استخر نقدینگی (Liquidity Pool)

تاریخ بروز رسانی: 1400/12/01

استخر نقدینگی (Liquidity Pool) چیست؟


استخر نقدینگی (Liquidity Pool) چیست؟

استخر نقدینگی یا همان (Liquidity Pool) یک از اصطلاحات رایج در ارزهای دیجیتال است که امروزه زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما استخر نقدینگی چیست؟ چه کاربردهایی دارد و ما چگونه می‌توانیم از آن‌ها استفاده کنیم؟


در این مقاله می خوانید

پیدایش اکسچنج‌های غیر متمرکز

بعد از گسترش پروژه‌های دیفای (Defi) و روی کار آمدن اکسچنج‌های غیر متمرکز (Dex)، طبیعتا ماهیت‌های جدیدی هم به دنیای ارزهای دیجیتال اضافه شد. به‌عنوان مثال ماهیت‌های اصلی و سازو کار صرافی‌های متمرکز مثل صرافی بایننس به‌طور طبیعی با اکسچنج‌های غیر متمرکز تفاوت‌های بسیاری دارند. یکیاز این تفاوت‌ها در نحوه انجام معاملات است. 

صرافی‌های متمرکز که به شکل P2P کار می‌کنند، همواره واسطی بین خریدار و فروشنده هستند. به این ترتیب که همواره یک سفارش خرید با یک سفارش فروش تسویه می‌شود. اما همین عملیات در صرافی‌های غیر متمرکز کاملا متفاوت است. زیرا در اکسچنج‌های غیر متمرکز وظیفه انجام عملیات خرید و فروش، با استخر نقدینگی یا همان (Liquidity Pool) است. 

استخر نقدینگی چیست؟

استخر نقدینگی، فضایی مجازی است که درواقع وظیفه تامین سرمایه برای انجام معاملات را در اکسچنج‌های غیر متمرکز برعهده دارد. به عبارتی دیگر همه معاملات خرید و فروش در این اکسچنج‌ها با استخر نقدینگی (Liquidity Pool) انجام می‌شود. پس به نوعی می‌توان گفت که کار این استخر تامین کننده نقدینگی برای بازار است.

نحوه کارکرد استخر نقدینگی (Liquidity Pool)

برخلاف صرافی‌های متمرکز در صرافی‌های غیر متمرکز، کاربران می‌توانند در تامین نقدینگی برای (Liquidity Pool) مشارکت داشته باشند. به نوعی این مشارکت برای عموم آزاد است. به این ترتیب که کاربران می‌توانند توکن‌های خود را در استخرهای نقدینگی سپرده‌گذاری کنند و در ازای آن مقداری از کارمزدهای تراکنش‌ها را دریافت کنند.

از سوی دیگر کاربرانی هم وجود دارند که می‌خواهند در این صرافی‌ها معامله کنند. برخلاف اکسچنج‌های متمرکز، در این اکسچنج‌ها کاربران به‌جای معامله مستقیم با یکدیگر، توکن‌های خود را با توکن‌های موجود در استخرها مبادله می‌کنند. لازم به ذکر است که تمامی مراحل این کارها توسط قراردادهای هوشمند انجام می‌شود که احتمال هرگونه دستکاری و فساد در معاملات را از بین می‌برند.

هربار که کاربران توکن‌های خود را در این استخرهای نقدینگی تبدیل می‌کنند، کارمزدی را برای آن پرداخت می‌کنند که بخشی از این کارمزد به جهت تشویق برای تامین‌کنندگان نقدینگی درنظر گرفته می‌شود.

تضمین سود استخر نقدینگی (Liquidity Pool) چگونه است؟

تمامی فرآیند سپرده‌گذاری، تامین نقدیندگی و دریافت سود سپرده توسط قراردادهای هوشمند انجام می‌شود. به این ترتیب که کسی در آن دخالت ندارد. به عبارت ساده‌تر این امکان وجود ندارد که شما در این قرارداد هوشمند سپرده‌گذاری کنید، تراکنش روی استخر انجام شود و بعد شما سودی دریافت نکنید. بنابراین تضمین پرداخت سود در این حالت توسط قرارداد هوشمند انجام می‌شود.

وقتی کاربران به‌عنوان تامین‌کننده نقدینگی، کوین‌های خود را در یک قرارداد هوشمند قرار می‌دهند، به ازای آن، توکن Liquidity Provider یا همان توکن تامین کننده نقدینگی (LP) دریافت می‌کنند. این توکن به منزله رسید دریافت توکن‌های اصلی است و زمانی که شما دوباره می‌خواهید سپرده خود را آزاد کنید، باید توکن‌های (LP) را دوباره به استخر بازگردانید تا سپرده اصلی خود را مجددا دریافت کنید.

استخر نقدینگی  (Liquidity Pool)

انواع شبکه‌های استخر نقدینگی و معرفی اکسچنج

در حال حاضر اکسچنج‌های غیر متمرکز (Dex) زیادی وجود دارند که روی شبکه‌های مختلف فعالیت دارند. از مهمترین شبکه‌های بلاکچینی که قادر به ارائه قراردادهای هوشمند برای این نوع اکسچنج‌ها هستند می‌توان به اتریوم (ETH)، بایننس کوین (BNB)، کاردانو (ADA)، پولکدات (DOT) و... اشاره کرد.

همچنین اکسچنج‌های غیر متمرکزی زیادی وجود دارند که شما می‌توانید به‌صورت غیرمتمرکز روی آن‌ها فعالیت کنید. از جمله معروفترین آن‌ها می‌توان به یونی سواپ (UNI)، وان اینچ (1inch)، مدکس (MDX)، پنکیک سواپ (CAKE) و... اشاره کرد.

همچنین شما می‌توانید لیست برترین اکسچنج‌های غیر متمرکز را از طریق سایت کوین مارت کپ به ترتیب رتبه‌بندی مشاهده کنید.

اگر مطلب فوق برایتان مفید بوده لطفا آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.

همچنین اگر سوالی در مورد این مطلب دارید در بخش کامنت‌ها مطرح کنید تا به آن پاسخ دهیم.

4.6/5 - (16 امتیاز)

درباره نویسنده

پویا بهایی‌پور

من در بازارهای مالی سود نمی‌کنم بلکه زندگی می‌کنم. نتیجه تمامی مطالعه و تحقیقات من در این حوزه به همین یک جمله خلاصه می‌شود. تا بدانجا رسید دانش من، که بدانم همی که نادانم.

اشتراک
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
حمید
حمید
2 سال پیش

عالی بود
ممنون
اما کاش ادامه داشت و مفصل تر بود

{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

1
0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!