاتر از ارزش ذاتی است و در آن زمان دیگر خریداری نبود.
3- نقطه ورود اشتباه در معامله گری
میتوان گفت سومین اشتباه در معامله گری، ورود به معامله در زمان اشتباه است. همیشه شنیدهایم که در منفیها بخرید و در مثبت بفروشید. این حرف درست است، اما وقتی در یک روند نزولی قرار گرفتیم، باید صبر کنیم تا نشانههای تغییر روند بازار را ببینیم. با دیدن نشانههای مثبت وکسب اطمینان از تغییر روند، میتوان به فکر خرید سهم افتاد.
به قول جان مورفی، بهتر است همیشه با روند دوست باشیم و همراه با روند معامله کنیم، نه در خلاف جهت آن. نکته مهم دیگری که هیچوقت نباید فراموش کرد این است که برای جبران ضررهای گذشته و انتقام از بازار، وارد معامله دیگری نشید.
4- معاملهگری با استراتژی یکسان در بازارهای مختلف
هر بازار مالی، رفتار مخصوص به خودش را دارد و به تناسب این رفتار، باید استراتژی مناسب را انتخاب کرد. برای مثال نمیتوان با همان سبک معاملاتی که در بورس بهکار میبریم در بازار رمز ارزها نیز به سوددهی رسید، چون ساختار این بازارها از هم متفاوت است.
بورس دارای محدودیت در دامنه نوسان است، بنابراین قیمتها نمیتوانند در طول یک روز بیش از چند درصد تغییر کنند اما بازار کریپتو نوسانات بالایی دارد اگر یک استراتژی یکسان بهکار ببرید به احتمال زیاد از بازار حذف خواهید شد. معاملهگری با استراتژی یکسان در بازارهای مختلف، از دیگر اشتباهات معامله گری رایج در بازارهای مالی است.
5- معاملهگر مغرور
مغرور شدن بعد از انجام چند معامله سودده، از دیگر اشتباهات معامله گری است که میتواند تمام سودهایی که کرده بودید را از بین ببرد.
معمولا بعد از این که چند معامله را با سود میبندیم، دچار غرور میشویم و مبلغ بیشتری را وارد معامله بعدی میکنیم. این موضوع در رابطه با یک استراتژی معاملاتی هم صدق میکند. وقتی با استفاده از یک استراتژی، چند بار سود میکنیم، با فرض این که این استراتژی همیشه سود ده است، حجم بالایی از پول را وارد موقعیت معاملاتی میکنیم، کافی است که استراتژی اکنون جواب ندهد، هرچه سود کرده بودیم از بین خواهد رفت.
اگر با استفاده از یک استراتژی چند معامله سود ده داشتید، کمی به خود زمان بدهید و دست از معامله گری بردارید. غرور در معاملهگری باعث میشود تا معاملهگر چشمش را روی حقیقتهای بازار ببندد یا آنها را بهطور تحریف شده ببیند. همین موضوع باعث ضررهای بعدی خواهد شد.
مقالات پیشنهادی : کنترل هیجانات معاملهگری در ۱۰ دقیقه
6- استفاده از اهرم در معاملهگری
به دنبال انتقام گرفتن از بازار نباشید. بعضی از افراد برای جبران ضررهای گذشته خود به سمت معاملات اهرم دار میروند. در معاملات اهرمدار شما از صرافی پول قرض میکنید و متناسب با پولی که بهصورت قرض دریافت کردید، سود و زیان شما چند برابر میشود.
مثلا اگر اهرم معاملاتی شما 3 باشد، سود یا ضرر شما هم سه برابر خواهد شد. در اینصورت اگر 10 درصد ضرر کنید، در اصل، 30 درصد از سرمایه شما کم میشود. اهرم 3، اهرمی پایین محسوب میشود. برخی از معاملهگران از اهرمهایی مثل 50 هم استفاده میکنند که این خود نوعی قمار است، یا میبری یا به کلی بازنده میشوی!
استفاده از اهرم یکی از اشتباهات معامله گری است که باعث میشود معاملهگران بعد از ضررهای بزرگ با استفاده از اهرمهای بالا به سراغ انتقام گرفتن از بازار بروند و احتمال بسیار زیاد باز هم ضرر کنند. جالب است بدانید ،90 درصد افرادی که در بازارهای مالی از معاملات فیوچرز و اهرمدار استفاده میکند، ضرر میکنند.
سخن آخر
اشتباهات معامله گری، امری اجتناب ناپذیر است اما با استفاده از تجربیات دیگران و آموزش دیدن میتوان ریسک معاملات خود را به حداقل رساند. در واقع دنیای معاملهگری، دنیایی پر از فراز و نشیب است، مهمترین کار این است که بتوانید احساسات خود را کنترل کرده، طمع نکنید و به استراتژیهای خود پایبند باشید. اگر شما هم تجربیاتی اینچنینی داشتید آنها را با ما به اشتراک بگذارید.