تحلیل بین بازاری چیست؟

تاریخ بروز رسانی: 1401/10/29

تحلیل بین بازاری چیست؟


تحلیل بین بازاری یکی از مهمترین و قدیمی‌ترین تحلیل‌های بازارهای مالی است که توسط جان مورفی در کتاب "تحلیل بین بازاری: سودآوری از روابط کلی بازار" به صورت مدون درآمد و از این رو بسیاری مورفی را به عنوان مبدع این سبک از تحلیل می‌دانند.

در تحلیل بین بازاری با توجه به علامت‌ها و سیگنال‌هایی که از بازارهای موازی و دیگر شاخص‌ها دریافت می‌کنیم می‌توانیم به تحلیل و معامله‌گری بپردازیم.

این سیگنال‌ها قطعی نیستند، ولی می‌توانند چراغ راه معامله‌گری ما باشند و بر اساس آن‌ها بتوانیم شرایط عمومی و بنیادی شاخص‌ها و سهام را بررسی کنیم. نکته جالب توجه این است که تحلیل بین بازاری تنها مربوط به فعالان بازار سرمایه نیست و فعالان بازارهایی همچون مسکن و خودرو نیز از این تحلیل استفاده می‌کنند.

علاوه بر این اگر تحلیل اخبار را دنبال کنید در پایان تحلیلگران به یک تحلیل بین بازاری می‌رسند و از این جهت مشخص می‌شود که این تحلیل چه جایگاهی در میان تحلیلگران دارد که بر اساس آن سناریوهای بازارها را بر اساس آن پیش‌بینی می‌کنند.


در این مقاله می خوانید

روش‌های تحلیل بین بازاری

روش‌های تحلیل بین بازاری

تحلیل بین بازاری از سه مدل روش کلی برای تحلیل برخوردار است. به طور کلی در این تحلیل شما باید شاخص‌های گوناگون را با هم بسنجید و در نهایت به تحلیلی نسبت به شاخص یا بازاری که بر اساس آن خرید و فروش می‌کنید، برسید.

بنابراین اگر بخواهیم مقایسه بین دو شاخص را در نظر بگیریم، احتمالاً با سه سناریو رو به رو خواهیم شد:

  1. همبستگی مثبت: یعنی با تغییر شاخص اول، شاخص دوم نیز افزایش پیدا می‌کند. به عنوان مثال با افزایش و رشد شاخص نزدک آمریکا شاهد افزایش قیمت بیت‌کوین نیز خواهیم بود.
  2. همبستگی منفی: به این نوع همبستگی معکوس نیز می‌گویند. بر این اساس دو شاخص نسبت به یکدیگر همبستگی معکوس یا منفی می‌یابند، یعنی با کاهش یکی دیگری افزایش می‌یابد یا با افزایش یکی دومی کاهش پیدا می‌کند. به عنوان مثال با افزایش نرخ بهره، شاخص سهام کاهش می‌یابد.
  3. همبستگی خنثی: در این نوع همبستگی دو شاخص بر روی یکدیگر تأثیر خاصی ندارند و از این رو بررسی آن دو با یکدیگر کاری بیهوده است. به عنوان مثال افزایش قیمت قهوه جهانی تاثیری بر شاخص بورس ایران ندارد و بنابراین باید آن را از تحلیل خود خارج کنیم.

نکته‌ای که در مورد تأثیر شاخص‌ها مطرح است باید آن‌ها را درجه‌بندی کرد، چراکه شاخص‌ها بر اساس قدرت خود تغییر می‌کنند. تأثیر شاخص‌ها دارای یک طیف است که از منفی 1 تا مثبت 1 ادامه پیدا می‌کند.

اگر تأثیر شاخص‌ها بر یکدیگر نزدیک به مثبت 1 باشد، یعنی این دو شاخص تاثیر بسیاری بر یکدیگر می‌گذارند به عنوان مثال تأثیر بیت‌کوین بر آلت کوین‌ها تقریباً در چنین وضعیتی قرار دارد به صورتی که با یک تغییر ساده در بیت‌کوین از مثبت به منفی شاهد کاهش سایر رمزارزها نیز خواهیم بود.

هر چه میزان همبستگی به عدد یک نزدیک‌تر باشد یعنی قدرت تاثیرگذاری بیشتر است اما اگر این میزان از 0.5 کمتر شد یعنی قدرت تأثیرپذیری شاخص دوم از شاخص اول کمتر است و در نتیجه به سمت خنثی حرکت می‌کند.

در مقابل نیز هر چه این میزان همبستگی به منفی 1 بیشتر باشد، یعنی حرکت معکوس شاخص‌ها نسبت به یکدیگر بیشتر است همچون افزایش نرخ بهره و شاخص سهام که سریعاً با افزایش نرخ بهره شاهد کاهش شاخص بازارهای بورس می‌شویم. همچنین هر چه میزان همبستگی به صفر نزدیک شود یعنی کاهش و افزایش شاخص‌ها چنان تاثیری بر یکدیگر ندارند.

بنابراین در مطالعات و تحلیل‌هایی که دارید، به فرمول‌ها و میزان همبستگی شاخص‌ها با یکدیگر نیز توجه کنید و اعدادی که تحلیلگران از آن‌ها به دست ‌می‌آورند را در نظر بگیرید.

علاوه بر این ممکن است دو شاخص در ابتدا با یکدیگر روند خنثی داشته باشند اما پس از اتفاقاتی به یک روند معکوس یا مثبت برسند که نمونه آن بازار سهام آمریکا و بیت‌کوین است که در ابتدا بیت‌کوین روندی جدا از سایر بازارهای مالی را طی می‌کرد اما بعد از مدتی با بازار سهام آمریکا به ویژه شاخص نزدک همبستگی مثبت پیدا کرد.

طراحی یک استراتژی با تحلیل بین بازاری

برای اینکه به یک استراتژی با استفاده از تحلیل بین بازاری برسید باید نسبت به وضعیت بازار و آنچه که در بازاری که به معامله در آن می‌پردازید، آشنا باشید.

طراحی یک استراتژی با تحلیل بین بازاری

بنابراین باید نکات زیر را برای طراحی استراتژی در نظر بگیرید:

شاخص‌هایی که بر بازار شما تأثیر می‌گذارد را بشناسید:

نیاز است تا ببینید که چه مواردی در بازار شما تاثیرگذار است به عنوان مثال در بورس ایران به شاخص‌های تورم، نرخ دلار، نرخ بهره بین بانکی و... توجه داشته باشید.

کالاهای تأثیرگذار را بدانید:

در همه بازارها تعدادی از کامودیتی‌ها و کالاهای پایه به شدت تاثیرگذارند.

به عنوان مثال اگر با دلار نیوزلند ترید می‌کنید حتماً نیاز است تا نرخ جهانی لبنیات را در نظر بگیرید چرا که می‌تواند تاثیر بالایی بر تقویت این ارز داشته باشد. همین موضوع در مورد نرخ جهانی مس بر نمادهای وابسته به این کالا یا نرخ جهانی نفت در مورد نمادهای پالایشی بورس صادق است.

روند ورود و خروج پول از بازارها را دنبال کنید:

مسلماً وقتی ما شاهد خروج پول از بانک‌ها هستیم باید بفهمیم که به کدام بازارهای موازی امکان ورود دارد و آیا این به معنی ورود آن‌ها به بازار بورس است یا به دیگر بازارها همچون دلار و طلا سرازیر می‌شود.

بازیگران بازارها را بشناسید: 

بررسی ارتباطات و رفتاری که بازارها دارند یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند در بازارها به شدت تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال ژاپن یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان نفت است و اگر خرید نفت را کاهش دهد ممکن است بر نرخ جهانی تأثیر بگذارد.

همچنین خودروهای برقی به دلیل نیاز به مس یکی از مصرف‌کنندگان آن هستند و اگر خودروهای برقی با استقبال زیاد و تولید انبوه مواجه شوند بر قیمت مس می‌توانند تأثیرگذار باشند و موجب افزایش نرخ مس جهانی شوند.

جمع‌بندی

تحلیل بین بازاری یکی از محبوب‌ترین تحلیل‌هایی است که شما می‌توانید از آن استفاده کنید و به عبارتی ترکیبی از تحلیل بنیادی و تکنیکال است. اما در نظر داشته باشید که تحلیل بین بازاری تنها یک گواه برای معامله‌گری است و شما نیاز دارید تا بتوانید از دیگر سیگنال‌ها نیز استفاده کنید.

همچنین تحلیل بین بازاری ممکن است در برخی مواقع، جوابدهی نداشته باشد، به عنوان مثال در زمان‌هایی که دولت‌ها به دخالت شدید در بازارهای مالی خود می‌پردازند و با سرکوب قیمت‌ها یا تغییر در قوانین سعی در کنترل آن دارند، احتمال دریافت سیگنال اشتباه برای شما بسیار زیاد است.

این شرایط در بحران‌های سیاسی و شرایط تورم‌زدایی که بانک‌های مرکزی و اقتصاد کشورهای گوناگون دچار مشکلات مختلف می‌شوند، ایجاد شده و در نتیجه تحلیل بین بازاری با ایراداتی همراه می‌شود. پس می‌توان یک نکته دیگر به استراتژی خودتان اضافه کنید و آن اینکه در چه مواقعی از این تحلیل استفاده کنید.

فهم شرایط اقتصاد کلان و تدوین یک پلن معاملاتی منسجم می‌توان به‌خوبی کمک‌رسان باشد تا بتوانید به‌خوبی معامله کنید و در برابر آسیب هایی که ممکن است از بازه‌های گوناگون در بازارهای مالی ببینید در امان باشید اما همواره مدیریت ریسک و سرمایه را در نظر داشته باشید.

تحلیل بین بازاری برای سهامداران بلندمدت، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سبدگردان‌ها یک الزام است و از طریق آن به پیش‌بینی بازار می‌پردازند و اگر شما هم یک سبد دارایی برای خودتان دارید که می‌خواهید آن را مدیریت کنید، حتماً نسبت به تحلیل بین بازاری و یادگیری آن حساس باشید.

4.7/5 - (3 امتیاز)

درباره نویسنده

میلاد مرتجی

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
{"email":"آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است","url":"آدرس وب‌سایت وارد شده نامعتبر است","required":"لطفا فیلد‌های مشخص شده را تکمیل نمایید"}

مقالات پیشنهادی


بورس ایران بخش‌های گوناگونی دارد؛ از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، بازار آتی و

0
شما هم نظر بدهیدx
Success message!
Warning message!
Error message!