تاریخ بروز رسانی: 1400/01/23

مدیریت ضرر در بورس


برای همه ما پیش می‌آید که در بورس یا بازارهای دیگر، ضرر کنیم. ممکن است در یک سرمایه‌گذاری، در نهایت کم‌تر از مبلغ سرمایه‌گذاری شده نصیبمان شود؛ یا سودی که از یک سرمایه‌گذاری کرده‌ایم به طور کامل از دست برود.

در هر دو صورت، ضرر احساس بسیار تلخ و ناگواری دارد. روانشناسان باور دارند که شیرینی یک سود، نمی‌تواند تلخی یک ضرر را جبران کند.

بگذارید برایتان یک مثال بزنم. وضعیت بورس خوب است و برای تمام سهم‌ها صف خرید تشکیل می‌شود. سرمایه من به 90 میلیون تومان می‌رسد. بعد از آن 4 روز بازار منفی می‌شود و من 20 درصد، از دست می‌دهم. حالا 73 میلیون تومان دارم.

دوباره بازار مثبت می‌شود و بعد از چند روز، به عدد 90 میلیون باز می‌گردم. آیا احساس خوبی خواهم داشت؟

در مواردی خیر. شاید پیش خودم بگویم که ای‌کاش در همان آخرین روز مثبت سهم‌هایم را می‌فروختم و در آخرین روز منفی دوباره می‌خریدم. در این صورت الان 110 میلیون می‌داشتم.

در این مرحله به خاطر 20 میلیونی که می‌توانستم داشته باشم، اما ندارم، احساس خسران می‌کنم. به این احساس در اقتصاد رفتاری می‌گویند ضرر احساسی یا Emotional Loss.

چطور ضرر را مدیریت کنیم؟

گام اول در مدیریت ضرر این است که مفهوم ضرر و زیان را به درستی بشناسیم. و بدانیم که ضرر و زیان در پایان یک دوره محاسبه می‌شود، نه در یک جلسه معاملاتی.

وقتی شما سهمی را می‌خرید، به دلیل کارمزد و مالیات، 1.5 درصد در ضرر قرار می‌گیرید. اما شما این زیان را به جان می‌خرید، تا در بلندمدت به سود دست پیدا کنید.

یکی از اصول ده‌گانه اقتصاد  

«انسان عاقل به سود نهایی فکر می‌کند.»

وقتی به درستی فهمیدیم که زیان چیست، باید به شناسایی ریشه‌های زیان فکر کنیم. چه چیزی باعث می‌شود که ما ضرر کنیم؟ مطالعه کم، نداشتن تحلیل، رفتار عجولانه، ورود و خروج در زمان نامناسب و... از جمله دلایل زیان هستند.

مرحله بعدی، پیش‌گیری از تکرار عوامل زیان‌بار است. به کمک ابزارها و روش‌های نوین، می‌توانیم ریسک پرتفوی خود را کاهش دهیم.

نکته بسیار جالب، موضوعی است که هری مارکویتز، برنده نوبل اقتصاد به ما می‌آموزد: کم کردن ریسک پرتفوی، الزاما باعث کاهش بازدهی آن نمی‌شود!

می‌توانید ویدیوهای بیشتری از تالاربورس را در آپارات (شبکه اشتراک ویدیو) و همچنین کانال یوتیوب تالاربورس مشاهده کنید.

5/5 - (8 امتیاز)

درباره نویسنده

حامد ثقفی

برای زنده بودن باید تا آخرین روز زندگی یادگیری را دنبال کرد و از لحظات زندگی استفاده کرد.

اشتراک
اطلاع از
guest
5 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
Amirss
Amirss
3 سال پیش

عالی بود… متشکرم

احسان ابوالفتح زاده
احسان ابوالفتح زاده
3 سال پیش

عالییییییی بود

محمد
محمد
3 سال پیش

بسیار عالی وبه دردبخور متشکرم

پروین
پروین
3 سال پیش

با تشکر از آموزشهای همیشه مفید استاد ثقفی. من به برای دیدن EPS به سایت TSETMC سر زدم ولی DPS نداشتند سهمهایی که به صورت رندوم چک کردم.

فرزاد فخری‌زاده
فرزاد فخری‌زاده
پاسخ دادن به  پروین
3 سال پیش

توی بخش dps ببینید.

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

5
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!