نواحی حمایتی و مقاومتی

تاریخ بروز رسانی: 1401/12/09

نواحی حمایتی و مقاومتی در تحلیل تکنیکال چه هستند؟


سهم ایکس بعد از چندین مرتبه تلاش توانست مقاومت بلند مدت خود را بشکند و اکنون در حال نوسان بالای این منطقه است.

اگر منطقه حمایتی مهم 2000 تا 2200 تومان از دست برود احتمال حرکت به سطح 1700 زیاد است.

همه ما تا کنون چندین مرتبه با جملاتی از این قبیل روبه‌رو شدیم. در این مطلب می‌خواهیم بررسی کنیم که....


در این مقاله می خوانید

سطوح حمایتی و مقاومتی چه هستند؟ منظور از مقاومت روانی چیست؟ سطوح حمایت و مقاومت معتبر کدامند و چگونه می‌توان این سطوح را تشخیص داد؟ همچنین در رابطه با چگونگی تشخیص نواحی حمایتی و مقاومتی با استفاده از اندیکاتور ایچیموکو هم صحبت خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید. و دیدن فایل ویدئویی این مقاله را از دست ندهید.

نواحی حمایتی و مقاومتی

یکی از مهم‌ترین مفاهیم پایه‌ای تحلیل تکنیکال مبحث حمایت و مقاومت است.

ناحیه حمایتی (Support Zone)

‌یک ناحیه حمایتی مثل پایه‌های یک تونل عمل می‌کند و مانع از پایین آمدن بیشتر قیمت‌ها می‌شود.

اگر پایه‌های این تونل بسیار قوی باشند (سطح حمایتی معتبر) تونل خراب نخواهد شد. در واقع ناحیه حمایتی محل تجمع خریداران است و تقاضا در این ناحیه بالا است. با افزایش تقاضا، قیمت‌ها بالا خواهد رفت. 

اما اگر فشار به این پایه‌ها افزایش پیدا کند، می‌تواند باعث تخریب پایه‌ها و ستون‌های این تونل شود، با تخریب تونل حجم خاک بالای سر به پایین خواهد ریخت. 

بالا رفتن فشار فروش و افزایش فشار عرضه در یک منطقه حمایتی نیز می‌تواند باعث از بین رفتن یک سطح حمایتی شود. اگر یک سطح حمایتی شکسته شود قیمت‌ها پایین خواهند رفت.

نواحی حمایتی و مقاومتی

به تصویر بالا دقت کنید، همان‌طور که می‌بینید زمانی که اولین بار قیمت به ناحیه آبی‌ رنگ رسیده، نسبت به آن واکنش نشان داده و دوباره به سمت بالا رفته. اما در برخورد بعدی، میزان فروش بیشتر از خرید بوده و این سطح نتوانسته این فشار را تحمل کند و نقش حمایتی خود را از دست داده.

برای شناسایی یک منطقه حمایتی، کافی است سطوحی را که در گذشته قیمت نسبت به آن واکنش داده را پیدا کنیم. اگر قیمت بعد از برخورد به یک سطح نسبت به آن واکنش دهد و دوباره به سمت بالا حرکت کند، آن سطح یک ناحیه حمایتی شناخته می‌شود.

هر چه تعداد برخورد به یک سطح بیشتر باشد و قیمت به آن سطح واکنش داده و مسیرش تغییر کند، آن سطح حمایتی از اعتبار بیشتری برخوردار است. این موضوع در رابطه با سطوح مقاومتی هم صدق می‌کند.

ناحیه مقاومتی (Resistance zone)

ناحیه مقاومتی هم چیزی شبیه یک سنگ بزرگ در مسیر حفر تونل می‌ماند. از سرعت پیشرفت کار کم می‌کند و حتی می‌تواند باعث تغییر مسیر حرکت شود.

در نواحی مقاومتی به دلایل مختلف مثل حفظ سود، فشار روانی و.... میزان فروش افزایش پیدا می‌کند. با افزایش عرضه، قیمت‌ها کم می‌شوند و امکان مواجه با کاهش قیمتی بسیار زیاد است.

اما اگر فشار فروش کم نشود و حجم خرید زیاد شود، سطح مقاومتی می‌تواند با قدرت شکسته شود و قیمت به مسیر خود ادامه دهد.

نواحی حمایتی و مقاومتی

همانطور که در تصویر بالا می‌بینید قیمت چندین بار به سطح آبی رنگ برخورد کرده اما نتوانسته از آن عبور کند و دوباره به پایین برگشته اما در آخرین تلاش، قدرت خریداران بیشتر از فروشندگان بوده و توانسته این ناحیه مقاومتی را شکسته و با قدرت به سمت بالا حرکت کند.

بیایید با هم نمودار سهم شپدیس را بررسی کنیم. به حرکات قیمتی دقت کنید. ناحیه قرمز رنگ نقش یک سطح مقاومتی را ایفا می‌کند. همان‌طور که می‌بینید قیمت چندین مرتبه به این سطح برخورد کرده اما نتوانسته آن را به سمت بالا بشکند، در نهایت تغییر جهت داده و به سمت پایین رفته و در نهایت اصلاح قیمتی در منطقه 8000 تومان متوقف شده و سپس به سمت بالا رفته.

در واقع در ناحیه سبز رنگ تعداد خریداران زیاد است و افزایش تقاضا باعث افزایش قیمت می‌شود. در ناحیه قرمزهم میزان فروش و سیو سود افزایش پیدا کرده است.

نواحی حمایتی و مقاومتی

معامله‌گران و سرمایه‌گذاران معمولا از سطوح حمایتی و مقاومتی به‌عنوان نقاط ورود و خروج از معاملات استفاده می‌کنند. تکنیکالیست‌ها معمولا سطوح حمایتی و مقاومتی را تا زمانی که معتبر هستند (یعنی شکسته نشده‌اند)، به‌عنوان کف و سقف قیمتی در نظر می‌گیرند.

برای مثال در سطح حمایتی می‌خرند و در نزدیکی ناحیه مقاومتی می‌فروشند. اما اگر یک سطح حمایتی شکسته شود، احتمال را بر این می‌گذارند که قیمت تا سطح حمایتی قبلی پایین رود.

در بازارهای مالی دو طرفه می‌توان در نواحی مقاومتی یک موقعیت فروش (Sell Position) گرفت و از ریزش قیمت‌ها هم سود کرد.

تغییر نقش یک سطح مقاومتی به سطح حمایتی و برعکس

قیمت دارایی‌های مالی دائما بر اساس میزان عرضه و تقاضا تغییر کرده و به سمت بالا یا پایین حرکت می‌کنند. بنابراین با گذشت زمان می‌بینیم که سطوح حمایتی و مقاومتی تغییر نقش می‌دهند و ممکن است با گذشت زمان یک سطح مقاومتی به سطحی حمایتی تبدیل شود و برعکس.

تغییرات قیمت‌ها  و میزان عرضه و تقاضا باعث شکل‌گیری یک روند می‌شوند. روندهای قیمتی مختلف و قدرت آن می‌تواند باعث ایجاد تغییر در نقش سطوح حمایتی و مقاومتی شوند.

نواحی حمایتی و مقاومتی

به تصویر بالا دقت کنید، قیمت بعد از یک صعود به ناحیه یک برخورد کرده و به سمت ناحیه دو حرکت کرده است. بعد از برخورد به سطح 2 قیمت دوباره تغییر جهت داده و به سمت بالا رفته است.

با تغییر جهت، قیمت دوباره به سطح 2 برگشته و شاهد افزایش فشار فروش هستیم. با افزایش فشار فروش ناحیه حمایتی شماره 2 از دست رفته و قیمت تا سطح 3 ریزش داشته است.

در سطح سه افراد زیادی اقدام به خرید می‌کنند، قیمت دوباره تا سطح دو بالا می‌آید، اما نمی‌تواند از آن عبور کند. در این قسمت می‌بینیم که سطح حمایتی قبلی به یک ناحیه مقاومتی قوی تبدیل شده است.

قیمت بعد از چند برخورد ناموفق به این سطح سرانجام توانسته ناحیه مقاومتی شماره 2 را بشکند و یک روند صعودی قوی را شروع کند.

توجه داشته که هر چه سطوح حمایت و مقاومت در تایم‌فریم بالاتر رسم شوند، از اعتبار بیشتری برخوردارند.

چگونگی رسم نواحی حمایتی و مقاومتی با استفاده از اندیکاتور ایچیموکو

روانشناسی سطوح حمایت و مقاومت

احساسات و عواطف، نقش مهمی در شکل‌گیری سطوح حمایتی و مقاومتی ایفا می‌کنند. ترس، طمع و رفتارهایی از قبیل رفتارهای توده‌ای در سرمایه‌گذاران عوامل مهمی در ایجاد این مناطق هستند.

از آنجایی که ذهن انسان توانایی کنار آمدن با ابهام و گنگی در آینده را ندارد، بنابراین به‌دنبال پیدا کردن منطق و رابطه در گذشته است.

بسیاری از سرمایه‌گذاران بر این باورند که تاریخ تکرار می‌شود. بنابراین نسبت به سطوحی که در گذشته، قیمت به آن واکنش نشان داده، توجه ویژه‌ای می‌کنند. یکی از دلایل بروز این رفتار لنگر انداختن ذهن است.

در این خطای ادراکی، به‌طور ناخودآگاه ذهن سعی می‌کند که اتفاقات بی‌ربط را به هم وصل کند و بین آن‌ها رابطه‌ای شکل دهد. برای مثال اگر قیمت به یک سطح واکنش نشان داده بوده ذهن می‌گوید احتمال واکنش دوباره در آن سطح وجود دارد.

خطاهای ادراکی و ذهنی در همه انسان‌ها وجود دارد و به سختی می‌توان با آن مقابله کرد. یکی از دلایل شکل‌گیری سطوح مقاومت و حمایت را می‌توان به لنگر انداختن ذهنی مشترک تعداد زیادی از سرمایه‌گذاران نسبت به اتفاقات و سطوح گذشته ربط داد. در واقع این رفتار معامله‌گران است که به این سطوح ارزش می‌دهد و حتی ممکن است منطقی بنیادین پشت آن نباشد.

برای مثال زمانی که قیمت‌ها نزول می‌کنند و به سطح حمایتی قبلی می‌رسند، کسانی که قبلا سهم را خریده بودند و  یا در قیمت‌های بالاتر آن را خریدند و اکنون در ضرر هستند، در این مناطق بر مقدار سهم خود می‌افزایند و به اصطلاح میانگین کم می‌کنند. در واقع در این سطوح معمولا حجم معاملات افزایش پیدا می‌کند.

ساده‌ترین نواحی حمایتی و مقاومتی:

  1. سطوح افقی با بیشترین واکنش قیمتی
  2. اعداد رُند

اعداد رُند از آنجایی که به راحتی در یاد می‌مانند، می‌توانند به‌عنوان سطوح حمایت و مقاومت در نظر گرفته شوند. این اعداد از نظر نمادین به‌عنوان لنگرهای ذهنی در نظر گرفته می‌شوند.

  1. خطوط روند
  2. میانگین‌های متحرک
  3. فیبوناچی
  4. و .....

این سطوح برای افراد از آن جهت جذاب است که می‌توانند آینده را پیش‌بینی کنند.

جمع‌بندی نواحی حمایتی و مقاومتی در تحلیل تکنیکال

  • در این مطلب فهمیدیم که نواحی حمایتی و مقاومتی چه هستند؟ و چه عواملی باعث شکل‌گیری آن‌ها می‌شود. 
  • سرمایه گذاران همیشه براساس منطق عمل نمی‌کنند و احساسات و خطاهای ادراکی نقش مهمی بر روی تصمیمات آن‌ها می‌گذارند.
  • تکنیکالیست‌ها از سطوح حمایتی و مقاومتی برای پیش‌بینی حرکت‌های بازار استفاده می‌کنند. دانستن این موضوع که بازار چه فکری می‌کند، می‌تواند به ما در شناخت حرکت‌های بعدی کمک کند.
  •  در نهایت می‌توان ادعا کرد که نمودار قیمت-زمان نشان‌دهنده خوش‌بینی و بدبینی فعالان بازار نسبت به تغییرات آینده است.

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

5/5 - (10 امتیاز)

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مجتبی
مجتبی
2 سال پیش

درود مطلب مفیدی بود با سپاس از شما

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

1
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!