خط روند یا همان Trend Line چیست؟ معمولا هنگام معاملهگری یک دارایی را تا چه مدت نگه میدارید؟ روند تغییرات قیمت داراییها در تایمفریمهای مختلف، از هم متفاوت است. استراتژی معاملاتی شما چیست؟ آیا سرمایهگذار بلندمدتی هستید، یا از بازار نوسان میگیرید؟ آیا تابهحال در انتخاب روند مناسب خود دچار مشکل شدهاید؟
در این مقاله قصد داریم در رابطه با خط روند و روندهای حرکتی قیمتها صحبت کنیم. در نهایت نیز با چگونگی رسم روندها آشنا شویم.
خط روند چیست؟
خط روند یا همان Trendline خطی است که مسیر حرکتیِ احتمالیِ قیمت را در آینده نشان میدهد.
یکی از ویژگیهای خط روند این است که میتواند نقش سطوح حمایتی و مقاومتی را در تایمفریمهای مختلف ایفا کند. در واقع میتوان گفت که در خطوط روند صعودی، معمولا شاهد افزایش تقاضا و در خطوط روند نزولی، شاهد افزایش عرضه هستیم.
علاوهبر آن زاویهای که این خط با محور افقی میسازد میتواند نشاندهنده سرعت و قدرت روند باشد. در روند صعودی هر چقدر این زاویه به 90 درجه نزدیکتر باشد، قدرت روند بیشتر خواهد بود. عکس این موضوع در رابطه با روند نزولی هم صدق میکند.
چگونگی رسم خط روند
بیشتر تحلیلگران بر این باور هستند که برای رسم خطوط روند وجود دو نقطه در نمودار کافی است. اما این خطوط زمانی تایید میشوند که در سه نقطه با یک خط در تماس باشند.
زیرا وصل کردن دو نقطه جهت رسم یک خط کار سختی نیست. اما قرار گرفتن سهنقطه تماس در یک صف، اتفاقی نیست.
Shadows or bodies!
پیشتر با ساختار یک شمع آشنا شدیم، گفتیم هر شمع از یک بدنه و یک فیتیله (سایه یا Shadows) تشکیل میشود. حالا سوالی که ایجاد میشود این است که برای رسم یک خط روند به کدامیک از موارد بالا باید توجه کرد؟
در محلهای برخورد به خط ترسیمی، فرقی ندارد که بدنه برخورد داشته یا سایه. چیزی که اهمیت دارد تلاقی کندلها با خط است.
انواع روند
روند صعودی
برای رسم روند صعودی، حداقل به دو دره (کف) نیاز داریم. کف جدید باید بالاتر از کف قبلی تشکیل شده باشد.
در تصویر زیر نمودار سهم کماسه را در تایم فریم روزانه میبینید. همانطور که در تصویر مشخص است سهم یک روند صعودی قوی دارد که قلهها بهطور متوالی بالاتر از قله قبلی خود تشکیل شدهاند. این موضوع در رابطه با درهها هم صدق میکند.
روند نزولی
برای رسم روند نزولی، حداقل به دو قله نیاز داریم. قله جدید، باید پایینتر از قله قبلی شکل گرفته باشد.
در تصویر زیر چگونگی حرکت قیمت طلا را در تایمفریم چهار ساعته میبینید. همانطور که در تصویر مشخص است، قیمت بعد از چند برخورد به خط نتوانسته از آن عبور کند، یعنی خط روند نزولی، نقش مقاومتی ایفا کرده. همانطور که در تصویر زیر میبینید، قیمت سرانجام بعد از چندین برخورد به این خط توانسته آن را بشکند و به سمت بالا حرکت کند.
روند خنثی یا رِنج
وقتی قیمتها بین دو سطح حمایتی و مقاومتی نوسان میکنند. اصطلاحا میگویند قیمت در حال رنج زدن است.
از چه خطوط روندی استفاده کنیم؟
تشخیص و انتخاب روند مناسب، بستگی به سبک معاملهگری، افق زمانی (دوره نگهداری سهم یا هر دارایی دیگر) و بازه زمانی (تایمفریم) مدنظر شما دارد.
مثلا افرادی که بهطور روزانه در بازار معامله میکنند، بیشتر در تایمفریمهای کوچک این خطوط را بررسی میکنند. در حالی که سرمایهگذاران (بلندمدتی) بیشتر بهدنبال این هستند که جهت حرکتی سهم در بلندمدت را تشخیص بدهند.
بازه زمانی مورد بررسی ترسیم این خط مهم بین افراد مختلف، متفاوت است.
برای اینکه یک روند تغییر کند، باید خط روند آن توسط کندلها شکسته شود. اگر قیمت پایانی سهم برای دو روز متوالی، بالا یا پایین روند فعلی بسته شود، میتوان گفت که به احتمال زیاد، روند نیز تغییر کرده است.
به تصاویر زیر دقت کنید.
تصویر اول نمودار سهام شرکت فولاد امیرکبیر کاشان با نماد فجر است. همانطور که میبیند، سهم بعد از طی کردن یک روند صعودی پرقدرت نتوانسته در مسیر خود حرکت کند و خط روند شکسته شده است. در واقع از روند صعودی به یک روند خنثی (جانبی) وارد شدهایم.
برای ایجاد تغییر در یک روند صعودی لازم است که خط روند از بالا به پایین شکسته شود و سپس زیر آن تثبیت گردد.
حالا بیایید ببینیم که یک روند نزولی به چه شکل تغییر میکند. نمودار زیر مربوط به سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان است.
همانطور که در تصویر بالا میبینید، قیمت سهم در یک روند نزولی قرار داشت و چند مرتبه (فلشهای نارنجی) تلاش کرده که بتواند از روند نزولی خارج شود. ولی قیمت پایانی سهم دوباره زیر خط روند بسته شده و به نزول خود ادامه داده است.
به فلش سبز رنگ توجه کنید. در این نقطه کندلها توانستهاند خط روند نزولی را از پایین به سمت بالا بشکنند. در اینجا میبینیم که روند نزولی به یک روند خنثی تبدیل شده است.
با توجه به نمودارها میتوان گفت که بعد از شکست یک روند صعودی، لزوما سهم ریزش نمیکند. ممکن است مدتی روند رنج شود سپس نزول کند. یا بعد از رنج شدن دوباره روندی صعودی به خود بگیرد.
بعد از شکست یک روند نزولی، بلافاصله روند صعودی نمیشود. قیمت سهم میتواند یک مدت در یک ناحیه نوسان کند سپس حرکت صعودی یا نزولی داشته باشد.
بعد از یک حرکت رنج هم، قیمت دو راه بیشتر پیش رو ندارد، یا صعود کند و یا روندی نزولی در پیش بگیرد.
مقالات پیشنهادی : تایم فریم یا دوره زمانی در تحلیل تکنیکال
جمعبندی
از مهمترین ابزارهای کاربردی در تحلیل تکنیکال خطوط روند هستند. خط روند به ما کمک میکند تا جهت فعلی تغییرات قیمتهای بازار را تشخیص دهیم. در واقع اولین گام هنگام بررسی وضعیت یک سهم از روی نمودار، ترسیم خطوط روند آن است.