forex price

تاریخ بروز رسانی: 1401/09/14

قیمت‌های فارکس چگونه به‌وجود می‌آیند؟


در بازار فارکس این سوال را زیاد شنیده‌ایم که آیا فلان بروکر واقعا به بازار بین المللی متصل است یا خیر؟ یا مثلا می‌گویند قیمت طلای جهانی امروز به 1700 دلار رسید! نرخ دلار/ین ریخت! اما واقعا این قیمت‌های فارکس از کجا می‌آیند و چطور قیمت‌گذاری می‌شوند؟ در این مقاله قصد داریم که باهم بررسی کنیم که قیمت‌های فارکس از کجا می‌آیند.

اجزای اصلی بازار فارکس

بازار فارکس از دو جز اصلی تشکیل شده است، یک هسته مرکزی که به‌عنوان بستر اصلی این بازار عمل می‌کند و یک جز دیگر هم گردانندگان و مشارکت‌کنندگان آن هستند. در ادامه به اختصار هرکدام را توضیح می‌دهیم:

بستر اصلی (Interbank Market)

اصلی‌ترین بخش تشکیل دهنده فارکس همین بخش است زیرا تمامی معاملات لحظه‌ای و بازارهای آتی و سوئیفت، همگی باهم یک مجموعه بزرگ به نام اینتر بانک را تشکیل می‌دهند.

مشارکت‌کنندگان (Participants)

بخش دوم و مهم دیگری که در عملکرد بازار فارکس بسیار مهم است، بخش مشارکت‌‌کنندگان آن است. بانک‌های سرمایه‌گذاری و بانک‌های تجاری، صندوق‌های تامین سرمایه بین المللی، بانک‌های مرکزی کشورهای مختلف و سرمایه‌داران و فعلان بزرگ این حوزه و همچنین بروکرها و کارگزاران فارکس، همگی باهم بخش را تشکیل می‌دهند.

اینتربانک فارکس در یک نگاه

اینتربانک فارکس در یک نگاه

مشارکت‌کنندگان معمولا در دنیا هر لحظه نیاز به خرید و فروش و یا تبادل ارزهایشان با یکدیگر دارند. و از این طریق میلیاردها دلار در روز بین مشارکت‌کنندگان در دنیا جابه‌جا می‌شود. طبیعاتا شاید از خود بپرسید که چرا این موسسات و بانک‌ها مستقیما با یکدیگر وارد معامله نمی‌شوند تا ارز مورد نیاز خود را تامین ‌کنند؟

دلیل این امر آن است که بانک‌ها و موسسات به دلیل راحتی بیشتر، دسترسی راحت‌تر و همچنین شفافیت بیشتر برای یافتن بهترین نرخ تبادل، ترجیح می‌دهند که مبادلات و معاملات خود را از طریق اینتربانک فارکس انجام دهند.

اینتربانک فارکس از سه پلتفرم مرتبط باهم تشکیل شده است:

Bloomberg Terminal

(Electronic Broking Services (EBS

Thomson Reuters یا Eikon

این سه پلتفرم بالا منبع اصلی معاملات فارکس محسوب می‌شوند و هزاران بانک  و موسسات مالی بزرگ را به‌هم وصل می‌کنند.

قیمت‌های فارکس چگونه تعیین می‌شوند؟

نحوه کشف قیمت و قیمت‌گذاری در بازار فارکس به این‌صورت است که ابتدا بانک‌ها و موسسات مالی بزرگ برای اقدام به خرید و فروش و مبادله در بازار، یک معامله‌گر را به‌عنوان نماینده خود انتخاب می‌کنند که به این فرد دیلر (Dealer) نیز می‌گویند.

تمام معاملات و قیمت‌ها توسط دیلرها صورت می‌پذیرد. همچنین یک دیلر هیچ‌وقت فاش نمی‌کند که درحال انجام معامله برای چه بانک و یا موسسه‌ای هست و همیشه این نکته را مخفی نگاه می‌دارد. حتی عنوان نمی‌کند که برای انجام چه معامله‌ای آماده است و آیا معامله خرید می‌خواهد انجام دهد و یا فروش.

برای همین منظور، دیلر همواره دونرخ در بازار به‌صورت هم‌زمان در شبکه اینتربانک فارکس و از طریق یکی از سه پلتفرمی که معرفی کردیم، ارائه می‌کند. یک قیمت برای خرید (Bid) و یک قیمت برای فروش (Ask) پیشنهاد می‌شود.

به‌عنوان مثال فرض کنید که یک دیلر به‌عنوان نماینده بانک A قصد دارد برای بانک خود به اندازه حجم 2 میلیارد دلار ارز یورو معامله کند. همان‌طور که ذکر شد دیلر دو قیمت درج می‌کند.

فرض کنید که نرخ 1.09001 به عنوان قیمت فروش و نرخ 1.09000 به‌عنوان قیمت خرید در اینتربانک ثبت می‌کند. دقت داشته باشید که اسپرد معاملات خرید و فروش باتوجه به هزینه‌هایی مثل هزینه ثبت معامله، هزینه‌های جاری و رقابتی تعیین می‌شوند، به‌طوری که هزینه‌های مربوط به ریسک معامله را پوشش دهند.

حال نوبت سایر دیلرها است که نرخ‌ها و پیشنهادات خود را برای یورو/دلار ثبت کنند. به‌این ترتیب نرخ‌های متعددی در بازار ثبت شده که در نهایت به شکل زیر دیده می‌شوند:

بانک‌ها

حجم معامله

پیشنهاد خرید

پیشنهاد فروش

دیلر بانک A

حجم 2 میلیارد دلار

با نرخ 1.09000

با نرخ 1.09001

دیلر بانک B

حجم 1 میلیارد دلار

با نرخ 1.08990

با نرخ 1.08993

دیلر بانک C

حجم 3 میلیارد دلار

با نرخ 1.08995

با نرخ 1.08999

به‌همین ترتیب نرخ‌ها در اینتربانک ثبت شده و نزدیک‌ترین نرخ‌ها به‌عنوان نرخ مرجع به بانک‌ها و موسسات دیگر اعلام و معامله‌ها با نرخ‌های جدید صورت می‌پذیرند.

چرا بعضی مواقع اسپرد قیمت‌های فارکس زیاد می‌شود؟

در ترمینال اطلاعاتی بازار ممکن است گاهی اوقات اخبار مهمی تبادل شود. قطعا این اطلاعات مهم در آینده و چگونگی معاملات بازار نقش خواهد داشت. بانک‌های مرکزی و موسسات بزرگ و بانک‌های تجاری بر اساس نتیجه این اخبار ممکن است وارد معاملات جدید و یا حتی از قصد معاملات جدید خود نیز منصرف شوند. برای همین ممکن است در بعضی از مواقع تعداد معاملات ثبت شده در هسته اینتربانک فارکس کمتر از حد معمول شود.

این امر البته می‌تواند دلایل مختلفی هم داشته باشد. نظیر تایم بازار که در قسمت سشن‌های معاملاتی فارکس قبلا به آن اشاره کردیم. همچنین مواقع بحرانی و یا اضطراری که بازار از حالت عادی خارج می‌شود و... همه این عوامل باعث می‌شود که حجم معاملات ثبت شده در اینتربانک هسته مرکزی فارکس، کاهش یابد.

وقتی که معاملات ثبت شده کاهش یابد، پس ممکن است در قیمت‌های خاصی دیگر خریدار یا فروشنده وجود نداشته باشد. به همین دلیل در آن لحظه می‌بینیم که اسپرد قیمتی به‌شدت افزایش می‌یابد.

نکته: گاهی می‌شنویم که می‌گویند: بروکر X در لحظه مقدار اسپرد را آن‌قدر زیاد کرد تا حد ضرر من را فعال کند، سپس دوباره بازار به حالت عادی برگشت. پس بروکر دزد بوده و این‌کار را عمدا انجام داده است!

سوال: آیا بروکر اینجا از من دزدی کرده؟

در جواب باید بگوییم که اگر از یک بروکر رگوله استفاده کنید که نظارت موسسات مالی بزرگ در دنیا روی نحوه ارائه نرخ‌ها و معاملات آن بروکر نظارت داشته باشند، احتمال این‌کار بسیار پایین است.

اگر هم این تخلف از یک بروکر رگوله صورت گرفته باشد، شما می‌توانید از آن شرکت شکایت کرده و ادعای خسارت کنید. اما دلیل این اتفاق دزدی از مشتری نیست. حتی بعضی از اوقات وقتی که هسته معاملات دچار مشکل می‌شود، گاها ممکن است در نرخ قیمت‌های فارکس نوساناتی ایجاد شود که باعث ضرر خوردن به مشتریان یک بروکر در آن لحظه گردد.

در همه این موارد بروکر تمام معاملات آن لحظه را برمی‌گرداند و حتی اگر شما ضرر و زیانی هم کرده باشید مقدار آن را مجددا به حساب معاملاتی شما واریز می‌کنند.

این جمله را همواره به یاد داشته باشید که در بازار فارکس، تنها کسی ضرر نکرده که هنوز وارد بازار نشده است!

نتیجه: پس هرچه تعداد نرخ‌های بیشتری در لحظه، در معاملات یک جفت ارز ثبت شود، فاصله (اسپرد) بین قیمت خرید و فروش کمتر می‌شود. و هرچه تعداد نرخ‌های کمتری در بازار یک جفت ارز ثبت شود، به‌طبع آن بین قیمت خرید و فروش فاصله بیشتری ایجاد می‌شود که در نتیجه اسپرد لحظه‌ای آن جفت ارز هم بیشتر می‌شود.

آیا همه بروکرها در قیمت‌های فارکس دستکاری می‌کنند؟

گاهی در صحبت‌های دوستان شنیده‌ام که فلان بروکر مارکت میکر است و به بازار جهانی وصل نیست. پس خودش بازار را دستکاری می‌کند و همیشه کاری می‌کند که مشتریان آن ضرر کنند. باید بگویم کسانی که امثال این حرف‌ها را در فارکس می‌زنند اصلا نمی‌دانند که نرخ‌ها و قیمت‌های فارکس از کجا می‌آیند. برای این‌که این موضوع روشن شود باید کمی در مورد تفاوت بروکرهای رگوله و غیر رگوله توضیح دهیم:

بروکرهای رگوله

در اصل این بروکرها نرخ قیمت‌های فارکس را از هسته اینتر بانک فارکس می‌گیرند و به بازار جهانی متصل هستند. بروکرها برای این‌که بتوانند نرخ‌های جهانی را در سریع‌ترین لحظه از هسته معاملاتی بگیرند، باید ضوابطی را رعایت کنند تا لایسنس مربوطه را از هسته مرکزی فارکس دریافت کنند. اما وقتی ما در این بروکرها معامله می‌کنیم، معاملات ما به چه صورت انجام می‌شود؟

طبق آن‌چه که قبلا توضیح دادیم نوع معاملات فارکس از نوع CFD است. بروکرهای رگوله به دلیل این‌که حجم معاملاتی بالایی دارند، نمی‌توانند تمامی معاملات مشتریان خود را پوشش دهند. برای همین منظور وارد معامله با بانک‌های عامل می‌شوند و برای تامین سرمایه باری پوشش حجم معاملات بروکر، با بانک‌های مختلف قرارداد همکاری امضا می‌کنند تا معاملات بازار فارکس در یک بروکر با پشتوانه نقدی بانک عامل معتبر باشد.

حال وقتی شما 1000 دلار یورو/دلار خریداری می‌کنید در حقیقت دستور خرید را به بانک فرستاده‌اید و در اصل با بانک وارد معامله شده‌اید. و بروکر در اینجا فقط نقش یک واسطه را ایفا می‌کند و کارمزد و کمیسیون مربوطه را از معامله‌گر دریافت می‌کند. لازم به ذکر است که تمامی این موارد تحت نظارت موسسات نظارتی بزرگ مالی انجام خواهد پذیرفت که احتمال هرگونه پولشویی و یا خطا از سوی بروکر و یا بانک عامل گرفته شده باشد.

بروکر رگوله هیچ نقشی در میزان سود یا ضرر شما نخواهد داشت و فقط در کارمزد معاملات شریک است.

بروکرهای غیر رگوله

درحقیقت این بروکرها نیز برای این‌که قیمت‌های فارکس را از اینتربانک در لحظه بگیرند، نیاز به اخذ لایسنس ‌های مربوطه برای این سطح از دسترسی را دارند. با این تفاوت که هیچ موسسه نظارت مالی بر نحوه ارائه این خدمات و یا معاملات مشتریان نظارتی ندارد. برای همین به این بروکرها غیر رگوله و یا به اصطلاح مارکت میکر (Market Maker) می‌گویند.

اما این به این معنی نیست که تمام نرخ‌هایی که در بروکرهای مارکت میکر وجود دارد توسط خود بروکر تهیه و تنظیم می‌شود. شما هرگز نمی‌توانید ببینید که در یک بروکر رگوله طلا درحال افزایش قیمت باشد، ولی در یک بروکر مارکت میکر طلا نزولی!

خیر این اتفاق ممکن نیست. اما به دلیل نبودن نظارت عامل توسط موسسه‌های نظارتی، خود بروکر می‌تواند در لحظه وارد معامله شود و نوساناتی در بازار ایجاد کند و به اصطلاح شیطنت کنند.

نکته دیگری که باید در مورد بروکرهای مارکت میکر بدانید این است که به دلیل پایین‌تر بودن حجم معاملات این بروکرها، ممکن است که هیچ قراردادی با بانک عامل برای تامین سرمایه و تضمین پشتوانه نقدی برای معاملات وجود نداشته باشد.

ضمن این‌که طبق قوانین بین المللی اگر بروکرهای غیر رگوله حقی از مشتری ضایع کنند که منجر به زیان شما گردد، شما حق شکایت از آن بروکر را نخواهید داشت زیرا خودتان در مرحله اول مورد اتهام قرار می‌گیرید که چرا با این شرکت همکاری کرده‌اید!

بروکرهای مارکت میکر (غیر رگوله) هم از نرخ قیمت‌های جهانی تبعیت می‌کنند، اما هیچ موسسه نظارتی روی نحوه ارائه این قیمت‌ها به مشتری نظارت ندارند.

رابطه اقتصاد کلان و قیمت‌های فارکس

مهم‌ترین و بزرگترین عامل اثر‌گذار در بازار و قیمت‌های فارکس، سیاست‌های اقتصاد کلان دولت‌ها است. اقتصاد کلان مربوط به اقتصاد تمامی کشورهای جهان می‌شود و مسائل مهمی چون نرخ بهره، نرخ تورم، نرخ بیکاری، سیاست های پولی و مالی، رکود و بحرانی‌های مالی را در برمی‌گیرد. تمامی بخش‌های اقتصاد کلان در بازار فارکس تاثیر مستقیم می‌گذارند و نرخ برابری ارزها و در نهایت قیمت‌های فارکس را مشخص می‌کنند.

به‌عنوان مثال در سال در ماه گذشته از ابتدای سال 2020 و بعد از رکود بازار های مالی در اثر بحران جهانی کرونا، بانک مرکزی آمریکا تصمیم گرفت که نرخ بهره را به کمترین حد ممکن یعنی 0.25% کاهش دهد.

همچنین بانک‌ها مرکزی کشورهای دیگر دنیا نیز برای حمایت از تولید داخلی و جلوگیری از یک رکود اقتصادی بزرگ، همین رویه را پیش گرفتند. در پی این تصمیمات نرخ طلا در برابر دلار و سایر ارزها رشد کرد. به همین شکل هرگونه اتفاقی در دنیا مستقیما روی نرخ‌ها به صورت لحظه‌ای اثرگذار خواهد بود.

قدرت هسته مرکزی فارکس

تا اینجا فهمیدیم که معاملات فارکس در چه ابعاد و حجمی و توسط چه کسانی بیشتر انجام می‌شوند و همچنین فهمیدیم که اقتصاد کلان و تصمیمات دولت‌ها چه تاثیری بر روی نرخ‌ها و قیمت‌های فارکس دارد.

پس می‌توان نتیجه گرفت که هسته معاملات فارکس باید آن‌قدر قوی باشد که همه این تاثیرات را در کسری از ثانیه پردازش کند. زیرا در معاملات هسته فارکس، دیگر ثانیه‌ها خیلی کند هستند و معیار سرعت انتقال داده‌ها با میلی ثانیه اندازه‌گیری می‌شود. برای همین ممکن است وقتی شما به قیمت‌های دو بروکر مختلف نگاه کنید، ببینید که قیمت‌ها کمی اختلاف دارند.

حجم بازار فارکس

مقایسه حجم معاملات بازار فارکس با سایر بازارهای مالی

براساس آمار جهانی میانگین حجم معاملات فارکس در روز حدود 6500 میلیارد دلار است. با یک حساب ساده می‌توان فهمید که میزان سرعت پردازش هسته معاملاتی فارکس بیش از 75 میلیون دلار بر ثانیه است. به‌عبارت دیگر به‌طور میانگین و در هر ثانیه بیش از 75 میلیون دلار در بازار فارکس معامله انجام می‌شود. و این درحالی است که هیچ فشاری هم روی هسته مرکزی وجود ندارد!

سوال: هسته معاملاتی بورس ایران چقدر توان پردازش دارد؟

جمع‌بندی

بازار فارکس یکی از پر مخاطب‌ترین، پرهیچان‌ترین، پرحجم‌ترین، سودآورترین و در عین حال خطرناک‌ترین و بی‌رحم‌ترین بازار در بین بازارهای معاملاتی دنیا محسوب می‌شود. اگر بدون اطلاعات کافی و یا از روی کنجکاوی و کسب سود و پولدار شدن وارد بازارهای مالی جهانی شدید، من به شما می‌گویم که در نهایت شکست خواهید خورد. زیرا کسانی که در این بازار فعال هستند، از این راه زندگی می‌کنند و نه سود!

اگر مطلب فوق برایتان جذاب بود لطفا آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید.

همواره نظرات شما برای ما مهم بوده و اگر سوالی داشتید لطفا در زیر همین مقاله مطرح کنید.

4.1/5 - (12 امتیاز)

درباره نویسنده

پویا بهایی‌پور

من در بازارهای مالی سود نمی‌کنم بلکه زندگی می‌کنم. نتیجه تمامی مطالعه و تحقیقات من در این حوزه به همین یک جمله خلاصه می‌شود. تا بدانجا رسید دانش من، که بدانم همی که نادانم.

اشتراک
اطلاع از
guest
32 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
ناشناس
ناشناس
1 سال پیش

سلامو عرض ادب ، من در مورد مدیریت سرمایه مشکل دارم ، من یه حساب ۱۰ هزار دلاری تو فارکس دارم ، اما نمیدونم حجم قانونی و اصولی چند رو برای معاملاتم انتخاب کنم ، بر فرض مثال ، 0.10 0.30

محمود دوسیده
محمود دوسیده
پاسخ دادن به  ناشناس
1 سال پیش

با سلام و احترام. میزان حجم استاندارد برای ورود به معامله بستگی به میزان ریسک شما و حد ضرر دارد. بطور کلی ریسک ۰.۵ تا ۲ درصد از کل موجودی برای هر معامله پیشنهاد می‌شود. برای مثال اگر بخواهید در هر معامله ۱٪ ریسک کنید و موجودی حساب شما ۱۰ هزار دلار باشد ریسک شما در معامله ۱۰۰ دلار خواهد یود. بعد از مشخص کردن میزان ریسک مورد نظر در هر معامله باید به سراغ نقطه‌ی حد ضرر در معامله برویم و مشخص کنیم حد ضرر معامله در چه نقطه‌ای و چند پیپ است. در نهایت با توجه به میزان… ادامه مطلب »

حسین
حسین
2 سال پیش

عرض سلام و ادب و احترام عذر میخوام من یه سوال داشتم من مدت زیادی هست که خیلی از بروکرها رو با حسابهای لایو و دموشون مورد بررسی قرار دادم متوجه شدم طبق استراتژی من حساب نانو بروکر آلپاری به لحاظ ثبت کندل هاش دقیق ترین و سازگارترین حالت رو با استراتژی من داره حتی گاهی بدنه یک کندل در حد دو پیپ من رو از یک ترید شکست نجات میده که توی اکثر بروکر ای دیگه مثلا یه شدو ثبت شده… و موجب شکست من میشد. سوال من اینه این تفاوت در ثبت دیتا علتش دقیقا چیه؟ بغیر از… ادامه مطلب »

محمود دوسیده
محمود دوسیده
پاسخ دادن به  حسین
1 سال پیش

با سلام و احترام.
هر بروکر می‌تواند چارت و کندل‌های مخصوص به خود را داشته باشد و به همین شکل ایجاد کندل‌ها در هر بروکر کمی متفاوت است. همچنین میزان اسپرد در بروکرها نیز تفاوت دارد که این امر نیز می‌تواند در معاملات بسیار تاثیر گذار باشد.

میلاد
میلاد
3 سال پیش

سلام ایا حجم ۶.۵تریلیون در روز فارکس متعلق به بروکرهاست یا بانک ها اخه ۲۶تا از بروکرهای فارکس فقط ۱۰۵میلیاردلار در روز حجم داشت پس بروکر حجم روزانه اش ۱۲۰میلیارد هم نمیشه در روز ایا متعلق به بانک ها و موسسات وـ… میشه حجم اصلی درسته؟

فائزه حیدری
فائزه حیدری
پاسخ دادن به  میلاد
3 سال پیش

سلام، این حجم مربوط به حجم کل بروکرها، بانک‌ها و نهادهای پولی هست که در این بازار فعالن و متعلق به یک کشور هم نیستن

فراد فارکس
فراد فارکس
3 سال پیش

اصلا چرا کندل ها را می سازند این کندل ها از کجا میان از تو جیب ما میان تو جیب کندل ها برید بابا خوتون را گول بزنید یک دونه خط که بالا پایین میره منتطر نیم سنت دلارغریبه اند تا یا بالا یا پایینش کنند.

فراد فارکس
فراد فارکس
3 سال پیش

چرا تبلیغ فارکس کلاهبردار را می کنید؟ فارکس هزار درصد کلاهبرداری و قمار یک طرفه برد بروکر و افراد ناشناس پشت پرده خارجی هست که منتظر نیم سنت اند شکار کنند. این را هم بگویم شما خدای تحلیل هم باشید فارکس دزدی و کلاهبرداری هزار درصدی بدون شک هست.

Reza
Reza
3 سال پیش

سلام خسته نباشید مقاله قیمت های فارکس چگونه به وجود می آیند رو از سایت خوبتون مطالعه کردم یک بخش رو متوجه نشدم اونجایی که گفته شده نرخ های زیادی توسط نماینده بانک ها (دیلرها) در پلتفرم اینتر بانک ثبت میشه و نزدیکترین نرخ ها به عنوان نرخ مرجع اعلام میشه و معامله با نرخ جدید توسط موسسات دیگر صورت می گیرد این یعنی چی ؟ یعنی از بین تمام نرخ های ثبت شده توسط دیلرها فقط یکی از نزدیکترین نرخ های پیشنهادی اعلام میشه یا چندتا از نزدیکترین نرخ ها و در همون لحظه اون نرخ یا نرخ ها… ادامه مطلب »

فائزه حیدری
فائزه حیدری
پاسخ دادن به  Reza
3 سال پیش

سلام
این مسئله شبیه به اردربوک عمل می‌کنه. یعنی لیست قیمت‌های خرید به ترتیب از بیشترین به کمترین ردیف میشن و لیست قیمت‌های فروش هم از کمترین به بیشترین. باید نرخ‌ها به هم نزدیک بشن تا معامله انجام بشه. اونوقت اون نرخ میشه مرجع.
این مسئله تکرار میشه و قیمت همین‌طور تغییر می‌کنه

الیاس
الیاس
3 سال پیش

سلام،آیا مرجع خاصی وجود دارد که رگوله بودن بروکری را بتوان در آن جستجو کرد؟یا فقط به گفته های خود بروکر که رگوله شده هستش اعتماد کنیم؟

فراد فارکس
فراد فارکس
پاسخ دادن به  الیاس
3 سال پیش

رگوله گوله بابا بزار دم کوزه بمکش پولتو همین گول میدزده اخر یه یار دو بار بار سوم حتما تله افتادی.

ناشناس
ناشناس
3 سال پیش

خیلی عالی و مفید بود ممنون
mmzi

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

32
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!