سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال و آینده آن چگونه است؟ با رشد قیمت بیتکوین، خیلیها وسوسه شدند که در ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنند. بعضی معتقد بودند که قیمتهای کنونی، آغاز رالی اصلی بیتکوین است و برخی دیگر از ریزش قیمت میترسیدند. به همین دلیل یکی از مهمترین پرسشهای سال 2021 این بود: آینده سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال چگونه است؟ آیا بیتکوین بخریم یا نه؟ آیا ارز دیجیتالی بهتر از بیتکوین وجود دارد؟ آیا سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال یک نوسانگیری موقتی است یا میشود به آن به چشم یک سرمایهگذاری بلندمدت نگاه کرد.
ما در دنیا محکوم به پیشرفت هستیم. تلاش بشر برای پیشرفت در هر شرایطی، ذاتی است. امروزه این پیشرفت در تکنولوژی خلاصه میشود. صنعت بلاکچین و ارزهای دیجیتال یکی از این تکنولوژیها هستند که در راس این حوزه، بیتکوین بهعنوان یکی از بزرگترین اختراعات 500 سال اخیر در حوزه مالی حضور دارد.
تا سال 2014 آمریکا و چین بهعنوان بزرگترین ابر قدرتهای اقتصاد دنیا، در پی ممنوعیت و نابودی بیتکوین بودند. اما بعد از مدتی متوجه شدند جلوی تکنولوژی را نمیشود گرفت و سیاست های سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال خود را تغییر دادند. در حال حاضر آمریکا و چین از بزرگترین کشورهایی هستند که در این حوزه فعالیت دارند. میزان خرید و فروش لحظهای ارزهای دیجیتال توسط چین و آمریکا را میتوانید از طریق سایت Fiatleak.comبهصورت زنده ببینید.
قبل سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال حتما این مقاله را بخوانید تا با آینده بازار ارزهای دیجیتال بیشتر آشنا شوید.
سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاری بر آینده مالی جهان!
کمی به عقبتر برگردیم. زمانی که معاهده برتن وودز توسط نیکسون (رئیس جمهور وقت آمریکا) فسخ شد. او اعلام کرد که دیگر پشتوانه دلار آمریکا طلا نیست؛ بلکه عرضه و تقاضا است. از آن زمان به بعد شاخص دلار آمریکا دیگر آن اوج را ندید و ارزش دلار در جهان شروع به کاهش کرد. نمودار زیر کاهش قیمت دلار را در دو دهه گذشته نشان میدهد.
سایر دولتها نیز از این کار تبعیت کردند و در حال حاضر به جایی رسدهایم که دولت آمریکا در حال خرید دنیا با چک بی محل است. یکجور بمب ساعتی که هر لحظه امکان انفجار آن وجود دارد.
از نظر منطقی این حالت نمیتواند تا ابد ادامه پیدا کند و به همین دلیل دلار آمریکا به مرور در حال تضعیف شدن است. چاپ پولهای بدون پشتوانه خصوصا در دوران پس از کرونا دلیل محکمی برای اثبات این نظریه است. جالب اینجا است که حتی آنها نیز این مسئله را میدانند. برای همین یکی از بزرگترین سرمایهگذاران حوزه ارزهای دیجیتال، کشور آمریکا است. زیرا آنها هم به این مسئله مهم واقفند که سیستم پولی دنیا بهشکل کنونی محکوم به نابودی است و تکنولوژی حوزه اقتصاد دیجیتال میتواند در شکل پولها نیز اثرگذار باشد. به نحوی که دنیا را متحول کند.
پس برای پاسخ به این سوال که بیتکوین بخریم یا نه لازم است ابتدا درک درستی از تحول مفهوم پول در عصر جدید داشته باشیم. از این منظر سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال درواقع سرمایهگذاری بر آینده مالی جهان است.
ویروس کرونا عامل بلا یا برکت ارزهای دیجیتال
جالب است بدانید که ویروس کرونا باعث شده تا بانکهای مرکزی دنیا در حال چاپ پول، بدون پشتوانه تولید GDP باشند.
این عامل معمولا در کوتاه مدت میتواند برای کنترل اقتصادی جواب دهد، اما در بلندمدت به زیان اقتصاد خواهد بود و باعث کاهش ارزش پول کشورها خواهد شد.
در چنین شرایطی، نقطه قوت ارزهای دیجیتال و بیتکوین خودنمایی میکند و چارهای برای بکارگیری ارزهای دیجیتال بهجای ارزهای کاغذی ارائه میکند.
شاید در نگاه اول ویروس کرونا جنبههای منفی زیادی داشته باشد، اما میتواند بهعنوان نقطه عطفی برای شروع اتفاقات خوب در دنیای ارزهای دیجیتال نیز تلقی شود. این ویروس اهمیت سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال را به مردم جهان یادآوری کرد.
سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال
اول از همه این نکته را بگوییم که قرار نیست با روی کار آمدن ارزهای دیجیتال، پول کاغذی در دنیا از بین برود. همانطور که بعد از بهوجود آمدن موبایل، تلفن ثابت ازبین نرفت. بنابراین ارزهای دیجیتال هم بازار خود را در آینده بهدست خواهند آورد.
اما موقع سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال به این فکر کنید که اگر به سال 2007 باز میگشتید آیا روی صنعت تلفن هوشمند سرمایهگذاری نمیکردید؟
طبق آمار بانک جهانی (2020)، حجم کل پول درگردش دنیا حدود 37 تریلیون دلار است که باتوجه به روند چاپ پول توسط بانکهای مرکزی، پیشبینی شده این رقم تا چند سال آینده به حدود 80 تریلیون دلار برسد.
اگر فرض کنیم که ارزهای دیجیتال تنها 50% این بازار را بهدست آورند، با توجه به حجم کنونی 580 میلیارد دلاری (نوامبر 2020)، میتوانیم دریابیم که ارزش بازار ارزهای دیجیتال در آینده باید افزایش بسیار زیادی را تجربه کند. این افزایش ارزش، تنها در افزایش تعداد ارزهای دیجیتال خلاصه نمیشود، پس باید انتظار ورود سرمایههای بزرگ و در نتیجه افزایش شدید قیمتها را نیز داشته باشیم.
ارزهای دیجیتال عدالت واقعی
شاید برای شما سوال باشد که سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال کاری اخلاقی است یا نه؟
شاید از خود سوال کنید چگونه با یک ارز دیجیتال میتوان عدالت واقعی را به دنیا بازگرداند. همانطور که میدانید ابر قدرتهای دنیا در بازارهای مالی کنونی، دوست ندارند کشورهای دیگر به قدرت برسند. زیرا ابرقدرتها از ضعف این کشورها سود میبرند.
این امر باعث میشود که بهعنوان مثال مردم سیرالئون که بزرگترین معادن الماس در دنیا را دارند، فقیر باشند. یا کشوری که روی دریایی از نفت خوابیده است، مردمش از شدت از فقر رنج میبرند. جهت اطلاع کشور چین با همین سیاست درحال بدهکار کردن کشورهای ضعیفتر و به تاراج بردن منابع آنها به جهت تسویه حساب است. در چنین دنیایی که قدرت ناعادلانه تقسیم شده است، کشورهای ضعیفتر همیشه مورد ظلم و ستم ابر قدرتها قرار میگیرند.
اما ارزهای دیجیتال و آینده پیشروی آنها باتوجه به موضوعاتی که مطرح شد، این فرصت برابر را در اختیار همه دولتها و کشورهای دنیا قرار میدهد که بتوانند در دنیای آینده از زیر یوق ابر قدرتها خارج شوند. به این ترتیب عدالت برابر در اختیار همه دولتها و کشورهای دنیا قرار داده شده است تا با داشتن سهمی از آینده این بازار، قدرتی برابر داشته باشند.
رویکرد کشورها در سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال
یکی از کشورهایی که جدیدا در این زمینه پیشقدم شده است، کشور ونزوئلا است. بعد از تحریمهای شدید آمریکا و مشکلات اقتصادی بزرگی که برای این کشور در سالهای اخیر افتاده است، دولت این کشور تنها راهحل را در استفاده از ارزهای دیجیتال دانست. این درحالی است که خیلی از کشورهای جهان هنوز به این حوزه ورود نکردهاند. حتی خیلی از مردم جهان در کشورهای دیگر، هنوز نمیدانند بیتکوین چیست، بلاکچین چگونه کار میکند و چه مزایایی برای آنها فراهم خواهد کرد.
کشور عزیز ما نیز بعد از تحریمهای جهانی، فشارهای زیادی را تحمل کرده است. حال میتوانیم ببینیم که با لزوم سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال چگونه میتوان از زیر این فشار خارج شد یا تحریمها را دور زد. بهعنوان مثال اکنون یکی از تجار ایرانی در کشور چین، تنها در عرض چند ثانیه میتواند میلیونها دلار کالا خرید و فروش کند، بدون آنکه نیازی به هیچ بانکی داشته باشد. حتی در مقیاسهای بزرگتر با ایجاد یک ارز دیجیتال (غیرمتمرکز) بینالمللی که بین چند کشور متحدالمنافع ایجاد شده باشد، میتوان دلار را بهعنوان یک مرجع در مبادلات بینالمللی حذف کرد.
لزوم سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
به این ترتیب میتوان لزوم سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال را بیشتر درک کرد. اما نکته مهم این است که هرچه دولتها دیرتر وارد این حوزه شوند، باید هزینه بیشتری بپردازند. بهعنوان مثال در سال 2014 بیتکوین در سقف قیمتی خود حدود 1000 دلار ارزش داشت. به این ترتیب تشکیل یک صندوق ذخیره ارزهای دیجیتال (cryptocurrency exchange fund) با موجودی 10 هزار بیتکوین، تنها 10 میلیون دلار هزینه داشت. اما اکنون (نوامبر، 2020) و با حدود قیمت 20 هزار دلاری بیتکوین، باید 200 میلیون دلار هزینه کرد.
آیا ارزهای دیجیتال باعث خروج ارز میشوند؟
یکی از مهمترین دغدغههای دولت این است که سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال باعث خروج ارز از کشور میشوند. در شرایط تحریمها که همیشه با کمبود ارز مواجه هستیم، این امر خوشایند نخواهد بود. شاید در نگاه اول اینطور بهنظر برسد، اما با داشتن دیدگاه بلندمدت به این قضیه میتوانیم دریابیم که این یک نوع سرمایهگذاری محسوب میشود که در نهایت باعث سودآوری خواهد شد. به این ترتیب همه سرمایههای خارج شده بهعلاوه سود آنها به چرخه اقتصاد کشور بازمیگردند که این امر نه تنها خروج ارز نیست، بلکه به نوعی ارزآوری هم محسوب میشود.
قانونگذاری برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال
در سالهای اخیر شاهد اتفاقهای خوبی در زمینه ایجادکسب و کارهای اقتصاد دیجیتال در کشور بودیم. از یکطرف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات دیدگاههای خوبی را در این حوزه عملیاتی کردهاند. بخش خصوصی نیز با وارد شدن در این حوزه، سرمایهگذاری خوبی را انجام داده است. از این رو شاهد رشد GDP در حوزه اقتصاد دیجیتال کشور هستیم. فروشگاههای اینترنتی و پرداختهای آنلاین و تاکسی اینترنتی و... تنها بخشی از کسب و کارهای این حوزه بهشمار میروند که روز به روز درحال گسترش هستند.
از طرفی دیگر با اعمال بیشتر تحریمها در سالهای اخیر شاهد کاهش میزان تولیدات و صادرات در بخش صنعتی و معدنی بودیم که باعث کاهش تولیدات داخلی نیز شد. این امر به ما نشان میدهد که اکنون ما باید در کدام بخش بیشتر سرمایهگذاری کنیم. دولت باید از حوزه اقتصاد دیجیتال و فناوریهای پیشرفته آنها که حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال است، و همچنین سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال تمام قد حمایت کند.
خلا قانونگذاری برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال میتواند در نهایت به یک ضرر ملی تبدیل شود. زیرا هر روز کشورهای بیشتری وارد این حوزه میشوند.
روند ارزهای دیجیتال در سال 2021
سال 2021 را میتوان بهار جدید کریپتویی نامید. ورود سرمایههای جدید به بازار ارزهای دیجیتال از ابتدای سال2019 تا کنون به قدری بوده که در ابتدای نوامبر سال 2020، با اینکه بیتکوین هنوز به اوج قیمت 2017 نرسیده بود، اما ارزش بازار آن از اوج سال2017 نیز فراتر رفته است.
نمودار فوق، قیمت بیتکوین (رنگ سبز) را در مقایسه با ارزش بازار بیتکوین (رنگ آبی) به ما نشان میدهد. همانطور که مشخص است، ارزش بازار بیتکوین از اوج سال 2017 نیز فراتر رفته است.
فرمول ارزش بازار ارزهای دیجیتال و لزوم سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال
مقدار ارزش بازار از فرمول زیر محاسبه میشود:
ارزش بازار بیتکوین = تعداد بیتکوینهای کل * قیمت روز
از این نکته میتوان نتیجه گرفت که شاهد ورود سرمایههای جدید به حوزه ارزهای دیجیتال هستیم. به این ترتیب باید بگوییم که سال 2021 احتمالا یک بهار تماما کریپتویی برای دنیا خواهد بود.
بیتکوین در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۶ نیز بعد از شکست سقف قبلی خود، توانسته صعودهای بزرگی را ثبت کند. نمودار زیر نحوه حرکت قیمت بیتکوین بعد از شکست سقف قیمتی 1100 دلاری (2014) و رسیدن آن به حدود قیمت 20 هزار دلاری (2017) را نشان میدهد.
نتیجه گیری (سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال)
بلاکچین نقطه عطفی برای جهان فردا خواهد بود. ارزهای دیجیتال نیز بهعنوان یکی از محصولات بلاکچین، تحولی عظیم در سیستم پولی و پرداخت آینده ایجاد میکنند. همانطور که نوکیا در صنعت گوشی از بازار جا ماند، اما تکنولوژی، گوشیهای لمسی امروزی را برایمان به ارمغان آورد؛ پس شاید روزی برسد که بیتکوین هم وجود نداشته باشد، اما مطمئنا ارزهای دیجیتال ازبین نخواهند رفت.
وقتی بزرگترین ابر قدرتهای دنیا (چین و آمریکا) تنها راه مبارزه با چنین تکنولوژی را در همراه شدن با آن میبینند، چرا ما نباید زودتر اقدام کنیم و زودتر سهم خود را از آینده بازار ارزهای دیجیتال بهدست آوریم. اینجا است که لزوم سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال بیش از پیش نمود پیدا خواهد کرد. امیدواریم جهت حفظ منافع ملی، شاهد حمایتهای بیشتری از سمت دولت و مسئولین، در حوزه سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال باشیم تا بتوانیم سهم بیشتری از آینده داشته باشیم. سهم شما از آینده این بازار چقدر است؟
اگر مطلب فوق برایتان مفید بود، لطفا آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.