قیمت پایانی

تاریخ بروز رسانی: 1400/05/01

قیمت پایانی سهم بیانگر چیست؟


هنگامی که می‌خواهیم وارد بورس شویم بعد از دریافت کد بورسی، معمولا توصیه می‌شود که افراد به تابلوی معاملاتی هر سهم مراجعه کنند. در سایت مدیریت فناوری بورس تهران می‌توانید با جستجوی نام شرکت و یا نماد معاملاتی مختص آن، تابلوی معاملاتی مرتبط با سهام شرکت را ببینید. در این مطلب می‌خواهیم راجع‌به قیمت پایانی مندرج در این تابلو صحبت کنیم.


در این مقاله می خوانید

قیمت پایانی چیست؟

میانگین وزنی تمامی قیمت‌هایی که سهم در طول روز معامله می‌شود، قیمت پایانی آن سهم را تشکیل می‌دهند. این قیمت به‌صورت خودکار باتوجه به قیمت هر معامله و حجم آن تغییر می‌کند.

فرض کنید تعداد کل معاملات انجام شده در طول یک روز سهم ایکس، برابر با 100 باشد. اگر از این تعداد سهم 38 تای آن در قیمت 2500 ریال، 43 عدد آن در قیمت 2860 ریال و 19 عدد باقی مانده در قیمت 2350 معامله شوند. قیمت پایانی سهم چقدر خواهد شد؟

قیمت پایانی

اگر کل معاملات امروز همین مقدار باشد، قیمت پایانی برابر با 2626 خواهد بود. قیمت مجاز هر روز نیز نسبت به قیمت پایانی روز قبل مشخص خواهد شد. قیمت یک سهم در طول روز نمی‌تواند بیشتر از بازه قیمتی معرفی شده روی تابلو نوسان کند. به این بازه قیمتی، قیمت مجاز می‌گویند.

بررسی تابلوی معاملاتی و توجه به قیمت پایانی

حال بیایید با هم تابلوی معاملاتی روز قبل یک سهم را بررسی کنیم. به قیمت پایانی آن توجه کنید. این قیمت نمی‌تواند از قیمت مجاز بیشتر یا کمتر باشد.

در تصویر زیر می‌بینیم که حجم مبنا برابر با 3,026,634 است و حجم معاملات از این مقدار بیشتر بوده است. بنابراین می‌توان گفت که این قیمت از طریق روش معرفی شده در بالا محاسبه شده است.

قیمت پایانی

طبق دستورالعمل‌های ابلاغ شده قیمت سهم در یک روز معاملاتی برای سهم‌های پذیرفته‌شده در بورس نمی‌تواند بیشتر از مثبت و منفی پنج درصدِ قیمت پایانی روز قبل تغییر کند.

در مثالی که زدیم قیمت بدست آمده سهم در روز قبل 36,080 بوده است. بیایید قیمت مجاز روز بعد را حساب کنیم. برای این کار قیمت روز قبل را در صورت رشد و افت پنج درصدی قیمت محاسبه می‌کنیم.

بیشترین قیمت مجاز روز بعد (36,080 *1.05= 36,884)

کمترین قیمت مجاز روز بعد (36,080 *0.95= 34,276)

حال به سراغ تابلو معاملاتی سهم در روز بعد می‌رویم. همان‌طور که در تصویر زیر می‌بینید، قیمت مجاز روز بعد تقریبا با بازه قیمتی که ما محاسبه کردیم یکی است. این تفاوت 4 ریالی هم، به‌خاطر رندسازی اعداد توسط سیستم است.

قیمت پایانی

تابلو معاملاتی سهم در تاریخ 1399/8/26

قیمت آخرین معامله

پس تا اینجا فهمیدیم که قیمت پایانی چیست و به چه منظور از آن استفاده می‌شود. نکته‌ای که باید به آن توجه کرد، این است که  این قیمت با قیمت آخرین معامله متفاوت است. قیمت آخرین معامله که در تابلوی روزانه به اختصار معامله نوشته می‌شود، نشان دهنده قیمت آخرین معامله در ساعت بازار است. همان‌طور که می‌بینید این قیمت با قیمت پایانی متفاوت است.

قیمت پایانی همیشه به‌صورت بالا محاسبه نمی‌شود. این قیمت تنها در صورتی تغییر می‌کند که حجم معاملات در آن روز معاملاتی، بیشتر یا برابر با حجم مبنای مشخص شده برای سهم باشد. حالا اگر حجم معاملات در یک روز کمتر از حجم مبنا باشد چه؟

فرمول محاسبه قیمت پایانی

در صورتی که حجم معاملات کمتر از حجم مبنا باشد از فرمول زیر استفاده می‌شود.

قیمت پایانی


تمامی موارد مطرح شده در این مقاله، به‌صورت خودکار در تابلوی معاملاتی تغییر می‌کنند و لازم نیست که شما این موارد را هر روز محاسبه کنید. اما لازم است که معنای آن را به‌درستی بدانید و بتوانید تصمیم‌هایی منطقی بگیرید. 

می توانید ویدیوهای بیشتری از تالار بورس را در شبکه اشتراک ویدیو آپارات و همچنین کانال یوتیوب تالار بورس مشاهده کنید.

4.1/5 - (35 امتیاز)

درباره نویسنده

فائزه حیدری

به‌عنوان یک کارشناس ارشد مالی، برای من پول و مدیریت سرمایه بسیار جذاب است. از این جهت که بتوانم براساس مطلوبیت‌های خودم تصمیم بگیرم، نه براساس موجودی حساب بانکی‌ام.

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!