عبارت سقف تاریخی یا ATH یک اصطلاح رایج در بازار سرمایه محسوب میشود که در اصل مخفف All Time High است. همانطور که از نامش پیدا است، عبارت فوق به معنی بالاترین قیمت تاریخی یک دارایی است. از تعابیر دیگری مثل "اوج قیمت تاریخی" یا "ثبت یک رکورد جدید" نیز در این موارد استفاده میشود.
اهمیت سقف تاریخی در بازارهای مالی
وقتی شما بخواهید به یک سفر تفریحی بروید عوامل زیادی مثل آبوهوا، لوازم ضروری ، جاهای دیدنی و... را بررسی میکنید. در بازارهای مالی نیز وقتی میخواهیم یک دارایی را برای سرمایه گذاری انتخاب کنیم، این طبیعی است که عوامل مختلفی را بررسی کنیم. یکی از این عوامل، بررسی روند حرکت تاریخی آن دارایی و موقعیت فعلی نسبت به ATH تاریخی آن است.
سیگنال سقف تاریخی ATH چیست؟
فلسفه قیمت به ما میگوید که نمودار داراییهای مختلف همواره یک کف تاریخی و یک سقف تاریخی دارند. معمولا سقفهای تاریخی، یک شوک قیمتی در بازار بهوجود میآورند که بعد از آن قیمت دارایی وارد یک اصلاح بلندمدت میشود. اگر بعد از گذشت زمان زیادی دوباره نمودار به ATH تاریخی خود برگردد، نوید عبور از آن سقف تاریخی و شروع یک روند صعودی جدید با ATH جدید را به ما میدهد. بنابراین عبور از سقف تاریخی میتواند یک سیگنال قوی برای سرمایهگذاران باشد که در نهایت منجر به ورود سرمایههای جدید به بازار شود.
اهمیت فواصل سقف تاریخی
فاصله رسیدن به ATH قبلی و عبور از آن خیلی مهم است. هر چه فاصله تا ATH قبلی بیشتر باشد، احتمال عبور از آن بیشتر است. بهعنوان مثال به عکس زیر توجه کنید:
وقتی در سال 1392 شاخص بورس به اوج خود رسید و یک سقف تاریخی جدید ساخت، حدود 4 سال اصلاح کرد. بعد از این مدت دوباره شاخص بورس از ATH قبلی خود در سال 1396 عبور کرد و این تازه شروع یک حرکت بزرگ بود.
نکته قابل توجه فاصله 4 ساله رسیدن به سقف تاریخی (ATH) قبلی است. همانطور که شما بعد ازخوردن غذای زیاد نیاز به زمان برای هضم آن دارید، بعد شوکهای قیمتی بزرگ نیز بازار نیاز به زمان برای هضم آن دارد. دلیل این امر آن است که بازار بزرگ شده و متغیرها تغییر کرده است، لذا سرمایهگذاران برای تطبیق خود با بازار و درک بهتر قیمتهای جدید نیاز به زمان دارند. زیرا فکر میکنند که سهم، در آن قیمت دیگر ارزش خرید ندارد.
به مثال زیر دقت کنید:
سال 1391 شوک قیمتی دلار در کشور باعث تورمهای بزرگی شد. بهطوری که قیمت پراید به 20 میلیون تومان رسید. شاید درآن زمان قیمت 20 میلیون تومانی برای پراید یک شوک قیمتی محسوب میشد، اما اکنون که به آن فکر میکنید، اینطور بهنظر نمیرسد. زیرا قیمت 20 میلیونی پراید به مرور زمان (به دلایل مخلف) هضم شده است.
قیمت سهم خودرو پس از یک صعود بزرگ درسال 1390 به سقف تاریخی (ATH) جدید 76 ریالی رسید. آن زمان این قیمت برای سهم خودرو یک شوک قیمتی محسوب میشد. همه شروع به فروش سهام خود کردند؛ بهطوری که بعد از گذشت دو سال، قیمت آن تا 27 ریال نیز کاهش یافت. اما اکنون که به آن قیمتها فکر میکنیم، شاید برایمان کمی عجیب است که چرا در چنین قیمتی سهم خودرو را میفروختند.
همه اینها اثر زمان در هضم قیمتهای جدید بعد از بزرگتر شدن بازار است. همانطور که در عکس بالا هم کاملا مشهود است، قیمت بعد از حدود 3 سال اصلاح و عبور مجدد از سقف تاریخی (ATH) قبلی خود، یک حرکت صعودی جدید را آغاز کرده است.
میتوانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده بفرمایید.