تاریخ بروز رسانی: 1401/11/24

ساتوشی ناکاموتو کیست؟


ساتوشی ناکاموتو خالق بیت‌کوین است. ارزی که یکی از نوآورانه‌ترین ابداعات بشر در قرن 21 محسوب می‌شود. اگر تاریخ پیدایش بیت‌‌کوین را از زمان انتشار White paper یا مقاله سفید آن در سال 2008 در نظر بگیریم، بیت‌کوین قدمتی 13 ساله دارد. شاید به‌عنوان یک ارز عمر زیادی نداشته باشد اما در همین مدت محدود، دنیا را متحول کرد.

یکی از رمز‌آلود‌ترین قسمت در تاریخ پیدایش بیت‌کوین، مربوط به سازنده آن می‌شود. هویتی ناشناس که با اختراع خود دنیا را تغییر داد اما، پس از مدتی غیب شد. به‌راستی ساتوشی ناکاموتو کیست؟ آیا در قرن 21 با پیشرفت تکنولوژی امکان دارد کسی ناپدید شود و نتوان او را پیدا کرد؟

ساتوشی ناکاموتو کیست؟

این‌که شخصی به‌نام ساتوشی ناکاموتو وجود خارجی دارد یا نه هنوز ثابت نشده است؛ حتی نمی‌دانیم که ساتوشی ناکاموتو نام یک شخص است یا گروه. اما فرض بر این است که شخصی با این نام وجود خارجی دارد ولی به دلایلی که در ادامه ذکر خواهیم کرد، تصمیم گرفته تا ناشناس بماند.

در گزارش بنیاد p2p (همتا‌به‌همتا) در سال 2012، ساتوشی ناکاموتو مدعی شد فردی ژاپنی و متولد سال 1975 است. البته ادعای او هیچ‌گاه ثابت نشد. ساتوشی ناکاموتو دامنه وبسایت Bitcoin.org را در سال 2008 خرید در واقع سازنده اولین پایگاه داده بلاک‌چین در دنیا است. 

ساتوشی 2 اکتبر 2008، وایت‌پیپر بیت‌کوین را منتشر کرد. او در وایت‌پیپر بیت‌کوین هدف خود را ساخت یک پول نقد الکترونیکی همتابه‌همتا بیان می‌کند. منظور از همتابه‌همتا یا Peer To Peer این است که می‌توانیم پول خود را بدون هیچ‌گونه واسطه یا محدودیتی، به هر کجای دنیا انتقال دهیم. برای مثال شما می‌توانید بیت‌کوین خود را تنها با چند کلیک ساده، برای شخصی در آمریکا ارسال کنید. بدون این‌که نگران تحریم‌ها باشید.

ساتوشی ناکاموتو کیست

ساتوشی ناکاموتو در 3 ژانویه 2009 اولین بلوک زنجیره‌ای بیت‌کوین را استخراج کرد. 12 ژانویه همان سال، ساتوشی به کمک آقای هل‌فینی، دانشمند علوم کامپیوتر و یکی از اولین پذیرندگان بیت‌کوین، اولین تراکنش تاریخ بیت‌کوین را انجام داد.

او تا مدت‌ها در فضای مجازی فعالیت می‌کرد. اما در نهایت سال 2010 فرزند نوپای خود (بیت‌کوین) را به دیگر توسعه‌دهندگان آن سپرد و ناپدید شد. شاید مانند من در حال فکر کردن به این سوال باشید که چرا ساتوشی ناکاموتو ناپدید شد؟

چرا ساتوشی ناکاموتو ناپدید شد؟

بیشتر کارشناسان معتقدند احتمالا یکی از دلایل زیر باعث شده که او ساتاشی ناکاموتو هویت خود را پنهان نگه دارد؛

  • نداشتن امنیت جانی 

به جرات می‌توان گفت، بیت‌کوین رقیب سرسختی برای پول‌های فیات (پول رسمی هر کشور) است. حتی ممکن است در آینده جای آن‌ها را بگیرد. ساتوشی ناکاموتو نیز بیت‌کوین را با هدف حذف بانک‌ها و واسطه‌ها خلق کرد. اما دولت‌ها تمایل دارند، مردم از طریق بانک‌ها تبادلات مالی خود را انجام دهند.

اگر مردم بتوانند خودشان برای یک دیگر پول ارسال کنند، دیگر نیازی به بانک‌ها نیست. بعد از آن بانک‌ها ورشکست می‌شوند و دولت نمی‌تواند از دارایی‌های مردم با خبر شود، مالیات گرفتن سخت‌تر می‌شود و کنترل حکومت‌ بر مردم کاهش پیدا می‌کند. در نهایت همه، ساتوشی ناکاموتو را مقصر می‌دانستند و احتمالا جانش به خطر می‌افتاد. پس او تصمیم به پنهان شدن گرفت.

  • مرگ

شاید دلیل این چند سال غیبت این باشد که ساتوشی ناکاموتو مرده باشد. حتی ممکن است او را کشته باشند. البته او بیت‌کوین را غیرمتمرکز طراحی کرد. پس حتی اگر او را بکشند، هیچ مشکلی برای بیت‌کوین رخ نخواهد داد.

  • ساتوشی ناکاموتو، یک خیال؟!

ممکن است ساتوشی ناکاموتو یک شخص نباشد. بلکه نام یک سازمان نظامی یا امنیتی باشد که نمی‌خواهد کسی از هویتش مطلع شود. به‌عبارتی گروهی تصمیم گرفته باشند که پشت نام ساتوشی ناکاموتو پنهان شوند.
اما دنیا به اندازه‌ای پیشرفت کرده است که نتوان به سادگی ناپدید شد.

از زمان ناپدید شدن خالق بیت‌کوین، کارشناسان شروع به ردیابی ردپای او در فضای مجازی کردند. یکی از اولین افرادی که تصمیم گرفت ساتوشی ناکاموتو را پیدا کند، یک محقق امنیتی به‌نام Dam Kaminsky بود.

او در سال 2011 طبق تحقیقات خود به‌این نتیجه می‌رسد که ساتوشی ناکاموتو نام یک گروه یا یک تیم نیست. بلکه این اسم مربوط به یک شخص است. این محقق در اظهارات خود بیان ‌می‌کند که از یک چیز مطمئن است. اینکه ساتوشی ناکاموتو یک برنامه‌نویس قهار است و به زبان برنامه‌نویسی ++c مسلط است.

کامینسکی برای پیدا کردن Satoshi Nakamoto به سراغ متخصصین حوزه رمزنگاری رفت. اما هیچ‌کس ساتوشی را نمی‌شناخت. در ادامه با افرادی آشنا می‌شویم که ممکن است او باشند.

ساتوشی ناکاموتو احتمالی!

Adam Back

Adam Back یک برنامه‌نویس بریتانیایی است. او دکترای علوم کامپیوتر دارد و در زمینه رمزنگاری یکی از نوابغ محسوب می‌شود. Adam یکی از اعضای جنبش سایفرپانک (Cypherpunk) است. سایفرپانک نام جنبشی است که اعضای آن علاقه زیادی به رمزنگاری داشتند و بسیاری از توسعه‌دهندگان ابتدایی بیت‌کوین جزو اعضای آن بودند. آقای Adam Back نیز از پیشگامان این جنبش محسوب می‌شود.

Adam Back


این برنامه‌نویس بریتانیایی در سال 1997 الگوریتم Proof Of Work را معرفی کرد. این همان الگوریتمی است که در بیت‌کوین استفاده می‌شود. محققان با بررسی فعالیت‌های ساتوشی ناکاموتو در فضای مجازی، مجموعا از او 742 فعالیت کشف کردند.

براساس تجزیه و تحلیلی که محققان بر روی پست‌ها و ایمیل‌های ساتوشی ناکاموتو انجام دادند یافتند که او در هنگام کار روی بیت‌کوین، در حوالی لندن سکونت داشته است. یعنی جایی در نزدیکی آدام‌ بک. نکته جالب توجه دیگر در این ایمیل‌ها، استفاده از اصطلاحات انگلیسی توسط ساتوشی ناکاموتو است. در حالی که او گفته بود در ژاپن زندگی می‌کند.

با نگاهی به ایمیل‌های ناکاموتو متوجه می‌شویم که او با آدام بک در ارتباط بوده است. سال 2016 روزنامه نیویورک‌تایمز مدعی شد که آدام بک همان ساتوشی ناکاموتو معروف است اما خود او این ادعا را رد کرد.

Hal Finney

هل فینی یک برنامه‌نویس و توسعه‌دهنده آمریکایی است. او جزو اعضای جنبش سایفرپانک و یکی از نزدیک‌ترین افراد به ساتوشی ناکاموتو بود. هل فینی دومین فردی است که پس از ساتوشی ناکاموتو کار بر روی بیت‌کوین را شروع کرد. تلاش او برای رفع باگ‌های بیت‌کوین ستودنی است.

Hal Finney

جالب است بدانید، اولین تراکنش بیت‌کوین نیز میان ساتوشی ناکاموتو و هل فینی انجام شد. وبسایت Bitcoin.com معتقد است که هل فینی بیشترین شناخت را از بیت‌کوین دارد. یکی از خبرنگاران مجله فوربز از یک کارشناس حوزه خط و نگارش درخواست کرد تا متن‌های هل فینی را با متن‌های ساتوشی ناکاموتو مقایسه کند. نتیجه این بررسی از شباهت بالای سبک نگارش این دو نفر حکایت دارد.

این برنامه‌نویس متاسفانه در سال 2014 فوت کرد. این تاریخ مصادف می‌شود با آخرین فعالیت ساتوشی ناکاموتو در فضای مجازی. طبق مصاحبه‌ای که هل فینی در زمان حیات خود با مجله فوربز داشت، ساتوشی ناکاموتو بودنش را رد کرد. حتی خبرنگار این مجله با خانواده آقای هل فینی نیز مصاحبه کرد.

در این مصاحبه خانواده او نیز ادعای ساتوشی ناکاموتو بودن هل فینی را رد کردند. او حتی یک بار اجازه داد تا از خانه‌اش بازرسی کنند. خبرنگار مجله فوربز اظهار می‌کند که آقای هل و خانواده‌اش صادقانه به سوال‌ها پاسخ دادند و احتمالا هل فینی ناکاموتو نباشد.

Dorian Nakamoto

سال 2014 مجله Newsweek یک مقاله‌ای منتشر کرد که در آن ادعا می‌کند ساتوشی ناکاموتو را پیدا کرده است. در این مقاله به شخصی به‌نام دورین ناکاموتو اشاره شده بود که در نزدیکی هل فینی زندگی می‌کرد. در تحقیقات بعدی مشخص شد که نام شناسنامه‌ای دورین ناکاموتو، ساتوشی ناکاموتو است.

Dorian Nakamoto

این شخص یک مهندس کامپیوتر است و اصالتی ژاپنی دارد. او سابقه کارکردن در پروژه‌های محرمانه نظامی و شرکت‌های مالی را نیز دارد. مجله Newsweek یک نقل قول جالب از دورین ناکاموتو منتشر کرد که جایی گفته بود: «من دیگه روی اون پروژه کار نمی‌کنم، من اون پروژرو تحویل دادم و دیگه با کسی در ارتباط نیستم.»

انکار از ساتوشی ناکاموتو

به محض انتشار این مقاله، خبرنگاران از سراسر جهان به محل زندگی ناکاموتو هجوم بردند. در مصاحبه‌هایی که با ناکاموتو انجام شد او ادعا کرد که تابه‌حال اسم بیت‌کوین را نشنیده است. او هرگونه دست داشتن در مراحل توسعه این رمز ارز را تکذیب کرد.

در همین حین پس از 5 سال در 7 مارس 2014، حساب ساتوشی ناکاموتو در P2P foundation فعال شد و یک کامنت جالب منتشر کرد «من دورین ناکاموتو نیستم».

بعد از آن کارشناسان و فعالین حوزه ارزهای دیجیتال، به اجماع رسیدند که دورین ناکاموتو، ساتوشی ناکاموتو معروف نیست. جالب است بدانید که طرفداران بیت‌کوین برای دورین ناکاموتو حدود 100 واحد بیت‌کوین جمع‌آوری کرده و به او هدیه دادند.

Wei Dai

Wei Dai

وی دای یک مهندس کامپیوتر چینی و از اعضای قدیمی جنبش سایفرپانک است. او در سال 1998 ایده ‌ای با عنوان B-Money مطرح کرد که یک سیستم پرداخت رمزنگاری شده را نشان می‌داد. ایده او شباهت زیادی با بیت‌کوین داشت. وی دای از جمله کسانی بود که ساتوشی از طریق ایمیل با او در ارتباط بود. او نیز همانند دیگر افراد ادعای ساتوشی ناکاموتو بودنش را رد می‌کند.

Gavin Anderson

Gavin Anderson

گوین اندرسون یک توسعه‌دهنده نرم‌افزار است. ساتوشی ناکاموتو بعد از ناپدید شدنش، کنترل دامنه bitcoin.org و کلاینت بیت‌کوین را به او سپرد. گوین در سال 2012 بنیاد بیت‌کوین را برای حمایت و توسعه بیت‌کوین راه‌اندازی کرد. در سال 2016 اندرسون در مصاحبه‌ای اظهار داشت که ساتوشی ناکاموتو همان Craig Wright است.

Craig Wright

بر خلاف همه افرادی که تا به این لحظه نام بردیم، کریگ رایت خودش ادعا می‌کند که ساتوشی ناکاموتو است. کریگ رایت یک استاد، برنامه‌نویس، متخصص علوم رایانه و تاجری استرالیایی است. او سال‌های زیاد وقت خود را صرف تحقیق و استخراج بیت‌کوین کرد.

سال 2015 مجله Wired مقاله‌ای منتشر کرد که در آن دلایلی ذکر شده بود مبنی بر این‌که ساتوشی ناکاموتو واقعی کریگ رایت است. کریگ رایت نیز در اظهار نظری جنجالی این موضوع را تایید کرد. او حتی بیت‌کوین را در سال 2019 در آمریکا به‌نام خود ثبت کرد. اما دلایلی وجود دارد که ثابت می‌کند کریگ رایت احتمالا یک سودجو و دروغ‌گو است. در ادامه به تعدادی از این دلایل اشاره می‌کنیم.

Craig Wright


کریگ رایت ادعا می‌کند که برای ساخت بیت‌کوین تنها نبوده و یک تیم را رهبری کرده است. او در اظهار نظر خود به 2 نفر اشاره می‌کند؛

1 . Hal Finney 

2. Dave Kleinman

طبق ایمیل‌های ساتوشی ناکاموتو، او با هر دوی این افراد در ارتباط بوده. اما هل فینی در سال 2014 و کلیمن در سال 2013 مردند. پس هیچ کدام از آن‌ها نمی‌توانند ادعای کریگ رایت را تایید کنند. درواقع او به کسانی اشاره کرده که دیگر زنده نیستند تا حقیقت را بگویند.

ساتوشی ناکاموتو برای بیت‌کوین‌های خود یک کلید خصوصی داشت. کریگ رایت نیز مدعی است که این کلید خصوصی را در اختیار دارد. او برای اثبات ادعای خود باید از این کلید خصوصی حداقل یک بار استفاده کند. اما تا به امروز او فقط ادعا می‌کند که به کلید خصوصی ناکاموتو دسترسی دارد اما هیچ‌گاه از آن‌ استفاده نکرده است. 

کریگ رایت مدعی است که وایت‌پیپر بیت‌کوین متعلق به او است. او وبسایت‌هایی که اقدام به انتشار وایت‌پیپر بیت‌کوین می‌کنند را تهدید به دعوای حقوقی کرده است. زیرا طبق قانون، مالک معنوی بیت‌کوین کریگ رایت است. اما کریگ رایت با فلسفه بیت‌کوین و شخصیت ساتوشی ناکاموتو کاملا متفاوت است.

Dam Kaminsky که در ابتدا به او اشاره کردیم و گفتیم وقت زیادی را صرف پیدا کردن ناکاموتو کرده است، اظهارات کریگ رایت را جعلی می‌خواند. با وجود حمایت افراد زیادی از کریگ رایت، وبسایت Bitcoin.com به او لقب فیکتوشی را (ناکوتو تقلبی) داده است. جامعه بیت‌کوین نیز عموما او را به‌عنوان ناکاموتو واقعی نمی‌پذیرند.

Nick Szaboo

نیک سابو یک دانشمند و نابغه در حوزه کامپیوتر است. او نیز یکی از اعضای جنبش سایفرپانک است. نیک سابو در سال 2008 در وبلاگ خود مقاله‌ای با عنوان Bit Gold منتشر کرد.

Nick Szaboo

اگر این مقاله را مطالعه کنید متوجه شباهت بالای ایده بیت‌گلد او با بیت‌کوین می‌شوید.

 شباهت ایده بیت‌گلد  با بیت‌کوین

محققین با بررسی متن‌های نیک سابو متوجه شباهت بالای نوشته‌های او با ساتوشی ناکاموتو شدند. نکته جالب دیگر این است که برخلاف اکثر کسانی که اسم بردیم هیچ ایمیلی میان ناکاموتو و نیک سابو رد و بدل نشده است.

حتی در انتهای وایت‌پیپر بیت‌کوین، ساتوشی ناکاموتو نام افرادی را می‌برد که به‌نوعی از ایده‌های آن‌ها الهام گرفته است. در این بین نام وی دای و آدام بک دیده می‌شود اما اسمی از نیک سابو نیست. در حالی که ایده بیت‌گلد نیک سابو بسیار شبیه به بیت‌کوین بود. حتی این نیک سابو بود که برای اولین بار در سال 1996 به قرارداد‌های هوشمند اشاره کرد. آیا ساتوشی ناکاموتو نیک سابو است؟

سخن آخر

در این مقاله به افرادی اشاره کردیم که احتمالا یکی از آن‌ها ساتوشی ناکاموتو واقعی باشد. افراد زیاد دیگری نیز وجود دارند که احتمال ناکاموتو بودن آن‌ها بالا است مثل ایلان ماسک، پاول سولوتشی کالدر لرو، شینیچی موچیزوکی و دیو کلیمن.

نظر شما چیست؟ ساتوشی ناکاموتوی واقعی چه کسی می‌تواند باشد؟

5/5 - (1 امتیاز)

درباره نویسنده

محمد گودرزی

دانشجوی کارشناسی حسابداری در دانشگاه خوارزمی تهران و فعال در حوزه تحلیل تکنیکال و بنیادی در بازار ارزهای دیجیتال

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!